Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 27 март 2010 г.

Турските новини - 27.03.2010 г. !

Турция отхвърли идеята на Ангела Меркел за ‘привилегировано партньорство’ вместо членство в ЕС
27 март 2010 | 18:36 | Агенция "Фокус"
Начало / Европейски съюз
Истанбул. Турция отклони предложението на германския канцлер Ангела Меркел за „привилегировано партньорство” с Европейския съюз, отбелязвайки, че подобен статус не съществува в блока, към който Анкара се опитва да се присъедини, предаде АФП.
„Привилегированото партньорство просто не съществува,” каза министърът по европейските въпроси Егемен Багъш.
„То няма никаква правна основа в Евросъюза,” добави той.
Меркел ще посети Турция в понеделник за деликатна двудневна визита на фона на дълбоките различия с лидерите на страната с преобладаващо мюсюлманско население във връзка с накуцващата й кандидатура за членство в ЕС.
В изказвания, публикувани в турската преса в сряда, Меркел казва, че по време на посещението тя ще настоява за „привилегировано партньорство” за Турция вместо членство в ЕС.

Реджеп Тайип Ердоган нарече ‘лудост’ политиката на Израел по Ерусалим
27 март 2010 | 15:41 | Агенция "Фокус"
Начало / Близък Изток
Сирт. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган разкритикува политика на Израел да гледа на целия Ерусалим като неделима своя столица, наричайки я „лудост” в реч пред участниците в срещата на върха на Лигата на арабските държави в събота, предаде АФП.
„Това е лудост и не ни ангажира по никакъв начин,” каза Ердоган.
„Не можем да приемем каквото и да е нарушение от страна на Израел в Ерусалим или в мюсюлманските обекти,” добави турският премиер.
На двудневната среща, чийто домакин е Либия в средиземноморския град Сирт, се очаква да бъде обсъдена обща стратегия срещу Израел заради плановете му да построи домове в анексирания Източен Ерусалим.
Либийският лидер Муамар Кадафи покани също генералния секретар на ООН Бан Ки-мун и италианския министър-председател Силвио Берлускони да направят обръщение на откриването на форума.

Ахмет Давутоглу: Турция може да подпомага реставрирането на паметници от Османската империя в Македония

27 март 2010 | 12:09 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Скопие. „Всички обекти от Османската империя представляват част от културното наследство на Македония. Страната демонстрира воля за толерантност към всички, които живеят в нея.” Това е заявил вчера в Скопие турският външен министър Ахмет Давутоглу, цитиран от македонският ”Утрински весник”. По думите му „междуетнчиеските отношения в Македония са успешен пример на Балканите”. На среща с македонския външен министър Давутоглу е изтъкнал, че съществува възможност за финансово подпомагане от страна на Турция за реставриране на паметници от Османската империя в Македония. Давутоглу е бил попитан от журналисти в Скопие защо правителството не иска да бъде реставрирана джамията в Прилеп, Бурманли джамия и защо се правят археологически разкопки в джамията в Битоля.

България, Турция и Румъния са рекордьори по броя на молове, които се изграждат в момента
27 март 2010 | 09:23 | Агенция "Фокус"
Начало / Румъния
Скопие. Трите балкански страни – България, Турция и Румъния са рекордьори по броя на търговски центрове, които се строят в момента и които трябва да бъдат пуснати в употреба тази или следващата година, пише днес македонският вестник “Вечер”, като се позовава на данни от консултантска агенция за недвижими имоти. Според данните Турция е на второ място след Русия, където в момента се изграждат 1 307 000 квадратни метра молове. В България се изграждат 609 000 квадратни метра и е на пето място. Румъния е на последно място и в момента се изграждат 418 000 квадратни метра.

Photobucket

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2