Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 17 юли 2009 г.

Новините от и за Турция-17.07.2009 г.

ЕС е модел в сферата на сигурността...

Министърът на вътрешните работи Аталай изрази готовност за черпене на опит от ЕС в сферата на сигурността...

Posted 17.07.2009 09:59:12 UTC

Updated 17.07.2009 09:59:12 UTC

Министърът на вътрешните работи Бешир Аталай заяви, че са готови да се възползват от опита на страните членки на ЕС по въпросите на сигурността.
Бешир Аталай участва в проведеното в Швеция формално заседание на министрите на правосъдието и на вътрешните работи на страните членки на ЕС.
В изявлението си той подчерта, че полагат усилия за достигане на европейските стандарти в сферата на сигурността и отбеляза, че сигурността е гаранцията за възползването от всички предоставени свободи.
Той каза, че може да се възползват от опита на страните членки на ЕС и посочи като пример в борбата с тероризма Испания.
-
Преговорите продължават

Днес в Москва президентите на Азербайджан и Армения ще обсъдят бъдещето на Нагорни Карабах.

Posted 17.07.2009 12:01:22 UTC

Updated 17.07.2009 12:01:22 UTC

Погледите на Азербайджан и Армения са насочени към Москва.

Днес в Москва президентите на двете страни ще обсъдят бъдещето на Нагорни Карабах.

От миналата година насам Алиев и Саркисиян проведоха 5 срещи по време, на които бе постигнат значителен напредък.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев отбеляза, че с Армения са постигнали единомислие по въпроса за опразването на окупираните територии.

Ереванската администрация обаче се безпокои, че с завръщането на емигрантите по родните си места Нагорни Карабах ще бъде изолиран от Армения.

Азебрайджанската администрация на свой ред съобщи, че е готова да започне нови преговори за преодоляването на тези безпокойства.

Днешната среща между Алиев и Саркисян ще бъде проведена именно при тази обстановка.

Специалистите са на мнение, че тази среща е от голямо значение за взаимното разбирателство между страните.

Утре страните във въпроса ще проведат среща и с държавния глава на Русия Димитрий Медведев.
-
Тобол-Галатасарай 1:1

Галатасарай завърши наравно един на един с казахстанския Тобол...

Posted 17.07.2009 10:05:49 UTC

Updated 17.07.2009 10:05:49 UTC

В първия мач игран на чужд терен от втория квалификационен кръг в турнира за Лига Европа, Галатасарай завърши наравно един на един с казахстанския Тобол. Голът за домакините от Тобол бе отбелязан в 2рата минута на срещата, а в 55тата минута Милан Барош изравни за Галатасарай. Алпарслан от Галатасарай напусна в 71вата минута терена поради червен картон след втори жълт картон.
Срещата реванш ще се играе на стадион Али Сами Йен в Истанбул на 23ти юли.
-
Министър турчин в Белгия...

Емир Кър бе назначен за държавен министър...

Posted 17.07.2009 09:56:31 UTC

Updated 17.07.2009 09:56:31 UTC

Миналия месец в Белгия, която е държава с федерална структура, бяха проведени избори за определяне на представителите на четирите отделни области на страната във федералния парламент.
Депутатът от турски произход Емир Кър, която бе на поста държавен министър в предходното регионално правителство, след премиера и лидер на партията Шарл Пике, стана втория по брой гласове член на партията.
Емир Кър, който постигна този успех благодарение на голямата подкрепа на турската общност в Брюксел, бе назначен в новия кабинет на поста държавен министър с разширени пълномощия.
В новия кабинет Емир Кър отговаря за професионалното обучение, хигиената и чистотата, градското планиране, културата, спорта, социалните политики и външните отношения.
Емир Кър положи клетва в Брюкселския регионален парламент и пое официално поста.
-
Аббас е на визита в Анкара...

Държавният лидер на Палестина Махмуд Aббас пристигна вчера на двудневно работно посещение в Анкара...

Posted 17.07.2009 09:39:30 UTC

Updated 17.07.2009 09:39:30 UTC

Държавният лидер на Палестина Махмуд Aббас пристигна вчера на двудневно работно посещение в Анкара.
Премиерът Реджеп Тайип Ердоган се срещна с Аббас на делова вечеря, организирана в официалната премиерска резиденция. Преди началото на срещата на журналистите бе разрешено да заснемат снимки, след което разговорът продължи при закрити за пресата врати.
Днес палестинския държавен глава Махмуд Аббас бе приет от президента Абдуллах Гюл.
Аббас ще разговаря и с министъра на външните работи Ахмед Давутоглу.
По време на контактите се обсъждат двустранните отношения, умиротворителния процес в Близкия Изток и последните събития в региона.
-
Преглед на турския печат 17.07.2009г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 17 юли 2009 година.

Posted 17.07.2009 11:56:14 UTC

Updated 17.07.2009 11:56:14 UTC

Bестник Заман в новината със заглавие „След „Набуко” ЕС ще отвори преговорната глава „Енергетика” пише, че специалният представител на държавния секретар на САЩ Ричърд Морнингстар е казал, че подписването на проекта „Набуко” ще поощри ЕС да отвори в присъединителните преговори с Турция преговорната глава „Енергетика”. В новината се отбелязва, че американските компетентни лица участвали на конференцията във Вшанигтон на тема „Турция, Русия и регионалните енергийни стратегии” са заявили, че няма нужда от включването на Иран в проекта, а относно участието на Русия не са казали нищо конкретно.

Вестник Джумхуриет съобщава, че журналистката Наталия Естемирова разследваща индицентите на похищения и убийства в Чечня е била намерена мъртва. В новината пише, че според правозащитниците зад убийството на Естемирова стои чеченския лидер Рамазан Кадиров, който е подкрепян от Москва.

Вестник Джумхуриет предава, че държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън е казала, че е голяма грешка факта, че САЩ не са част от преговорите, които се водят с Иран от 8 години насам. В новината се отбелязва, че Клинтън в речта си пред Съвета за външните връзки във Вашингтон е казала, че все още съществува възможност за включването на САЩ в преговорите с Иран.

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Презокеанска заплаха от Израел за Иран” съобщава, че се отстоява, че израелските бойни кораби „Ханит” и „Ейлат”, за които бе отбялязано, че се намират в Червено море за участие във военни маневри ще бъдат дислоцирани в Персийския залив под флага на друга страна за да сплашат Техеран.

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Петъчна аларма в Техеран” съобщава, че се изпитва безпокойство от избухването на сблъсъци след петъчната молитва между привържениците на реформисткия кандидат Мир Хюсеин Мусави, който загуби президентските избори в Иран и привържениците на президента Махмут Ахмединеджат.
-
VOT Слушай новини на Български




17.07.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български




17.07.2009
-
Кораб, плаващ под флага на Сейнт Винсент, потъна в Черно море, екипажът е спасен
17 юли 2009 | 15:31 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Товарен кораб, плаващ под флага на Сейнт Винсент, потъна в Черно море, като екипажът е спасен, предава Анадолската агенция. Плавателният съд се намирал във водите край северната турска повинция Синоп, когато около обяд днес подал сигнал за бедствие. Изпратеният турски кораб спасил екипажа – петима турци и трима грузинци.
Потъналият кораб „Елиза – З /зет/” е с вместимост 3 038 бруто регистър тона, дълъг е 82 метра и е пренасял желязо от грузинското пристанище Батуми за Истанбул.

Турският президент изрази съмнение в резултатността на определянето на срокове за създаване на палестинска държава
17 юли 2009 | 14:47 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският президент Абдуллах Гюл днес изрази съмнение относно резултатността на изразеното от ЕС желание да се определи крайна дата за създаването на палестинска държава, което според Гюл може да попречи на усилията за установяване на мир в Близкия изток, предаде АФП.
„Турция винаги е подкрепяла създаването на независима палестинска държава със столица Източен Ерусалим”, заяви Гюл на обща пресконференция с президента на Палестинската автономия Махмуд Аббас. Според турския президент обаче „без съгласието на двете основни страни по отношение на подхода за постигане на целта, не може да се постигне никакъв успех, и дори е възможно да се застрашат” настоящите усилия за мир в Близкия изток.
Думите на Гюл бяха реакция на предложението на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Хавиер Солана да бъде определен краен срок за създаване на палестинска държава, в случай че преговорите стигнат до задънена улица.

Висшият съвет за радио и телевизия на Турция избра нов председател
17 юли 2009 | 13:07 | Агенция "Фокус"
Анкара. Давут Дурсун бе избран днес за председател на Висшия съвет за радио и телевизия /ВСРТ/ на Турция на мястото на Захид Акман, съобщава електронното издание на вестник ”Хюриет”. Дурсун /56 г./ е получил седем гласа от деветчленния ВСРТ.
Захид Акман е обвиняван във връзки с турското дружество „Морски фар”, срещу което в Германия имаше дело за финансови злоупотреби и незаконни парични преводи към Турция. Той отказа да се оттегли от поста въпреки острата критика от опозицията и остана начело на съвета до края на мандата – 14 юли. Върхов момент в натиска срещу Акман беше искането за оставката му, отправено от вицепремиера Бюлент Арънч, припомня вестникът. Премиерът Реджеп Тайип Ердоган обаче заяви, че Арънч е изразил свое мнение, което не представлява позицията на правителството.

На 19 юли влиза в сила забраната за пушене на обществени места в Турция
17 юли 2009 | 12:17 | Агенция "Фокус"
Анкара. От 19 юли в Турция влиза в сила забрана за тютюнопушене на всички затворени публични места, включително барове, кафенета и ресторанти, пишат днес турските медии. Мярката обхваща таксита, влакове, открити стадиони. Палатки и всякакви съоръжения с покрив ще се смятат за закрити помещения, отбелязва вестник "Тюркие".
Първият етап от закона влезе в сила през май 2008 г. Тогава бе забранено пушенето в обществения транспорт, на работните места и в моловете. На ресторантите, баровете и кафенетата бе дадена една година, за да се подготвят. Глобите за нарушение на забраната са 69 турски лири /около 46 долара/ за физически лица. Собственици на обекти, разрешили да се пуши, може да бъдат глобени със суми до 5000 турски лири /около 3 200 долара/.
Турция ще стане седмата страна в Европа, която забранява тютюнопушенето на всички затворени обществени места. Страната е на четвърто място по консумация на тютюневи изделия и близо 100 000 турски граждани умират годишно от заболявания, свързани с тютюнопушене, посочва Анадолската агенция. Годишно турците харчат около 25 млрд. долара за тютюнопушене. След въвеждането на забраната миналата година консумацията на цигари през втората половина на 2008 г. е намаляла с 1,1%.

Палестинското посолство в Анкара отхвърли твърдения в публикации в Кипър за изявления на Махмуд Аббас
17 юли 2009 | 12:00 | Агенция "Фокус"
Анкара. Посещението на палестинския президент в Турция става в момент, когато появилите се в медиите на кипърските гърци съобщения, че Махмуд Аббас е изразил подкрепа за позициите на кипърските гърци по кипърския въпрос при неотдавнашното си посещение в гръцката част на острова, внесоха объркване относно тесните връзки между Турция и Палестина, пише днес Анадолската агенция.
Аббас е на офиицално посещение в Турция от 16 юли. Той бе на 8 юли в Република Кипър, където се срещна с президента Димитрис Христофяс.
Палестинският посланик в Анкара Набил Мааруф разпространи по повод твърденията писмено изявление, в което се посочва, че Аббас не е правил никакви изказвания по вътрешни въпроси на Кипър при посещението си на острова. Публикуваното в медиите там не отразява истината, пише в изявлението на посланика.
Според кипърски медии Христофяс и Аббас изказали взаимно подкрепа, посочва Анадолската агенция.
Христофяс благодарил на Аббас за палестинската подкрепа за „борбата” на кипърските гърци и за поставянето на техните тези на срещите на Организацията Ислямска конференция.
По повод тези публикации турски служители отбелязали, че не вярват Аббас да е казал такова нещо и репликите за тезите на кипърските гърци според тях произтичали от недоразумение, от „лошо изразяване”. Председателят на парламента Кьоксал Топтан каза, че Турция подкрепя Аббас и палестинската кауза навсякъде и изрази надежда, че „това е грешка”, пише агенцията. За нас е невъзможно да тълкуваме думите на Аббас по друг начин, заявил Топтан.

Премиерът на Турция се срещна с палестинския президент Махмуд Аббас
17 юли 2009 | 11:51 | Агенция "Фокус"
Анкара. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган се срещна с палестинския президент Махмуд Аббас на вечеря късно снощи в Анкара, съобщава Анадолската агенция. Присъствал е и турският външен министър Ахмет Давутоглу. Няма информация за съдържанието на разговорите между двамата.
Махмуд Аббас е на официално посещение в Турция от 16 юли.

Сабах: Седем са жертвите от наводненията в Северна Турция
17 юли 2009 | 11:08 | Агенция "Фокус"
Анкара. Броят на жертвите от наводненията в Северна Турция достигна седем, пише днес турският вестник „Сабах”. От поройните дъждове са наводнени редица жилищни и бизнес сгради в региона край Черно море. Редица улици са останали под вода, която на места е достигнала три метра височина. Много хора не могат да излязат от домовете си заради наводненията.

Палестинският президент Махмуд Аббас ще се срещне с президента и с премиера на Турция

17 юли 2009 | 00:07 | Агенция "Фокус"
Анкара. Палестинският президент Махмуд Аббас ще се срещне днес с турския президент Абдуллах Гюл, с премиера Реджеп Тайип Ердоган и с външния министър Ахмет Давутоглу, съобщават медиите. Основната тема в разговорите ще бъде развитието на близкоизточния мирен процес.
Аббас пристигна вчера на официално посещение в Турция.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2