Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 15 юли 2009 г.

Новините от и за Турция-15.07.2009 г.

Турски войници загинаха в Афганистан...

Турски войници загинаха в Афганистан...

Posted 15.07.2009 09:50:47 UTC

Updated 15.07.2009 09:50:47 UTC

В резултат на пътно-транспортно произшествие в Афганистан загинаха двама военнослужещи от турския военен контингент в тази страна. Съобщено бе, че единият от загиналите е офицер, а другият е сержант на свръхсрочна служба. На пресконференцията, която организира преди да отпътува за Египет, президентът Гюл изказа съболезнованията си на семействата на загиналите военнослужещи.
-
Турция ще стане пълноправен член...

Държавният министър и главен преговарящ с ЕС Егемен Багъш заяви, че Турция е готова да поеме отговорна роля в разрешаването на различни проблеми...

Posted 15.07.2009 09:53:08 UTC

Updated 15.07.2009 09:53:08 UTC

Държавният министър и главен преговарящ с ЕС Егемен Багъш заяви, че Турция е готова да поеме отговорна роля в разрешаването на различни проблеми като глобалната икономическа криза, енергийната сигурност, борбата с тероризма и адаптацията с ЕС.
Багъш отбеляза, че подписването на договора за реализацията на проекта Набукко е показало още веднъж, че Турция може да разреши проблемите на Европа дори без да е член на съюза.
В изявлението, което направи на приема организиран по случай националния празник на Франция, Егемен Багъш още веднъж потвърди волята за членство на демократична, съвременна и лаическа Труция в ЕС.
Той подчерта, че са решени да станат пълноправен член на съюза, с равни права и отговорности с останалите страни членки.
Багъш заяви, че сега вече отдават приоритет на въпроса кога ще се реализира това пълноправно членство, което ще бъде в полза както на Европа така и на цялото човечество.
-
Очакваме разрешение...

Президентът на ТРСК Мехмед Али Талят заяви, че кипърските турци изпитват пълно доверие в съществуващата понастоящем гарантьорска система...

Posted 15.07.2009 09:55:53 UTC

Updated 15.07.2009 09:55:53 UTC

Президентът на ТРСК Мехмед Али Талят заяви, че кипърските турци изпитват пълно доверие в съществуващата понастоящем гарантьорска система.
Той каза, че целят към края на годината да придадат ускорение на процеса за разрешаване на кипърския проблем и да постигнат резултат, ако кипърската гръцка част се съгласи да сътрудничи, и подчерта, че предвиждат в края на годината или в началото на 2010та година да бъде проведен референдум.
След като му бе припомнено изявлението на лидера на кипърските гърци Димитрис Христофяс ,че ако кипърският проблем бъде разрешен, няма да се изпитва нужда от гаранции, Талят каза, че искат да бъдат уверени, че няма да се изпита нужда от гаранции и че за тях този въпрос не е от същество.
"Ние осъзнаваме, че ЕС не притежава възможностите да даде подобни гаранции. Единствената гарантьорска система на която ние се доверяваме е съществуващата понастоящем система"-каза Талят.
-
Кипърските гърци забавят процеса...

Кипърските гърци забавят процеса...

Posted 15.07.2009 09:58:43 UTC

Updated 15.07.2009 09:58:43 UTC

Кипърската гръцка част изказва отрицателна реакция на предложението на президента Абдуллах Гюл за подписване на договор и провеждането на референдум в Кипър до края на настоящата година.
Говорителят на кипърското гръцко правителство посочи, че намирането на разрешение до края на годината ще бъде трудно, сочейки като довод бавното напредване на преговорите.
На пресконференцията, която организира съвместно с президента на ТРСК Мехмед Али Талят, президентът Абдуллах Гюл каза, че Турция иска преговорите да приключат до края на годината и да бъде проведен референдум.
Подобно становище бе изказано и по време на срещата Талят-Ердоган.
Но конструктивната позиция и желанието на Турция за скорошно разрешаване на проблема, остават безответни, поради несговорчивата позиция на кипърската гръцка администрация.
Говорителят на кипърската гръцка администрация Стефанос Стефану заяви, че ако не настъпят промени в хода на преговорите, според тях няма вероятност от намиране на разрешение и организирането на референдум до края на месец декември.
Възможността за разрешаване на проблема през 2004та година бе пропусната отново поради несговорчивостта на кипърската гръцка част.
Кипърските турци бяха одобрили с голямо мнозинство плана на Анан, а кипърските гърци бяха отхвърлили този план.
-
Гюл води контакти в Египет...

Президентът на Турция Абдуллах Гюл присъства на 15тото високо равнище на Движението на Необвързаните страни в египетския курортен център Шарм Ел Шейх...

Posted 15.07.2009 09:47:33 UTC

Updated 15.07.2009 09:47:33 UTC

Президентът на Турция Абдуллах Гюл присъства на 15тото високо равнище на Движението на Необвързаните страни в египетския курортен център Шарм Ел Шейх със статута на почетен гост. Основни теми, които ще се обсъдят на срещата на високо равнище са глобалната икономическа криза и сътрудничеството за преодоляването на кризата.
В дневния ред на срещата на движението, в което членуват страни от Латинска Америка, Карибския Регино, Азия и Африка и други региони в света, се намират и актуални международни въпроси.
На срещата ще бъде приета специална декларация, с която САЩ ще бъдат призовани да отменят ембаргото срещу Куба.
Сред страните членки се намират и страни като Иран, Ирак, Афганистан и Индия, които са сред главните цели на турската външна политика. В рамките на срещата на високо равнище президентът Гюл ще осъществи и двустранни контакти. В програмата на президента Гюл са предвидени срещи със заместник държавния глава на Ирак Тарък Ел Хашими, президента на Таджикистан Имам Али Рахман, президента на Филипините Глория Аройо, принца престолонаследник на Бахрейн Щейх Салман Бин Хамад Ел Халифе и генералния секретар на Арабската лига Амр Муса.
-
Преглед на турския печат 15.07.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 15 юли 2009 година.

Posted 15.07.2009 10:44:28 UTC

Updated 15.07.2009 10:44:28 UTC

Днешните вестници отделят широко място на новините във връзка с проекта „Набуко” и контактите на специалния представител на китайското правителство Сонг Айгуо в Турция.

Вестник Заман пише, че продължава подкрепата за проекта „Набуко”, който ще превърне Турция в мост за доставките на природен газ за Европа. Вестникът предава, че президентът на Азербайджан Илхам Алиев е казал: „Разполагаме с достатъчно количество природен газ за да продаваме на всекиго”.

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Изпратете делегация” пише, че китайското правителство е изпратило в Анкара специалния си предствител Сонг Айгуо за да смекчи реакциите на Турция във връзка с масовите убийства на уйгури. В новината пише, че бившият посланник на Китай в Турция е предложил на Турция да изпрати делегация, която да разследва събитията на място.

Вестник Хюрриет в новината със заглавие „Подкрепа от арабите за членството на Турция в ЕС” отбелязва, че според проучването осъществено от фондация „Отворено общество” на тема „Отражението в мюсюлманския свят на отношенията между Турция и ЕС”, арабите подкрепят членството на Турция в ЕС.

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Новия председател на Европейския парламент Йежи Бузек подкрепя турците” подчертава, че полякът Йежи Бузек подкрепящ членството на Турция в ЕС е бил избран за председател на Европейския парламент.

Вестник Сабах съобщава, че 4 турски фирми са били наградени с междунродните бизнес награди „Стиви” в 6 отделни категории.

Вестник Сабах пише, че в Истанбул ще бъде открит турско-германски университет, в замяна на което Истанбулския технически университет ще открие университет в Берлин. Вестникът предава, че договърт във връзка с университета, който ще бъде открит в Берлин е бил подписан от ректорите на двата университета.

Вестник Джумхуриет съобщава, че в рамките на „Турския сезон” във Франция на 7мият кинофестивал „Пари Синема” ще бъде отдадено широко място на турското кино. На кинофестивала турският режисьор Нури Билге Джейлян бе удостоен с почетна награда.

Вестник Стар предава, че прочутият американски певец 50 Cent по време на концерта си в Турция е целунал турското знаме и е отправил похвални слова към създателя на Република Турция Мустафа Кемал Ататюрк.
-
VOT Слушай новини на Български




15.07.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български




15.07.2009
-
Президентът на Турция ще бъде специален гост на срещата на Движението на необвързаните

15 юли 2009 | 06:44 | Агенция "Фокус"
Истанбул/Шарм ел Шейх. Президентът на Турция Абдуллах Гюл ще бъде специален гост на срещата на високо равнище на Движението на необвързаните, съобщават медиите. Гюл пристигна вчера в Египет за откриващия се днес двудневен форум в египетския курорт Шарм ел Шейх.

„Заман”: Проектът „Набуко” укрепва стратегическата сила на Турция
15 юли 2009 | 06:29 | Агенция "Фокус"
Анкара. Официални лица на Турция, България, Румъния, Унгария и Австрия подписаха в понеделник споразумение в турската столица Анкара, правейки първата стъпка към реализирането на проекта за газопровода „Набуко”, пише турският вестник „Заман”.
Проектът има за цел да намали зависимостта на Европа от природния газ на Русия и увеличава надеждите на Турция за по-близки и силни връзки с Европейския съюз, в който турската страна се надява да стане пълноправен член.
Анализатори признават, че този проект ще донесе много икономически ползи на Турция, но политическите изгоди и стратегическото преимущество, които той ще даде на Анкара в отношенията й със света и по-специално със ЕС, ще бъдат много по-полезни в дългосрочна перспектива, отбелязва изданието.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2