Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 2 април 2009 г.

Новините от и за Турция-02.04.09 г.

„Хюриет”: Партията на благополучието е победител на местните избори, каза лидерът Нуман Куртулмуш
02 април 2009 | 10:38 | Агенция "Фокус"
Анкара. Лидерът на Партията на благополучието Нуман Куртулмуш заяви, че тяхната партия е спечелила изминалите местни избори, пише турският вестник „Хюриет”. На пресконференция Куртулмуш посочи, че както и да се разглеждат резултатите, те печелят една убедителна победа. По думите му партията им увеличава подкрепата си сред населението и предразсъдъците спрямо тях вече се преодоляват. Според него управляващата Партия на справедливостта и развитието и опозиционната Народнорепубликанска партия са загубилите на местния вот, пише вестникът.

„Заман”: ЕС призова за ускоряване на реформения процес в Турция с приключването на местните избори
02 април 2009 | 10:16 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският съюз призова за ускоряване на реформения процес в Турция за присъединяване към ЕС с приключването на местните избори, пише турският вестник „Заман”. На заседание на смесената парламентарна комисия Турция-ЕС в Брюксел Оли Рен посочи, че изборите поглъщат значителна част от енергията на едно общество навсякъде, но с приключването им Турция и турското правителство трябва да се концентрират върху активизирането на реформите, чието темпо бе забавено заради събития като декларацията на турските въоръжени сили от 27 април 2007 година, кризата в избора на президент, парламентарните избори, делото срещу Партията на справедливостта и развитието и други фактори. Европейските специалисти обръщат внимание на това, че през септември в Германия ще се състоят избори и има възможност на тях да засили позициите си канцлерът Ангела Меркел, която гледа студено на членството на Турция в ЕС.
Сред реформите, които трябва да бъдат проведени, са промяната на закона за политическите партии в съответствие с венецианските критерии, подобряване на защитата на правата на жените, свободата на словото, член 301, откриването на училището за православни свещеници на остров Хейбелиада /Халки/. Докладчикът от групата на либералите в Европейския парламент Александър Граф Ламсдорф също изрази загриженост за забавянето на реформения процес. Представителите на социалистите също призоваха Турция да се върне към реформения темп от 2002-2005 година, пише вестникът.

„Сабах”: Опозиционните лидери в Турция ще имат опознавателни срещи с президента на САЩ Барак Обама
02 април 2009 | 09:40 | Агенция "Фокус"
Анкара. Опозиционните лидери в Турция ще имат опознавателни срещи с президента на САЩ Барак Обама по време на визитата му в страната, пише турският вестник „Сабах”. На 6 април Обама ще се срещне поотделно с лидерите на парламентарно представените политически сили в турския парламент. Срещите ще продължат по 5 минути и ще имат опознаващ характер. Ако се навлезе в по-дълбоки политически разговори, те ще представят пред Вашингтон позициите си. Във връзка със срещата лидерът на НРП Дениз Байкал посочи, че ако се навлезе в политически разговор, ще изрази позицията на партията си администрацията на Обама да изостави тезата на администрацията на Буш за „умерения ислям” като политическа форма в Турция. Политическата сила, която най-много желае среща с Обама, е Партията на демократичното общество, която отблизо следи „кюрдската” карта на Обама, пише вестникът.

Турски печат: Турският премиер заплаши да изгони министри, които „процеждат” информация към медиите
02 април 2009 | 09:15 | Агенция "Фокус"
Анкара. Резултатите от произведените в неделя местни избори и реакциите на различните политически сили продължават да приковават вниманието на турските вестници. Вестник „Милиет” пише, че като се съпоставят резултатите от парламентарните избори на 22 юли 2007 година и местните от 29 март 2009 година се забелязва намаляване на подкрепата за управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ в редица провинции. Няма скок в подкрепата за Народнорепубликанската партия /НРП/, а Партията на националистическото движение /ПНД/ регистрира едно стабилно нарастване на гласовете. Изборите за областни съвети показват, че ПСР е увеличила подкрепата си в 7 провинции, а я е намалила в 74. В 34 от провинциите този спад в подкрепата за управляващата партия е 10 %. Увеличаване на подкрепата над 10 % се наблюдава само в Тунджели, което се дължи на раздадените помощи от бяла техника и мебели преди изборите. Опозиционната НРП е увеличила гласовете си в 35 провинции, а я е намалила в 44. ПНД е увеличила подкрепата си в 29 провинции, а я е намалила в 3. В провинциите, където се забелязва спад в подкрепата за ПСР, печели гласове Партията на демократичното общество.
Вестник „Хюриет” пише, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган е отрекъл вчерашната информация, излязла в някои медии, че министрите са подали колективна устна оставка заради резултатите от местните избори. Вестникът цитира острите думи на Ердоган към медиите, че ще изгони от кабинета министрите, които „процеждат” информация от закрити правителствени заседания. Ердоган отбелязва, че ревизия в кабинета може да бъде направена винаги и в момента дори анализира такъв вариант.
Вестник „Сабах” също се спира на реакцията на турския премиер по повод информацията за колективна устна оставка на министрите. Изданието цитира думите на Ердоган към медиите, че трябва да се внимава когато се хвърлят подобни твърдения в публичното пространство дали това е в интерес на страната.
Вестник „Заман” цитира турския премиер, че от май започват областните конференции на партията, а през септември ще има конгрес и една евентуална ревизия и промени не са изключени.

Турският премиер Ердоган участва в срещата на високо равнище на Г-20 в Лондон
02 април 2009 | 08:28 | Агенция "Фокус"
Лондон. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган участва в официално започващата днес в Лондон среща на върха на Г-20, съобщават медиите. Очаква се по време на пребиваването си в британската столица Ердоган да се срещне с президента на САЩ Барак Обама. . Турският премиер ще има среща и с лидера на Консервативната партия на Великобритания Дейвид Камерън.
Ердоган е придружаван от държавните министри Назъм Екрен и Мехмет Шимшек. На срещата на Г-20 на ниво държавни глави и премиери ще бъдат обсъдени проблемите, породени от глобалната финансова и икономическа криза. В рамките на форума турският премиер ще проведе и двустранни срещи.
На 3 април Ердоган ще изнесе лекция в един от най-престижните аналитични центрове във Великобритания „Чатъм хаус” на тема „Световната икономическа криза и Турция”. Същия ден той ще се завърне в Турция.

Земетресение с магнитуд 3,8 по скалата на Рихтер в Северна Турция предизвика паника сред населението
02 април 2009 | 08:27 | Агенция "Фокус"
Дюздже. Земетресение с магнитуд 3,8 по скалата на Рихтер е регистрирано вчера в 21.08 ч.в провинция Дюздже, Северна Турция, съобщи информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Епицентърът на земния трус е бил в района на околия Чилимли на дълбочина 4,1 километра в земната кора. Земетресението е почувствано както в Дюздже, така и в съседната провинция Болу, като е предизвикало паника сред населението. Няма пострадали и материални щети.
На 17 август и 12 ноември 2008 г. земетресения в района също предизвикаха паника сред населението, посочва агенцията.

Американските законодатели призоваха Барак Обама да подкрепи членството на Турция в ЕС


02 април 2009 | 00:04 | Агенция "Фокус"

Вашингтон. Американски законодатели призоваха президентът на САЩ Барак Обама да застане зад членството на Турция в Европейския съюз и да изрази силна подкрепа за решението на съюзника от НАТО да се помири с Армения, предаде АФП.

„САЩ трябва да запазят своята силна подкрепа за стремежа на Турция към членство в ЕС”, заявиха 29 демократи и републиканци от Камарата на представителите на Конгреса на САЩ (долната камара на американския парламент) в писмо до президента, който ще посети Турция в близките дни.
Народните представители призоваха Обама да помогне на правителството на турският премиер Реджеп Тайип Ердоган да извърши необходимите политически, икономически и правни реформи, за да може страната да се присъедини към ЕС.
-
Оправдаха Беев за данъчни измами

Фидел Беев

Депутатът Фидел Беев бе оправдан вчера от магистратите от Софийския градски съд. Народният представител бе обвинен от държавното обвинение в данъчни престъпления. Според обвинителния акт бившият кмет на Велинград не е декларирал доходи в размер на 43 000 лв. и не е платил данъци за 27 000 лева в периода 2002-2004 година.

През април 2006 г. главният прокурор Борис Велчев поиска депутатския имунитет на Беев, а народният избраник сам се отказа от него.

Съдът прецени, че Беев е внесъл както данъците, така и лихвите по тях. Петорната съдебно-счетоводна експертиза по делото показа, че той дори е внесъл повече пари, отколкото са били изхарчени за периода, посочен от прокуратурата.

Присъдата подлежи на обжалване или протестиране в 15-дневен срок пред Софийския апелативен съд.

В края на септември миналата година Софийският градски съд призна Беев за виновен в нанасянето на леки телесни повреди и отсъди депутатът да заплати три хиляди лева на пострадалия Костадин Писков.монитор
-
Депутатът от ДПС и бивш член на СДС Камен Костадинов:

Г-н Костадинов, как приемате упреците на Мартин Димитров, който вчера беше обявен за нелегитимен лидер заради неразбориите около синия Устав и липсата на регистрация. Той упрекна ДПС и близки до партията медии, че тиражират тези твърдения.

Персонално някого упреквал ли е?

Персонално не, но визира “медии, близки до ДПС”.

Доколкото знам, единствената медия на ДПС е нейният интернет сайт. ДПС няма медии и коментарът ми е, че г-н Димитров по типично български търси причините извън себе си, а не там, където може да ги намери. ДПС няма желание, нито намерение да се занимава с г-н Димитров, нито с който и да е от СДС. Това са си вътрешни проблеми. Пак казвам – по типично български търси причините извън себе си.

Не приемате насериозно нападките срещу вас?

Приемам закачката с ДПС като опит да привлече вниманието върху себе си. Това е традиция от последните години – когато някой няма какво да предложи на обществото и какво да каже, да се закачи за ДПС, за да привлече вниманието на хората. Жалък опит, общо взето жалко за СДС. Не стига, че в момента е в това състояние и има подобни проблеми… Но те са в резултат на дългогодишно поведение, такова, каквото демонстрира сега г-н Димитров. И всъщност той е еманация в момента на нивото и състоянието на СДС.

Но защо да напада точно ДПС, за да привлече вниманието? СДС привлича достатъчно вниманието на хората.

Пак казвам – когато някой не може да привлича общественото внимание, традиция от последните години стана да се занимава с ДПС.

Г-н Димитров е млад лидер.

Не мога да коментирам. Ако членовете на СДС считат, че СДС трябва да обучава хора като г-н Димитров на политика, но пак казвам, че това си е техен проблем. Като страничен наблюдател изпитвам съжаление, все пак произхождам в политиката от СДС. Бил съм 8-9 години член на СДС, когато СДС имаше 55-60 % обществено доверие. Днес я виждам с доверие 2-3 %, така че много жалко, че това се случва.

Да разбираме ли, че според вас подходът на нападки на политици от една партия към друга сваля, а не качва рейтинг?

Да. Според мен политическите лидери на партии трябва да се занимават с политика, обществени проблеми и процеси, а не да търсят причините, някъде, където не могат да ги намерят.

Но твърдението, че не е легитимен лидер на партията си е сериозен удар срещу него, нормално е и да се защити. Още повече, че СДС демонстрира гордост от демократичния избор на ръководството си.

Не знам нито какви са проблемите, нито се интересувам кой е легитимен и кой не. Просто виждам, че рейтингът на тази политическа сила е твърде трудно различим от маргиналните партии. И ДПС , и аз се занимаваме с други въпроси и проблеми, не с регистрацията или нерегистрацията на който и да е в СДС.

Димитров обаче смята, че в бъдеще ДПС ще останете в опозиция и ще ви бъде търсена отговорност.

Той може да твърди всичко. Мисля, че достатъчно време отделих да коментирам твърденията на един несъстоял се политик.

всекиден,четвъртък, 2 април 2009

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2