Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 16 юли 2009 г.

Защита за морските костенурки !

Защита за морските костенурки !




Турция пази морските си костенурки
>>

-
Защита за морските костенурки

Турция пази морските си костенурки


Posted 06.05.2009 12:21:13 UTC

Updated 06.05.2009 12:21:13 UTC

В света живеят осем вида морски костенурки, като пет от тях живеят в Средиземно море. Само два от тези пет вида (Caretta caretta и (Chelonia mydas) снасят редовно яйца в Средиземно море.

Средиземноморското крайбрежие на Турция е един от важните райони в който морските костенурки снасят яйцата си, като 120 километра от това крайбрежие са постоянна зона на отлагане на яйцата.

Оплождането на яйцата на вида Caretta carettа се осъществява няколко седмици преди началото на отлагането на яйцата в специалните гнезда изкопани в плажните ивици, в район близо до плажните ивици или в райони в които се събират на групи костенурките. Отлагането на яйцата става предимно в периода Май-Август. Йяцата се снасят в гнездата предимно нощем. През този период майката носителка на яйцата е много чувствителна към външни дразнители и при най-малък шум или друг дразнител може да се откаже от полагането на яйцата в гнездото и да се върне в морето.

Морските костенурки снасят яйца предимно на периоди от две или три години. За един сезон те може да снесат повече от един път яйца, като срокът между полагането на яйцата в гнездата е около две седмици.

Положените в гнездото яйца са обли, бели и меки, покрити със слуз и с големина на топка за тенис на маса, (диаметър около 40 мм. и тегло 40 грама). В гнездото се полагат близо 10 яйца и инкубационният им период е един и половина, 2 месеца.

След като счупват черупките на яйцата, малките костенурки остават известно време неподвижни в гнездото, след което напускат за срок от пет дена гнездото, като си помагат един на друг. При изгрева на слънцето, възползвайки се от слънчевата светлина, малките костенурки се насочват към морето. Ако през този период на плажа има друг източник на светлина, това обърква ориентацията им и става причина за смъртта им.

Дейностите за защита на костенурките Caretta caretta и Chelonia mydas (зелена костенурка), чиито основни райони за снасяне на яйца се намират в Турция, се водят в сътрудничество от страна на Специалното учреждение за защита на околната среда, университетите и различни неправителствени организации.

В периода на размножаване на морските костенурки, се определят гнездата на плажовете в Далян, Фетийе, Патара, Белек и Гьоксу, тези райони се обявяват за специални защитени екологични зони и гнездата се поставят под защита.

Днес под заплаха е поставено съществуванието и на седемте вида морски костенурки обитаващи световния океан. Не трябва да се забравя че морските костенурки обитават водните пространства на земята вече повече от 100 милиона години и от миналото до днес са били винаги символ на мъдростта, издръжливостта, дългия живот.

В Турция има 17 района на гнездене на морските костенурки

По средиземноморското крайбрежие на Турция има 17 категорично установени района на гнездене на морските костенурки Caretta caretta и Chelonia mydas. Това са плажовете Екинджик, Далян, Даламан и Фетийе в окръг Мула; плажовете Патара, Кале, Кумлуджа, Текирова, Белек, Къзълот, Демирташ, Газипаша в района на Анталия; Анамур, делтата на река Гьоксу, Казанлъ в Ичел; Акятан в окръг Адана и Самандаг в Хатай. В резултат на проведените наблюдения е установено че райони на гнездене са и плажът Чъралъ в Анталия, плажът Алата в Ичел и плажът Юмурталък в Адана.

Всяка година все повече малки костенурки достигат до морето

В рамките на проекта за изследвания на популациите на морските костенурки и на нилските костенурки, Специалното учреждение за защита на околната среда провежда в периода на снасяне на яйцата, Май-септември, операции за защита на районите за гнездене в плажовете Белек, Далян, Патара, Фетийе и делтата на река Гьоксу. Районът поставен под защита е с обща дължина от 72 километра. Броят на гнездата на костенурки в тези осем плажни ивици съставлява 50 процента от общия брой на гнездата в цяла Турция. С всяка изминала година расте броят на малките костенурки, които след излюпването си, успяват да достигнат до спасителните води на морето.





Специално учреждение за защита на околната среда
Егейски университет.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2