Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 31 март 2010 г.

Радио "Гласът на Турция" - 31.03.2010 г. !

Експлозии в Дагестан...

Експлозиите в град Къзъляр са отнели живота на 1 души...

Изпратена 31.03.2010 09:44:27 UTC

Обновена 31.03.2010 09:44:27 UTC

След бомбените нападения камикадзе в московското метро, в резултат на които загинаха 39 души, Русия бе разтърсена от вестта за бомбени нападения в Дагестанската Автономна Република. Повреме на бомбени нaпадения камикадзе организирани в близост до сгради на руските сили за сигурност в град Къзъляр, близо до границата с Чечня, загинаха 11 души.
Първото нападение с кола-бомба е било осъществено тази сутрин в 7 часа и 30 минути турско време пред сградата на дагестанското вътрешно министерство.
Около половин час след тази експлозия, нападател самоубиец преоблечен в униформа на полицай е взривил в същата точка бомбите по тялото си. Загинали са 11 души седем от които полицаи. Съобщено бе че сред загиналите се намира и шефът на полицията в Къзъляр.
След последните операции на руските сили за сигурност по време на които в района бяха убити много въоръжени чченци, чеченският лидер Доку Умаров бе отправил заплахата, че ще пренесат войната в градовете в Русия.
Все още никой не е поел отговорността за бомбените нападения в московското метро и в Дагестан.
-
Посланикът на Турция в Стокхолм се завърна в Швеция...

На летището в Стокхолм посланик Корутюрк бе посрещната от прдставители на федерацията на турските работническа дружества в Швеция и на федерацията на турските младежки дружества...

Изпратена 31.03.2010 09:58:04 UTC

Обновена 31.03.2010 09:58:04 UTC

Посланикът на Турция в Стокхолм Зергюн Корутюрк се завърна вчера на поста си.
На летището в Стокхолм посланик Корутюрк бе посрещната от прдставители на федерацията на турските работническа дружества в Швеция и на федерацията на турските младежки дружества.
Тя каза, че отзоваването й в Анкара е постигнало целта си и подчерта, че в периода след приемането от шведския парламент на арменския проекто-документ, са настъпили сериозни промени и шведското правителство категорично е показало, че не подкрепя проекто-документа.
Шведския парламент бе приел със 131 гласа За и 130 Против проекто-документ относно арменските твърдения за събитията от 1915та година.
-
Меркел приключи контактите си в Турция...

Вчера Меркел участва заедно с премиера Ердоган в организирания в Истанбул турско-германски делови форум...

Изпратена 31.03.2010 09:54:31 UTC

Обновена 31.03.2010 09:54:31 UTC

Канцлерът на Германия Ангела Меркел приключи двудневното си посещение в Турция и отпътува за Германия.
Вчера Меркел участва заедно с премиера Ердоган в организирания в Истанбул турско-германски делови форум.
Главни обсъдени въпроси бяха процесът на членство в ЕС и визовите проблеми.
Меркел отбеляза, че двете страни напредвaт по общ път и че е необходимо да се разгърне двустранното сътрудничество.
Тя засегна Протокола от Анкара и поиска да се предприемат стъпки в рамките на преговорите с Кипърската гръцка администрация.
Тя казаa че при нобходимост е готова лично да се срещне с кипърския гръцки лидер Димитрис Христофяс и че е нужно проблемът да бъде разрешен за да се реализира напредък в процеса на членство.
Меркел отбеляза, че по примера на Испания и Италия, може да бъдат осигурени дългосрочни визи за турски бизнесмени, студенти и дейци на изкуството.
Премиерът Ердоган подчерта, че с Испания и Италия са подписани пет годишини договори за търговски визи за многократна употреба и че се надяват да подпишат подобен договор и с Германия.
Той каза, че пълноправното членство в ЕС е стратегическа цел на Турция и разкритикува факта, че преговорите са в етап на застой.
Ердоган постави на дневен ред и проблема с източниците за реализацията на проекта Набуко и разкритикува неопределеността в позицията на ЕС по този въпрос.
-
Турската икономика расте

Турският статистически институт оповести статистическите данни за последното тримесечие на 2009 година.

Изпратена 31.03.2010 10:08:55 UTC

Обновена 31.03.2010 10:08:55 UTC

Турската икономика расте. Турският статистически институт оповести статистическите данни за последното тримесечие на 2009 година.

Според това през последното тримесечие на миналата година турската икономика е осъществила 6 процентен ръст.

През 2009 година турската икономика е отбелязала спад от 4,7 %.

По този начин брутния вътрешен продукт на Турция през 2009 година е намалял на 97 милиарда и 88 милиона долара.
-
Сърбия се извини за позорната страница в своята история

Сърбия се извини поради позорната страница в своята история дължаща се на войната в Босна в периода от 1992-1995 година.

Изпратена 31.03.2010 09:59:56 UTC

Обновена 31.03.2010 09:59:56 UTC

Сърбия се извини поради позорната страница в своята история дължаща се на войната в Босна в периода от 1992-1995 година.

С резолюцията приета от Сръбския парламент бе заклеймено избиването на хиляди босненски мюсюлмани през 1995та година в Босна и бяха поднесени извинения. Босненците обаче разкритикуваха въпросната резолюция тъй като случилото се в Сребреница не е окачестевено като геноцид.

През 1995та година сръбските сили ръководени от генерал Ратко Младич избиха 8 хиляди босненци в Сребреница, което е най-голямото клане, на което стана сцена Европа след Втората световна война.

Европейският парламент и Военният трибунал в Хага бяха постановили, че в Сребреница е бил извършен геноцид срещу босненските мюсюлмани.
-
Промяна в честотите на излъчване на емисиите на български език...

Промяна в честотите на излъчване на емисиите на български език...

Изпратена 31.03.2010 06:50:45 UTC

Обновена 31.03.2010 06:50:45 UTC

Уважаеми слушатели на радио Гласът на Турция. Искаме да ви информираме че от 28ме март, емисиите на български език се излъчват на къси вълни 41 метра или 7210 килохерца, от 14 до 14 и 30 часа. Извиняваме се на нашите слушатели за закъснението с което предаваме тази информация.
-
Турската армия се готви за пролетни операции...

Турската армия струпва крупни военни подразделения по границата с Ирак...

Изпратена 31.03.2010 09:47:00 UTC

Обновена 31.03.2010 09:47:00 UTC

Турската армия струпва крупни военни подразделения по границата с Ирак, с цел да възпрепятства опитите на терористи от ПКК да проникнат на турска територия.
През градвете Хаккяри и Джизре преминават многобройни конвои с войски и боеприпаси.
В района на община Шемдинли се водят широкомащабни операции с участие и на щурмови хеликоптери.
Специални екипи от сапьори претърсват пътищата по които се придвижват конвоите за вентуални мини и бомби. Вчера трима турски военнослужещи загинаха в резултат на експлодирането на мина в района на община Чукурджа окръг Хаккяри.
-
Президентът Гюл продължава контактите си в Пакистан...

В рамките на контактите на президента Гюл ще бъдат подписани споразумения целящи разгръщaнето на двустранното сътрудничество...

Изпратена 31.03.2010 09:41:47 UTC

Обновена 31.03.2010 09:41:47 UTC

Президентът на Турция Абдуллах Гюл продължава контактите си в Пакистан. Във втория ден на посещението си президентът Гюл прие поотделно председателя на пакистанския национален парламент Фахмида Мирза и председателя на пакистанския сенат Фарук Наек. На срещите присъстваха и държавният министър Мехмед Айдън, министъра на здравеопазването Реджеп Акдаa, министъра на земеделието и селските въпроси Мехди Екер и депутати.
В рамките на контактите на президента Гюл ще бъдат подписани споразумения целящи разгръщaнето на двустранното сътрудничество.
Президентът Абдуллах Гюл ще се срещне и с премиера на Пакистан Юсуф Ръза Гилани.
-
Преглед на чуждия печат 31.03.2010

Публикации във връзка с Турция в чуждата преса

Изпратена 31.03.2010 07:04:03 UTC

Обновена 31.03.2010 07:04:03 UTC

....Германският вестник Дие Зейт помества репортаж с премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Ердоган е заявил,че откриването на турски университет в Германия ще окаже положително влияние и ще спомогне на турците живеещи в Германия редом с немския език да научат добре и родния си език и това ще ги адаптира по- лесно към условията на района в който живеят.

В отговор на въпрос премиерът Ердоган е казал, че насоката на Турция е както към Запада,така и към Изтока и отдавайки значение на добросъседските отношения страната полага усилия за установяване на стабилност в региона.

……В интернет-страницата на египетския вестник Ел Джумхурийе се отделя място на Конференцията на донорите за развитие и възстановяване на Дарфур, проведена в Кайро под егидата на Организацията Ислямска конференция с председателството на Египет и Турция.В новината се сочи, че в речта си на конференцията външният министър на Турция Ахмет Давутоглу е казал, че Турция ще окаже помощ на народа на Дарфур в името на мира и стабилността в района.

…..Вестник Дейли Стар, излизащ на английски език в Ливан, помества новина във връзка с официалното посещение на председателя на Ливанския парламент Небих Берри в Турция по покана на председателя на ВНСТ Мехмет Али Шахин.Берри е провел разговор с премиера Ердоган за събитията в Близкия изток.

….В американския вестник Уолстрийт Джърнъл заема място статия, написана от председателя на Американо-турската коалиция Линкълн МакКарди.В нея той призовава членовете на американския конгрес да се противопоставят на проектодокумента за арменските твърдения относно събитията от 1915 година,който бе приет с един глас разлика от Комитета по външни отношения при Камарата на представителите. МакКарди отбелязва,че гласуването в Комитета е нанесло вреда на дългогодишните усилия на Турция и Армения да отстранят противоречията помежду си.

......Електронното издание на излизащия на арабски език в Лондон вестник Ел Хаят предава изявленията на говорителя на Външното министерство на Турция Бурак Йозюгергин във връзка със събитията от 1915 година.Йозюгергин е заявил,че Турция ще подаде жалба до Европейския съд за човешките права срещу страните,чиито парламенти признаха неоснователните арменски твърдения за събитията от 1915 година.Той е отбелязъл също така,че решението относно историческите събития не влиза в компетенциите на парламентите.

.....Германският вестник Файненшъл Таймс Дойчланд предава,че благодарение на извършените реформи и икономическо разгръщане през последните години, Турция се е превърнала в привлекателна страна за инвеститорите и провежда самоуверена външна политика.Вестникът сочи,че същинския въпрос относно присъединяването на Турция в ЕС се състои не в готовността на Турция и че всъщност ЕС няма готовност за Турция и не успява да се справи с процеса на разширяването си.

В новината се привлича внимание, че външният министър Ахмет Давутоглу, обявен за „Турският Кисинджър” развива стратегията на нулеви проблеми със съседните страни и в тази връзка, заемащата ключова позиция между Кавказ и Близкия изток Турция , при положение че не се откъсне от Запада, ще може да изпълнява посреднически функции.
-
Преглед на турския печат 31.03.2010 г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 31.03.2010 09:57:43 UTC

Обновена 31.03.2010 09:57:43 UTC

Вестник Миллиет съобщава, че канцлерът на Германия Ангела Меркел е казала, че работят по въпроса за даването на дългосрочни визи на турските бизнесмени, студенти и дейци на изкуството. Вестникът предава, че канцлерът Меркел и придружаващата я делегация от бизнесмени са участвали в Турско-Германския делови форум в двореца Чъраган в Истанбул. Завчера премиерът Реджеп Тайип Ердоган бе предал на Меркел, че Анкара очаква от Германия да отмени визите в отговор на което Меркел е казала „Нека да обсъдим този въпрос съвместно и да разработим метод”. На вчерашния форум Меркел бе отбелязала, че може да започнат да дават дългосрочни визи на турските студенти, бизнесмени и дейци на изкуството, и че това ще бъде в интерес на всеки.

Вестник Сабах съобщава, че държавният министър и главен преговарящ на Турция с ЕС Егемен Багъш е разкритикувал остро Франция и Германия, които от една страна упражняват натиск над Гърция за да намали обществените си разходи, а от друга страна я въоръжават. В новината пише, че в интервюто за вестник „Ню Йорк Таймс” Багъш е отбелязал, че ако Атина ограничи или замрази разходите за въоръжаването на страната, Анкара ще направи същото. Егемен Багъш е акцентувал, че една от причините за икономическата криза на Гърция е факта, че Атина се съревновава с Турция по въпроса с разходите за въоръжаването и е казал дословно „Страните искащи да помогнат на Гърция в тези трудни дни едновременно й продават оръжие”.

Вестник Джумхуриет предава, че в Сръбския парламент е започнало обсъждането на проекторезолюция заклеймяваща избиването по време на войната в Босна на 8 хиляди босненци включително и деца в Сребреница, подготвена от партиите представяни в правителството на Сърбия. В новината се отбелязва, че на обсъждането на проекторезолюцията са взели участие представителите на всички партии представяни в парламента с изключение на Сръбската демократична партия. Представителите на босненските партии, партньори в коалицията са предложили 11 юли, датата на която Сърбия осъществи клането да бъде приет за „Ден на жертвите от Сребреница”. От друга страна престижният босненски вестник „Дневни Аваз” е коментирал, че докато проекторезолюцията не признае събитията в Сребреница като геноцид, тя няма да има почти никакво значение.

Вестник Стар съобщава, че специалистите от Европейския център за ядрени изследвания /ЦЕРН/ са сблъскали в Големия адронен колайдер с успех два снопа протони след като са били ускорени до рекордна степен с цел да разгадаят тайните на вселената и са отбелязали „Това е началото на нова епоха”. Вестникът предава, че вчера е бил реализиран с успех експеримента на столетието, който редица учени се опитаха да възпрепятстват със съдебно решение с довода, че ще доведе края на света. Учените сблъскаха два снопа протони, всеки с енергия от 3,5 тераелектронволта, в 27-километровия тунел намиращ се на 100 метра под земята.

Photobucket

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2