Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 11 февруари 2009 г.

Турски и китайски мартеници заливат пазара за Баба Марта

Хит по сергиите са мартеници с чужди национални флагове

[10-02-2009]

Оцветени в червено и бяло камъни също са намерили приложението си за Баба Марта. Снимка Диана Милева

Голяма част от мартениците на столичния стоков базар „Илиянци” са с китайски и турски произход, установи проверка на „Новинар”. Търговците внасят червено-белите конци и фигурки на безценица от Турция и Китай, а чрез тях стоката навлиза във вътрешността на страната, но с други цени. Изненадващо продавачите са откровени и не крият произхода на мартениците.

Така се печели доверието на клиента, смятат те. Според тях разлика в качеството няма, но и с просто око може да се различни българската от китайската мартеница. Ако ви предложат гривни във вид на телени пръчици, обшити с плюш, почти сигурно е, че те не са български.

Дракони, топчета с йероглифи и китайски кучета с добавени червено-бели конци могат да се забележат на почти всяка сергия. Турските мартеници също се различават – по изобилието от вплетени златни конци в тях. На много места се предлагат мартеници от мъниста във вида на гривна с изображения на флаговете на САЩ и Южна Африка.

Значките с ликове на фолк изпълнители и футболисти, които бяха хит през миналата година, вече не се предлагат на пазара. Затова пък по сергиите изобилстват червено-бели украшения с избродирани имена на двата враждуващи футболни отбора в България – ЦСКА и „Левски”.

-

Баба Марта пристига от Турция и Китай

Мартеници с флаговете на САЩ и ЮАР ще залеят сергиите в столицата

[10-02-2009] от Павлина Араджиева

Търговците в "Илиянци" продават оплетени мартеници с дължина 50 м за цена от 2 до 5 лв.

Гривни от мъниста във вид на мартеници могат да се видят дори с флаговете на САЩ и Южна Африка.

Телени пръчици с вплетен плюш са хит на китайските сергии.

Значките с анимационни герои за децата се предлагат на цена от 0,45 лв.

Мартениците за ръка са с вплетени сини, зелени и златни конци.

Оцветени в червено и бяло камъни също са намерили приложението си за Баба Марта.Снимки Диана Милева

Нашенските Пижо и Пенда всъщност са с китайски и турски произход, установи проверка на „Новинар”. Търговците от най-голямото софийско тържище „Илиянци” признаха, че зареждат голяма част от сергиите си с мартеници от Китай и прежда от Турция. Причината е, че вносните материали им излизат пет пъти по-евтино, а според тях разлика в качеството няма.

Китайските мартеници обаче могат да се разпознаят с просто око. Ако ви предложат гривни във вид на телени пръчици, обшити с плюш, почти сигурно е, че те не са български. 50 броя се предлагат за цена от 2,80 лв. Дракони, топчета с йероглифи и китайски кучета с добавени червено-бели конци могат да се забележат на почти всяка сергия с мартеници. Пластмасовите значки с образи на Барби, Спайдърмен, Хари Потър и други любими за децата герои също са китайско производство. Най-евтините се продават по 0,45 лв. за бройка.

Турските мартеници също се различават – по изобилието от вплетени златни конци в тях. Едно кълбо червена или бяла турска прежда се предлага за цена от 1 лев, докато нашенските от Габрово вървят по 3 лв. Изненадващо продавачите са откровени и не крият произхода на стоката си. Така според тях печелят доверието на клиента.

На много места се предлагат мартеници от мъниста във вида на гривна или пръстен. Забелязахме и такива, изобразяващи знамената на САЩ и Южна Африка. Повечето търговци на „Илиянци” не знаят български, тъй като също са от китайски произход, и не могат да обяснят защо мартениците са точно с тези флагове.

Щатското знаме е с цветовете на нашенската мартеница и е някак обяснимо, но това на ЮАР съдържа освен червено и бяло, също зелено, синьо, жълто и черно в символиката си. Вероятно причината е в предстоящото световно първенство по футбол там през 2010 г. Така и не разбрахме каква е цената на гривничките. Две се продават за лев, четири – пак за лев.

Мартениците с ликове на фолкизпълнители и футболисти, които бяха хит през миналата година, вече не се предлагат на пазара. Причината е, че много от засегнатите са предявили претенции за права и търговците са платили солени глоби. Затова пък на всеки ъгъл се предлагат гривни с имена и зодии със съответстващо камъче, подходящи за персонален подарък.

Цените са от 1,50 лв. до 2,50 лв. Не липсват и такива с избродирани имена на двата враждуващи футболни отбора в България – ЦСКА и „Левски”. Могат да се видят и оригинални хрумвания като колиета и обеци с дървени топчета и посребрени елементи, както и такива със сини мъниста, които предпазват от „лоши очи”.

Обикновената гривничка от червено-бели конци излиза по 2-3 ст., ако се купи на едро. Търговците предлагат готови оплетени шнурове със средна дължина от 50 м. В зависимост от дебелината и вида на плетката цените са от 2 до 5 лв. От него излизат не по-малко от 150 мартеници, обясняват продавачите.

Освен червената и бялата прежда производителите често използват за мартениците сини, зелени и златни конци. На едро се търгуват също и картончета с надписи „Честита Баба Марта”, целофанени пликчета, мъниста, пластмасови елементи. Големите мартеници за дома и офиса се продават на цени от 8 до 10 лв.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2