Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 11 март 2009 г.

Приближена до мандатоносителя ДПС фирма получи ВИП-обслужване от кабинета

Тандемът Орешарски-ДПС чупи рекорди по бързо уреждане на сделки

Министрите спряха скандалния бартер със сгради на НАП. Засега!

Наделина Анева, Юлиана Бончева

Злочестата недовършена сграда от комплекса ИПК "Родина", която трябваше да бъде реновирана и завършена, за да приюти над 2000 служители на НАП в София, изглежда ще бъде разрушена.

архив: "Сега"

Кой казва, че Министерството на финансите не може да действа светкавично? Може, и още как - нагледен пример за това е бързината, с която бе придвижена сделката за бартер на сгради с групировката около Ирена Кръстева и Корпоративна банка. Само за седмица правителството одобри промяната от публична държавна в частна държавна собственост на четири атрактивни здания в центъра на София, които трябва да бъдат заменени, за да се сдобие НАП с нова сграда, а финансовият министър успя да им осигури оценка от лицензиран оценител и да внесе сделката за парафиране в МС. За сравнение - предишният конкурс за довършване на сградата на НАП, проведен по европейски правила, на който се явиха няколко реномирани български и чужди фирми, бе мотан почти година, а накрая прекратен поради липса на пари.

Но сметките на Орешарски този път не излязоха. На заседанието на кабинета министрите от НДСВ са гласували "против" с мотив, че подобни сделки трябва да стават само с конкурс. Част от соцминистрите също са имали резерви заради скандала, който се очертава. Така предложението за бартера е отхвърлено. Но си заслужава да бъде описано, защото е показателно как един частник може да получи ВИП-обслужване от кабинета, без дори да се налага да се сдобива със сертификат за инвеститор първи клас. И как европейските изисквания за прозрачност и равнопоставеност на конкуренцията могат да бъдат загърбени в името на един съмнителен бартер с приближена до мандатоносителя ДПС фирма.

Интересна е и трансформацията в мисленето на самия Пламен Орешарски. Преди две години министърът разпалено обясняваше, че е против подобни замени, защото от тях винаги печели частникът, а губи държавата. Сега очевидно не смята така.

Стъпка по стъпка

На заседанието на МС на 19 февруари министърът на финансите прокара решение за промяна на собствеността от публична в частна държавна на четири имота на НАП. От МФ обясниха, че собствеността се променя, за да се направят оценки на имотите, но това изобщо не означава, че скоро ще има сделка - просто се проучвали възможностите. Проучването завърши преди още да е започнало - оценките са направени с рекордна за България скорост - 4 работни дни. А три дни по-късно, на 26 февруари, Орешарски внесе като извънредна точка в дневния ред на кабинета предложение за замяна с групировката около Ирена Кръстева и Корпоративна банка.

Според проекта за решение на МС фирмата "Издателско-полиграфически комплекс Родина" АД-София (ИПК "Родина") ще получи четири сгради и терени на НАП, а в замяна ще изгради нов административен билдинг за нуждите на приходната агенция. На заседанието Орешарски обяснил, че ако се обяви конкурс, няма да има желаещи. Негови колеги обаче разказаха, че много сериозни инвеститори са проявили интерес към подобен бартер. Все пак става дума за сгради и терени в столицата, които спецовете по недвижими имоти определят като локации-мечта.

Какво дава държавата?

Първо, недовършената част от комплекса ИПК "Родина" - редакционният корпус, който за разлика от печатницата си остана държавна собственост. Доскоро имаше надежда, че постройката със сините стъкла, стърчаща на лично място на "Цариградско шосе" 113 А, ще бъде достроена и ще приюти цялата софийска администрация на НАП. Този имот е оценен на 61 037 700 лв., а прилежащите му 15 дка - за 5 112 250 лв.

Оценката за сградата на НАП на ул."6-ти септември" 10 е 13 853 096 лв.; за 6-етажното здание на бул. "Дондуков" 52 - 23 875 432 лв., а за 8-етажния билдинг на данъчните на ул. "Аксаков" 21 - 10 572 020. Или общо активите, които държавата се кани да предостави, са за 114 млн. лв.

Срещу това частният партньор в бартера предлага: право на строеж, оценено за 15.3 млн. лв., и 9.94% идеални части от терена на ИПК "Родина" (5 млн. лв.), който ще бъде добавен към парцела, върху който ще се строи новата сграда на НАП. Или общо 20.3 млн. лева.

От докладната на Орешарски става ясно, че билдингът на НАП трябва да струва поне 93.9 млн. лв. и да бъде построен за 3 години. Предвижда се, ако новата сграда излезе по-евтино, "ИПК Родина" АД да доплати разликата. Ако се окаже по-скъпа, държавата няма да доплаща. Частникът ще трябва да предостави банкова гаранция за разликата между стойността на заменяемите сгради и правото на строеж за срок от 5 години и 6 месеца. Ако не успее да направи това до 14 дни след одобрението на сделката, тя се анулира.

Не е ясно откъде "ИПК Родина" ще осигури парите. Шефът на Корпоративна търговска банка Цветан Василев, който е и член на борда на ИПК "Родина", заяви пред "Сега", че това ще стане с банков заем, който обаче няма да е от ръководената от него финансова институция. В момента ДАНС и НАП пък проверяват откъде напористата бизнесдама Ирена Кръстева черпи финансите, необходими за такъв грандиозен шопинг - медии, сгради, печатници.

Засега не е ясно и

каква точно сграда ще се строи,

за да се прецени доколко сумата е реалистична - в докладната на Орешарски пише само, че проектът трябва да е одобрен от НАП. Шефът на Корпоративна търговска банка Цветан Василев, който е и член на борда на ИПК "Родина", заяви пред "Сега", че новата сграда ще се разгъне върху 50 000 кв.м площ и ще струва минимум 40 млн. евро.

Според схемата бъдещата нова сграда на столичните бирници няма да е с изглед към "Цариградско шосе", а ще е някъде по-назад. Затова и "ИПК Родина" АД се задължава да изгради достъп до зданието от околните пътни мрежи. На преден план частниците планират да построят луксозен търговски и бизнескомплекс. За целта и печатницата на ИПК "Родина" ще бъде преместена, така че да се отвори повече място за бъдещите офиси и търговски площи. Замисълът се съчетава чудесно с другите грандиозни проекти в съседство - отдясно строящите се в момента молове и бизнессгради, отляво - друг мегапроект, лансиран лично от премиера Станишев - новият правителствен център на София.

На практика с предлагания от Орешарски бартер частниците ще получат собственост върху още 15 дка държавна земя около ИПК "Родина" - 47 дка от парцела там вече са собственост на "Обединени български вестници". Върху част от парцела ще бъде вдигната новата сграда на НАП, а останалата ще бъде заета от бизнескомплекса.

А защо й е на приходната агенция такъв скъп дом?

Само преди седмици НАП анулира точилия се повече от година конкурс за строител на недовършената част на ИПК "Родина", тъй като си била поставила лимит за харчене от 30 млн. евро, а кандидатите искали повече. Интересна подробност е, че за начинанието пари отпусна и Световната банка и точно тя настоя конкурсът да се проведе по нейните правила. На провалилия се конкурс миналата година се явиха 6 претенденти - все сериозни и известни компании. Някои от тях минават за доста влиятелни пред сегашното правителство - като "Главболгарстрой", "Пи ЕС Ай" от групата "Трейс", СП холдинг на Георги Георгиев, кумец на Румен Овчаров. За поръчката кандидатстваха и големи чужди фирми като гръцката "Терна" и белгийската CFE International.

Журито явно бе силно затруднено в избора, защото от февруари, когато бяха отворени 6-те оферти за довършване на сградата, до късна есен не можа да вземе решение. Едва през ноември то предложи на управителния съвет на НАП или да подпише договор с "Главболгарстрой" за 52 млн. евро, или да прекрати конкурса. УС на приходната агенция предпочете анулирането. Когато огласи новината за провала, шефът на тръжната комисия Гавраил Забуртов, зам.-директор на НАП, обяви, че много скоро ще има повторно състезание, а поради икономическата криза строителите навярно ще предложат далеч по-ниски оферти. Но ето че състезание май изобщо няма да има. И че грандиозното начинание може да бъде поверено на консорциум, който няма никакъв опит в строителството.

Най-странното е, че групировката около Ирена Кръстева е знаела преди всички, че търгът ще се провали. Още през септември, когато изходът от конкурса още не бе ясен, тя подава предложение да вземе недовършения корпус и още сгради на НАП в центъра на София, а в замяна да изгради чисто нов дом на приходната агенция - пак в района на ИПК "Родина", но по-далечко от оживения булевард.

Въпросът е дали в оставащите седмици до изборите имотната замяна ще спечели необходимите гласове, за да се превърне в решение на Министерския съвет, или този път хапката ще се окаже прекалено голяма дори за медийната господарка.

С бързото придвижване на бартера за сграда на НАП Пламен Орешарски счупи всички рекорди.

Снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Ирена Кръстева предложи бартер, на който финансовото министерство не можа да устои.

Снимка: Борислав Николов

В тези кашони са събрани офертите на кандидатите за довършването на сградата на НАП в конкурса, организиран по европейски правила, който бе прекратен преди броени седмици.

Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2