Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 30 март 2010 г.

Турските новини - 30.03.2010 г. !

Повече от 60 % от турските емигранти в Германия я приемат за свой дом, сочи проучване
30 март 2010 | 16:26 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Есен. Проучване, проведено сред турските емигранти в Германия от Центъра за изследване на Турция и въпросите на интеграцията в германския град Есен, констатира, че болшинството от тях искат да продължат живота си в Германия, пише вестник „Тюркие”. Според анкетата 60 % от запитаните чувстват Германия като свой дом и не смятат да се връщат в Турция. Повече от половината от запитаните са се интегрирали в германското общество, а само 2 % нямат контакти с германците. 58 % от запитаните посочват, че владеят добре немски език, а 32 % го знаят на средно ниво. Според министъра по въпросите на интеграцията на провинция Северен Рейн Вестфалия Армин Лашет резултатите от анкетата посочват, че споровете за това на кое място принадлежат тези хора не са основателни, след като 60 % от тях са заявили, че ще останат в Германия.

Турция: Партията на мира и демокрацията няма да подкрепи пакета за промени в конституцията
30 март 2010 | 15:47 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Партията на мира и демокрацията в Турция обяви, че няма да подкрепи пакета за промени в конституцията, тъй като го намира за недостатъчен, пише турският вестник „Ватан”. Заместник-председателят на парламентарната група на ПМД Бенги Йълдъз посочи, че внесеният пакет от управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ не се различава съществено от този, който им е бил представен и по който са направили своите забележки. Според тях това е проект на ПСР, отразява тяхната идеология. Той не е придобил характер на пакет на народа, на трудещите се, не са отразени исканията на кюрдите. Той разкритикува също и другите опозиционни партии, които са отхвърлили пакета, без да представят своя негова алтернатива.

„Ватан”: Твърдение на турски историк шокира арменците
30 март 2010 | 15:19 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Коня/Ереван. Твърдение на бившия председател на Турското историческо дружество Юсуф Халаджоглу шокира и предизвика остра реакция сред арменците, пише турският вестник „Ватан”. На конференция в Коня Халаджоглу посочи, че в публичното пространство се е насадило и се насажда тезата, че цяла Анадол, че Източен и Югоизточен Анадол са кюрди. „Известно ли е колко кюрди има в Турция, знае ли се ?”, попита той и добави, че 80 % от Кюрдската работническа партия /ПКК/ са арменци, а не кюрди. Арменски медии реагираха остро срещу твърдението на турския историк, като го определиха като шокиращо и припомниха, че преди време изказването на подобни тези са станали причина той да бъде свален от поста си.

„Милиет”: 58 нелегални имигранти задържаха в Централна Турция
30 март 2010 | 14:47 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Сивас. 58 нелегални имигранти са задържали жандармерийски екипи в провинция Сивас, Централна Турция, пише електронното издание на турския вестник „Милиет”. Жандармерийски екипи, които са били дежурни в района на село Язюрду, намиращо се по протежението на пътя Гюрюн-Сивас, са видели закъсал ТИР и са спрели да му окажат помощ. Когато са чули гласове от каросерията на ТИР-а, те са предприели претърсване и са открили укрити в нея 58 нелегални имигранти. 26 са били от Пакистан, 9 от Афганистан, 1 от мавритания и 9 от Бирма /Миянмар/. Станало е ясно, че те са влезли по нелегален път от Иран и през Истанбул са планирали да се доберат по нелегален път до Европа. Шофьорът на ТИР-а е задържан и отведен в полицията.

Външният министър на Турция ще има срещи с представители на иракските кюрди
30 март 2010 | 14:28 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара/Ербил. Турция, която иска час по-скорошно сформиране на правителство в Ирак след състоялите се избори, започна срещите си представители на кюрдите в страната, пише турският вестник „Сабах”. Турският външен министър Ахмет Давутоглу ще се срещне със заместник-председателя на Демократичната партия на Кюрдистан и бивш премиер на Северноиракското автономно управление Нечирван Барзани, който днес ще е в Истанбул за среща с бизнесмени. На срещата Давутоглу ще изрази задоволство от откриването на консулство на Турция в Ербил и ще изтъкне, че за продължаването на сътрудничеството е особено важна борбата срещу ПКК в Северен Ирак.

„Заман”: Турция и Швеция преодоляха възникналата криза в отношенията
30 март 2010 | 13:58 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Стокхолм. Посланикът на Турция в Швеция се завърна в Стокхолм след възникналата криза в турско-шведските отношения заради приемането на резолюцията за арменския геноцид от шведския парламент, пише турският вестник „Заман”. При отпътуването от летището „Есенбога” в Анкара Корутюрк каза, че в дипломацията изтеглянето на един посланик за консултации означава показване на несъгласие и Турция е показала своето несъгласие. Връщането си в шведската столица тя мотивира с обстоятелството, че много неща са се променили за изтеклия период. Шведският премиер е изразил извинение в разговор с премиера Ердоган и изразил съжаление за сянката, паднала върху двустранните отношения.

Българският Великден става на 150 години
30 март 2010 | 12:54 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Истанбул. Тази година Българският Великден става на 150 години. По инициатива на фондация “Български православен храм "Св. Стефан" в Цариград” на 3 април (събота) в навечерието на Великден събитието ще се отбележи с великденска служба в българския железен храм "Свети Стефан" край Златния рог в Цариград, съобщиха организаторите.
С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Максим и Св. Синод на Българската православна църква възкресно богослужение и света литургия ще отслужи Велички епископ Сионий, викарий на Видинския митрополит, пратеник на Св. Синод на Българската православна църква.
На 4 април, неделя Пасха, службата на така нареченото Второ Възкресение ще се извърши в храма от епископ Сионий, иконом Ангел Иванов Велков и архимандрит Евтимий. Към присъстващите ще се присъединят и цариградските българи, които по традиция посрещат Великден в храм "Св. Иван Рилски" в Българската екзархия.
Историята на Българския Великден започва през 1860 г. Тогава се полага началото на църковно-народните борби за свобода и независимост. Няколко будни български духовници начело с еленчанина Иларион Макариополски, общественици и книжовници се осмеляват на Великденската служба на 3 април в онази паметна година да не споменат името на Цариградския патриарх и се обявяват за независима Българска църква. Едва след десет години българите се сдобиват с държавно признание на своята духовна свобода със султанския ферман от февруари 1870 г. Така те получават възможност да организират административно българската църковна територия, което по-късно става ориентир и при търсенето на политическа свобода на българския народ. Почти 80 години продължава борбата с цариградската патриаршия, докато най-после през 1945 г. Българската православна църква бива призната за самостойна и равностойна на останалите поместни православни църкви на Балканите и по света.

„Ватан”: Твърдения, че жените атентаторки в московското метро, са обучавани в Турция, лансира руски вестник
30 март 2010 | 12:30 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара/Москва. Твърдение, че двете жени, извършили атентатите в московското метро вчера са били обучавани в Турция лансира руски вестник, пише турският вестник „Ватан”. Руският вестник „Коммерсант” базира твърдението си на изказвания на терориста Александър Тихомиров, известен н прпозвището „Саид Бурятский”, който в началото на март беше убит от руските военни части в Ингушетия. Според твърдението Тихомиров е изпратил над 30 жени чеченки и ингушетки в медресе в Турция за обучение за извършване на самоубийствени атентати. Досега 9 от тях са извършили такива атаки, а дирите на останалите се разследват от руските сили за сигурност.

Турският президент ще посети Пакистан, за да обсъди двустранните отношения
30 март 2010 | 12:20 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Турският президент Абдуллах Гюл ще пристигне днес в Пакистан, за да обсъди двустранните отношения и въпроси, представляващи взаимен интерес, предаде кувейтската информационна агенция КУНА.
Гюл ще посети Пакистан по покана на своя пакистански колега Али Асиф Зардари.
Съобщава се, че в хода на визитата Гюл ще се срещне с пакистанския премиер Юсуф Раза Гилани и ще подпише споразумение за укрепване на двустранното сътрудничество в редица сфери.

„Хюриет”: Анкарски съд отхвърли искането за наказателно преследване срещу шефа на турското разузнаване
30 март 2010 | 12:08 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Съдът за тежки наказания в Анкара реши, че няма основание за наказателно преследване срещу началника на Националната разузнавателна организация /МИТ/ Емре Танер по воденото съдебно разследване срещу него във връзка с председателството на телекомуникационните връзки /ТИБ/, пише турският вестник „Хюриет”. Републиканската прокуратура в Анкара поиска на 5 февруари 2010 година разрешение от Министерския съвет за съдебно разследване срещу Емре Танер, но не получи такова. В обвинението срещу Танер се посочваше, че е давал заповеди за подслушвания и е оказвал натиск.

„Сабах”: Управляващата ПСР в Турция внесе пакета за промени в конституцията в парламента
30 март 2010 | 11:39 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ в Турция внесе пакета за промени в конституцията в председателството на парламента, пише турският вестник „Сабах”. Група на ПСР начело със заместник- председателя на парламентарната група Бекир Боздаг представи пакета на председателя на парламента Мехмет Али Шахин. Пакетът включва 29 члена.
Президентът Абдуллах Гюл преди отпътуването си за Афганистан коментира пред журналисти поправката, която допуска съдене на началника на Генералния щаб, командващите видовете въоръжени сили и председателя на парламента от Върховния съд, че това е само един проект и по него ще има още обсъждания.

"Ватан": Трима турски военни загинаха при експлозия на мина, заложена от ПКК
30 март 2010 | 11:17 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Хаккяри. Трима турски войници са загинали, а двама са ранени при експлозия на мина в провинция Хаккяри, Югоизточна Турция, пише турският вестник „Ватан”. При претърсване на района Хантепе в околия Чукурджа за заложени мини от терористичната организация Кюрдска работническа партия /ПКК/ е станала експлозия на мина, при която са загинали трима сержанти със специализирана подготовка. Ранените са били откарани в болница в Хаккяри, а телата на загиналите военни са били изпратени в родните им места за погребение. В района са били изпратени военни части, които са започнали операция срещу ПКК.

Би Би Си: Стремежът на Турция към членство в ЕС помрачи визитата на Ангела Меркел
30 март 2010 | 11:00 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Германският канцлер Ангела Меркел повтори виждането си, че Турция не е подходяща за пълноправно членство в Европейския съюз по време на първия ден от официалната си визита в Анкара, предава Би Би Си.
Турция не трябва да вижда в нейното предложение за „привилегировано партньорство” – вместо пълноправно членство – негативизъм, каза тя.
Турция, която започна преговори за членство през 2005 г., отхвърли това предложение като обидно.
Също така има разногласия и относно Иран, Кипър и обучението на турски деца в Германия на турски език.
Германия е най-големият търговски партньор на Турция, най-големият чуждестранен инвеститор, най-големият източник на туристи, а около 3 милиона турци живеят в Германия.
Но, отбелязва Би Би Си, въпреки че двете страни имат толкова дълбоки исторически и икономически връзки, Германия и Турция се опитваха да намерят обща позиция по време на визитата на Меркел.

Пълноправното членство в ЕС е неотменна цел на Турция, казаха пред Ангела Меркел турските представители
30 март 2010 | 10:48 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган оторизира главния преговарящ с ЕС Егемен Багъш да изрази пред Ангела Меркел позицията, че възприемат привилегированото партньорство като обида, пише турският вестник „Сабах”. От своя страна на срещата с германския канцлер Ердоган отправи посланието, че пълноправното членство в Европейския съюз е неотменима цел на Турция
Егемен Багъш, който посрещна германския каннцлер на летището в Анкара, е посочил на срещата в немското посолство, че визитата се провежда в много подходящ време и двустранните отношения могат да бъдат разширени. Той е изтъкнал, че Турция се стреми към пълноправно членство и промяната на правилата на играта оттук нататък е неприемлива.

„Ватан”: Ще подложим пакета за конституционни промени на референдум, каза турският премиер Ердоган
30 март 2010 | 10:27 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган отхвърли предложението на опозицията при референдум промените в конституцията да се гласуват по отделно, пише турският вестник „Ватан”. На симпозиум за функционирането на местните власти, организиран от Партията на справедливостта и развитието, Ердоган отправи важни послания за процеса по демократично отваряне и промените в конституцията. Той разкритикува опозицията, която заяви, че няма да подкрепи промените при гласуването в парламента. По думите му в Турция текат положителни процеси, които имат за цел по-доброто взаимно разбиране между нейните граждани. Той посочи, че при консултациите за промени в конституцията са проведени срещи с опозиционните политически партии, неправителствени организации, със сдруженията на бизнеса и след това пакетът отново е обсъден и актуализиран. По думите му последната стъпка ще референдумът. „Ще представим пакета на народа и той ще каже своята дума и ще изрази волята си”, каза Ердоган.

Турски печат: Визитата на Ангела Меркел в Анкара
30 март 2010 | 10:02 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Визитата на германския канцлер Ангела Меркел в Турция, която започна вчера, и обсъжданията на пакета за промени в конституцията са водещите теми в турските вестници днес.
На срещата между премиера Реджеп Тайип Ердоган и Ангела Меркел са били обсъдени двустранните отношения, като акцентът в разговорите е паднал върху интеграцията на турските емигранти в Германия, пише вестник „Хюриет” По повод предложението на Ердоган, изказано дни преди срещата, за отваряне и на турско училище в Германия по подобие на германски в Турция, Меркел е изразила позицията, че може да има такова училище, но изучаването на немски език е много важно за адаптацията и интеграцията на турците, живеещи в Германия.
Вестник „Сабах”пише, че при визитата си в Турция Меркел е довела ръководителите на най-големите компании на страната си. В 110-членната бизнес делегация са ключовите и водещи имена от всички отрасли на германската икономика. Изданието цитира думите на германската ‘желязна лейди’ преди визитата й в Турция „Трябва да закотвим с желязна котва Турция към Запада” и коментира, че въпреки всички спорове тя няма намерение да спира влака на ЕС.
„Милиет” отбелязва, че проблемът за турски училища в Германия, който предизвика криза между Турция и Германия дни преди визитата на Ангела Меркел в Анкара, е бил уталожен по време на срещата между премиера и канцлера. Като условие за откриване на подобни училища обаче Меркел е изтъкнала изучаването на немски език в тях. След срещата Ердоган е посочил, че Турция очаква положителна стъпка от Германия и отношението на Ангела Меркел е сигнал, че двете страни ще продължат да бъдат най-близки партньори. По въпроса за членството на Турция в ЕС Меркел е казала, че тя защитава привилегированото партньорство, но нещата в ЕС се променят и времето ще покаже какъв ще бъде резултатът от процеса на евроинтеграция.

"Заман": Ангела Меркел посети църквата "Света София" в Истанбул
30 март 2010 | 09:48 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Истанбул. Германският канцлер Ангела Меркел посети църквата „Света София” в Истанбул през втория ден от визитата си в Турция, пише турският вестник „Заман”. Меркел беше придружавана от държавния министър и главен преговарящ с ЕС Егемен Багъш и министъра на туризма и културата Ертугрул Гюнай.

„Ди Пресе”: Ненавист към Турция
30 март 2010 | 09:27 | Агенция "Фокус"
Начало / Европейски съюз
Виена. След като турският премиер Реджеп Тайип Ердоган обвини германския канцлер Ангела Меркел в лични чувства на ненавист към Турция малко преди посещението й в страната, климатът по време на държавната визита бе доста хладен, коментира австрийският в. „Ди Пресе”. Ердоган обвини Меркел за факта, че турските преговори за членство в ЕС не отбелязват напредък и че перспективите на Анкара за присъединяване към блока се влошават. Но този път Меркел също не бе склонна да предложи друго, освен „привилегировано партньорство”.

„Заман”: Предложените конституционни промени в Турция отварят път за съдене на висшите военни от Върховния съд
30 март 2010 | 09:20 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Нови предложения на управляващата Партия на справедливостта и развитието в Турция за промени в конституцията отварят път за съдене на началниците на Генералния щаб, командващите видовете въоръжени сили и председателите на парламента от Върховния съд, пише турският вестник „Заман”. На продължило до късно вчера заседание на Централния съвет на управляващата ПСР бяха прибавени нови членове към пакета за промени в конституцията. Те засягат процедурата за търсене на съдебна отговорност от най-висшите военни началници и председателя на парламента.
Предложените промени фигурираха и в пакета за конституционни промени, изготвен от екип юристи на ПСР през 2007 година.
Пакетът за конституционни промени ще бъде внесен днес в 11 часа в председателството на парламента.

„Айриш таймс”: Меркел се опита да успокои напрежението по време на визита в Турция
30 март 2010 | 09:18 | Агенция "Фокус"
Начало / Европейски съюз
Анкара. Германският канцлер Ангела Меркел пристъпи към успокояване на напрегнатите отношения с Анкара вчера, но остана на позицията си по време на двудневната визита в Турция по противопоставяне на членството й в Европейския съюз, пише „Айриш таймс”.
Преди посещението си Меркел отхвърли призивите на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган за турски училища в Германия, заявявайки, че турските емигранти трябва да учат немски и да се интегрират.
Това накара гневния Ердоган да се зачуди на глас относно източника на „толкова омраза към Турция” в Германия. „Просто не разбирам, това е нещо, което не бях очаквал от германския канцлер”, заяви той пред журналисти преди пристигането на Меркел.

„Уолстрийт джърнъл”: Ангела Меркел призова Турция да отвори пристанищата си за Кипър
30 март 2010 | 08:58 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че за да може да бъде постигнат напредък в преговорите за приемането на Турция в Европейския съюз, Анкара трябва да отвори своите пристанища и летища за корабите и самолетите от Кипър и да подкрепи натиска върху Иран да прекрати противоречивите си ядрени дейности, пише американското издание „Уолстрийт джърнъл”.
Меркел заяви отново, че преговорите с Турция за членство в ЕС имат „отворен край”, но не повтори своето предложение за „привилегировани отношения” с Анкара, които да заместят членството на страната в ЕС.
Меркел заяви това в рамките на визитата си в Турция, на пресконференция с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган.

„Сабах”: Хилари Клинтън потвърди поканата си към турския премиер за участие в срещата по ядрената сигурност
30 март 2010 | 08:54 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Вашингтон/Анкара. Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън отправи повторна покана към турския премиер Реджеп Тайип Ердоган да участва в срещата по ядрената сигурност, която ще се състои във Вашингтон, пише турският вестник „Сабах”. Клинтън е потърсила по телефона своя колега Ахмет Давутоглу и е посочила, че очакват премиера Ердоган във Вашингтон на 12 и 13 април. От своя страна Давутоглу е отговорил, че оттук нататък е важно какво ще каже президентът Барак Обама в Конгреса на 24 април, а решението за срещата турският премиер ще вземе сам.
Давутоглу е казал също пред американския държавен секретар, че очакват от правителството на САЩ стъпка, която ще поправи разочарованието на турското общество. Клинтън е посочила, че като правителство са против обсъждането на резолюцията в Конгреса. Според дипломатически източници, ако от САЩ дойде сигнал за подобно развитие на ситуацията, се очаква Ердоган и посланикът във Вашингтон Намък Тан да присъстват на срещата.
Агенция "Фокус" припомня, че Комисията за външни работи на Камарата на представителите на САЩ прие резолюция, в която се определя като геноцид избиването на арменци от турските сили в периода на Първата световна война.

Си Ен Ен Тюрк: Посланикът на Турция в Швеция се завръща днес в Стокхолм
30 март 2010 | 08:28 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Посланикът на Турция в Швеция Зергюн Корутюрк се завръща днес в Стокхолм след като беше привикана в Анкара след приемането на резолюцията за арменския геноцид от шведския парламент, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Корутюрк ще отлети за шведската столица днес след обяд.

Photobucket

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2