Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 10 септември 2009 г.

Проливни дъждове потопиха във вода и кал Северозападна Турция !

Проливни дъждове потопиха във вода и кал Северозападна Турция. Много силно пострада Истанбул. Загинали са най-малко 30 души. Комуникациите са затруднени. Българското външно министерство препоръча да не се пътува до южната съседка. На снимката - наводнена магистрала в Истанбул.

България Таймс

>>>

Рекордни порои парализираха Истанбул !

Поне 23-ма души станаха жертва на най-тежките наводнения през последните 80 години !

РЕДЖЕП ЕРДОГАН

Проливните дъждове в Турция през последните няколко дни предизвикаха големи наводнения в европейската част на Истанбул, която на практика е парализирана, съобщиха световните медии.

Поне 23-ма души са загинали, осем се водят изчезнали, а над 100 са ранените, след като водата наводни стотици къщи и превърна улиците и магистралите в течащи реки. Седем жени се удавиха, когато микробусът, с който пътували за работа, се преобърнал и потънал за секунди. Поройните валежи и придошлите води на реките заляха централните пътни артерии на Истанбул. Магистралите за България и Гърция, както и пътят за международното летище "Ататюрк" бяха затворени, но самата аерогара продължи работа. Десетки превозни средства са отнесени от водите, стотици хора чакат по покриви и дървета да бъдат спасени. Критична бе ситуацията и на централния път в европейската част на Истанбул, където водите достигнаха на места от 2 до 4 метра. Стотици автомобили, автобуси и камиони бяха завлечени от придошлите води. Хората в тях чакаха с часове да бъдат спасени, а някои се измъкнаха със собствени усилия. В спасителните операции участват армейски части, няколко военни хеликоптера и голям брой екипи на Гражданска защита, но техните усилия се оказаха недостатъчни за евакуирането на всички пострадали. Пороите в района на Чаталджа са залели държавната болница, която преди това бе евакуирана. Камбоджански търговски кораб се разцепи на две от бурята в Черно море и потъна. Турските граничари са успели да спасят екипажа му, съставен от украинци, грузинци и азербайджанци.

Това са най-тежките поройни дъждове в Турция през последните 80 години, съобщи Али Ердем, анализатор от Истанбулския метеорологичен департамент, цитиран от Ройтерс. Според него само за първите два дни в Истанбул са паднали 235 литра на квадратен метър. Вчера роденият в града премиер Реджеп Ердоган посети най-засегнатите му райони. Шефът на застрахователната компания Axa Sigorta - Али Ерлат, съобщи, че щетите от наводненията могат да стигнат 70-80 милиарда долара, предаде Анадолската агенция.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ

Българското МВнР посъветва нашите сънародници да не пътуват до Турция в близките дни заради наводненията. Съществува опасност от нови наводнения с оглед на метеорологичните прогнози за нови валежи до края на седмицата, предупредиха от Външно.

Турски спасител се опитва с помощта на багер да стигне до автомобил, който закъсал на една от магистралите заради обилните порои в Истанбул.

СНИМКА: РОЙТЕРС

България Тайсм

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2