Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 31 декември 2010 г.

Хиляди светлини и гирлянди украсяват десетките квартали на Истанбул


Истанбул посреща Нова година окъпан в светлини

Нахиде Дениз


Нахиде Дениз

Кореспондент в Истанбул,Турция

Автор:Нахиде Дениз – кор. на БНР в Истанбул

5 хиляди полицаи ще бъдат на крак през тази нощ в Истанбул, за да посрещнат милионите жители и гости на града спокойно Новата 2011 година. Моторизирани екипи, който тази година са два пъти повече в сравнение с предишната, също ще патрулират по улиците.

Хиляди светлини и гирлянди украсяват десетките квартали на Истанбул. Коледни дръвчета греят на площад "Таксим", Нишанташъ, булевард "Багдад" на азиатския бряг. На площад "Таксим" са поставени големи екрани, откъдето ще предават новогодишните тържества по света. Мостът над Босфора, който свързва Европа и Азия, сияе в червени и сини светлини.

В новогодишното си послание премиерът Р.Т.Ердоган заяви, че турската икономика е отбелязала 10.3 процента ръст през втората половина на 2010 г. По този показател Турция се нарежда на първо място в Европа и на трето място в света.

По традиция общността на истанбулските българи ще посрещне Нова година с бал, който ще се състои в големия салон на българската Екзархия в квартала "Шишли".

И все пак най-вълнуващият момент от новогодишната нощ за милиони турци е тиражът на лотарията, който се тегли точно в 12 часа в полунощ. Тазгодишната голяма печалба е 35 млн. турски лири, което се равнява на около 17 милиона евро.

portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2