Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 24 февруари 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 24.02.2011 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 24.02.2011 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 24.02.2011 10:58:25 UTC

Обновена 24.02.2011 10:58:25 UTC

Вестник Хабер Тюрк съобщава, че външният министър на Турция Ахмет Давутоглу, който вчера е организирал пресконференция в кризисния център в сградата на външното министерство е отбелязал, „Продължават усилията на Турция за евакуирането на 25те хиляди турски граждани живеещи в Либия. Съдбата на Либия е наша съдба. Всяка блока и страдание на народа на Либия е наше страдание. Евакуирането на турските граждани от Либия не означа изоставяне на Либия. Гражданите ни ще се завърнат в Либия след приключването на кризата”.

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Убийствата продължават” предава, че вчера след изявлението на държавния глава на Либия Муаммер Кадафи, че ще продължи да воюва до последната си капка кръв, страната отново е била сцена на сблъсъци. Вестникът пише, че снайперисти от правителственните сили са открили огън по демонстрантите в столицата Триполи. Вестникът сочи, че външният министър на Италия Франко Фратини е заявил, че броя на жертвите от протестните демонстрации в Либия е около 1000.

Вестник Сабах съобщава, че фериботът „Орхан Гази -1”, който евакуира 1 516 граждани от либийското пристанището Бенгази е бил посрещнат с голям възторг на пристанището в Мармарис. Вестникът отбелязва, че външното министерство е публикувало списъка с имената на пътниците доведени в Турция с ферибота „Орхан Гази -1” и сочи, че в списъка са поместени имената на 1486 турски граждани и 30 чуждестранни граждани.

Вестник Ватан в новината със заглавие „Дискусии в ЕС за отмяна на визите за Турция” отбелязва, че Италия, която отстоява отмяната на визите за турските граждани е била подкрепена от Великобритания, Испания, Полша, Швеция, Финландия и Комисията на ЕС, но Германия и Франция са казали, че ще наложат вето вследствието, на което между Турция и ЕС е възникнало напрежение. Вестникът пише, че в отговор на това Анкара е заявила, че няма да приема в Турция експулсираните незаконни емигранти.

Вестник Хюрриет в новината със заглавие „Съседите са обзети от страх от избухване на протести подобни на тези в Египет” съобщава, че Гърция, която е изправена пред дългова криза отново е била въвлечена в хаос. Вестникът предава, че демонстрантите в Гърция изсипали се по улиците апелирайки „Да превърнем площад Синтагма в площад Тахрир” са влезли в сблъсък с полицията и са оставили ковчег пред сградата на парламента върху, който пише „Умираме”.

Вестник Йени Шафак отбелязва, че двата ирански бойни кораба преминали през Суецкия канал за участие във военните учения в Сирия са довели до ескалация на напрежението в областта и че говорителката на НАТО Оана Лунгеску е казала, че Алианса следи от близо иранските бойни кораби в Средиземно море. Вестникът предава, че двата ирански бойни кораба, за които бе отбелязано, че отиват в Сирия за участие във военни учения, са първите ирански бойни кораби преминали през Суецкия канал след Иранската революция през 1979 година и се посочва, че Израел окачествяващ това действие като провокация много често пуска свои бойни кораби да минават през Суцкия канал.

ТРТ / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2