Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 16 юли 2009 г.

Новините от и за Турция-16.07.2009 г.

Анадолска агенция: Македония, България, Албания са най-евтините европейски страни, според Евростат
16 юли 2009 | 16:11 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Македония, България, Албания, Босна и Херцеговина /БиХ/ и Сърбия са най-евтините европейски страни, а най-скъпи са Дания, Норвегия, Швейцария, Финландия и Исландия, показват данни на Европейската статистическа служба Евростат, цитирани от Анадолската агенция. По ценови индекси на ЕС за потребителски стоки и услуги през 2008 г. проучването, което обхваща 27-те страни от ЕС, страните кандидати, както и Исландия, Норвегия и Швейцария, е установило, че в Турция се плащат средно 73 евро за стоки и услуги, които струват 100 евро в страните от ЕС.
За България средният показател е 51 евро, Македония – 47, Албания – 53, Сърбия – 58, Босна и Херцеговина – 56, Черна гора – 62, Румъния – 62, Хърватия – 75, Словения – 83, Кипър – 90, Гърция – 94 евро.

Броят на загиналите при наводнения в Турция достигна шестима души
16 юли 2009 | 15:02 | Агенция "Фокус"
Анкара. Броят на загиналите при наводнения по протежение на турското черноморско крайбрежие достигна шестима души, съобщиха местните служби за извънредни ситуации, предава АФП.
По-рано бе съобщено, че най-малко четирима души са загинали, а други трима са в неизвестност, при нови наводнения по черноморското крайбрежие на Турция, причинени от проливните валежи през последните дни. Двама души са загинали в провинция Артвин, след като къщата им е била отнесена от придошлата вода.
Две са жертвите на наводненията в провинция Орду. Мъж и жена са загинали, след като къщата им е била затрупана от свлачище. Общо 11 души са ранени заради наводненията в провинцията.
Наводнени са десетки жилищни и административни сгради в провинция Бартън.

Турция започва кампания за борба с трафика на хора
16 юли 2009 | 14:36 | Агенция "Фокус"
Анкара. В Турция днес бе дадено началото на информационна кампания за борба с трафика на хора, предава Анадолската агенция. Целта е да се повиши информираността на хората за опасността от това явление. Кампанията е организирана от турското вътрешно министерство и Международната организация по миграция със съдействието на ЕС.
Турция е подготвила късометражни филми и радио спотове на руски, които ще се използват в Молдова и Русия - страни източник на трафик. Съответните материали на турски език са предназначени за Турция, която е цел и транзитна страна в този процес. Турция подписа през март г.г. конвенцията на Съвета на Европа за действия срещу трафик на хора. Премиерът Реджеп Тайип Ердоган одобри миналия месец втори национален план за действие срещу този трафик, отбелязва агенцията.

Анадолска агенция: Турската компания ТПАО ще прави проучвания за петрол в Средиземно море
16 юли 2009 | 12:39 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турската петролна корпорация ТПАО ще прави проучвания за петрол в райони в Средиземно море извън турските териториални води. Сондажите ще бъдат в международни води, по-конкретно край егейската провинция Мугла и южната провинция Анталия и ще продължат една година, съобщава Анадолската агенция. Правителственото решение, с което на компанията се разрешава да прави тези проучвания, влиза в сила след като бе публикувано днес в Държавен вестник.

Турската петролна компания ТПАО е основана през 1954 г. със задачата да участва в петролни проучвания, сондажна дейност, производство, преработване и маркетинг като единствената национална компания на Турция в тази област, посочва Анадолската агенция. До 1983 г. е участвала във всички сектори на петролното производство - от проучване до маркетинт и транспортиране. Сега тя е национална петролна компания и се занимава само с проучвания, сондажи и добив на петрол. Международната й дейност включва каспийския регион, Северна Африка и Близкия изток, като е ангажирана с проучвания и производство на петрол в Азербайджан, Казахстан и Либия. Поддържа контакти със Сирия, Туркменистан, Грузия, Ирак, Египет, Русия и Алжир за изготвяне на нови проекти.

Министрите на отбраната на Турция и Босна и Херцеговина ще разговарят в Анкара
16 юли 2009 | 11:13 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на отбраната на Турция Веджди Гьонюл се среща днес с министъра на отбраната на Босна и Херцеговина Селмо Цикотич, съобщава Анадолската агенция.
Делегация на босненското министерство на отбраната, водена от Цикотич, е на официално посещение в Турция от 15 до 19 юли. Визитата е организирана с цел продължаване и разширяване на военното сътрудничество с приятелска Република Турция, с която въоръжените сили на Босна и Хернцеговина от години успешно сътрудничат, се посочва в съобщение на босненското министерство на отбраната.

Над 32 кг хероин са заловени в Централна Турция
16 юли 2009 | 10:59 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турската полиция залови 32,8 кг хероин в провинция Чанкъръ, Централна Турция, предаде Анадолската агенция. След получен сигнал екип на отдела за борба с трафика на наркотици претърсил кола в град Черкез /на около 100 км от столицата Анкара/ и иззел открития наркотик, съобщили днес служители. Задържани са двама души.

Безработицата в Турция през април е достигнала 14,9%
16 юли 2009 | 10:19 | Агенция "Фокус"
Анкара. Безработицата в Турция е достигнала през април 14,9%, което е увеличение с пет пункта в сравнение със същия месец на миналата година, пише днес турският вестник „Джумхуриет”. Спрямо март т.г. априлските данни бележат понижение с 0,9%.
По данни на турската статистическа служба без работа през април са били 5 755 000 души. Сред младите хора безработицата е достигнала 26,5% през април срещу 17,6% през същия месец на 2008 г. Същевременно този показател е отбелязал намаляване спрямо март 2009, когато е имало 27,5% безработни млади хора. Като цяло в градските райони безработицата е обхванала 17,5% от трудоспособното население – а в селските – 9,5%.

Сигурността на „Набуко” ще бъде обезпечавана от частни фирми
16 юли 2009 | 09:23 | Агенция "Фокус"
Анкара. За сигурността на газопровода „Набуко”, който се планира да бъде готов до 2014 г. и да доставя природен газ от Каспийския басейн до Европа, ще отговаря специална структура на Европейския съюз, съобщават днес турски медии, цитирани от РИА Новости.
Непосредствените задачи за защита на тръбопровода ще бъдат решавани от охранителни фирми от частния сектор на страни, през територията на които ще преминава „Набуко”, пише в. „Милиет”.
Източници от турското министерство на енергетиката съобщават за подготвящи се промени в местното законодателство, предвиждащи предаване на функциите по обезпечаване на сигурността на тръбопроводи на частния сектор.

Наводнения в Турция са отнели живота на най-малко четирима души
16 юли 2009 | 08:09 | Агенция "Фокус"
Анкара. Най-малко четирима души са загинали, 11 са пострадали, а трима са в неизвестност в резултат на наводнения в черноморската част на Турция, съобщава РИА Новости, позовавайки се на данни от министерството на извънредните ситуации на страната.
В много райони на черноморските провинции са наводнени стотици жилищни сгради.
Наводненията са предизвикани от проливните дъждове през последните два дни.
В пострадалите райони са пристигнали допълнителни спасителни екипи.

Палестинският президент Махмуд Аббас пристига на посещение в Турция

16 юли 2009 | 00:08 | Агенция "Фокус"
Анкара. Палестинският президент Махмуд Аббас пристига на официално посещение в Турция, съобщават медиите. Предвидени са срещи на Аббас с турския президент Абдуллах Гюл, с премиера Реджеп Тайип Ердоган и с външния министър Ахмет Давутоглу.
Основната тема в разговорите ще бъде развитието на близкоизточния мирен процес.

Четирима души са загинали при наводненията в Турция
16 юли 2009 | 00:06 | Агенция "Фокус"
Анкара. Най-малко четирима души са загинали, а други трима са в неизвестност, при нови наводнения по черноморското крайбрежие на Турция, причинени от проливните валежи през последните дни, предаде АФП. Двама души са загинали в провинция Артвин, след като къщата им е била отнесена от придошлата вода.
Две са жертвите на наводненията в провинция Орду. Мъж и жена са загинали, след като къщата им е била затрупана от свлачище. Общо 11 души са ранени заради наводненията в провинцията.
Наводнени са десетки жилищни и административни сгради в провинция Бартън.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2