Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 18 юли 2009 г.

Новините от и за Турция-18.07.2009 г.

Турция без тютюнев дим

Утре в Турция влиза в сила забрана за тютюнопушене във всички закрити помещения.

Posted 18.07.2009 10:48:10 UTC

Updated 18.07.2009 10:48:10 UTC

Утре в Турция влиза в сила забрана за тютюнопушене във всички закрити помещения.

САЩ изпратиха поздравително послание на Турция за това нейно решение.

Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумберг в поздравителното си изкзаване по случай смелата стъпка предприета от Турция отправи поздравление на турски език.

Блумберг каза, че в Ню Йорк са въвели забрана за тютюнопушене във всички закрити помещения още преди 6 години и че днес животът вече е много по-добър.

Кметът на Ню Йорк акцентува, че въпреки критиките, че тази забрана ще навреди на туризма и на икономиката, баровете и ресторантите са запазили оживлението си.

Блумберг също така прибави, че след въвеждането на забраната за тютюнопушене броят на тютюнопушачите в Ню Йорк е намалял с 350 хиляди души.
-
Признания на кипърски гръцки политик...

Никос Роландис заяви, че кипърските гърци са виновни за провалянето на всички опити за разрешаване на кипърския проблем...

Posted 18.07.2009 09:53:13 UTC

Updated 18.07.2009 09:53:13 UTC

Признания на бивш кипърски гръцки политик още веднъж показаха на света недостоверността на твърденията на Кипърската гръцка администрация, че отговорни за провалянето на опитити за разрешаване на кипърския проблем са Турция и ТРСК.
Бившият министър на външните работи на кипърската гръцка част Никос Роландис заяви, че кипърските гърци са виновни за провалянето на всички опити за разрешаване на кипърския проблем.
В изявление за кипърския гръцки вестник Алития, Роландис каза, че кипърската гръцка част е отхвърлила всички предложени до днес 15 плана за разрешаване на кипърския проблем. "Ако бяхме приели един от предлаганите от 60 години насам планове, сега положението в Кипър щеше да бъде много по-различно"-отбеляза Роландис в коментара си за вестника.
-
Срещите продължават...

Вчера се състоя нова среща Талят-Христофяс...

Posted 18.07.2009 09:50:54 UTC

Updated 18.07.2009 09:50:54 UTC

Вчера в буферната зона в Лефкоша се състоя поредната среща между президента на ТРСК Мехмед Али Талят и лидера на кипърските гърци Димитрис Христофяс. На срещата състояла се в рамките на преговорите за разрешаване на Кипърския проблем, лидерите продължиха започнатото по време на предходната среща обсъждане на главата "Сигурност и Гаранции".
Отбелязано бе, че на насрочената за 23ти юли среща ще бъде обсъдена и главата "Гражданство, емиграция и политическо убежище".
-
Предприети бяха нужните стъпки...

Министърът на външните работи на Туpция Ахмед Давутоглу каза че Турция е предприела необходимите инициативи...

Posted 18.07.2009 09:47:32 UTC

Updated 18.07.2009 09:47:32 UTC

Министърът на външните работи на Туpция Ахмед Давутоглу взе участие в програма излъчвана от ТРТ и подчерта, че след кървавите събития в Синджан-Уйгурския автономен район в Китай, Турция е предприела необходимите инициативи за да окаже подкрепа и помощ на уйгурските турци.
Давутоглу каза, че за да привлекат вниманието на света към положението в района, са предприели инициативи пред организацията Ислямска Конференция, Комисариата на ООН по човешките права и ЕС.
Давутоглу каза, че по време на събитията не са били прекъсвани дипломатическите отношения с Китай.
Във връзка с кипърския проблем, Давутоглу каза, че не желаят запазването на настоящото статукво на острова и подчерта, че светът трябва да разбере, че водените сега преговори са последна възможност за разрешаването на проблема.
-
Среща Гюл-Аббас...

Президентът Гюл прие вчера в резиденция Чанкая държавния глава на Палестина Махмуд Аббас...

Posted 18.07.2009 09:44:31 UTC

Updated 18.07.2009 09:44:31 UTC

Президентът на Турция Абдуллах Гюл заяви, че Турция желае Близкоизточния проблем да намери разрешение чрез създаването на независима палестинска държава със столица Източен Ерусалим.
Президентът Гюл прие вчера в резиденция Чанкая държавния глава на Палестина Махмуд Аббас, който бе пристигнал на двудневно делово посещение в Анкара.
След разговора насаме и преговорите между делегациите на двете страни бе организирана съвместна пресконференция.
На пресконференцията президентът Гюл изрази желанието на Турция за основаването на независима палестинска държава със столица Източен Ерусалим. Той акцентува и на трагедията, на която е арена Ивицата Газа и каза, че се надяват, че съществуващата положителна атмосфера няма да бъде пропусната и всички заинтересовани страни ще положат усилия за установяването на мира. Гюл каза, че във възможно най-кратък срок в Палестина трябва да се сформира широк кабинет на националното съгласие.
Аббас от своя страна заяви, че сформирането на правителство на широка основа е важно, но че още по-важно е да не се създава кабинет, който ще предизвика Израел отново да наложи блокада на палестинските територии.
След пресконференцията Гюл и Аббас откриха заедно новата сграда на палестинското посолство в Анкара, чийто строеж бе финансиран от Турция. На церемонията бе изказано пожеланието скоро в Източен Ерусалим да бъде открито посолство на Турция.
Махмуд Аббас разговаря и с министъра на външните работи Ахмед Давутоглу.
-
Преглед на турския печат 18.07.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в турция вестници от 18 юли 2009 година.

Posted 18.07.2009 10:40:31 UTC

Updated 18.07.2009 11:47:44 UTC

Bестник Хабер Тюрк в новината съсзаглавие „Бомбено нападение срещу стабилността на Индонезия” съобщава, че по време на вчерашните 3 бомбени нападения в столицата на Индонезия Джакарта са загинали 8 души и са били ранени над 50 души. В новината се отбелязва, че 2 от бомбените нападения осъществени две седмици след президентските избори, от които победител излезе държавния глава на Индонезия Сусило Бамбанг са били осъществени в сутрешните часове срещу два хотела в столицата Джакарта, а третото нападение е било осъществено с кола-бомба в следобедните часове. Според компетентните лица виновна за нападението е организацията Ислямска общност, която е свързана с Ел Кайде.

Вестник Хюрриет съобщава, че са били възобновени протестните демонстрации в Иран, които бяха започнали след президентските избори на 12 юни, победител в които бе Махмуд Ахмединеджат. В новината пише, че по време на петъчните проповеди на бившия президент на Иран Хашими Рафсанджани, който подкрепя реформисткия кандидат Мир Хюсеин Мусави са избухнали сблъсъци между демонстрантите и полицията, по време на които са били задържани 15 души.

Вестник Миллиет съобщава, че Турският институт за научни и технологични проучвания-ТЮБИТАК в рамките на проекта МИЛГЕМ за конструирането на първия турски национален боен кораб е приключил изработката на „сонарна система”.

Вестник Заман в новината със заглавие „Получихме много повече от очакваното от проекта „Набуко” предава, че министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Танер Йълдъз е казал, че в рамките на 25 години Турция ще спечели 4 милиарда и 200 милиона Евро приходи от проекта за газопровода „Набуко” и че в договора, който бе подписан на 13 юли, понеделник е бил прибавен член даващ гаранция на Турция по въпроса за сигурността на доставките.

Вестник Йени Шафак съобщава, че броят на пътниците на Турските авиолинии през последните 6 месеца са нарастнали на 11 милиона и 200 хиляди души. Вестникът предава, че според проучване на американското специализирано издание "Авиейшън уийк" Турските авиолинии са на 4та позиция сред 32 чуждестранни авиокомпании.

Вестник Миллиет в новината със заглавие „В Европа без тютюнев дим” съобщава, че Европейската комисия е приела предложение за препоръка на Съвета, в която държавите-членки се призовават до 2012 година да приемат закони за защита на своите граждани от излагането на тютюнев дим. В новината пише, че от утре в Турция влиза в сила забраната за тютюнопушене във всички закрити помещения.
-
VOT Слушай новини на Български




18.07.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български




18.07.2009
-
Турция и Иран подписаха протокол за гранична търговия
18 юли 2009 | 13:41 | Агенция "Фокус"
Ван. Турция и Иран подписаха днес протокол за гранична търговия, съобщава Анадолската агенция. Протоколът, който бе подписан в турската провинция Ван, по думите на Шевкет Илгач, помощник заместник-секретар в държавния секретариат за външна търговия, представлява пътна карта за преференциална търговска система. Подписаният документ предвижда ГКПП Капъкьой ще бъде отворен за транзитна търговска дейност най-късно през ноември. Същевременно седем турски и седем ирански компании, занимаващи се с желязо, цимент и мебели, подписаха търговски споразумения.

Турската армия е ликвидирала трима кюрдски терористи в южната част на страната
18 юли 2009 | 13:29 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турската армия е ликвидирала трима кюрдски терористи в южната част на страната, дни след като Кюрдската работническа партия /ПКК/ удължи едностранното примирие, предава АФП.
В съобщение на турския Генерален щаб се отбелязва, че в момента продължава операция по издирване на членове на ПКК в Южна Турция, в близост до границата със Сирия.
В сряда (15 юли) ПКК обяви, че удължава примирието до 1 септември, за да подпомогне усилията за мирно разрешаване на конфликта.

Махмуд Аббас и Ахмет Давутоглу разговаряха за турската помощ за Палестинската автономия
18 юли 2009 | 12:34 | Агенция "Фокус"
Анкара.Помощта на Турция за Палестинската автономия бе сред темите, които палестинският президент Махмуд Аббас и турският външен министър Ахмет Давутоглу обсъдиха на срещата си в петък в Анкара, съобщава Анадолската агенция. Било е договорено да се реализират нови проекти, включително трансфер на 10 млн. долара спешна финансова помощ за палестинското правителство. Сумата е част от 150-те милиона долара, които Турция обеща на парижката донорска конференцията.
Турската страна е решила да построи университетска болница, нова индустриална зона в Палестинската автономия и конгресен център в Рамала. Турция ще окаже също помощ за изграждане на технологическа инфраструктура за палестинска държавна телевизия, казали дипломати.
Палестинският президент Махмуд Аббас бе на официално посещение в Турция от 15 до 17 юли. Той се срещна с президента Абдуллах Гюл и с премиера Реджеп Тайип Ердоган.
-
Би Би Си: Туркменистан ще създаде изкуствено море !

18 юли 2009 | 06:29 | Агенция "Фокус"


Ашхабад. Туркменистан започна последния етап от план за транспортиране на вода на хиляди километри, за да създадат обширно вътрешно море, съобщава Би Би Си.

Водоемът ще бъде пълнен с отичащите се води от оризищата на страната.

Президентът Курбангули Бердимухамедов заяви, че планът за „Езерото на златната ера” показва, че страната му съхранява природата и подобрява околната среда.


Въпреки това критици на проекта твърдят, че водата ще бъде наситена с торове и инсектициди и ще се изпарява бързо.

Проектът е един от най-големите и амбициозни на планетата, като цената му може да достигне 20 млрд. долара.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2