Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 7 април 2011 г.

СМЪРТ И ИЗГНАНИЕ - ЕТНИЧЕСКО ПРОЧИСТВАНЕ НА ОСМАНСКИТЕ МЮСЮЛМАНИ - 1821 - 1922,ДЖЪСТИН МАККАРТИ

Turkish refugees fleeing from Tarnovo towards Shumen / Турски бежанци, бягащи от Търново към Шумен.

СТРАНИЦА 129

Приблизително 260 000 български мюсюлмани са убити или умират от болести,глад и студ - резултат от отношението на руснаци и българи към тях.

До 1879 година 17 % от мюсюлманите в България умират,34 % стават трайни бежанци.

По един или друг начин над половината мюсюлмани напускат България.

СТРАНИЦА 98

В градовете са обирани до шушка магазини и къщи,а турската собственост обикновено е била разрушавана.В Йени (или Гени) Заара (Нова Загора) са опожарени 50 турски къщи,джамия и държавни сгради.Голяма част от къщите на турци и евреи в Ески Заара (Стара Загора) също са опожарени.Всички турски къщи,незаети от българи,са опожарени до основи.Както в градовете,така и по селата собствеността най-често е била присвоявана от българи,което се е случвало по силата на свършения факт.При навлизането на руските войски мюсюлманите тръгват да бягат.Там,където мюсюлманите не са тръгнали веднага,български банди убиват собствениците на имоти или упражняват такъв терор спрямо тях,че са принудени да напуснат имотите си.Техните български съседи или българи от съседните села и градове се настаняват в дюкяните и къщите им.Същото се случва и със земеделската земя.Всичко турско преди става българско.

СТРАНИЦА 130

Едмънт Калвърт става свидетел на разгръщащата се турска трагедия в България първо като британски консул във Фелибе,а след това като консул в Едирне.

- Руското правителство допуска християните да вземат закона в свои ръце и да раздават правосъдие на широката турска общност с истински безобразни и безразборни кръвопролития,плячкосване и грабежи.

- От руската окупация насам не би било преувеличено да се каже,че българите по селата се надпреварват да насилват,както си искат турски жени и момичета.

и още:

- Материалното благоденствие на българското селячество по време на турското господство е всепризнат факт,а турският национален и индивидуален дух на гостоприемство е пословичен.В момента,когато българите имат надмощие,тяхната основна и крайна цел (и,съжалявам да го кажа,но в това отношение те имат подкрепата на немалка част от гръцките селяни) Е ДА УНИЩОЖАТ ДО КРАК ТУРЦИТЕ И ДА ГИ ИЗХВЪРЛЯТ ОТ ДОМОВЕТЕ ИМ В ЕВРОПА.Лишавайки мюсюлманите от единственото им средство за независимо съществуване,а това е добитъкът им,и ограбвайки всичките им пари и лични вещи,става очевидно банерението на българите да ги (турските селяни) принудят да напуснат или изоставят нивите си и да сведат турците,останали в страната,до земеделски работници - житейска ситуация,позната на незначителна част от населението тук.

ЧАСТ ОТ СЪДЪРЖАНИЕТО:

България

Мюсюлманите в България - насилствена миграция или смърт

Цивилни жертви от бойните действия

Набези срещу цивилни мюсюлмани

Казаците

Редовна българска армия

Българите

Грабежите и унищожението като политически инструменти

Мъст и разплата

Бежанците

Следвоенна България

Евреите

Брои на бежанците

Смъртност и миграция

Заключителен анализ - коментарите на консул Калвърт

От книгата:

СМЪРТ И ИЗГНАНИЕ - ЕТНИЧЕСКО ПРОЧИСТВАНЕ НА ОСМАНСКИТЕ МЮСЮЛМАНИ - 1821 - 1922,ДЖЪСТИН МАККАРТИ

Университетско издателство "Св.Климент Охридски",София,2010
.


Портал Турция е вече в Диаспора:

https://pod.disroot.org/people/ad18efb0421401341a282394a4e7c018

Още за Турция

Новини ОТ и ЗА Турция:
.
Моята страст- Турция,най-доброто от Турция:
.
Вкусните гозби,турските гозби:
.
Turkish music
.
Турски книги,книги за Турция:

The voice of minare/Гласът на Минарето

8 коментара:

  1. Тази книга може да си закупите от някоя от многобройните интернет - книжарници.

    Поръчвате си книга с наложен платеж и плащате,когато ви доставят поръчката.

    Портал Турция

    ОтговорИзтриване
  2. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  3. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  4. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  5. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  6. От всичко най-лошо в човека е омразата и простотията. Най-добре е когато започваш да говориш или пишиш в интернета да знаеш по темата, с която се захващаш. По време на "Турското робство" е имало данък от 10%, а сега от 60%/ЗОВ,ДОД,ДДС,акциз,местни данъци и такси,винетки,данък куче и всички останали такси за административно обслужване на населението. То това е по-голямо робство.Възрожденските къщи от стария Пловдив,Копривщица,Боженци,В.Търново, Трявна,Ловеч,Жеравна,Медвен,Котел,Катунци/Сливенско/,Мелник и много други места из България е показателно, че е имало вскичко друго но не и робство.А престъпността е битова, както и сега, пак има убиства,изнасилвания,кражби, измами и т.н. Тези хайдути, които са обирали керваните са същите които и сига по пътищита оборат хора. А Априлскотовъстание то сие един вид тероризъм срещу законното управление на страната. Какво би се случило на хора които и сега се опитот да свалят сегашната власт с оръжие. Какво правиха българите с българите за много по-малки престъпления - Белене,Ловеч,Кремена и др.места! Антон Страшимиров пише след Септемвриското въстание:"...Клаха българите така, както и турчин не го е клал...". А що се отнася за съборините църкви и построени джамии то да ви светна - да така е и нещо повече ползвали са ъгловите камъни, които са най-големи за основи на джамиите но:1.Така се показва на един народ, че се сменя една власт с друга,една вяра с друга т.е. край на това което е било вече е друго. Така се е правило но преди 600 години през 15век. А бългорското поругаване на турските светии - джамии и гробища през 198..г. т.е преди 20-30г. Аз бях войник когато ни вдигаха в "бойна готовност" , а българсаката народна армия влизаще с автомати, танкове и бронетраспортьори сред мирното население - СРАМОТА!!!! И недейте да мислите, че лъжа, на тази управляваща тогава партия БКП, лидерът и през 1990г. - първия президент на България Петър Младенов са крилатите думи срещу насабралото се мнозинство пред НДК "...Да дойдат танковете...". Така, че малко повиче четете и то между редовете понеже един немски журналист беше казал за българската пресе,че единствено датата във вестника е вярна.

    ОтговорИзтриване
  7. Абсолютно вярно и точно Браво за истината може би 80%от българите са с промити мозъци и не вярват че това е истина но те така са възпитани с фалшивата история и може би затова нещата не вървят на добре България загива със всеки изминал ден

    ОтговорИзтриване

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2