Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 7 април 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 07.04.2011

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 07.04.2011

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 07.04.2011 10:54:03 UTC

Обновена 07.04.2011 10:54:03 UTC

Вестник Заман съобщава за посещението на президента на Турция Абдуллах Гюл в Индонезия. Вестникът отбелязва, че посещението е придало ново измерение на отношенията между Турция и Индонезия и че двете страни са подписали договор за 400 милиона долара относно реализицията на различни отбранителни проекти. Вестникът предава, че турските фирми Aselsan, Roketsan и FNSS ще произвеждат ракети и бронирани платформи за армията на Индонезия. Вестникът пише, че се планира всички тези проекти да бъдат поставени в изпълнение през тази година. Вестникът отбелязва, че президентът Гюл е бил удоестоен с почетна докторска титла от Индонезийския университет.

Вестник Стар в новината със заглавие „Портретът на Гюл бе продаден за 275 хиляди долара” съобщава, че картина нарисувана от видния индонезийски държавник Дипо Алам изобразяваща президента на Турция Абдуллах Гюл и съпругата му Хайруниса Гюл е била продадена на търг за 275 хиляди долара. Вестникът отбелязва, че секретарят на индонезийския кабинет Алам е казал, че картините са били закупени от индонезийска компания и че всички средства от продажбата на картините ще бъдат похарчени за строежа на общежитието на турския колеж Фатих в областта Ачех.

Вестник Заман в новината със заглавие „Ранените либийски граждани са благодарни на Турция” предава, че продължава лечението на 321 ранени либийски граждани докарани в Измир завчера от Либия с ферибота „Анкара”. Вестникът отбелязва, че ранените либийски граждани, за които турските лекари полагат големи грижи са благодарни за протегнатата от Турция ръка за помощ. Вестникът сочи, че либийските граждани, чието лечение в Турция продължава са акцентували, че тези помощи ще укрепят още повече братските и приятелските отношения между двата народа.

Вестник Сабах в новината със заглавие „Затвориха пукнатината, от която изтичаше радиация” съобщава, че от атомната електрическа централа Даичи в Япония е пристигнала положителна новина. Вестникът отбелязва, че е било съобщено, че пукнатината до защитната стена на 2ри реактор, от където изтичаше радиоктивна вода е била затворена. Вестникът предава, че броят на жертвите от разрушителното земетресение с магнитуд 9 по Рихтер и последвалата вълна цунами в Япония е достигнал 11 хиляди и 800 души.

Вестник Хюрриет в новината със заглавие „Турция е една от 10те ключови страни”, съобщава, че икономическият директор на „Deloitte” Ира Калиш на конференция в Лондон е казала „Турция е в центъра на всичко и на всяко място. Турция може да се превърне в производствен център на Европа. Тя постигна съществен напредък по този въпрос. Турция е важна туристическа дестинация. Тя същевременно е и важно стъпало за фирмите от Близкия и Далечния Изток искащи да навлязат на Европейските пазари. През предстоящия период интересът към Турция ще нарастне”.

Вестник Йени Шафак предава, че делегация от тайвандски бюрократи и представители на 58 международни компании са организирали програма обхващаща няколко страни сред които е и Турция. Вестникът пише, че делегацията ще проучи възможностите за инвестиции.

ТРТ / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2