Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 24 ноември 2008 г.

Новините:от и за Турция-24.11.08 г.

Едуард Налбантян призова да се отвори границата между Турция и Армения
24 ноември 2008 | 17:12 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Диалогът, който започна между Турция и Армения с мача на националните отбори на 6 септември тази година продължава, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. На пресконференция в Истанбул във връзка с дейността на Черноморското икономическо сътрудничество министърът на външните работи на Армения Едуард Налбантян призова да се отвори границата между двете страни. “Отварянето на границата не е въпрос на доброта, а на общи интереси и взаимна изгода”, каза първият арменски дипломат. Относно отношенията с Турция той посочи, че в този момент се намира в Истанбул и изпитва задоволство от това. Той каза, че навлизането на отношенията между Армения и Турция в период на подобряване е много положително и Армения е готова за положително развитие в тази насока.

Кюрдският въпрос предизвика напрежение в отношенията между ПСР в Турция и ЕС
24 ноември 2008 | 16:51 | Агенция "Фокус"
Анкара. Кюрдският въпрос, който преди породи сближение между Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ в Турция и ЕС, сега предизвика напрежение в отношенията им, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. През 2005 година премиерът Реджеп Тайип Ердоган използва израза “кюрдски въпрос”, което беше посрещнато с доволство от европейските представители. За три години обаче този израз беше изоставен и ЕС констатира, че ПСР е направила стъпка назад в тази посока и се опитва да демонстрира, че не съществува такъв въпрос. На среща с европейски парламентаристи заместник-председателят на Комисията по външни работи в турския парламент и депутат от ПСР Мехмет Джейлан посочи, че събитията в Югоизточен Анадол не са “кюрдски въпрос”, а “въпрос на тероризма”. Той посочи, че Кюрдската работническа партия /ПКК/ се опитва да представи случващото се в Югоизточен Анадол като “кюрдски въпрос”. Той изтъкна, че има европейски представители, които вярват на това, но проблемите там се дължат на недостатъчно икономическо развитие, което се дължи на релефа на областта и неразвитата транспортна инфраструктура. Думите на представителя на ПСР обаче не убедиха европейските парламентаристи и заместник-председателят на комисията за външни отношения на ЕП Ханес Свобода няколко пъти в изказването си използва този израз. Свобода посочи, че проблемите не се коренят само в изостаналостта на региона. Той препоръча разширяването на културните права на кюрдите там, пише вестникът.

Пиян пътник предизвика скандал на борда на самолет, извършващ полет от Татарстан за Истанбул
24 ноември 2008 | 16:03 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Трима пътници, които са пътували в самолета Казан-Истанбул, със самолет на авиокомпанията на Татарстан, са били задържани на летище “Ататюрк” заради скандал, който са причинили на борда, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. Според получената информация гражданинът на Татарстан Аллък Бораза, който е бил в силно нетрезво състояние, е започнал да обижда на борда на самолета У9-543 двама турски пътници, които се завръщали от работа в Татарстан. След като турските пътници отвърнали на Бораза, между тях е възникнал шумен скандал. Тримата пътници са били успокоени от екипажа и пътниците на борда. След кацането на самолета на летището в Истанбул те са били задържани от полицията с мотива за застрашаване живота на пътниците на борда, пише вестникът.

В Турция днес отбелязват Деня на учителя
24 ноември 2008 | 15:43 | Агенция "Фокус"
Анкара. Деня на учителя - 24 ноември отбелязват в Турция днес, предаде Анадолската агенция. По случай 24 ноември, който в Турция се чества като ден на учителите, министърът на националното образование Хюсеин Челик и учители посетиха мавзолея на Мустафа Кемал Ататюрк и положиха венец пред него. В паметната книга турският просветен министър и делегацията учители написаха, че ще полагат още по-големи усилия за достигането на целите, посочени от Ататюрк – да издигнат Турция на нивото на съвременната цивилизация. След посещението на мавзолея министърът се включи в специалната празнична програма пред сградата на министерството на образованието, посочва агенцията.

Над 390 фирми ще изложат продукция на най-големия международен земеделски панаир в Турция
24 ноември 2008 | 15:24 | Агенция "Фокус"
Анталия. 8-ият международен панаир по земеделие, цветарство и земеделски технологии ще бъде открит тази седмица в турския град Анталия, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Панаирът, на който ще се представи турският селскостопански сектор, ще се състои между 27 и 30 ноември в Експо център в Анталия и ще срещне най-големите фирми от Турция и света в областта на земеделието. На панаира ще представят своята продукция 390 фирми, 272 от които са от Турция. От чужбина ще има представители на Испания, Холандия, Германия, Китай, САЩ, Франция, Италия, Великобритания, Белгия, Израел, Австрия, Гърция, Египет, Русия, Нова Зеландия. Директорът на фирмата организатор на панаира Серкан Тъклъоглу посочи, че това е най-големият селскостопански панаир в Турция. Организирането и провеждането му е показател за голямото развитие на земеделския сектор в Турция, особено през последните години. На панаира ще бъдат връчени награди за иновации в областта на селското стопанство и за най-качествена продукция, пише вестникът.

Анадолска агенция: Увеличен е лимитът на кредитите, които Турция може да тегли от МВФ
24 ноември 2008 | 15:01 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. Поради увеличената квота на Турция в МВФ се увеличава и размерът на кредитите, които тя може да тегли от международната финансова институция, предава Анадолската агенция. В рамките на реформата на МВФ през 2006 г. и след това се разширяват възможностите на Турция да получава заеми от фонда. С последната реформа в МВФ квотата на Турция се увеличава от 964 Специална права на тираж /СПТ/ на 1,2 милиарда СПТ, което се равнява на близо 2 милиарда долара. Турция има право да кандидатства за кредити в размер на 1000% от тази квота, което прави 20 милиарда долара. Ако бъде прието искането за кредити в размер на 1600% от квотата, както беше по време на кризата през 2001 г., Турция може да използва и кредити за 32 милиарда долара.
Ако бъде прието искане, подобно на използваните от Унгария кредити в размер на 2000% от нейната квота, тогава Турция ще може да изтегли от МВФ кредити в размер на 40 милиарда долара.
Специалистите обаче обръщат внимание, че тегленето на кредити над квотата може да се осъществи само при много специални условия, посочва агенцията.

Димитрис Христофяс се оплака от Турция на Генералния секретар на ООН
24 ноември 2008 | 14:57 | Агенция "Фокус"
Никозия/Анкара. Президентът на Република Кипър Димитрис Христофяс се оплака на Генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, че на 13 ноември турски военен кораб е възпрепятствал един от корабите под чужд флаг, които издирват петрол в кипърски териториални води за сметка на кипърското правителство, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Христофяс посочи, че на 14 ноември кипърският постоянен представител в ООН Минас Хаджимихал е внесъл протестно писмо относно случая. Според Христофяс турската постъпка е нарушаване на суверенитета на страните и нарушение на международното право. Според кипърския гръцки лидер Турция отново се опитва да не забелязва призивите на международната общност за решаване на кипърския въпрос и с това действие на посегателство се опитва да омаловажи тези усилия, пише вестникът.
Прокюрдската партия в Турция няма да приема мъже с няколко жени за кандидати на местните избори
24 ноември 2008 | 14:06 | Агенция "Фокус"
Анкара. Прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/ определи критериите, които ще прилага спрямо кандидатите за кметове и общински съветници на местните избори в Турция през пролетта на 2009 г. от листата на партията, пише днес вестник “Радикал”. На първо място ПДО няма да приема кандидати, които имат няколко жени. Сред критериите на ПДО са също кандидатите да са обичани и уважавани в провинцията или околията, където се издига кандидатурата им, както и да знаят кюрдски език.

Агенция "Фокус" припомня, че в Турция множенството е забранено със закон, но ислямската традиция позволява на мъжете да имат до четири жени. Тази практика е разпространена сред кюрдското население, особено в Югоизточен Анадол.

Демократичната лява партия в Турция отбеляза 23-ата си годишнина
24 ноември 2008 | 13:50 | Агенция "Фокус"
Анкара. Демократичната лява партия /ДЛП/ отбеляза вчера в Анкара 23-ата годишнина от създаването си, пише вестник “Сабах”. На тържествената церемония говори лидерът на ДЛП Зеки Сезер, който изтъкна дълга на партията към нейния създател - бившия премиер Бюлент Еджевит /на снимката/ и подложи на силна критика правителството. Участниците в тържеството носеха портрети на Бюлент Еджевит, но на честването не присъства неговата вдовица – г-жа Рахшан Еджевит, която докато той беше жив беше втори човек в партията, посочва всекидневникът.

Агенция “Фокус” припомня:

Демократичната лява партия е създадена от бившия турски премиер Бюлент Еджевит, след като в обстановката на възстановяване на нормалния политически живот след последния военен преврат от 12 септември 1980 г. името и “марката” Народнорепубликанска партия /НРП / му бяха отнети от Дениз Байкал. През 60-те и 70-те години на миналия век Бюлент Еджевит беше несменяем лидер на НРП и бе смятан за един от най-харизматичните турски политици и държавници заедно с бившия президент Сюлейман Демирел, тогава лидер на дясната Партия на справедливостта.
На последните общи избори на 22 юли 2007 г. ДЛП се яви с общи листи с НРП и само благодарение на това успя да влезе в парламента. След предизборния съюз двете партии се разделиха и в момента ДЛП има 13 депутати.
На последните президентски избори през август 2007 г. партията дори издигна свой кандидат за президент – депутата от ДЛП от провинция Ескишехир Тайфун Ичли. Той бе съперник на сегашния президент Абдуллах Гюл /кандидат на управляващата Партия на справедливостта и развитието/ и на бившия министър на отбрана Сабахаттин Чакмакоглу, издигнат от Партията на националистическото движение.

Турция има потенциал да излезе бързо от икономическата криза, каза държавен министър
24 ноември 2008 | 13:40 | Агенция "Фокус"
Анкара. Държавният министър Мехмет Шимшек заяви, че Турция разполага с потенциал да излезе бързо от икономическата криза, предава Анадолската агенция.
Целта на мерките, по които в момента правителството работи и част от които от време на време се оповестят на обществеността, е да се ограничи влиянието на кризата в реалния сектор; да се поддържа здрава структурата на финансовия сектор и да се осигуряват условя финансовият сектор да подпомага реалния сектор на икономиката, каза Мехмет Шимшек в предаване на държавния телевизионен канал ТРТ 2.

В основната опозиционна партия в Турция се разгоря дискусия за "отварянето" й към религията
24 ноември 2008 | 13:24 | Агенция "Фокус"
Анкара. След “отварянето” на основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ към мюсюлманските забрадки и чаршафи последва ново шоково “отваряне” и остра дискусия в партията, този път на тема откриване на месджити /малки джамии, нещо като параклисите в християнската вяра – бел. на “Фокус”/, пише днес вестник “Сабах”.
Заместник генералният секретар на НРП Месут Дегер окачестви като “недостатък” липсата на месджит в партийната централа. Той смята да постави следващия месец на дневен ред въпросът за откриването на такъв месджит. Думите му бяха възприети като сигнал, че ръководството на НРП вече е взело решение за откриване на месджит и партийните функционери веднага се вдигнаха на крак, отбелязва вестникът. Наложи се Месут Дегер да дава обяснения, че не е бил правилно разбран, а заместник генералният председател на НРП Йълмаз Атеш декларира, че този въпрос въобще не е бил обсъждан, още повече че на 25 метра от централата на партията има две джамии.

"Хюриет": Кметът на Анкара направи шокиращи изявления на тема мюсюлмански забрадки
24 ноември 2008 | 13:16 | Агенция "Фокус"
Анкара. Сегашният кмет на Анкара Мелих Гьокчек, който е и един от най-силните кандидати на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ за нов кмет на града на местните избори през пролетта на 2009 г., разкритикува основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ за нейното “отваряне” към жените, забрадени с мюсюлмански забрадки и чаршафи, пише днес вестник “Хюриет”. Мелих Гьокче подчерта, че НРП прави това с користна цел и експлоатира темата в стремежа си към увеличаване на електоралната подкрепа. На въпроса дали и неговата ПСР не експлоатира темата със забрадките, Мелих Гьокче дава отговор, окачествен от “Хюриет” като скандален: “Виждате какво става в Европа: наляво и надясно хората са хомосексуалисти и мъже сключват граждански бракове помежду си. В период, в който светът е казал “да” на подобен резил, нека хората да могат поне свободно да живеят със своята вяра”.

България доставя оръжие за иракските кюрди – коментари в турските медии

24 ноември 2008 | 10:25 | Агенция "Фокус"

Вашингтон/Анкара. Иракските кюрди са получили доставки на оръжие и боеприпаси с три самолета С – 130 от България и това изостря отношенията с централното правителство в Багдад, пише днес вестник “Радикал”. Кюрдите са решени “да защитят своя автономен район”, а иракското правителство недоволства, че “са нарушени законите и че единствено то е компетентно за доставките на оръжие в страната”. Гневът на Багдат заради получените доставки оръжие и боеприпаси се засилва на фона на опитите на кюрдите да разширят чрез своите пешмерги контрола си над територии извън Северен Ирак, включително и на района на Киркук. Представителите на САЩ също са сериозно обезпокоено от тази обстановка. Информацията за оръжейните доставки за кюрдите в Северен Ирак е на вестник “Вашингтон пост”, който се позовава на трима неназовани компетентни представители на САЩ, посочва турският всекидневник.
Темата е отразена и в “Сабах”. Въоръжаването на иракските кюрди, които напоследък изострят отношенията си с централните власти в Багдад, започва все повече, пише изданието. През септември автономното кюрдско самоуправление в Северен Ирак е получило от България оръжие, натоварено на три самолета, уточнява изданието. От своя страна израелският вестник “Ааретц” отбелязва, че и израелски фирми продават оръжие на арабски страни, които подобно на Ирак са окачествявани като “вражески”. Според публикацията в “Аарец”, две израелски фирми са обучавали кюрдски пешмерги като командоси и са продавали оръжие на Йемен и на Либия и преди всичко на Ирак, посочва турският всекидневник.
Иракските кюрди са получили без знанието на Багдад три самолета с оръжие, пише “Заман”
“Милиет” също пише за оръжие от България за Северен Ирак. Изданието уточнява, че военни представители на САЩ са научили съвсем случайно за тази доставка от българските власти. В Ирак само министерствата на вътрешните работи и на отбраната имат правото да купуват оръжие. Това става в рамките на програмата за външни доставки, като почти всички сделки са под контрола на САЩ.
Автономното кюрдско самоуправление в Сверен Ирак под лидерството на Масуд Барзани отказа коментар по случая, но излиза с писмена декларация. В нея се посочва, че районът на Северен Ирак продължава да бъде един от най-важните в борбата с тероризма и при това положение нито един член от конституцията не е против доставката на материали, предназначени за отбраната на кюрдската автономия.

“Хюриет”: Иракските кюрди получиха оръжие от София

24 ноември 2008 | 09:29 | Агенция "Фокус"

Вашингтон/Анкара. Американският вестник “Вашингтон пост” информира, че автономното кюрдско самоуправление в Северен Ирак е получило оръжия от България пише днес турският вестник “Хюриет”. Публикацията във “Вашингтон пост” е подписана от Ернесто Лондоно и в нея се посочва, че доставката е била извършена с три самолета, пълни с леко стрелково оръжие и боеприпаси. Става въпрос за продължаващите опити на кюрдите от Северен Ирак да разширят своя контрол над зони, извън Северен Ирак, както и опасенията от евентуално въоръжено стълкновение с централното правителство в Багдад.
От своя страна българското външно министерство опроверга информацията на “Вашингтон пост”, отбелязва турският всекидневник.

Турски печат: Ердоган напуска лидерския пост ако партията му остане втора на местните избори

24 ноември 2008 | 09:16 | Агенция "Фокус"

Анкара. зявленията на премиера Реджеп Тайип Ердоган, че ще напусне лидерската позиция ако партията му остане втора на местните избори и подготовката на прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/ за тези местни избори през март 2009 г. са сред основните теми на днешните турски всекидневници.
Вестник “Сабах” обръща внимание на изявленията на премиера Ердоган, направени в Индия, че няма никакви притеснения за гласовете, които ще получи неговата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ на местните избори през пролетта на 2009 г. и декларацията му, че ако ПСР все пак остане втора на тези избори, ще напусне лидерската позиция в партията. Сега погледите са насочени към лидерите на другите политически партии за коментари и евентуално поемане на подобни ангажименти, посочва всекидневникът.
“Хюриет” също извежда на централното място декларацията на Ердоган, че “ще си отиде ако ПСР остане втора на изборите”. В публикацията се напомнят думите на Ердоган преди последните общи избори на 22 юли 2007 г., че ще се оттегли, ако ПСР не дойде отново еднолично на власт и прави паралел със сегашната декларация на премиера, напарвана 4 месеца преди местните избори на 29 март 2009 г.
“Милиет” акцентира на думите на Ердоган, че него народът го е докарал на власт и само народът може да го свали от управлението на страната. С тези думи Ердоган отговаря на последните критики на Дружеството на турските индустриалци и бизнесмени /ТЮСИД/, което отказва да подкрепи правителството за подхода му към икономическата криза.
“Заман” обръща внимание на подготовката за местните избори на прокюрдската ПДО и обиколката на нейни депутати в района на Югоизточен Анадол, започнала от провинция Хаккяри. Цитира се позицията на депутатката от ПДО Емине Айна, че ще продължат остро да се съпротивляват и да провеждат протестни действия при посещенията в района на премира Ердоган.
“Радикал” също констатира, че ПДО е стартирала предизборната си кампания и извежда на централно място думите на депутатката от ПДО Емине Айна, че ще бъде създаден автономен район в Югоизточен Анадол.

Среща на министрите на външните работи на Турция и Армения ще се състои в Истанбул

24 ноември 2008 | 08:48 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Провежда се среща на министрите на външните работи на Турция и Армения Али Бабаджан и Едуард Налбандян, съобщават медиите. Едуард Налбандян пристига в Истанбул в качеството си на ротационен председател на Организацията Черноморско икономическо сътрудничество /ОЧИС/, след като Армения пое ротационното председателство ОЧИС на 1 ноември. По време на срещата, която се определя като много важна в рамките на започналия процес на “отваряне” на отношенията между двете страни, Бабаджан и Налбандян ще обсъдят актуалните аспекти на двустранните отношения. Очаква се двамата министри да разговарят и по планираната втора среща между президентите на двете страни Абдуллах Гюл и Серж Саркисян.

Приключва официална визита на премиера на Турция в Индия
24 ноември 2008 | 08:46 | Агенция "Фокус"
Делхи. Приключва официална визита на премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган в Индия, съобщават медиите. По време на посещението си в Индия турският премиер се срещна с индийския премиер Манмохан Сингх, президента Пратибха Патил и други високопоставени политици и участва и в турско-индийски бизнес форум. Освен Делхи Ердоган посети Агра и Бангалур, където разговаря с водещи индийски индустриалци и бизнесмени.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2