Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 19 юли 2009 г.

Новините от и за Турция-19.07.2009 г.

Cамопризнания...

Върховният провинциален съд на Щуттгарт съобщи, че петима подсъдими- членове на терористичната организация DHKP-С ще направят признания пред съда.

Posted 19.07.2009 09:53:58 UTC

Updated 19.07.2009 09:53:58 UTC

Върховният провинциален съд на Щуттгарт съобщи, че петима подсъдими- членове на терористичната организация DHKP-С ще направят признания пред съда.

В изявлението направено от съда се отбелязва, че подсъдимите са били информирани, че ако направят самопризнания присъдидите им ще бъдат смекчени.

В делото, което се води от 2008ма година насам подсъдимите са обвинявани във внасяне по незаконни пътища в Турция на оръжие, мобилни телефони и фалшиви документи, събиране на пари за терористичната организация и в опит за набиране на членове за организацията.
-
Утре ТРСК чества празника на свободата...

Утре ТРСК чества празника на свободата...

Posted 19.07.2009 09:33:49 UTC

Updated 19.07.2009 09:33:49 UTC

Командващият Първа Турска Армия, армейски генерал Ергин Сайгун който се намира на посещение в ТРСК за участие в церемониите по случай 20ти юли, "Празник на мира и свободата", посети президента на ТРСК Мехмед Али Талят.
Генерал Сайгун подчерта, че с мирната операция на турската армия, е бил сложен край на несправедливостите и насилията на които са били подложени кипърските турци и от 35 години насам на острова царят мир и спокойствие.
Той каза, че това е било постигнато благодарение на пролятата кръв на кипърските турци и на турските войници и благодари на ветераните за себеотдайността им, подчертавайки, че се прекланят пред паметта на загиналите.
Президентът на ТРСК Мехмед Али Талят каза, че благодарение на мирната оперция на турската армия, днес в Кипър царят мир и спокойствие и подчерта че работят всеотдайно за изграждането на структура която ще наложи постоянен мир на острова.
-
Нови жертви в Урумчи...

Съобщено бе, че в автономната област Синджан-Уйгур в Китай са били убити още 12 уйгурски турци...

Posted 19.07.2009 09:31:52 UTC

Updated 19.07.2009 09:31:52 UTC

Съобщено бе, че в автономната област Синджан-Уйгур в Китай са били убити още 12 уйгурски турци. Новината бе потвърдена и от независими източници.
Броят на убитите по време на вълненията в град Урумчи уйгурски турци нарастна на 197. Регионални уйгурски източници от своя страна отбелязват, че китайските сили за сигурност и групи от етноса Хан са убили стотици уйгурски турци.
-
Преглед на турския печат 19.07.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 19 юли 2009 година.

Posted 19.07.2009 09:48:08 UTC

Updated 19.07.2009 09:48:08 UTC

Днешните вестници отделят широко място на новините във връзка със забраната за тютюнопушене в закрити помощения, която влиза в сила днес в Турция.

Вестник Йени Шафак публикува новината по темата със заглавието „Нека всеки диша чист въздух”. Вестникът отбелязва, че днес в Турция влиза в сила забрана за тютюнопушене в закритите помещения, включително ресторантите и баровете и че може би днес милиони хора за първи път ще изпитат удоволствието да подишат въздух прочистен от тютюнев дим.

Вестник Заман съобщава новината по темата със заглавието „Край на тютюневия дим”.

Вестник Хюрриет в новината със заглавие „Новият министър на културата на България е турчин” пише, че лидерът на ГЕРБ и премиер на България Бойко Брисов е назначил за министър на културата прочутия скулптор Вежди Рашидов, който е единственния депутат от турски произход в партията му. Вестникът предава, че Борисов, който е известен с антитурската си позиция е казал: „Искаме да поддържаме добросъседски отношения с Турция. Няма да водим религиозна или ентическа дискриминация. В правителството ще бъдат назначени още най-малко 4ма турци”.

Вестник Йени Шафак в новината със заглавие „Съседски побой” пише, че служители от Гръцката брегова охрана в продължение на два часа са изтезавали двама турци излезли на разходка с лодка в морето от община Кючюкую, окръг Чанаккале с довода че са навлезли в териториалните води на Гърция.

Вестник Миллиет предава, че прочутият британски вестник „Дейли Мирър” е писал, че турските туристически курорти са най-предпочитани от британските граждани поради изгодните цени, които са два пъти по-евтини от цените предлагани във Франция, Испания, Португалия и съседна Гърция.

Вестник Джумхуриет в новината със заглавие „6 награди за 4 турски фирми” съобщава, че 4 турски фирми са били удостоени в 6 отделни категории с международните бизнес награди „Стиви”, които са приемани за „Оскарите на бизнеса”.

Вестник Стар в спортната новина със заглавие „Премазахме Куба” съобщава, че на Световното първенство по волейбол за жени турските войлеболистки след отбора на България са извоювали втората си победа срещу отбора на Куба.

Вестник Милилет предава, че въпреки горещините младежите проявяват голям интерес към рок фестивала Rock’n Coke в Истанбул, който стартира на 18 юли, събота.
-
VOT Слушай новини на Български




19.07.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български




19.07.2009
-
Дванадесет руски туристи са пострадали при пътен инцидент в Анталия
19 юли 2009 | 13:46 | Агенция "Фокус"
Анкара. Автобус с руски туристи е претърпял инцидент в Анталия, пострадали са 12 души, осем от тях са хоспитализирани, загинали няма, съобщи пред РИА Новости генералният консул на Русия в Анталия Мирджалол Хусанов. Инцидентът е станал докато автобусът пътувал към летището. По данни на полицията, причина за катастрофата е спукана дясна гума, довела до преобръщането на превозното средство.

Турският вицепремиер Джемил Чичек заминава за Северен Кипър
19 юли 2009 | 13:10 | Агенция "Фокус"
Анкара/Никозия. Турският държавен министър и вицепремиер Джемил Чичек заминава за Северен Кипър за честването на 20 юли - Деня на мира и свободата, предава Анадолската агенция.

Агенция „Фокус” припомня, че в самообявилата се през 1983 г. Севернокипърска турска република 20 юли е обявен за национален празник на мира и свободата и се чества с тържества и парад. На 20 юли 1974 г. турски сили извършват десант и окупират северната част на Кипър. Действията на Турция идват след преврата на 15 юли същата година срещу президента на Кипър архиепископ Макариос, който е дело на военната хунта, установила се в Гърция след преврата в тази страна през април 1967 г.
От 1974 г. Турция държи около 35-хиляден военен контингент в Северен Кипър.

Турският министър на промишлеността заминава за Италия за участие в икономически форум

19 юли 2009 | 06:47 | Агенция "Фокус"
Анкара/Рим. Министърът на промишлеността и търговията на Турция Нихат Ергюн заминава днес за Италия, съобщават медиите. Той ще участва в конференцията „Икономически и финансов форум за Средиземноморието”, която ще се състои на 20 юли.
Турция ще бъде представена и от министъра на енергетиката Танер Йълдъз и председателя на Съюза на турските палати и борси /СТПБ/ Рифат Хисарджъкоглу.

В Турция влиза в сила забраната за пушене на обществени места
19 юли 2009 | 06:07 | Агенция "Фокус"
Анкара. От днес в Турция е в сила забрана за тютюнопушене на всички затворени публични места, включително барове, кафенета и ресторанти, пишат турските медии. Мярката обхваща таксита, влакове, открити стадиони. Палатки и всякакви съоръжения с покрив ще се смятат за закрити помещения.
Първият етап от закона влезе в сила през май 2008 г. Тогава бе забранено пушенето в обществения транспорт, на работните места и в моловете. На ресторантите, баровете и кафенетата бе дадена една година, за да се подготвят. Глобите за нарушение на забраната са 69 турски лири /около 46 долара/ за физически лица. Собственици на обекти, разрешили да се пуши, може да бъдат глобени със суми до 5000 турски лири /около 3 200 долара/.
Турция ще стане седмата страна в Европа, която забранява тютюнопушенето на всички затворени обществени места. Страната е на четвърто място по консумация на тютюневи изделия и близо 100 000 турски граждани умират годишно от заболявания, свързани с тютюнопушене. Годишно турците харчат около 25 млрд. долара за тютюнопушене. След въвеждането на забраната миналата година консумацията на цигари през втората половина на 2008 г. е намаляла с 1,1%.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2