Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 3 декември 2009 г.

Радио "Гласът на Турция" - 03.11.2009 г. !

Преговорите продължават...

Преговорите за разрешаването на Кипърския въпрос продължават.

Изпратена 03.12.2009 12:48:27 UTC

Обновена 03.12.2009 12:48:27 UTC

Преговорите за разрешаването на Кипърския въпрос продължават.

Президентът на ТРСК Мехмет Али Талят и лидерът на кипърските гърци Димитрис Христофяс се срещнаха за пореден път в рамките на преговорите по Кипърския въпрос.

Домакин на срещата която започна тази сутрин в 10:00 часа в буферната зона в Лефкоша е специалният представител на генералния секретар на ООН за Кипър Александър Даунър.

По време на днешната среща се очаква да бъдат обсъдени въпросите за гражданството, емиграцията и подслона.
-
Саули Нинисто направи изявление за Турското радио и телевизия

Председателят на парламента на Финландия Саули Нинисто направи изявление за Турското радио и телевизия /ТРТ/ преди да отпътува от Турция.

Изпратена 03.12.2009 12:38:28 UTC

Обновена 03.12.2009 12:38:28 UTC

Председателят на парламента на Финландия Саули Нинисто направи изявление за Турското радио и телевизия /ТРТ/ преди да отпътува от Турция.

Във връзка със забраната за строеж на минарета в Швейцария, Нинисто каза: „Провеждането на подобен референдум във Финландия е немислимо. В процеса за независимост на Финландия бяха проведени само два референдума. Първият бе през 30те години на ХХ век и бе свързан със забраната на алкохола, а другия бе проведен през 90те години и бе свързан с членството в ЕС. И двата референдума бяха с препоръчителен характер”.

Председателят на парламента на Финландия Саули Нинисто направи следната преценка относно външната политика на Турция: „Турция едновременно разгръща отношенията си с Изтока, а в същото време пази решителността си относно Запада, което е много положително. Програмата на турското правителство за „нулеви проблеми със съседните страни” е перфектна. В този свят има нужда от страни играещи ролята на мост между отделните светове. Турция е една от страните, която може да реализира това по най-добрия начин”.

Нинисто също така повтори подкрепата на Финландия за членството на Турция в ЕС.
-
Гюл продължава контактите си в Йордания

Президентът на Турция Абдуллах Гюл, който продължава контактите си в Йордания се срещна с турците живеещи в тази страна.

Изпратена 03.12.2009 11:42:31 UTC

Обновена 03.12.2009 11:42:31 UTC

Президентът на Турция Абдуллах Гюл, който продължава контактите си в Йордания се срещна с турците живеещи в тази страна.

Президентът Абдуллах Гюл и съпругата му Хайруниса Гюл изслушаха проблемите на турските граждани живеещи в Йордания. Гюл заяви, че турците в Йордания допринасят за разгръщането на приятелските отношения между двете страни. Гюл каза, че в Йордания се чувства като у дома си благодарение на общата култура, история, религия и традиции, които споделят двете страни.

Гюл отбеляза, че в Йордания живеят над 1 500 турци и че този брой с всеки изминал ден расте. Гюл поиска от турците в Йордания да учат децата си не само на арабски, но и на турски език и изрази задоловството си от социалните дейности водени от турските граждани в Йордания.
-
Преглед на турския печат 03.12.2009 г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешната турска преса.

Изпратена 03.12.2009 09:52:03 UTC

Обновена 03.12.2009 09:52:03 UTC

Вестник Хюрриет съобщава, че във втория ден от посещението си в Йордания президентът Абдуллах Гюл е посетил турското мемориално гробище в град Салт. Вестникът предава, че Гюл е открил с церемония музея на мемориалното гробище. Гюл е поставил венец на паметника построен в памет на османските войници загинали по време на Първата световна война в сражение с британците и е написал следното в почетната книга на музея „Вашата самоотверженост никога няма да бъде забравена”.

Вестник Йени Шафак предава, че Турция и Йордания са подписали договор за създаване на зона за свободна търговия. Вестникът пише, че с договора, който е бил подписан от президента Абдуллах Гюл са били отменени някои пречки в търговията със стоки, а така също се предвижда разгръщането на сътрудничеството между двете страни в сферите на икономиката, технологията и индустрията. Договорът цели в рамките на две години търговския обем между двете страни да бъде повишен на 1 милиард долара.

Вестник Миллиет предава, че завчера президентът на САЩ Барак Обама е съобщил, че ще изпратят още 30 000 военнослужещи в Афганистан, а посланникът на САЩ в Анкара Джеймс Джефри е отправил посланието, че искат от Турция да изпрати в най-кратък срок допълнителен контингент в Афганистан за операциите водени срещу талибаните и Ел Кайде. Вестникът съобщава, че въпросът ще бъде поставен на дневен ред по време на посещението на премиера Реджеп Тайип Ердоган във Вашингтон.

Вестник Хюрриет отбелязва, че от външното министерство на Турция е било направено изявление относно решението на президента на САЩ Барак Обама за дислоцирането на допълнителни сили в Афганистан. В изявлението на министерството се отбелязва „Проблемите в Афганистан не могат да бъдат разрешени единствено чрез военни методи, днес това наше становище се подкрепя от всички членове на международната общественост. Турция продължава да оказва военен принос за обезпечаването на сигурността и стабилността на региона. Турция за втори път пое регионалното командване в Кабул, което е най-новият и конкретен показател за усилията, които полага в тази насока”.

Вестник Заман съобщава, че външният министър Ахмет Давутоглу, който се намира в Атина за участие в заседанието на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа е провел среща с премиера на Гърция Йорго Папандреу. В новината пише, че срещата е била проведена в период, когато се очаква ново ускорение в отношенията между Анкара и Атина. Вестникът предава, че Папандреу и Давутоглу са единодушни, че съществува здрава основа за разгръщането на двустранните отношения и на политическия диалог и в тези рамки осъществяването на посещения на ниво премиер. Папандреу е отбелязал, че гледа положително на предложението на премиера Р.Т.Ердоган за създаването на Съвет за сткратегическо сътрудничество.

Вестник Ватан пише, че в Женева, Лозана, Фрибург, Биен и Сион са били организирани протестни демонстрации относно резултатите от референдума в Швейцария за налагането на забрана за строежа на минарета. В новината се отбелязва, че в протестните демонстрации осъществени в 5 отделни града са взели участие общо 10 000 души. Демонстрантите са апелирали „Не на забраната”, „Всички сме мюсюлмани” и „Ние сме заедно с левите партии обявяващи се против расизма”. Вестникът пише, че в протестните деманстрации са участвали и представители на различни синдикати и дружества.

Вестник Сабах съобщава, че докато продължават дискусиите относно забраната за строеж на минарета в Швейцария председателят на Кантоналния съвет Ерика Форестър Ванини е казала, че е огорчена от забраната. В новината се отбелязва, че Ерика Форестър Ванини е направила следното обръщение към мюсюлманите: „Уважаеми мюсюлмани, много съм огорчена от забраната за строеж на минарета. Правителството ни взе погрешно решение. Ще уважим Исляма и мюсюлманите. Допуснахме грешка. Обещавам ви че този закон ще бъде анулиран”.
-
Новини 03.12.2009 Hовини 1400
-
Емисии 03.12.2009 Емисия 1400
-
Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2