Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 31 март 2010 г.

Турските новини - 31.03.2010 г. !

Пакистан и Турция се споразумяха да развиват своето стратегическо партньорство
31 март 2010 | 18:39 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Исламабад. Пакистан и Турция се споразумяха да развиват своето стратегическо партньорство и да засилят своето политическо и икономическо сътрудничество, както и да положат съвместни усилия за неутрализирането на заплахата от тероризма, предаде кувейтската информационна агенция КУНА.
Споразумението бе постигнато по време на отделни срещи на турския президент Абдуллах Гюл с пакистанския му колега и с пакистанския премиер. След срещите турският президент участва в съвместна пресконференция с политическите лидери на Пакистан.
Гюл определи преговорите си в Исламабад като „отлични” и каза, че акцент е поставен върху развиването на икономическия потенциал между двете страни. „Имаме нужда от конкретни проекти на двете страни”, добави той.

Главният преговарящ на Турция с ЕС поздрави евреите с празника Пасха
31 март 2010 | 18:00 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Държавният министър и главен преговарящ на Турция с ЕС Егемен Багъш поздрави евреите с празника Пасха, пише турският вестник „Заман”. Багъш пожела здраве, щастие и благополучие на сънародниците си евреи. В посланието по случай празника се посочва, че толерантността и взаимната подкрепа са били основата на съжителството векове наред между евреи и представителите на другите религии в Турция.

„Заман”: Полша изрази подкрепа за членството на Турция в ЕС
31 март 2010 | 17:38 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Варшава/Анкара. Полша изрази подкрепа за членството на Турция в ЕС, пише турският вестник „Заман”. Държавният министър и главен преговарящ на Турция с ЕС Егемен Багъш проведе срещи с полски представители в рамките на визитата си във Варшава. Преди предвидените си срещи Багъш разговаря с журналисти по процеса за евроинтеграция на Турция. По-късно той се срещна с представители на полския парламент и членове на Сената. Председателят на Европейската комисия в парламента Андреж Галазевски и на сенатската европейска комисия Тадеуш Ивински заявиха, че всички партии в полския парламент са за продължаването на процеса на евроинтеграция на Турция и пълноправното й членство в ЕС. Багъш е благодарил на Полша за изразената подкрепа и е изразил надежда, че тя ще продължи и през 2011 година, когато Полша ще бъде ротационен председател на ЕС. В рамките той се срещна с външния министър на Полша Радослав Сикорски и министъра по въпросите на ЕС Миколаж Довгиелевич.
Утре Багъш ще посети град Гданск, където ще има среща с основателя на синдиката „Солидарност” и бивш президент на Полша Лех Валенса.

„Сабах”: Горната камара на британския парламент отхвърли резолюцията за геноцид над арменците
31 март 2010 | 16:37 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Лондон/Анкара. Камарата на лордовете на британския парламент отхвърли резолюцията за геноцид над арменците, извършен в Османската империя през 1915 година, пише турският вестник „Сабах”. Гласуването на резолюцията е било включено в дневния ред на заседанието на горната камара на парламента преди дни заедно с искането 24 април да бъде официално обявен за ден на жертвите арменци. Резолюцията е била внесена от председателя на смесената парламентарна група Великобритания-Армения. При обсъжданията, продължили повече от час, вносителите са посочили, че е дошло времето за признаване на арменския геноцид. От своя страна лорд Уолъс пък е припомнил, че примери на масово унищожение на хора има и в британската история. Великобритания също е унищожила физически общности в Индия в миналото. По думите му настоящото правителство на Турция иска нормализиране на отношенията с Армения. Баронеса Киннък е изтъкнала, че преживяното от арменците през 1915 година е една човешка трагедия, но подобна резолюция няма да помогне за заздравяването на раните.

Турция: Избухване на граната в бронетанкова бригада уби един сержант
31 март 2010 | 16:07 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Газиантеп. Един сержант е загинал, а друг военнослужещ е бил ранен при избухване на ръчна граната в 5-та бронетанкова бригада в Газиантеп, Източна Турция, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”. При инцидента, станал около 15 ч днес, били ранени двама военнослужещи, които веднага били откарани в болница. Въпреки лекарската намеса единият починал.

Турция: Армията предприе широкомащабна операция срещу ПКК близо до турско-иракската граница
31 март 2010 | 15:50 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Шърнак. Турските въоръжени сили са предприели широкомащабна операция в планината Джуди, близо до границата със Северен Ирак за обезвреждане на терористични групи на Кюрдската работническа партия /ПКК/, пише турският вестник „Заман”. Боеприпаси и муниции и военни части се транспортират към граничните военни части в провинция Шърнак. В операцията срещу терористичната организация ПКК вземат участие специализирани военни части и селски пазачи. Близо 300 командоси претърсват щателно пещерите в провинцията, а хеликоптери, излитащи от Шърнак и Силопи, подкрепят операцията.

„Заман”: Турският парламент ще обсъжда на 7 април пакета за промени в конституцията
31 март 2010 | 15:21 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Турският парламент ще обсъжда на 7 април пакета за промени в конституцията, изготвен от управляващата Партия на справедливостта и развитието, пише турският вестник „Заман”. Пакетът беше внесен вчера в председателството на парламента. Днес той беше представен за обсъждане в конституционната комисия.

„Хюриет”: Прокуратурата в Истанбул се противопостави на освобождаването на двама задържани генерали
31 март 2010 | 15:03 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Истанбул. Прокурорите, водещи разследването по делото за план за военен преврат с кодовото име „Бальоз” в Турция, се противопоставиха на освобождаването на двама задържани генерали, пише турският вестник „Хюриет”. В следващите дни 12-ти съд за тежки наказания в Истанбул ще вземе решение срещу възражението на проукратурата за освобождаването на корпусен генерал Абдуллах Далай, командващ трета дивизия за вътрешна сигурност, и заместник-началникът на Военната академия бригаден генерал Юрдаер Олджан.
Двамата генерали бяха задържани за участие в семинар, организиран в командването на Първа армия през 2003 година, на което са били разигравани военни планове. Според изявлението на Генералния щаб на Турция те са били част от военно учение, а не планове за преврат, каквито твърдения се появиха в медиите.

Турция: : С 4,7 % се е свила икономиката през 2009 година
31 март 2010 | 14:09 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. С 4,7 % се е свила икономиката на Турция през 2009 година, обяви Турският статистически институт, пише вестник „Заман”. Според данните през последното тримесечие на миналата година турската икономика е регистрирала растеж от 6 %. Турският статистически институт оповести данните за развитието на икономиката на страната за 2009 година. Според тях през последното тримесечие на годината брутният вътрешен продукт е нараснал с 8 % и е достигнал стойност 251 821 000 000 лири. В същото време приходът на глава от населението се изчислява на 13 269 турски лири или 8 590 долара.
Прогнозите за свиването на турската икономика в началото на 2009 година беше 6 %.

„Хюриет”: Турски военен е ранен при експлозия на мина, заложена от ПКК в Югоизточна Турция
31 март 2010 | 13:50 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Хаккяри. Турски военен е бил ранен при експлозия на мина, заложена от Кюрдската работническа партия /ПКК/ в провинция Хаккяри, Югоизточна Турция, пише турският вестник „Хюриет”. При операция по претърсване на планинската част на околия Шемдинли за заложени от ПКК мини вчера около обяд е избухнала саморъчно направена мина, която е ранила един сержант, чието име не се съобщава. Той е бил откаран незабавно във военната болница в Хаккяри, пише вестникът.

Земетресение с магнитуд 3,1 по Рихтер е регистрирано в Югоизточна Турция
31 март 2010 | 13:28 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Хаккяри. Земетресение с магнитуд 3,1 по скалата на Рихтер е регистрирано в провинция Хаккяри, Югоизточна Турция, пише електронното издание на турския вестник „Милиет”. Астрономическата обсерватория на университета „Богазиджи” в Истанбул е регистрирала земетресение с епицентър околийския център Юксекова. Няма пострадали хора и материални щети, но трусът е предизвикал краткотрайна паника.

„Сабах”: Турският външен министър Давутоглу обсъди ситуацията в Ирак с представител на Северен Ирак
31 март 2010 | 13:15 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Истанбул. Министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу се срещна със заместник-председателя на Демократичната партия на Кюрдистан и бивш премиер на Северноиракското кюрдско автономно управление Нечирван Барзани, пише турският вестник „Сабах”. На срещата в двореца „Чъраган” в Истанбул Давутоглу и Барзани са обсъдили ситуацията в Ирак след изборите и борбата срещу тероризма. Двамата ще разговарят за напредъка в тази насока след визитата на Давутоглу в Северен Ирак миналата година.

Си Ен Ен Тюрк: Вътрешна война водят ръководни членове на ПКК във Великобритания
31 март 2010 | 11:56 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Лондон/Анкара. Война по между си започнаха ръководни членове на Кюрдската работническа партия /ПКК/ във Великобритания, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Разчистването на сметки в ПКК, която е притисната в ъгъла след операции в Италия, Франция и Белгия, продължава. Вътрешният сблъсък между отговарящите за организацията във Великобритания Ибрахим П., Арзу А. и Серджан Д. е нанесъл голям удар върху финансовата и кадровата дейност на ПКК. В писмо членове на ПКК на острова искат Ибрахим П. да бъде отстранен от организацията, защото преследва политически интереси и поддържа близки контакти с английски политици, като използва състоянието на организацията. Според тях той подкопава стратегията на организаицята и нейните интереси.

„Заман”: Изтъкнатият турски теолог Фетхуллах Гюлен осъди остро атентатите в Москва и Дагестан
31 март 2010 | 11:31 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Изтъкнатият турски теолог и един от идеолозите на инициативата за диалог между цивилизациите Фетхуллах Гюлен категорично осъди атентатите в Москва и Дагестан, пише турският вестник „Заман”. В съболезнователно послание Гюлен заявява, че мюсюлманинът не може да бъде терорист и терористът не може да бъде мюсюлманин. Той изтъква, че каквато и да е причината и целта на тероризма, той не може да бъде приет и одобрен по никакъв начин. „Терорът е едно ужасно деяние, което не може да бъде одобрено от нито една религия, нито една идеология и нито едно световъзприятие, тъй като застрашава свещения човешки живот”, се казва в съболезнователната телеграма на Фетхуллах Гюлен.

АНКА: Турция поиска облекчаване на визовия режим с Германия
31 март 2010 | 11:15 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Истанбул. Турция изрази очаквания за облекчаване на визовия режим с Германия, предаде турската агенция АНКА. При откриването на турско-германския бизнес форум заедно с германския канцлер Ангела Меркел турският премиер Реджеп Тайип Ердоган изрази желание да бъде облекчен визовият режим между двете страни. Припомняйки, че Турция е подписала споразумения за безвизов режим със Сирия, Йордания, Ливан, Либия и предстоящо подобно действие с Русия, Ердоган каза, че подобна стъпка ще помогне за развитието на турско-германските икономически връзки и ще допринесе за развитието на икономиките им.

Турски печат: Пакетът за конституционни промени и вторият ден от визитата на Ангела Меркел
31 март 2010 | 11:01 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Вторият ден от приключилата визита на германския канцлер Ангела Меркел в Турция и реакциите по внесения вчера в парламента пакет за конституционни промени привличат вниманието на турските вестници днес. Вестник „Сабах” пише, че вторият ден от визитата на Меркел е започнала с посещение на църквата „Света София” и джамията „Султан Ахмет” в Истанбул, продължила е с посещение на Немската гимназия и е завършила с концерт в германското посолство, който е гледала придружавана от премиера Реджеп Тайип Ердоган. Меркел е била очарована от църквата, действаща като музей, изградена при управлението на император Юстиниян 1, а джамията Султан Ахмет е определила като изключително красива. Туристите и в двете забележителности са проявили голям интерес към Меркел. При посещението си в Немската гимназия Меркел се е ръкувала поотделно с учениците и е беседвала с тях, а външният министър Давутоглу, който е придружавал германския канцлер, е изтъкнал пред учениците, че чрез изучаването на Мевляна и Гьоте от младежите ще бъдат изградени мостове между народите и културите. Той е посочил също, че е в заключителния си етап и процедурата по изграждане на турско-германски университет, който ще спомогне още повече в тази насока. По-късно Меркел се е включила в турско-германския бизнес форум.
Вестник „Хюриет” пише, че вчера пакетът за промени в конституцията, изготвен от управляващата Партия на справедливостта и развитието, е бил предаден на председателя на парламента Мехмет Али Шахин. Той се състои от 26 члена и е подписан от 215 депутата. Внесеният пакет в последния момент беше разширен с поправка, позволяваща съденето на началника на Генералния щаб и командващите видовете въоръжени сили от Върховния съд, с разширяването на синдикалните права на служителите и работниците.
Вестник „Милиет” цитира позицията на лидера на Партията на националистическото движение /ПНД/ в Турция Девлет Бахчели по пакета от конституционни промени. Според опозиционния лидер пакетът е кълъф за предизборната стратегия на управляващата партия. Той посочи, че няма да подкрепят пакета, защото са против него по същество.
Вестник „Радикал” представя детайлно предложения конституционен пакет, като цитира казаното от заместник-председателя на ПСР Бекир Боздаг, че не се притесняват, че няма да получат подкрепа от своите 330 депутати. При случай, че пакетът не бъде приет в парламента, референдумът ще бъде неизбежен.
Вестник „Заман” се спира на позицията на президента Абдуллах Гюл по пакета от конституционни промени. В отговор на критиките за ограничаване на правата на правосъдната система Гюл посочва, че не вижда в пакета членове, които противоречат на критериите на ЕС.

„Утрински весник”: Турските авиолинии ще бъдат национален превозвач в Македония?
31 март 2010 | 10:06 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Скопие. Турската компания ТАВ, която взе на концесия летищата в Македония, лобира компанията Турски авиолини да бъде новият национален авиопревозвач в страната, пише македонският ”Утрински весник”. Изданието отбелязва, че след като влезе в Македония, ТАВ заяви, че полага усилия да доведе компания, която ще носи македонското знаме. Според компанията само по този начин летищата в страната ще могат да бъдат конкурентни с тези от региона, а пътниците ще може да получат по-евтини билети.

„Милиет”: Еврокомисарят по разширяването изрази задоволство от пакета за конституционни промени в Турция
31 март 2010 | 10:01 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Брюксел. Еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле изрази задоволство от внесения в турския парламент пакет за промени в конституцията, пише турският вестник „Милиет”. В писмено изявление на Европейската комисия се посочва, че след първоначалния анализ комисията констатира, че реформите, които включва пакетът, показват правилната посока, към която трябва да се върви. Според Фюле предложените реформи имат голямо значение за бъдещето на страната и ще доведат до по-високо ниво на функциониране на демократичната система в Турция, на издигането на човешките права и върховенството на правото.

„Хюриет”: Истанбулски съд осъди турски полковник на затвор
31 март 2010 | 09:43 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Истанбул. Полковник Ахмет Зеки Ючок, задържан в Турция в рамките на разследването по делото „Ергенекон”, е бил осъден на затвор, пише турският вестник „Хюриет”. След повторни показания, взети от разследвания военен, съдът в район Бешикташ в Истанбул взе решение за изпращане в затвор заради „членуване във въоръжена организация”. Полковник Ючок беше задържан на 26 септември 2009 година.

„Ди Пресе”: Турция иска безвизов режим с ЕС
31 март 2010 | 09:16 | Агенция "Фокус"
Начало / Европейски съюз
Виена. Турция настоява за безвизов режим за своите граждани с Европейския съюз, посочвайки, че визовите изисквания за гражданите на бившите югославски републики Македония, Сърбия и Черна гора са премахнати, пише австрийският в. „Ди Пресе”. Една от причините, поради които турските граждани не могат да посещават страните-членки на ЕС без визи е липсата на паспорти с биометрични данни. Очаква се тези паспорти да започнат да бъдат въвеждани през лятото.

Photobucket

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2