Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 1 април 2009 г.

Новините от и за Турция-01.04.09 г.

Трудна е изборната конкуренция когато терористичната организация заплашва избирателите, каза Егемен Багъш
01 април 2009 | 15:22 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Държавният министър и главен преговарящ с ЕС Егемен Багъш заяви във връзка със загубата на гласове от Партията на справедливостта и развитието в Югоизточен Анадол, че е трудна конкуренцията когато терористичната организация ПКК заплашва избирателите, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Егемен Багъш говори на заседанието на Смесената комисия Турция-ЕС за резултатите от местните избори. Той посочи, че някои политически сили са раздавали брошури с текст ако обичат децата си, да не дават гласове за друга партия, като визираше Партията на демократичното общество. Относно отношението към медиите той каза, че досега никоя друга сила не е направила законови промени в посока свобода на словото.
Относно кандидатурата на Расмусен за генерален секретар на НАТО той каза, че датският премиер трябва да покаже по-голяма активност срещу Рож ти ви, близка до Кюрдската работническа партия /ПКК/.

Тройна среща Турция-Пакистан-Афганистан на равнище президенти се състоя днес в Анкара
01 април 2009 | 15:00 | Агенция "Фокус"
Анкара. Тройна среща Турция-Пакистан-Афганистан на равнище президенти се състоя днес в Анкара, пише турският вестник „Дюня”. Абдуллах Гюл посрещна своите колеги президентите на Афганистан Хамид Карзаи и на Пакистан Азиф Али Зардари в двореца „Чанкая”. Преди началото на срещата на четири очи се срещнаха Абдуллах Гюл и Хамид Карзаи и премиерът Реджеп Тайип Ердоган и Азиф Али Зардари. След приключването на разговорите им започна среща между четиримата.

Турция е стратегически съюзник на САЩ, според доклад на американски център за стратегически проучвания
01 април 2009 | 14:42 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Центърът за международни и стратегически проучвания във Вашингтон представи резултатите от едногодишното си проучване в доклад на тема „Променящата се динамика в Турция”, пише турският вестник „Милиет”. При представянето на доклада бившият съветник по националната сигурност на САЩ Збигнев Бжежински изброи 10-те причини за значението на Турция за политиката на Белия дом. Според Бжежински Турция е истински съюзник на САЩ и важен член на НАТО в геополитически аспект. Тя е пример за тюркските държави и има възможност да влияе положително върху Иран. За вътрешнополитическата ситуация в Турция в доклада се посочва, че в голяма степен изборните резултати са повлияни от икономическата криза. Директорът на проектите за Турция на международния център се отбелязва, че Партията на справедливостта и развитието запазва позициите си, въпреки загубата на гласове. Според доклада подкрепата на проекторезолюцията за „арменския геноцид” би се отразила негативно на отношения между САЩ и Турция. Американските международни експерти препоръчват да се подкрепя политиката на евроинтеграция на Турция в ЕС и да се създадат благоприятни условия за подобряване на отношенията й с Израел.

АНКА: Седем терористи от ПКК са обезвредени в периода 25-31 март
01 април 2009 | 13:51 | Агенция "Фокус"
Шърнак.Трима терористи от Кюрдската работническа партия /ПКК/ сами са се предали на силите за сигурност в околия Силопи на провинция Шърнак, Югоизточна Турция, съобщи информационната агенция АНКА. В информация на официалната интернет страница на Генералния щаб се посочва, че това е станало вчера следобед. На 25 март в околия Рейханлъ на провинция Хатай е бил задържан един терорист от ПКК, а на 25 и 26 март трима други терористи са избягали от ПКК и са се предали на силите за сигурност в околия Юксекова на провинция Хаккяри, Югоизточна Турция.
Общо в периода 25-31 март броят на обезвредените терористи от ПКК става 7 души.

Външният дълг на Турция в края на 2008 г. е възлизал на близо 277 млрд. долара
01 април 2009 | 13:47 | Агенция "Фокус"
Анкара. Общият външен дълг на Турция в края на 2008 г. e възлизал на 276,8 милиарда долара, нетният външен дълг е бил 150,766 милиарда долара, пише вестник .”Хюриет”. В сравнение с края на 2007 г. това представлява увеличение с 11,19%. Ако не се отчетат дълговете на банките в размер на 55,3 милиарда долара и дългът на Централната банка от 13,5 милиарда долара, външният дълг на Турция в края на 2008 г. е на равнището от 207,956 милиарда долара. Извън банковия сектор външният дълг на Турция в края на 2007 г. е възлизал на 183,467 милиарда долара и до края на 2008 г. се е увеличил с 13,34%, за да достигне посоченото равнище от 207,956 милиарда долара. През същия период - 2007-2008 г., външните активи на банковия сектор са се увеличили от 50,014 милиарда долара на 57,189 милиарда долара. Като се отчетат и външните активи, нетният външен дълг на Турция възлиза на 150,766 милиарда долара.
През 2007 г. външните дългове на Турция са представлявали 20,6% от брутния вътрешен продукт, а през 2008 г. - 20,3%.

Анадолска агенция: Темпът на прираст на турската икономика през 2008 г. е бил 1,1%
01 април 2009 | 13:42 | Агенция "Фокус"
Анкара. Комитетът за статистика на Турция оповести, че през 2008 г. темпът на прираст на икономиката е бил 1,1%, предаде Анадолската агенция. През четвъртото тримесечие на 2008 г. икономиката на Турция се е свила с 6,2%. През цялата 2008 г. брутният вътрешен продукт на Турция се е увеличил спрямо предходната година по текущи цени с 12,7% и възлиза на 950,144 млрд. турски лири /около 850 млрд. лева/, но по неизменни цени увеличението е само в размер на 1,1%. През 2008 г. брутният вътрешен продукт на глава от населението в Турция е 13 367 турски лири по текущи цени, а на база щатски долар този показател е 10 436 долара. Темповете на прираст на Турция през 2008 г. бяха предвидени в размер на 4%, посочва агенцията.

В Турция на 10 000 души само един чете книги
01 април 2009 | 13:34 | Агенция "Фокус"
Анкара. Анкара. Председателят на Дружеството на турските библиотечни работници Аби Фуат Картал каза, че в Турция се наблюдава тревожна картина по отношение на създаването на трайни навици и приучване на населението към четене на книги, съобщи вестник “Заман”. По думите на Картал в момента на 10 000 души само един чете книги, а в градацията на ценностите и приоритетите нуждата от четене на книги се нарежда на 235-то място. Али Фуат Картал каза това на откриването на 45-то издание на седмицата на библиотеките в Турция, което се състоя в Националната библиотека. В изказването си той приветства решението народните библиотеки да преминат към юрисдикцията на общинските власти и отправи пожелание този процес да бъде завършен бързо и безпроблемно.

Демонстрация срещу НАТО и САЩ се състоя в Истанбул
01 април 2009 | 13:27 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Група демонстранти протестираха снощи срещу НАТО и против САЩ на централния истанбулски площад „Таксим”, съобщи информационната агенцияДЖИХАН. Демонстрантите настояха президентът на САЩ Барак Обама да не идва в Турция, тъй като според тях той прави това, за да отправи нови искания към Анкара. Демонстрантите издигнаха плакати и скандираха лозунги против НАТО и САЩ и преминаха от трамвайната спирка до лицея Галатасарай на булевард „Истиклял”. По време на протеста полицията взе засилени мерки за сигурност. След изявления за пресата демонстрантите се разотидоха без инциденти, посочва агенцията.

“Милиет”: Коментарите в Русия за местните избори в Турция поставят ударение на темата “Ататюрк”
01 април 2009 | 13:22 | Агенция "Фокус"
Москва/Анкара. Коментарите в руските медии за местните избори на 29 март в Турция поставят ударение на темата “Ататюрк”, пише днес турският вестник “Милиет”. Според електронното издание Газета.ру сред причините управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ да загуби гласове на изборите е нейното отдалечаване от принципите на Ататюрк. Публикацията е озаглавена “В Турция управляващата пария губи подкрепата на народа”. “Загубата на точки от ПСР е обвързана с разклащането на авторитетите в страната в следствие на кризата, изживяна по време на избора на сегашния президент; с възприемането на военните методи за решаване на кюрдския проблем; с отражението в страната на глобалната икономическа криза. Освен това несъответствието с наследството на Ататюрк, който създава Турция като съвременна държава, предизвиква сериозни критики в страната”, пише изданието.

Европейският съд по правата на човека осъди Турция да заплати обезщетения за близо 60 000 евро
01 април 2009 | 13:19 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Само за един ден Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди Турция да заплати обезщетения за 59 620 евро, пише днес вестник “Сабах” Става въпрос за съдебни искове на 11 турски граждани, които се оплакват, че са били нарушени техните права на справедлив съдебен процес в Турция. В същото време съдът не намери Турция за виновна във връзка със смъртта на Мухарем Хороз, загинал по време на протестни действия в турски затвор, отбелязва вестникът.

“Сабах”: Изборите свършиха, но не и проливането на кръв - нови 5 убити в провинция Ерзурум
01 април 2009 | 12:58 | Агенция "Фокус"
Ерзурум. При възникнал спор за избрания нов кметски наместник на село в околия Хорасан на провинция Ерзурум, Източна Турция, са убити 5 и ранени 8 души, пише днес вестник “Сабах”. По време на инцидента новият кметски наместник отишъл да се оплаче в дирекцията по сигурността, че е заплашван, и успял като по чудо се спаси жив.
Досегашният кметски наместник на село Али Чейрек – Исмаил Йерделен изгубил изборите, а на негово място бил избран неговият братовчед – Мюджахит Йерделен. По този повод братята на стария кметски наместник, заедно с група роднини нападнали работното място на новия кметски наместник в околийския град. Районът се превърнал в истинско бойно поле. На място починали двама от братята и 10 души били ранени. По-късно в болницата починал още един от братята, друг роднина и случайно преминал през района на инцидента гражданин.
След този случай броят на загиналите по време и по повод местните избори в Турция на 29 март нараства на 19 души.

“Милиет”: Управляващата партия се сблъска с реалностите, коментира изборите в Турция агенция Ройтерс
01 април 2009 | 11:41 | Агенция "Фокус"
Лондон/Анкара. Местните избори на 29 март накараха управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ да се сблъска с реалностите в страната, пише днес турският вестник “Милиет” за коментара на изборните резултати в Турция, направен от британската информационна агенция Ройтерс. Ройтерс оценява изборните резултати като сигнал за пробуждане както към премиера Реджеп Тайип Ердоган, който има “алергия” към критиките, така и към самата ПСР, която от своя страна до сега се чувстваше съвсем комфортно във властта. Агенцията отбелязва също, че Ердоган, който предварително превърна тези избори в своеобразен референдум, очевидно не е оценил правилно неудовлетвореността на избирателите от състоянието и ръководството на икономиката в страната. Ройтерс напомня, че Ердоган е омаловажил отражението в Турция на глобалната икономическа криза и е прехвърлил отговорността за високата безработица върху деловите среди.

“Заман”: В провинция Измир управляващата партия печели само едно кметско място
01 април 2009 | 11:08 | Агенция "Фокус"
Измир. Управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ печели само едно кметско място в околийски град в района на Измир от общо 30 околии в провинцията, пише днес вестник “Заман”. В останалите 29 околии ПСР губи изборите, като в 28 от тях е победена от основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/, която отбелязва голям успех на изборите в тази важна турска провинция. НРП успява освен това да вкара в състава на областния съвет на Измир 93 свои представители. Управляващата ПСР ще бъде представена в този съвет с 34 съветници, Партията на националистическото действие има 4 съветници и Демократическата партия – един съветник.

“Хюриет”: Барак Обама ще се срещне с лидерите на опозицията по време на визитата си в Турция
01 април 2009 | 10:48 | Агенция "Фокус"
Анкара. За разлика от практиката при предишни посещения в Турция на американски президенти, по време на визитата си в Анкара сегашният президент Барак Обама ще се срещне по отделно с лидерите на опозицията, пише днес вестник “Хюриет”. Барак Обама ще разговаря поотделно с лидера на основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ Дениз Байкал, с лидера на Партията на националистическото действие /ПНД/ Девлет Бахчели и с лидера на прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/ Ахмет Тюрк. Първоначално е било предвидено Обама да се срещне заедно с тримата опозиционни лидери по време на посещението си в турския парламент. Прокюрдската ПДО се е съгласила с това предложение; Девлет Бахчели обаче не е приел да разговаря с Обама в присъствието на други лидери на политически партии. По този повод е изготвена програма за отделни срещи на Обама с лидерите на трите парламентарно представени партии, а председателят на парламента Кьоксал Топтан е предоставил своя кабинет за провеждането на тези срещи.

Турски печат: Турските министри връчиха на Ердоган оставките си

01 април 2009 | 09:45 | Агенция "Фокус"
Анкара. Оценките на резултатите от местните избори на 29 март са сред основните теми на днешните турски всекидневници.
Вестник “Сабах” извежда на централно място информацията, че на снощното заседание на турския кабинет всички министри са връчили устните си оставки на премиера Реджеп Тайип Ердоган заради неубедителното представяне на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ на местните избори и имат готовност да бъдат отстранени от заеманите длъжности. Единствено вицепремиерът, държавен министър и говорител на правителството Джемил Чичек си е позволил да отправи предупреждение, че ако бъдат отстранени всички министри, това може да бъде изтълкувано и коментирано като сигнал за неуспешно представяне на кабинета.
“Хюриет” обръща внимание на позицията на лидера на основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ Дениз Байкал, че след изборите нещата вече не са като преди и че управляващата ПСР трябва да приеме, че започва процес на нейното сриване и загубване на властта в страната.
“Милиет” констатира, че негласувалите са оказали силно влияние върху изборните резултати. Въпреки сравнително високия процент на участие в изборите, около 7 милиона избиратели все пак не са отишли до избирателните урни. Техният брой се равнява на гласувалите общо за прокюрдската Партия на демократичното общество и за ислямистката Партия на благополучието /продължител на забранената партия на благоденствието на бившия премиер Неджметтин Ербакан/. Ако те бяха отишли до избирателните секции и гласували за една единствена партия, тя щеше да се нареди на четвърто място по брой на получените гласове, посочва вестник “Милиет”.
“Радикал” пише, че на дневен ред в управляващата ПСР е вътрешнопартийно разчистване на сметките и предстоят сериозни промени в кабинета.
“Заман” отбелязва, че “звезда” на изборите е станала информационната агенция ДЖИХАН с нейното бързо, коректно и правилно отразяване на изборния процес.

Турският премиер заминава за Лондон за участие в срещата на Г-20
01 април 2009 | 08:58 | Агенция "Фокус"
Лондон. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заминава днес за Лондон за участие в срещата на върха на Г-20, съобщават медиите. Очаква се по време на пребиваването си в британската столица Ердоган да се срещне с президента на САЩ Барак Обама.
Ердоган ще бъде придружаван от държавните министри Назъм Екрен и Мехмет Шимшек. На срещата на Г-20 на ниво държавни глави и премиери ще бъдат обсъдени проблемите, породени от глобалната финансова и икономическа криза. В рамките на форума турският премиер ще проведе и двустранни срещи.
На втория ден от срещата Ердоган ще има официални контакти и ще говори пред студенти в Оксфордския университет за ролята на Турция в инициативата за съюз на цивилизациите. Очаква се той да изнесе информация и за състоянието на Турция в обстановката на глобална икономическа криза.
На 3 април Ердоган ще изнесе лекция в един от най-престижните аналитични центрове във Великобритания „Чатъм хаус” на тема „Световната икономическа криза и Турция”. Същия ден той ще се завърне в Турция.
-

Турция: Има ли бъдеще "ислямската икономика"?

01.04.2009 | Ернест Султанов, Александър Реутов, в. "Коммерсантъ"

Въпреки че на неотдавнашните общински избори в Турция победи управляващата ислямистка Партия на справедливостта и развитието (ПСР) начело с Ерджеп Таип Ердоган, ислямистите все пак губят позиции в сравнение с предишните избори. Според експертите това ще накара Ердоган да форсира политическите и икономическите усилия за създаване на "ислямска икономика" в Турция. Навремето тъкмо тази програма направи ПСР най-популярната турска партия.
От 2002 г., когато Партията на справедливостта и развитието за пръв път участваше в гласуването, тя постоянно побеждаваше в изборите на всички нива. При това подкрепата на избирателите ставаше все по-голяма. По данните на Централната изборна комисия на Турция в неделя за управляващата партия са гласували 39% от избирателите. Това е с 8% по-малко, отколкото на предишните избори."Разочарован съм – заяви лидерът на ПСР и премиер на Турция Реджеп Таип Ердоган. – Резултатът трябваше да бъде значително по-добър".

Разочарованието на шефа на турското правителство е напълно разбираемо. За седемте години на управлението на ПСР Турция съществено се промени. Като начало партията съумя да направи пробив в решението на стария вътрешен конфликт – кюрдския. ПСР престана да се осланя върху турския национализъм, заменяйки го с исляма. Това привлече религиозните кюрди. Успехът бе затвърден с помощта на финансови инжекции в изостаналите югоизточните райони с кюрдско население. В резултат на това подкрепата на кюрдите за забранената Работническа партия на Кюрдистан намаля съществено.

След това премиерът Ердоган и неговите поддръжници започнаха борба с корупцията и скрито настъпление срещу военните, които са ключова сила в турската вътрешна политика. От времето на Ататюрк армията играе ролята на гарант на светското държавно устройство. Това дава на военните много широки права и те много пъти са ги използвали, забранявайки политически партии и изпращайки в оставка правителства. Ислямистката ПСР съумя до известна степен да промени ситуацията. Армията все още играе важната рола в политическата система на Турция, но вече не се намесва така откровено в политиката и дори често стои настрана. Това ясно пролича от нашумялото дело «Ергенекон», в което високопоставените офицери и генерали се обвиняват в опит за държавен преврат.

По времето на Ердоган Турция заяви за себе си като за регионален лидер. Анкара все по-често играе ролята на миротворец. Тя посредничи в преговорите между Сирия и Израел, турският миротворчески контингент е най-предпочитан в зоната на палестинско-израелския конфрикт и т.н.

Всичко това обаче стана възможно само благодарение на икономическата политика на ПСР, провеждана от 2002 г. Ислямистите успяха да победят многогодишната хиперинфлация. Влиятелното списание The Economist окачестви правителството на Ердоган като най-успешното за последните 50 години. ПСР успя да построи нов модел на икономиката, която западните експерти оценяват като "икономика на ислямския протестантизъм".

Ислямът стана идеология на икономическото процъфтяване на Турция. Тежкият, добре платен труд бе определен като "богоугодно дело", а неефикасното използване на капитала (например, когато той стои неизползваем в банковските сметки) е обявено за "грях". "Да отвориш фабрика е също такова богоугодно дело, както и молитвата", заяви един от привържениците на ПСР, шефът на голям холдинг Мустафа Буйдак.

Въпреки това според редица експерти всички предприети от Ердоган реформи се придвижват много бавно. И избирателите показаха, че сега, по време на световната финасова криза, те очакват от правителството по-решителни действия. "Ние разбрахме посланието на обществото – призна вчера Ердоган. - Сега ние ще си научим урока, ще направим изводите и ще продължим напред с удвоена енергия".

Превод: Андрей Романов

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2