Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 26 март 2010 г.

Меркел има подход към Ердоган !

Меркел е против турски училища в Германия

Ангела Меркел


Меркел е против турски училища в Германия !

26.03.2010 / 17:52

Да се открият турски гимназии в Германия – с това свое настояване премиерът Ердоган предизвика гнева не само на целия политически спектър във Федералната република, но и на канцлера Меркел. Тя се обяви категорично против идеята. И освен това реагира хладно на възобновените настоявания за присъединяване на Турция към ЕС. Меркел е привърженик на особена форма отношения, които нарича „привилигировано партньорство”.

Често пъти в неудобни и неприятни ситуации Ангела Меркел предпочита да мълчи и изчаква развоя на събитията. Затова реакцията й в конкретния случай има още по-голяма тежест.

Броени дни преди визитата й в Турция, първата от четири години насам, тя категорично отхвърли предложението, децата от турски произход да ходят в турски училища. Реджеп Таип Ердоган разбуни духовете като сега разви идеята си, която датира още от 2008-а. Живеещите в Германия близо 3 млн. души с турски произход имат проблеми с майчиния си език и затова той настоява за турски училища. Освен това дава пример, че и в Турция има немскоезични училища. Германци с чуство за хумор отбелязват, че Берлин в им отдавна има турски училища. Действително, в главния германски град има училища без нито едно германче. Любопитното обаче е, че идеята на Ердоган среща съпротива и в средите на турците, които живеят във Федералната република.

Настъпилата дисхармония обаче едва ли ще хвърли сянка върху предстоящата визита на канцлера в Турция. Меркел има подход към Ердоган, въпреки че понякога на него му лисва чуство за такт.

Автор: Мария Стоянова, кореспондент на БНТ в Берлин

бнт /

Photobucket

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2