Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 9 септември 2009 г.

Радио "Гласът на Турция" - 09.09.2009 г. !

Изявление от Рен

Еврокомисарят отговарящ за разширението на ЕС Оли Рен заяви, че Европа и Турция споделят дългосрочни стратегически интереси.

Posted 09.09.2009 11:51:12 UTC

Updated 09.09.2009 11:51:12 UTC

Еврокомисарят отговарящ за разширението на ЕС Оли Рен заяви, че Европа и Турция споделят дългосрочни стратегически интереси.

Оли Рен в речта си в университета в Копенхаген отбеляза, че процеса на разширение на ЕС има значение и за националните реформи и стратегическите партньорства.

Рен посочи, че някои от общите интереси на Турция и Европа са стабилността на Южен Кавказ, мира в Близкия изток, сигурността на енергийните източници и борбата с терора и акцентува, че самостоятелното разрешаване на тези проблеми е невъзможно.
-
Послания по повод нападенията

Висшите държавници след вестите за смъртта на 7 военнослужещи по време на сблъсъците в Сиирт и Хаккяри отправиха общото послание: „Заплахите срещу националното единство и сплотеност никога няма да постигнат своята цел. Процеса за „Демократично отваряне по кюрдския въпрос” ще бъде продължен със същата решителност”.

Posted 09.09.2009 11:46:27 UTC

Updated 09.09.2009 11:46:27 UTC

Висшите държавници след вестите за смъртта на 7 военнослужещи по време на сблъсъците в Сиирт и Хаккяри отправиха общото послание: „Заплахите срещу националното единство и сплотеност никога няма да постигнат своята цел. Процеса за „Демократично отваряне по кюрдския въпрос” ще бъде продължен със същата решителност”. Президентът Абдуллах Гюл в посланието си по повод сблъсъците отбеляза, че нападенията осъществени в период, когато се полагат добронамерени усилия за укрепване на обстановката на мир и братство са покрусили всекиго. Председателят на ВНСТ Али Шахин акцентува, „Много натъжаващ е факта, че тези нападения бяха осъществени в период, в който продължават да се водят дейности за затвърдяване на обстановаката на спокойствие и братство в страната ни”. Премиерът Реджеп Тайип Ердоган на свой ред подчерта, че процеса на демократизация ще бъде продължен с решителност.
-
Терорът отне още 7 човешки живота

11 терориста бяха ликвидирани и 7 военнослужещи загинаха по време на сблъсъци в община Ерух окръг Сиирт и община Чукурджа окръг Хаккяри.

Posted 09.09.2009 11:40:47 UTC

Updated 09.09.2009 11:45:10 UTC

11 терориста бяха ликвидирани и 7 военнослужещи загинаха по време на сблъсъци в община Ерух окръг Сиирт и община Чукурджа окръг Хаккяри.

Вчера сутринта силите за сигурност са получили донос, че в близост до село Гьорендорук е била забелязана група терористи на ПКК, в отговор на което бе организирана операция в областта.

Сблъсъците между терористите и силите за сигурност избухнаха след като терористите отвърнаха с огън на призивите на силите за сигурност да се предадат.

По време на сблъсъците бяха ликвидирани 11 терориста и 5ма военнослужещи загинаха и трима военнослужещи бяха ранени.

В областта на сблъсъците бе изпратено подкрепление.

В сблъсъците в община Чукурджа окръг Хаккяри бе убит един подофицер от жандармерията.
-
Преглед на чуждия печат 09.09.2009

Кратък обзор на новини в чуждестранните медии

Posted 09.09.2009 06:55:36 UTC

Updated 09.09.2009 06:55:36 UTC

Чуждите медии обръщат голямо внимание на доклада за напредъка в процеса за присъединяване на Турция в ЕС,който е изготвен от независимата комисия съставена от бивши високопоставени европейски политици с председател бившия премиер на Финландия Марти Ахтисаари.

……Австрийският вестник Дие Прессе пише,че в доклада на комисията се подчертава необходимостта от продължаването на присъединителните преговори между Турция и ЕС.Вестникът съобщава ,че в доклада на независимата комисия се отправят остри критики към ЕС и се изтъква също така,че негативните изказвания на някои европейски политици и настояването на някои европейски държави за статут на „приоритетно партньорство” за Турция вместо пълноправно членство накърняват доверието в ЕС.

Дие Прессе отбелязва,че независимата комисия за Турция изисква от европейските правителства да изпълнят задълженията си и отдава място на изявлението на Ахтисаари:”Решението на държавните и правителствени глави от ЕС през 1999 година бе ясно,а именно –преговори с крайна цел пълноправно членство възоснова на критериите прилагани към останалите страни.В противен случай доверието към ЕС ще бъде застрашено.Целта е пълноправно членство и прилагането на същите критерии както към останалите страни.”

…..Руският вестник Правда помества новина-коментар във връзка с подземните и надземни природни богатства в басейна на Черно море.Вестникът отбелязва,че Черно море е газопроводно трасе и търговски транспортен терминал и че в морските недра лежат залежи от петрол и природен газ.Посочва се че през 1995 година Турция е сключила договори с компаниите Арамко и Бритиш Петролеум за извършване на петролни сондажи.

”Досега е установено наличието на около 100 милиона тона суров нефт.А други предварителни анализи показаха наличието на десетки милиарда барела петрол.Турция постигна споразумение за изваждането на този нефт с бразилската компания Петробас.Очаква се първият петролен кладенец в морето да бъде открит през следващата година.Американските компании отсега се наредиха на опашки.”

……Гръцкият вестник Етнос съобщава,че в речта с в турския парламент държавният министър и главно преговарящо лице Егемен Багъш е подчертал,че съгласно Лозанския договор са признати равноправни права на малцинствата и че очакват от Гърция да прояви същата чувствителност по въпроса за западно тракийските турци.Вестникът подчертава,че правителството на Турция следи отблизо правото на образование на турското малцинство в Западна Тракия и че по този въпрос Гърция е била осъждана пет пъти от Европейския съд по човешките права.

…….Престижният германски вестник Ди Велт в новина озаглавена „ 48 часа в Истанбул” предава на читателите си,че през 2010 година Истанбул ще бъде културна столица на Европа и поради тази причина в световния метрополитен град се провежда усилена подготовка.Вестникът отправя някои препоръки към тези които искат да опознаят този единствен в света град,разположен върху два континента и носещ следите на три империи и синтеза на различни култури,а именно-непременно да посетят музея Света София ако искат да видят „силуета на един ангел”.Ди Велт пояснява че при реставрационни работи в Света София след 162 години за пръв път е бил изваден пред погледите ангелът,който според християнската вяра е бил пазител на вратата на рая.Вестникът препоръчва да се посети и Пазарът на подправките в Истанбул,където се продават много интересни подаръци,подправки,риба,сладкиши и кожени изделия.
-
Преглед на турския печат 09.09.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 9 септември 2009 година.

Posted 09.09.2009 10:37:43 UTC

Updated 09.09.2009 10:37:43 UTC

Днешните вестници отделят широко място на новините във връзка с наводненията в Тракийската област на Турция причинени от проливните дъждове и новините за смъртта на турските военнослужещи загинали по време на сблъсъци с терористичната организация ПКК в Югоизточна Турция.

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Като цунами” пише, че областта Тракия в Турция е под влиянието на наводненията и че хиляди къщи и работни места са останали под вода. В новината се отбелязва, че от наводненията предизвикани от започналите завчера поройни дъждове са били повлияни най-силно крайбрежната ивица между Селимпаша и Силиври и община Сарай, окръг Текирдаг.

Вестник Хюрриет отдава място на трагедиите предизвикани от наводненията. Вестникът предава, че в Селимпаша магистралата Е-5 е била затворена за движение и че десетки автомобили са били повлечени в морето от придошлите води. В новината се отбелязва, че Фатих Чакър, съпругата му Хандан и 3те им дъщери на 12, 8 и 6 годишна възраст работещи в чифлик в село Бахчекьой свързано към община Сарай са били отнесени от придошлите води и са в неизвестност и че вчера сутринта спасителните екипи са открили тленните останки на най-малката дъщеря на семейството на около 1 км от чифлика.

Вестник Джумхуриет в новина на същата тема публикува доклад подготвен от метеоролозите, в който се отбелязва, че валежите ще продължат и днес и че може да повлияят дори Ескишехир и Егейския регион.

Вестник Джумхуриет в новината със заглавие „Терора взе още 7 жертви” пише, че терористичната организация ПКК не е взела под внимание процеса за „Демократичното отваряне” и от Сиирт и Хаккяри отново са пристигнали скръбни вести. В новината се отбелязва, че в община Ерух окръг Сиирт и община Чукурджа окръг Хаккяри са възникнали сблъсъци между членове на ПКК и силите за сигурност и че в сблъсъците в Ерух продължили в продължение на целия ден са загинали 6ма военнослужещи и двама военнослужещи са били ранени, а в сблъсъците в Чукурджа е загинал един военнослужещ и са били ранени двама военнослужещи. Вестникът съобщава, че по време на сблъсъците са били ликвидирани 11 терориста и че след сблъсъците операциите в региона са били засилени.

Вестник Миллиет публикува новината по темата със заглавието „Сблъсъци с ПКК: 7 жертви” и пише, че военнослужещите са отправили призив към терористите да се предадат в отговор, на което терористите са открили огън. Вестникът предава изявленията на лидерите във връзка с инцидента, президентът Абдуллах Гюл „Тези нападения осъществени в етап, когато се полагат усилия за разгръщане на обстановката на мир и братство ни покрусиха дълбоко”, председателят на ВНСТ Мехмет Али Шахин „Много натъжаващ е факта, че тези нападения бяха осъществени в период, в който продължават да се водят дейности за затвърдяване на обстановаката на спокойствие и братство в страната ни” и премиера Р.Т. Ердоган „Тези нападения осъществени срещу силите ни за сигурност няма да успеят да възпрепятстват процеса, който започнахме в името на единството и сплотеността на гражданите на Турция”.

Днешните вестници отделят широко място и на новините във връзка с втората победа на турския национален отбор по баскетбол на 36тия Европейски шампионат по баскетбол за мъже в Полша извоювана срещу отбора на България. Днешните вестници съобщават, че таи вечер турският национален отбор по футбол в елиминациите за Световната купа през 2010 година ще играе с отбора на Босна и Херцеговина. Срещата, която ще се играе в Босна ще започне в 21:00 турско време.
-
Емисии 09.09.2009
-
Новини 09.09.2009
-
Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2