Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 14 февруари 2009 г.

Радио "Гласът на Турция"-14.02.09 г.

VOT Слушай новини на Български




14.02.2009

VOT Слушай емисиите на Български




14.02.2009
-
Преглед на турския печат 14.02.2009 г.

Преглед на някои от издаваните в турция вестници от 14 февруари 2009 година.

Posted 14.02.2009 12:18:09 UTC

Updated 14.02.2009 12:18:09 UTC

Bестник Радикал съобщава, че руската преса е окачествила ”съвместната декларация” подписана в Русия от Президента на Турция Абдуллах Гюл и Руския Държавен Глава Димитрий Медведев като „стратегически документ за разгръщане на двустранните отношения и многоизмерното партньорство”. В новината се отбелязва, че Премиерът на Русия Владимир Путин по време на срещата си с Президента Гюл е отбелязал, че Турция е един от приоритетните въпроси във външната политика на Русия.

Вестник Сабах предава, че Премиерът Реджеп Тайип Ердоган е съобщил, че след местните избори на 29ти март ще предприемат инициативи за изготвянето на гражданска конституция. В новината се отбелязва, че Премиерът Ердоган е казал, че за осъществяването на поправки в Конституцията е необходимо между партиите да бъде постигната съгласуваност.

Вестник Акшам пише, че в рамките на няколко дни може да бъде подписано споразумението за обезпечаването на трайно примирие между Израел и Хамас. В новината се отбелязва, че инициативите на Египет са в последния етап и че споразумението, което ще бъде подписано между страните предвижда 18 месечно примирие между Израел и Газа и освобождаването на около 1000 палестински затворници в замяна на израелския войник Гилад Шалит, който е държан като пленник от Хамас.

Вестник Джумхуриет съобщава, че е починал прочутия азербайджански поет и политик Бахтияр Вахапзаде, който е автор на над 40 сборници със стихове, 11 научни публикации, театрални пиеси и стотици статии.

Вестник Ватан сочи, че прочутия певец от арменски произход Шарл Азнавур е приел предложението да стане посланик на Армения в Швейцария. Вестникът пише, че Азнавур е казал „Първоначално се подвоумих, тъй като това не е лесна работа. Но в последствие осъзнах, че това е от голямо значение както за Армения, а така и за всички нас”.

Вестник Стар съобщава, че 49 души са загинали, след като самолет се е разбил в къща край град Бъфало, щата Ню Йорк. В новината пише, че машината, изпълнявала вътрешен полет от Нюарк, щата Ню Джърси, към Бъфало. Вестникът отбелязва, че инцидентът е станал малко преди самолетът да се приземи на летището в Бъфало, на борда е имало 48 пътници и екипажа, като всички са загинали, както и един от обитателите на къщата.ТРТ
-
Президентът Гюл премина от Москва в столицата на Татарстан Казан...

Тази сутрин Гюл приключи контактите в Москва и отпътува за столицата Казан на Татарската автономна република в състава на Руската Федерация...

Posted 14.02.2009 11:38:08 UTC

Updated 14.02.2009 11:38:08 UTC

Президентът Абдуллах Гюл продължава официалните си контакти в Руската Федерация. Тази сутрин Гюл приключи контактите в Москва и отпътува за столицата Казан на Татарската автономна република в състава на Руската Федерация.

Президентът Гюл ще участва в татарско-турския делови форум и ще разговаря с президента на Татарската автономна република Минтимер Шамийев.

Вчера Гюл се срещна с президента на Руската Федерация Димитрий Медведев. По време на тази среща бе подписана двустранна декларация "За задълбочаването на дружбата и многоизмерното партньорство".

По време на съвместната пресконференция на Гюл и Медведев бе акцентувано на отличните икономически отношения между двете страни. Президентът Гюл подчерта, че се оказва подкрепа на взаимните инвестиции.

Медведев окачестви 35 кратното нарастване на двустранния търговски обем за срок от десет години като огромен успех.

Съобщено бе, че на срещата с Медведев президентът Гюл е поискал да бъде разрешен проблемът с препятствията с които се срещат турските тирове в руските митници. Медведев от своя страна е отбелязъл, че този проблем ще бъде разрешен от техническа комисия която ще бъде съставена в близките дни.

Президентът Гюл разговаря в Москва и с премиера Владимир Путин. Главна тема на срещата бяха стъпките за разгръщането на двустранните икономически отношения.

Гюл заяви, че сътрудничеството между Турция и Русия е многоизмерно и много силно и продчерта, че Путин е дал голям принос за това развитие.

Президентът Гюл покани Путин на посещение в Турция от името на премиера Ердоган.

Путин от своя страна отбеляза, че Турция е една от страните на които Русия отдава приоритет във външната политика и окачестви Турция като най-голям търговски партньор на Русия.ТРТ
-
Писмо на турски организации в САЩ до президента Обама...

Живеещите в САЩ турци изпратиха писмо до президента на САЩ Барак Обама и поискаха той да не попада под влиянието на арменското лоби...

Posted 14.02.2009 11:41:52 UTC

Updated 14.02.2009 11:41:52 UTC

Живеещите в САЩ турци изпратиха писмо до президента на САЩ Барак Обама и поискаха той да не попада под влиянието на арменското лоби. В писмото написано от 53 организации представящи турците в САЩ бе подчертано, че едностранното приемане на решение за признаване на арменските твърдения, като се пренебрегват коментарите на историците, ще бъде проява на несправедливост и ще доведе до нежелан развой на събитията в региона.

В писмото се припомня, че предложението на Турция за сформирането на научна комисия от историци и експерти все още не е прието от Армения и се отбелязва, че една подобна дейност е най-справедливият метод за разкриване на истината и за постигането на компромис.

В писмото се заявява, че арменците и турците са съседи в региона и бе поискано парламентите или правителствата на държави, които не са страни в проблема да не приемат политически решения по този въпрос.ТРТ

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2