Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 17 юли 2009 г.

Турция постави под защита популацията от Плешив Ибис (Bald Ibis - Geronticus Eremita) !


ешивият Ибис е под защита...




Турция постави под защита популацията от Плешив Ибис (Bald Ibis - Geronticus Eremita), жив
>>

-
Плешивият Ибис е под защита...

Турция постави под защита популацията от Плешив Ибис (Bald Ibis - Geronticus Eremita), живееща в района на Биреджик...

Posted 20.05.2009 12:43:47 UTC

Updated 20.05.2009 12:43:47 UTC

Плешивият Ибис или Планинският Ибис, (Geronticus Eremita), е птица известна под много имена. Наричат го още горски, качулат, плешивоглав, отшелнически ибис, „Валдрап" или „горски гарван". Тя е с плешива глава и шия, има дълъг, назъбен червеникав гребен. Червената кожа на главата върху темето му преминава в синкава при възрастните птици. Когато главата му е наведена, тилните пера от яката му щръкват нагоре и отстрани изглеждат като качулка, заради което са го наричали и качулат. Черното му оперение има красив метален отблясък. Обитава полупустинни и скалисти области предимно в Близкия Изток и в Северна Африка. Живеят на колонии зада си помагат при защита на гнездата, яйцата или излюпените рожби. Женската снася 2-4 яйца през април. В първата седмица на юни малките вече могат да летят. Хранят се с насекоми и ларви, паяци, червеи, охлюви, а също дребни жабки и гущерчета. Гнездата са разположени по скални ниши и площадки.

Плешивият или Планинският Ибис е включен в подготвения от Международния Съюз за Защита на Природата и Природните източници, IUCN (International Union for Conservation of Nature and Natural Resources) Червен Списък на видовете които са под заплахата от изчезване (Red List of Threatened Species). Този вид е изправен пред опасността от пълно изчезване. Популациите им в света са много намалели. В Турция, Плешивият Ибис живее само в община Биреджик окръг Шанлъурфа. Има популации в Сирия и Мароко.Предполага се че на свобода живеят около 530 екземпляра а в зоологически градини и под защита са около хиляда екземпляра. В община Биреджик живеят около 100 плешиви ибиса. Намаляването на площите със степна растителност и на земеделските територии, бързите промени в заоните които обитават, употребата на препарати за растителна защита, бракониерството, строежът на язовири и други човешки дейности поставиха този вид на прага на изчезването.

От 1989та година насам, Генералната Дирекция за защита на природата и за Националните Паркове, поддържа хранилище за популацията от Плешив Ибис в община Биреджик окръг Шанлъурфа. С подкрепата и помощта и на Кралската Асоциация за Защита на Птиците, се води един сполучлив проект целящ увеличаването на броя на индивидите в тази популация. За разлика от популацията в Мароко, популацията живееща в Биреджик е с миграционен характер. Периода февруари-март е периодът на размножаване. В средата на юли птиците отлитат за Етиопия, Еритрея и Мадагаскар и през месец февруари отново се завръщат в Биреджик за периода на размножаване. Популациите на Плешивия Ибис водят много задружен живот. Рано сутрин птиците отлитат заедно за района в който се прехранват, на около 15 километра от станцията. Благодарение на положените в близкото минало усилия и проведените научни изследвания, днес едно или две от три или четирите снесени яйца имат шанса да се излюпят.

http://www.trakus.org

http://www.birdlife.org

http://www.birdguides.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2