Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 27 март 2010 г.

Радио "Гласът на Турция - 26.03.2010 г. !

Егемен Багъш проведе срещи в Брюксел...

Турция се готви за откриването на нови преговорни глави през 2010та година...

Изпратена 26.03.2010 11:06:27 UTC

Обновена 26.03.2010 11:06:27 UTC

Държавният министър и главен преговарящ с ЕС Егемен Багъш заяви, че полагат усилия в рамките на процеса на присъединителни преговори между Турция и ЕС да повишат жизнения стандарт на турския народ.
В рамките на контактите си в Брюксел Егемен Багъш се срещна с комисаря на ЕС по енергетиката Гюнтер Отингер и с еврокомисаря по вътрешния пазар и услугите Мишел Барние.
В коментар относно контактите си Егемен Багъш подчерта, че продължва подготовката над преговорните глави, които очакват да бъдат отворени през настоящата година. Багъш каза, че не може да каже колко нови глави ще бъдат открити, но отбеляза, че са се съсредоточили над главите Социални Политики и Работна Заетост, Сигурност на храните, Конкуренция, Обществени търгове енергетика и образование.
Той припомни, че кипърската гръцка част е възпрепятствала откриването на главата Енергетика и изрази надеждата си, че ЕС ще осъзнае че 70 процента от световните залежи на енергийни източници са разположени в района на Турция.
-
Ердоган ще разговаря с арменски и сюрянидски представители...

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще проведе днес среща с представители на арменската и сюрянидска общности в Турция...

Изпратена 26.03.2010 10:54:20 UTC

Обновена 26.03.2010 10:54:20 UTC

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще проведе днес среща с представители на арменската и сюрянидска общности в Турция.
Срещата на премиера Ердоган с лидера на арменската общност Бедрос Шириноглу ще се състои в 13 часа а с лидера на сюрянидската общност Кенан Алтънъшък и духовния лидер на сюрянидите Метрополит Юсуф Четин в 15 часа.
-
Давутоглу е на посещение в Скопие...

Министърът на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу е на посещение в Македония...

Изпратена 26.03.2010 11:02:52 UTC

Обновена 26.03.2010 11:02:52 UTC

Министърът на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу е на посещение в Македония, в рамките на активната политика на Турция към Балканите.
В столицата на Македония Скопие Давутоглу ще се срещне с президента на тази страна Георге Иванов, председателя на македонския парламент Трайко Веляноски и външния министър Антонио Милошоски.
Турция цели да разпространи активната си политика за нулеви проблеми със съседните страни в целия регион и да наложи стабилността в Косово, Македония и в отношенията Босна и Херцеговина-Сърбия-Хърватия.
-
Спасителният план на ЕС е съвместен между Еврозоната и МВФ

Лидерите на ЕС се споразумяха за включването на МВФ в спасителния план за Гърция.

Изпратена 26.03.2010 12:42:42 UTC

Обновена 26.03.2010 12:42:42 UTC

Лидерите на ЕС се споразумяха за
включването на МВФ в спасителния план за Гърция.

Спасителният план на ЕС е съвместен между Еврозоната и МВФ, като преобладаващото финансиране ще бъде осигурено под формата на двустранни заеми от страните, използващи общата европейска валута.

Планът, оформен след договарянето между канцлера на Германия Ангела Меркел, която не гледа топло на спасяването на Гърция от ЕС и президента на Франция Никола Саркози,който пък не желае МВФ да бъде намесван в Еврозоната, бе подкрепен и от лидерите на страните от Еврозоната.

Премиерът на Гърция Йорго Папандреу, който посрещна решението с голямо задоволство каза „Европа бе изправена пред сериозна заплаха и предприе важна стъпка”.
-
„Набуко” ще бъде реализиран с 4 годишно закъснение

ЕС заяви, че проектът „Набуко”, който ще доставя природен газ от Централна Азия за Европа ще бъде реализиран 4 години по-късно от първоначално заплануваната дата.

Изпратена 26.03.2010 12:50:43 UTC

Обновена 26.03.2010 12:50:43 UTC

ЕС заяви, че проектът „Набуко”, който ще доставя природен газ от Централна Азия за Европа ще бъде реализиран 4 години по-късно от първоначално заплануваната дата.

Еврокомисарят отговарящ по енергийните въпроси Гюнтер Оетингер отбеляза, че газопровода ще бъде пуснат в експлоатация най-рано през 2018 година.

Консорциумът за „Набуко” на свой ред съобщи, че газопровода ще бъде приключен 2014 година.
-
Меркел ще посети Турция

Канцлерът на Германия Ангела Меркел ще пристигне на официално посещение в Турция на 29 и 30 март по поканата на премиера Реджеп Тайип Ердоган.

Изпратена 26.03.2010 12:45:47 UTC

Обновена 26.03.2010 12:45:47 UTC

Канцлерът на Германия Ангела Меркел ще пристигне на официално посещение в Турция на 29 и 30 март по поканата на премиера Реджеп Тайип Ердоган.

В рамките на контактите си в Анкара, Меркел ще бъде приета от президента Абдуллах Гюл, ще проведе среща с премиера Реджеп Тайип Ердоган и ще участва на преговорите между делегациите на двете страни.

В Истанбул Меркел заедно с премиера Ердоган ще участват в културното мероприятие „Есен - Рурска област и Истанбул -културни столици на Европа през 2010 година” и на заседанието на деловия форум, в което ще участват бизнесмени от Германия и Турция.

Посещението на Меркел в Турция ще бъде първото посещение на ниво премиери между двете страни, след общите парламентарни избори в Германия от 27 Септември 2009 година.

По време на преговорите ще бъдат обсъдени двустранните отношения, процеса на членство в ЕС, Кипърския въпрос и регионални и международни въпроси.

Предполага се, че приоритетната тема в преговорите ще бъде настояването на Меркел за даването на Турция на статут на привилигирован партньор на ЕС вместо пълноправно членство.
-
Ердоган ще бъде гост на среща на арабската лига...

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще отпътува тази вечер на официално посещение в Либия...

Изпратена 26.03.2010 10:57:54 UTC

Обновена 26.03.2010 10:57:54 UTC

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще отпътува тази вечер на официално посещение в Либия.
Ердоган ще присъства на 32рата среща на високо равнище на Арабската лига, която започва утре в град Ситре в Либия и ще произнесе слово пред присъстващите на срещата представители на страните членки.
Очаква се на тазгодишнта среща на високо равнище на Арабската лига да присъстват много държавни и правителствени лидери от страните членки на организацията.
По време на посещението в Либия премиерът Ердоган ще бъде придружаван от държавния министър и вице-премиер Джемил Чичек и министъра на външните работи Ахмед Давутоглу.
Предвидено е Ердоган да проведе в Ситре и двустранни контакти.
-
Преглед на турския печат 26.03.2010

Обзор на новините по страниците на турските вестници от 26ти март 2010та година...

Изпратена 26.03.2010 08:29:13 UTC

Обновена 26.03.2010 08:29:13 UTC

Днешния преглед на турския печат започваме с новина на вестник Хабертюрк. Вестникът съобщава, че американското идейно учреждение 'Удроу Уилсън', със седалище във Вашингтон е номинирало министъра на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу с нaградата за заслуги 'B услуга на обществото'. В новината пише, че в изявлението направено от центъра Уилсън се подчертава, че с встъпването си на поста на външен министър, Давутоглу е допринесъл за разгръщането на двустранните и многостранни отношения на Турция и за повишаването на международния авторитет на страната.
Вестник Стар пише, че министърът на отбраната на Турция Вежди Гьонюл е съобщил, че на първи април ще приключи конструкцията на първия турски безпилотен самолет. Министър Гьонюл отбелязва, че ще бъдат започнати изпитателните полети със самолета и че през есента планират да бъдат започнати първите патрулни мисии. В новината пише, че този самолет ще бъде с повишени полетни качества.
Вестник Заман в новината озаглавена "Турските лекари покориха сърцата на палестинците" съобщава, че турските лекари са оказали медицинска помощ на дeсетки палестински деца. В новината се отбелязва, че лекарите от организацията 'Лекари на Земята', са подложили в рамките на програмата "Радостни Деца" на медицински преглед над хиляда и 500 деца в Палестина и са оперирали над 300 плестински деца и младежи.
Вестник Сабах се е спрял на решението на ЕС относно мерките за спасяването на Гърция от държавен фалит. В новината пише, че ЕС е решил да сътрудничи с Международния Валутен Фонд в усилията за спасяването на Гърция и подчертава, че на срещата на високо равнище състояла се в Брюксел, е било прието решение за основаването, с приноса и на Международния Валутен Фонд, на финансов механизъм под формата на фонд за оказване помощ на нуждаещите се страни членки на ЕС. В новината пише, че тази формула е била приета след постигането на съгласуваност по въпроса между Франция и Германия и че и премиерът на Гърция Йорго Папандреу е подчертал, че е останал много доволен от това решение.
Вестникът сочи, че този механизъм ще бъде под прекия контрол на Европейската Централна Банка, но също така ще се следи и от Международния Валутен Фонд, който ще определя и условията за ползването на финансови помощи от този фонд.

Photobucket

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2