Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 15 май 2009 г.

Новините от и за Турция-15.05.2009 г.

Германия отмени визите...

Германската администрация оповести, че от турските граждани пътуващи за Германия с научна, спортна или културна цел, няма да се изискват визи....

Posted 15.05.2009 10:08:48 UTC

Updated 15.05.2009 11:40:01 UTC

Реакциите дадоха резултат и Германия направи стъпка назад.
Германската администрация предприе историческа по своето значение стъпка във връзка с визовия режим за Турция и оповести, че от турските граждани пътуващи за Германия с научна, спортна или културна цел, няма да се изискват визи.
Борбата на турските шофьори на тирове пред съдебните органи даде положителен резултат.
Германското вътрешно министерство оповести, че от турски граждни пътуващи за Германия с цел спортни, културни и научни дейности няма да се изискват визи.
Министерството призна някои улеснения и за други професионални групи.
Визи няма да се изискват и от работници в турски фирми пътуващи в служебна командировка за монтажни или ремонтни дейност в Германия.
-
Ердоган разкритикува Саркози и Меркел...

Премиерът Ердоган окачестви посланията на президента на Франция Саркози и канцлера на Германия Меркел като предизборни послания...

Posted 15.05.2009 09:52:42 UTC

Updated 15.05.2009 11:39:02 UTC

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган окачестви посланията на президента на Франция Никола Саркози и канцлера на Германия Ангела Меркел във връзка с процеса на членство на Турция в ЕС като предизборни послания за привличане гласовете на някои среди в тези две страни.
В изявлението, което направи по време на официалното си посещение в Полша, премиерът Ердоган каза, че това са много неуместни изявления.
Премиерът Ердоган е първият турски премиер осъществил официално посещение в Полша.
Вчера Ердоган бе посрещнат с официална церемония, след което бяха проведени среща при закрити за пресата врати и преговори между делегациите на двете страни.
Приоритетна тема на контактите бе процесът на членство на Турция в ЕС.
Премиерът на Полша Доналд Туск заяви, че след като Полша поеме през 2011та година мандатното председателство на ЕС, ще бъде придаден тласък на преговорния процес с Турция. Той заяви, че ще призоват страните членки на ЕС да оказват уважение на нормативните актове на съюза и отбеляза, че пред Турция не трябва да се поставят условия и критерии, различаващи се от критериите изискващи се от другите страни кандидати. Туск подчерта, че след като изпълни изискваните критерии, Турция трябва автоматично да стане член на ЕС.
Премиерът Ердоган от своя страна засегна последните изявления на лидерите на Франция и Германия и каза, че думите на Саркози и Меркел, че Турция трябва да получи не пълноправно членство, а статут на приоритетен партньор, са много неуместни и целят да привлекат гласовете на някои от средите в тези две страни.
Премиерът Ердоган каза, че двустранното сътрудничество между Полша и Турция трябва да бъде разгърнато и че търговският обем от 3 милиарда долара трябва да бъде увеличен до 2013та година на пет милиарда долара.
-
Президентът Гюл отпътува за Сирия...

Президентът Абдуллах Гюл отпътува на тридневно официално посещение в Сирия...

Posted 15.05.2009 09:49:26 UTC

Updated 15.05.2009 09:49:26 UTC

Президентът Абдуллах Гюл отпътува на тридневно официално посещение в Сирия. По време на посещението ще бъдат обсъдени двустранните отношения и регионални и международни въпроси.
Сътрудничеството между Турция и Сирия е с голямо значение за регионалния мир и стабилност.
-
Преглед на турския печат 15.05.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 15 май 2009 година.

Posted 15.05.2009 10:46:11 UTC

Updated 15.05.2009 10:46:11 UTC

Bестник Йени Шафак в новината със заглавие „Бъдете честни” съобщава, че премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е дал отговор във връзка с изявленията на френския президент Никола Саркози и германския канцлер Ангела Меркел срещу пълноправното членство на Турция от полската столица Варшава. В новината пише, че Ердоган е казал, че политиците трябва да бъдат честни и че по време на мач правилата не се променят. Вестникът предава, че Ердоган е отбелязал, „Изявленията на Саркози и Меркел във връзка с Турция са предизборна инвестиция. Те обаче забравят, че изборите ще приключат и отново ще застанем лице в лице”.

Вестник Стар предава, че външният министър Ахмет Давутоглу е провел първата си среща с еврокомисаря отговорен за разширението на ЕС Оли Рен в шведската столица Стокхолм. Вестникът сочи, че Рен е казал, че въпреки настоятелността на френския президент Никола Саркози и германския канцлер Ангела Меркел, Комисията на ЕС ще остане вярна на целта за пълноправното членство на Турция. В новината пише, че Давутоглу е отправил три предупредителни послания към ЕС, а именно: 1. Членството на Турция в ЕС е стратегически приоритет на външната политика на страната, 2. Единствената цел на преговорите с ЕС е пълноправно членство и 3. Страните в ЕС трябва да престанат да водят предизборна политика спекулирайки с Турция.

Същият вестник в друга новина съобщава, че Германия е взела решение да отмени визовия режим за турските граждани, които са актьори, художници, музикални изпълнители, представители на научните и университетски среди и спортистите и пътуващи със служебна цел, а така също и за шофьорите на автобус и монтажните работници. В новината се отбелязва, че вътрешното министерство на Германия все още не е поставило в изпълнение въпросното решение и докато не бъде направено официално изявление визовите изисквания остават валидни за всички.

Вестник Стар съобщава, че страните членки на НАТО са постигнали единодушие по въпроса единият от земестниците на генералния секретар на алианса, които ще бъдат назначени в рамките на реформите да бъде турчин.
-
VOT Слушай новини на Български




15.05.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български




15.05.2009
-
Шестима души ще се борят за лидерското място в Демократичната лява партия в Турция
15 май 2009 | 16:43 |
Анкара. Шестима души ще се борят за лидерското място в Демократичната лява партия /ДЛП/ на извънредния конгрес на 17 май, пише вестник “Хюриет”. На конгреса право на глас имат 1 063 делегати.
След оставката на генералния председател на ДЛП Заки Сезер беше взето решение да се свика извънреден конгрес. В рамките на този процес кандидатурите си за нов лидер на партията издигнаха членовете на централното ръководство на ДЛП Масум Тюркер, Сердар Саваш и Саит Кекеч, депутатът на ДЛП от провинция Ескишехир Тайфун Ичли /също кандидат на ДЛП за президент през 2007 г./ и проф. Алемдар Ялчън от университета “Гази”. Вчера подалият оставка бивш генерален председател на ДЛП Зеки Сезер оповести, че също се кандидатира за най-високия партиен пост.
Извънредният конгрес на ДЛП съгласно устава ще избере само ново ръководство на партията. Поради малкия размер на залата в хотел “Бююк Анадолу”, където ще заседава форумът, няма да бъдат допуснати наблюдатели. Ще присъстват само делегатите на конгреса, председателите на областните ръководства на партията, депутатите на ДЛП и представители на медиите.

Над 16% достигна безработицата в Турция през февруари
15 май 2009 | 16:07 |
Анкара. Равнището на безработицата в Турция през февруари се е повишило на 16,1%, съобщи електронното издание Дюня бюлтени. Това означава, че в страната 3,802 милиона души са останали без работа. Сред младежите безработицата е 28,6%. Извън селското стопанство безработицата е скочила на 19,8%, което е рекордно високо ниво в историята на страната.

“Сабах”: Лазите в Турция искат връщане на старите имена на селища
15 май 2009 | 14:55 |
Анкара. В дискусиите за връщането на старите имена на някои селища като принос за решаването на кюрдския проблем в Турция се включиха и лазите, пише днес вестник “Сабах”. Председателят на Управителния съвет на Дружеството за култура и солидарност на лазите Хасан Орал заяви, че лазите имат 4 000-годишна история и че използваните от тях в продължение на стотици години имена на населени места в Турция са били променени през 50-те години на миналия век. “Връщането на тези имена на населени места в Източното Черноморие на Турция които продължават да се използват в ежедневното общуване, ще бъде положително развитие. Смяната на имената на лазки език на населени места и географски райони предизвика ерозия на културата на лазите”, посочи Хасан Орал. Той иска да бъдат възстановени стари имена на населени места, между които и това на Гюнейсу в провинция Ризе, където е роден премиерът Реджеп Тайип Ердоган. Старото му наименование на лазки език е “Потамия”.

Агенция “Фокус” припомня:

Лазите са една от етническите групи на грузинците в Турция и Югозападна Грузия, по крайбрежието на Черно море. Лазите говорят на лазки език, който е близък до грузинския език и на грузински език. Те са хопски, вицеархабски и атина-арташенски.
Мнозинството лазите са сунити-мюсюлмани, но напоследък проявяват голям интерес към православното християнство. Грузинската православната църква има батумска и лазка епархия, начело с митрополит Димитри. Броят на лазите се оценява от 1 500 000 до половин милион души.

35 души са били ранени при експлозия в магазин в партерен етаж на блок в турския град Ескишехир
15 май 2009 | 14:49 |
Ескишехир. 35 души са били ранени при експлозия в магазин в партерен етаж на блок в турския град Ескишехир, предаде Анадолската агенция. Магазинът е бил за продажба на паркет. До него е имало и офис на търговската фирма. В резултат на експлозията е възникнал пожар, при който са били ранени 35 души, от които 4 полицаи. На сгради от района са били изпочупени прозорци, а на седем коли, паркирани в близост, са нанесени материални щети.
Ранените са били откарани и приети в болница.

Турски фирми ще строят в Ирак пет болници
15 май 2009 | 14:39 |
Багдад/Анкара. Сформираният между турски фирми консорциум “Юнивърсал-Аджарсан” полага днес на тържествена церемония в град Кербала основите на една от петте болници, които ще бъдат изградени в Ирак, съобщи вестник “Заман”. С това цзапочва изпълнението на подписаното през декември миналата година споразумение на “Юнивърсал-Аджарсан” с иракското министерство на здравеопазването. Болниците ще бъдат построени в пет града, включително Кербала, Басра и Хила /в провинция Бабил/. Всяка ще има капацитет 400 легла. Общата стойност на проекта е 750 милиона долара и ще бъде изпълнен за две години. Болниците ще бъдат оборудвани с най-модерна апаратура, а персоналът ще бъде обучен от турски специалисти.

Турската компания за издирване на петрол постави собствен рекорд с най-дълбок петролен сондаж
15 май 2009 | 14:33 |
Бурдур. Компанията за издирване на петрол в Турция (TPAO) постави собствен рекорд с най-дълбок сондаж за издирване на петрол и природен газ в Турция, пише турският вестник „Хюриет”. Според изявление от ръководството на TPAO компанията е започнала издирване на петрол и природен газ в планинската верига Западен Торос. Екип от 35 геоинженери и работници работят повече от година в сондажния участък „Ювакьой-1” в околия Буджак към Бурдур. Дълбочината на сондажа е над 6 136 метра, което е надминава рекорда, поставен преди 20 години с извършване на сондаж на 6 111 метра дълбочина. Специалистите изразиха надежда, отчитайки геофизическите особености на района, че с продължаването на сондажните дейности могат да бъдат открити петрол и природен газ.

С 50% са намалели преките чужди инвестиции в Турция през първото тримесечие
15 май 2009 | 14:32 |
Анкара. С 50% са намалели преките чужди инвестиции в Турция през първото тримесечие на годината в сравнение със същия период на 2008 г., съобщава електронното издание Дюня бюлтени. Според бюлетина на Съветничеството по държавната хазна в периода януари-март 2008 г. преките чужди инвестиции в Турция са били в размер на 4,493 милиарда долара, а тази година са само 2,248 милиарда долара.
През първото тримесечие на 2009 г. влезлите в Турция чуждестранни капитали като пари в брой са 1,825 милиарда долара. От тях 1,634 милиарда долара или близо 90% са от страните от ЕС.

Консулът на Турция в Дюселдорф е в принудителен отпуск заради обидни за германците изявления
15 май 2009 | 14:06 |
Берлин/Анкара. Генералният консул на Турция в Дюселдорф Хакан Къванч е извикан на 11 май от турското външно министерство в “принудителен отпуск” заради твърденията, че е оскърбил Германия и германците, пише днес турският вестник “Сабах”. В продължение на няколко месеца Анкара защитаваше Хакан Къванчq след като за него упорито се тиражираха твърдения, че в частен разговор на 22 февруари казал, че във вените на германците тече расистка кръв. В резултат на решителния дипломатически натиск на Берлин обаче турският генерален консул е извикан в принудителен административен отпуск. Турски източници посочват, че след известно време той ще се върне на заеманата длъжност, но не уточняват колко време ще продължи този принудителен административен отпуск на турския дипломат.

Агенция “Фокус” припомня:

Казаното от Хакан Къванч на 22 февруари в частен дом в Кьолн дълго време е повод за дипломатическо напрежение между Анкара и Берлин. В германския печат широко се коментира мнението на турския генерален консул в Дюселдорф, че във вените на германците тече расистка кръв и че ако им се удаде възможност, искат да дамгосат телата на турците с буквата “Т”, подобно на това, което са правили срещу евреите при нацизма. Последва намеса на външното министерство на Германия, което поиска обяснение от турското посолство в Берлин. Външното министерство отчита също писмените обяснения на Къванч от 28 април и дадените под клетва показания по случая от двама души.

Важни критики и искания към Турция се отправят в резолюцията на Смесената комисия Турция-ЕС
15 май 2009 | 14:03 |
Брюксел. Идната седмица ще се състои заседание на Смесената комисия Турция-ЕС, която е най-висшият орган за вземане на решения между ЕС и Турция, пише турският вестник „Заман”. На заседанието на 19 май в Брюксел ще участват от турска страни външният министър Ахмет Давутоглу и главният преговарящ Егемен Багъш. На заседанието ще бъде обсъждан общ проектодокумент от 19 страници. В него се акцентира, че турските въоръжени сили оказват натиск върху политическия живот, което противоречи на законите. В него се посочва също, че правосъдието трябва да бъде независимо, безпристрастно, сигурно и резултатно.
В документа се иска също отваряне на турските пристанища за кипърските кораби, пише вестникът.

Мехмет Али Агджа получи отказ на искането за португалско гражданство
15 май 2009 | 13:54 |
Лисабон/Анкара. Извършителят на атентата срещу папа Йоан Павел Втори през 1981 г. Мехмет Али Агджа поиска да получи португалско гражданство, но беше уведомен, че “няма възможност тази молба да бъде изпълнена”, пише турският вестник “Заман”. От името на португалското правителство изявлениe по въпроса направи говорителят на правителството министър Педро Силва Перейра. След заседание на кабинета той посочи, че според действащите закони няма възможност това искане да бъде изпълнено, тъй като чужденец, който не живее в Португалия и не знае португалски език, не може да стане португалски гражданин, освен много редките изключения за хора със съществен принос за Португалия и за нейното общество.
Перейра поясни, че Агджа не е правил официални постъпки за португалско гражданство, но се е обърнал писмено към португалските власти и това негово искане е било предадено от адвоката му чрез португалското посолство в Анкара. Агджа е направил подобни постъпки за получаване и на полско гражданство, добави говорителят.

Си Ен Ен Тюрк: Българските медии подложиха на остри критики българското представяне в „Евровизия”
15 май 2009 | 13:34 |
София/Анкара. Българските медии подложиха на остри критики българския участник в „Евровизия” Красимир Аврамов, който отпадна на полуфинал, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Българските вестници превърнаха и Красимир Аврамов и неговата песен "Illusion" в тема за присмех. Вестник „Стандарт” пише, че песента е в крайна степен лоша композиция, а изпълнителят Красимир Аврамов виеше като вълк на сцената. Вестникът посочва, че след фиаското на Аврамов българските граждани са изразили осрите си позиции във форумите, а някои дори са поискали да се откажат от българското си гражданство от срам.
Вестникът с най-голям тираж „Труд” също пише, че представянето на България тази година е най-маргиналното и припомня, че музикалните среди в България са протестирали остро срещу избора на Красимир Аврамов за участник в Евровизия. „Новинар” посочва, че гласовете на зрителите и на журито не са били на страната на България. Армения, Румъния и Израел са представили интересни парчета. Представянето на Турция пък е било пълно с ориенталски ритми и облекло.
От своя страна Красимир Аврамов посочва в изявление, че представянето му е било много успешно. Показали са необикновен перформанс, били са аплодирани на крак и са станали център на внимание.

„Дюня”: ЕС ще иска от Турция да постигне споразумение с Международния валутен фонд
15 май 2009 | 12:21 |
Брюксел. ЕС ще иска от Турция да постигне споразумение с Международния валутен фонд, въпреки стабилността си в банковия сектор, пише турският вестник „Дюня”. ЕС ще настоява за това с оглед отрицателните последици от глобалната икономическа криза за Турция. В проектодокумента на ЕС, който ще бъде обсъждан на 19 май на Смесената комисия Турция-ЕС, се посочва, че спадът на цените и намаляването на необходимостта от външното финансиране може да задълбочи кризата в страната. В него се подчертава, че с оглед укрепване на сигурността на инвестициите час по-скоро е нужно споразумение с МВФ.

Турско-американските отношения след посещението на Барак Обама в Турция се разискваха в Конгреса на САЩ
15 май 2009 | 11:56 |
Вашингтон. Турско-американските отношения след посещението на Барак Обама в Турция в началото на април бяха разисквани на заседание на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ, пише турският вестник „Хюриет”. В Комитета за външни връзки към Камарата на представителите се състоя заседание на тема „САЩ и Турция: един модел на сътрудничество”, което беше председателствано от конгресмена демократ Робърт Уъкслър. В него участваха Ян Лесер – представител на фонда „Маршал” за Германия, експертът от Атлантическия съвет Дейвид Филипс, заместник-директорът на Центъра за международни проучвания Стивън Фланаган и конгресмени. Уъкслър изтъкна в изказването си, че с посещението на Обама в Турция отношенията между двете страни в политическата, военната и икономическата област са се засилили и това е позитивно в условията на глобална криза и проблеми в сигурността в Близкия изток, Кавказ, Балканите, Черноморския регион. Той посочи, че чрез базите Инджирлик и граничния пункт Хабур Турция оказва логистична подкрепа на САЩ в Ирак и ще играе и важна роля в изтеглянето на американските военни части от Ирак.
Сенаторът изрази надежда, че с назначаването на Ахмет Давутоглу за нов външен министър отношенията на Турция със съседните страни ще вървят към още по-добра посока, пише вестникът.

„Милиет”: Борбата за лидерския пост в ДП в Турция ще се води между фаворити на Сюлейман Демирел и Тансу Чилер
15 май 2009 | 11:20 |
Анкара. Борбата за лидерство в Демократическата партия в Турция ще се води между Хюсаметтин Джиндорук, подкрепян от бившия президент Сюлейман Демирел, Сюлейман Сойлу, подкрепян от бившата премиерка Тансу Чилер и Мехмет Али Баяр, претендиращ да е избраник на социалното съсловие, стоящо зад партията, пише турският вестник „Милиет”. На предстоящия извънреден конгрес на ДП, който ще се състои утре, са поканени да присъстват бившите лидери Сюлейман Демирел, Тансу Чилер и Мехмет Агар. След местните избори Сойлу обяви, че подава оставка от лидерския пост, тъй като получи само 2,23 % от гласовете на избирателите. След като бившият председател на парламента Джиндорук обяви, че ще се кандидатира за лидер, Сойлу промени позицията си и отново заяви амбициите си за лидерския пост. Джиндорук, който заяви, че иска да изгради една либералнодемократична партия от японски тип, има подкрепата на редица бивши турски министри. От своя страна Сойлу заяви, че има подкрепата на Чилер. Така конгресът утре ще стане арена на противоборство между привържениците на Демирел и Чилер.
Кандидатурата си за лидерския пост обяви и синът на бившия президент Джелял Баяр, свален от власт с военния преврат от 1960 година – Мехмет Али Баяр. Надявайки се на подкрепата на ДП, той изтъкна, че привържениците на ДП ще изоставят сблъсъците от миналото и ще гледат напред.

„Хюриет”: Социолози и антрополози в Турция ще изследват средата, която поражда и подхранва тероризма
15 май 2009 | 10:37 |
Анкара. Новата структура, която ще координира борбата срещу тероризма, ще изследва културната и социална среда, която подхранва тероризма, пише турският вестник „Хюриет”. Вицепремиерът Джемил Чичек посочи, че в новото Съветничество по обществения ред и сигурността към Министерството на вътрешните работи ще бъдат привлечени на работа социолози, психолози и антрополози. Според Чичек проучването на социологическата страна на тероризма е много важно, тъй като проблемите са многопосочни. По думите му новата структура няма да гледа на нещата само от военен и правен аспект, а ще изследва и научната страна. Ще се гледа каква роля имат културните промени, защото тероризмът не може да бъде ликвидиран само чрез забрани, изтъква турският вицепремиер.

Турски печат: Турският премиер Ердоган отправи ясно послание към ЕС: Бъдете честни!
15 май 2009 | 09:36 |
Варшава/Анкара. Визитата на премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган в Полша и позицията, изразена от него по повод изявленията на френския президент Никола Саркози и германския канцлер за членството на Турция в ЕС, е сред водещите теми в турския печат днес. Вестник „Сабах” пише, че турският премиер е отговорил на Саркози и Меркел за позицията им за привилегировано сътрудничество с Турция вместо пълноправно членство от полската столица Варшава. Изданието цитира думите на Ердоган, че политиците трябва да бъдат честни и че по време на мач правилата не се променят. На съвместната пресконференция с полския си колега Доналд Туск Ердоган посочва, че с изпълнението на условията по преговорните глави присъединителният процес трябва да бъде приключен. Той призовава посочените политици да не правят политика, спекулирайки с Турция.
Вестник „Радикал” пише, че след президента Абдуллах Гюл, и премиерът Ердоган е дал категоричен отговор на Никола Саркози и Ангела Меркел. Той отправя призив към двамата политици да не експлоатират Турция с вътрешнополитически цели, защото това не е елегантно. Публикацията представя и позициите на Оли Рен, шведския министър Карл Билдит и полския премиер Доналд Туск спрямо Турция във връзка с присъединяването към ЕС.
Вестник „Заман” пише, че премиерът Ердоган е дал отговор на висок глас на изявленията на Саркози и Меркел преди изборите за европейски парламент. Вестникът цитира и позицията на външния министър Ахмет Давутоглу, изразена пред шведския му колега Карл Билдит, че или ще станат пълноправен член на Съюза, или няма да станат и ще следват собствена линия.
Вестниците „Милиет” и „Хюриет” представят вътрешнополитическите спорове и борби в Демократическата партия и Демократичната лява партия, които ще имат в следващите дни конгреси за избори на нови партийни лидери.

„Милиет”: Напрежението между Турция и Азербайджан продължава, пишат азербайджански медии
15 май 2009 | 08:50 |
Баку/Анкара. Посланията на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, отправени по време на визитата му в Баку, бяха посрещнати положително от азербайджанското управление и азербайджанския народ, но много от печатните издания в Азербайджан продължават да пишат, че напрежението между двете страни продължава, пише турският вестник „Милиет”. Изявлението на Ердоган, че турско-арменската граница няма да бъде отворена докато не бъде прекратена окупацията на Нагорни Карабах, предизвика голяма радост в Азербайджан. Лидерът на опозиционната партия „Ново равенство” Иса Гамбер определи като много важно изявлението на Ердоган, а президентът Илхам Алиев каза, че вече няма съмнения относно позицията на Турция. Опозиционният вестник „Ново равенство” в публикация „Открит мир, завоалирана война” обаче пише, че визитата е минала напрегнато и Ердоган е отправил завоалирани послания към управляващите. Вестникът коментира, че в парламента той е разкритикувал онези, които предизвикват буря в чаша вода, но забравя, че тези, които предизвикаха бурята бяха азербайджанските управляващи, депутатите и медиите.

По изискванията за членство в ЕС сме по-напред от много страни членки, каза турският премиер Ердоган
15 май 2009 | 08:21 |
Варшава. Ние не казваме да ни приемете в ЕС преди да сме изпълнили условията по преговорните глави, но ви уверявам открито, че Турция е страна, която в по-голяма степен от редица от 27-те страни членки е изпълнила програмата за членство в ЕС. Това каза премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган на пресконференция след срещата си с полския премиер Доналд Туск във Варшава, предаде Анадолската агенция. На въпрос дали изявленията на френския президент Никола Саркози и германския канцлер Ангела Меркел, които за пореден път открито заявиха позицията си срещу членството на Турция в ЕС, са конюнктюрни или устойчива позиция, Ердоган отговори, че това са злополучни изказвания. „Господин Саркози и госпожа Меркел трябва да стоят зад позициите, които изразяват на двустранните ни срещи”, посочи той.
От своя страна Доналд Туск също изрази позиция, че трябва да се проявява уважение един към друг и да се стои зад постигнатите договорености. „Ако въпросите, по които сме се разбрали са изпълнени, тогава решението за приемане на Турция трябва да бъде автоматично”, каза полският премиер.

Турският външен министър Ахмет Давутоглу ще обсъди с партийните лидери външнополитически въпроси
15 май 2009 | 07:52 |
Анкара. Министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу ще се срещне с лидерите на парламентарно представените политически партии, съобщава телевизионният канал Ен Ти Ви. Първият турски дипломат и турските партийни лидери ще обсъдят основните въпроси в дневния ред на турската външна политика. На първо място това ще бъде преговорния процес за присъединяване към ЕС.

Продължава посещението на турския премиер в Полша
15 май 2009 | 03:32 |
Варшава. Продължава посещението на премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган в Полша, съобщава Анадолската агенция. Програмата му включва разговори във Варшава с президента Лех Качински и председателите на двете камари на парламента, както и посещение в Гданск.

Турският президент Абдуллах Гюл ще посети Сирия


15 май 2009 | 01:12 |

Анкара/Дамаск. Турският президент Абдуллах Гюл започва днес посещение в Сирия за преговори, посветени на двустранните връзки и усилията на Анкара за принос в близкоизточния мирен процес, предаде Анадолската агенция. Гюл ще се срещне със сирийския си колега Башар Асад. Визитата ще продължи до 17 май.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2