Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 9 септември 2009 г.

Новините от и за Турция - 09.09.09 г. !

31 е броят на жертвите при наводненията в Истанбул и Източна Тракия
09 септември 2009 | 20:00 | Агенция "Фокус"
Истанбул. 31 е броят на жертвите при наводненията в Истанбул и Източна Тракия, предаде турската агенция АНКА. Това заяви турският министър на вътрешните работи Бешир Аталай. Аталай определи изживяното като голяма трагедия и изказа съболезнования на близките на загиналите. Той каза, че валийството и голяма община Истанбул са направили възможното за справяне с невижданото бедствие и всички служби – полиция, пожарни екипи, жандармерия и крайбрежни екипи за сигурност са се включили в спасителните операции. По думите му вече тече работата по оценка на щетите от наводненията и за гражданите в много бедстващо положение ще бъдат намерени решения.

Турският премиер Ердоган разпореди да бъдат отпуснати 2 млн. лири на Истанбул заради наводненията
09 септември 2009 | 18:43 | Агенция "Фокус"
Анкара. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган разпореди да бъдат отпуснати 2 милиона турски лири /около 2 млн. лева/ на Истанбул заради щетите от наводненията на 8 и 9 септември, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Според информация в интернет сайта на Министерския съвет 29 души са загубили живота си при поройните дъждове в районите Чаталджа, Силиври и Икителли в Истанбул и околия Сарай в провинция Текирдаг. Продължават дейностите по издирването на изчезнали. Посочва се, че на засегнатата от бедствието област Текирдаг ще бъдат отпуснати 250 000 турски лири, а на Истанбул - 2 милиона лири. Премиерът Ердоган е изискал подробна информация от министрите на благоустройството и жилищното настаняване Мустафа Демир и на околната среда и горите Вейсел Ероглу и валията на Истанбул Муаммер Гюлер. За да се запознае с обстановката на място, той планира посещение в Истанбул.

Контактите на екипа на МВФ в Турция ще продължат с подходящо темпо, каза директорът за външните връзки на МВФ
09 септември 2009 | 18:12 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. Екипът на МВФ в Турция е от дълго време в тесни контакти с турските представители и тези контакти ще продължат с подходящо темпо, заяви директорът на отдела за външни връзки на Международния валутнен фонд Каролайн Аткинсън, че пише турският вестник „Дюня”. На събрание за подготовката на годишната среща на МВФ и Световната банка, която ще се състои в Истанбул, Аткинсън изтъкна, че на истанбулската среща ще присъстват 13 000 представители от 186 страни. Основна тема на нея ще бъде глобалната икономическа криза и страховете да не се повтори очакваната втора вълна на икономическо и финансово разстройство. По думите й обаче показателите сочат задълбочаваща се рецесия. Според Аткинсън домакинството на Турция на срещата е от полза за нея, защото като страна потърпевша от кризата, тя полага усилия за преодоляването й, пише вестникът.

След пороя в Истанбул, който се превърна в бедствие, започнаха грабежи и обири на складове и магазини
09 септември 2009 | 17:42 | Агенция "Фокус"
Истанбул. След проливния дъжд в Истанбул, който се превърна в бедствие, започнаха грабежи и обири в града, пише турският вестник „Дюня”. От Дирекцията за извънредните ситуации към Министерския съвет в Турция заявиха, че 29 души са загубили живота си при проливните дъждове засега. Според първоначалните данни неизпозваеми напълно са 1700 къщи са в Силиври. 7-8 училища в Силиври и Селимпаша и държавните болници в Силиври, Чаталджа и Селимпаша са претърпели значителни щети. Щети са понесли и 58 автомобила и 15-20 кораба. В районите Багджълар, Кючюкчекмедже и Башакшехир започнаха грабежи на работни места – складове и магазини за бяла техника и битови потреби. Изпратени са специални части за подпомагане на запазването на реда в наводнените райони на Истанбул.
В същото време метереолозите предупреждават, че дъждовете в голяма част от страната ще продължат. В петък обилните валежи ще засегнат североизточните части. Над западните части също ще има нова вълна от валежи. Те ще бъдат обилни на изток от Мраморно море – в Истанбул, Ялова, Коджаели, Сакария, Текирдаг, Балъкесир, Бурса, Биледжик, Болу, Дюздже, Зонгулдак, Бартън, а след полунощ и в Ризе и Хопа.

Количеството на падналия дъжд в Истанбул е най-голямото за последните 80 години
09 септември 2009 | 16:38 | Агенция "Фокус"
Истанбул. През септември най-обилният валеж в Истанбул за последните 80 години е паднал в район Чаталджа, пише турският вестник „Заман”. Измерванията показват, че количеството на падналия дъжд в Чаталджа е било 205 литра на квадратен метър. Според директора на регионалната метереологична служба в Истанбул Мустафа Йълдъръм валежите продължават и днес и призова гражданите да се съобразят с това. От пороите са засегнати много райони в европейската част на Истанбул. Парализиран е животът в кварталите Еюп, Газиосманпаша, Кючюкчекмедже, Бююкчекмедже, Чаталджа, Газиосманпаша.
Количеството на падналия дъжд в Истанбул е най-голямото за последните 80 години, пише вестникът.

23 са жертвите досега при невиждания потоп в Истанбул

09 септември 2009 | 16:13 | Агенция "Фокус"
Истанбул. 23 са жертвите досега при невижданите наводнения в Истанбул, пише електронното издание на турския вестник „Сабах”. Пътят „Басън експрес”, който води до летище „Ататюрк”, е изцяло затворен. При спасителните операции на останалия под водите път „Басън експрес” са извадени телата на 23 души. Спасителните операции в район Икителли продължават. За спасяването на останалите под водата пътници в колите помагат и екипи на гражданска защита, които с надуваеми лодки изваждат пътниците. Пътят Е-5 остава затворен и поради това спасяваните граждани се извозват с кранове и крикове. Най-големи щети има в кварталите Денизкент, Ялъкент, Спор и Ерсевен. Наводнения има в районите Арнавуткьой, Султангази, Багджълар, Еюп, Есенлер, Бахчелиевлер, Башакшехир и Бююкчекмедже. Преляха реките Аямама, Тавукчу и Папаз. В гараж на ТИР-ове в район Икителли са се удавили 6 шофьори, които са спели в камионите. 7 тела на жени, пътували в минибус за работа, са били намерени на разклона Икителли-Халкалъ. Вчера в районите Чаталджа и Силиври загинаха трима души, залети от водите.
На пресконференция за бедствената ситуация валията на Истанбул Муаммер Гюлер каза, че оторизираните служби работят за спасяването на хората, залети от пороите и вече е започнала оценката на щетите. Той каза, че много автомобили са били завлечени към морето от водите и са залети много работни офиси. От наводнението е пострадал силно мебелният център МАСКО в Икителли. Изложените в откритата част мебели са били залети напълно. Стотици коли са били отнесени в различни посоки от пороите. Гюлер препоръча хората, които нямат наложителна работа, да не излизат навън.
По думите на министъра на околната среда и горите Вейсел Ероглу една трета от количеството дъжд, което трябва да вали за една година, е паднал за последните 48 часа, което е било буквално потоп, пише вестникът.

Поради наводненията в Турция временно се променя движението на международни влакове „Балкан експрес”
09 септември 2009 | 16:12 | Агенция "Фокус"
София. Във връзка с проливните дъждове и причинените от тях наводнения в Турция, временно се променя организацията на движение на международните бързи влакове „Балкан експрес”, съобщиха от БДЖ.
Международният бърз влак № 491 („Балкан експрес”), който заминава от София в 19:10 ч., ще се движи само между София и Капъкуле, като в този участък ще запази обичайното си разписание. От Капъкуле до Истанбул пътниците ще се превозват с автобуси.
Международният бърз влак № 492 („Балкан експрес”), който обичайно заминава от Истанбул в 22:00 ч., ще се движи само между Капъкуле и София. От Истанбул до Капъкуле пътниците за този влак ще се превозват с автобуси. От Капъкуле до София, влакът ще се движи по обичайното си разписание.

Двама турски войници загинаха при взрив на мина в Източна Турция
09 септември 2009 | 16:07 | Агенция "Фокус"
Анкара. Двама войници бяха убити и осем ранени при експлозия на мина в Източна Турция, за която бяха обвинени кюрдските бунтовници от ПКК, предаде АФП, позовавайки се на източник от местните силите за сигурност.
Войниците на патрул в района на град Башкле, провинция Ван, на около 40 км от иранската граница, когато избухнала мината. Властите подозират, че зад експлозията стоят сепаратистите от Кюрдската работническа партия (ПКК).

МВнР: Да се избягват пътувания в тракийската част на Турция
09 септември 2009 | 15:25 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Министерството на външните работи препоръчва да се избягват пътувания в тракийската част на Турция. "Уведомяваме гражданите, че след обилните валежи на 8 септември 2009 г. в тракийската част на Турция (Селимпаша, Текирдаг) и в района на Истанбул (Силиври, Икители, Чаталджа) възникнаха наводнения, в резултат на които до момента са установени над 20 смъртни случая. Не е изключено броят на жертвите да се окаже по-висок, тъй като значителен брой жители на наводнените райони са в неизвестност" - се казва в съобщение на Дирекция "Консулски отношения", съобщиха от МВнР.
В момента в района на наводненията се извършват спасителни и издирвателни дейности, в които участват и турските въоръжени сили.
Съществува опасност от нови наводнения в горепосочените райони с оглед на метеорологичните прогнози за нови валежи до края на седмицата.
Поради усложнената пътна обстановка в района, препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътуване до района в близките дни - заявиха от МВнР.

Заради обилния дъжд в Истанбул преля река Аямама и остави под водите сгради и автомобили
09 септември 2009 | 15:07 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Обилният дъжд в Истанбул предизвика преливането на река Аямама и остави под водите пътя „Басън експрес”, пише турският вестник „Йени шафак”. Колите, които бяха паркирани в градините на фабриките в района и по улиците останаха изцяло под водата. В залетите от водната стихия автомобили е имало и много шофьори. Незабавно са започнали спасителни операции, в които са привлечени екипи и на противопожарната служба.
Предния ден заради поройните валежи под водата останаха стотици домове в районите Султангази, Газиосманпаша, Арнавуткьой и Хабиплер в Истанбул.
Валийството в Истанбул призова гражданите, които трябва да пътуват към летището, да ползват алтернативни пътища.

Автомагистралата Истанбул-Европа и редица пътища в Истанбул и Източна Тракия са затворени заради пороите
09 септември 2009 | 14:45 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Международната автомагистрала от Истанбул към Европа /ТЕМ/, първокласният път Е-5 за Силиври и всички пътища, които излизат към район Икителли в Истанбул, са затворени поради големите наводнения в резултат на поройния дъжд, който се изля през последните дни, пише електронното издание на турския вестник „Сабах”. Поройният дъжд парализира живота в Истанбул и района. Преля реката Аямама и пътят „Басън експрес” в Икителли остана изцяло под водите. Гражданите се опитват да се спасят, като се качват върху колите си. Хиляди домове и работни сгради в квартал Башакшехир са под водите. Пътищата и мостовете в район Чаталджа са изцяло пропаднали и потънали. Старият път Текирдаг-Истанбул е напълно разрушен и не може да се използва.
Борбата с бедствието продължава с всички възможни средства. Щетите от наводненията са големи, пише вестникът.

Анадолска агенция: Броят на жертвите от наводненията в Истанбул достигна 14
09 септември 2009 | 14:06 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Броят на жертвите от наводненията в Истанбул днес достигна 14, предаде Анадолската агенция.
Спасителни екипи са открили телата на още трима души, които загинали в залетите си коли в паркинга за камони Икителли в Истанбул. По-рано в същия район са открити четири тела. В района Багджълар седем жени загинали, повлечени от водите при слизане от миниван. Спасителни екипи спасили три жени, които също били повлечени от водните маси.
Пожарникари и екипи на гражданска защити спасили 11 души в земеделски район край Истанбул.
Силно засегнат от проливните дъждове и наводнения е и град Бандърма, Северозападна Турция. Хеликоптери и командоси спасяват работници в производствени обекти в града.
Шосетата между Балъкесир и Бурса са затворени за движение заради наводненията. В града е прекъснато електроснабдяването.

МВнР препоръчва да не се пътува до Истанбул и Одрин, включително и уикенда
09 септември 2009 | 13:47 | Агенция "Фокус"
София. Министерство на външните работи (МВнР) препоръчва на българските граждани да се въздържат от пътуване в Северна Турция – Одрин и Истанбул и околностите, включително и тази събота и неделя. Пред Агенция “Фокус” говорителят на МВнР Драговест Горанов съобщи, че положението в Турция с наводненията остава много сериозно. Продължава да вали като количеството валеж е многократно по-високо от обичайното. Наводнена е магистралата край Одрин, както и други пътни артерии.
Няма пострадали български граждани до момента.
Жертвите на наводненията в Турция са около 20 души.

Български граждани не са търсили съдействие от Генералното консулство в Истанбул покрай наводненията
09 септември 2009 | 13:17 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Български граждани до момента не са търсили съдействие от Генералното консулство на България в Истанбул във връзка с усложнената обстановка с наводненията – това съобщи за Агенция “Фокус” пресаташето на консулството Васил Жечев. По думите му - нямат много информация каква е обстановката с наводненията. Има информация от медиите за 16 починали при наводненията, но те са турски граждани.
Основно наводненията са в Тракия и Истанбул – потвърди той. По информация на турската телевизия – движението в Истанбул е възстановено, но от Истанбул до границата какво е – нямам информация.
От Генералното консулство на България в Одрин и от Посолството на България в Анкара засега не предоставят никаква информация.

Магистралата от Истанбул за България и пътят за летището в мегаполиса са затворени
09 септември 2009 | 13:11 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турският мегаполис Истанбул е парализиран от наводнения. Пороен дъжд стана причина реките да излязат от коритата си и да залеят централни пътни артерии. Магистралата за България и пътят за летището са затворени, предаде БНР.

Увеличава се броят на жертвите от наводненията в Турция
09 септември 2009 | 12:50 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Най-малко четирима души са загинали в наводненията в Истанбул, съобщава в електронното си издание сръбският вестник „Политика”. Някои от предградията на Истанбул и днес са под вода, след като силна буря наводни северозападната част на Турция, където досега са загинали над 10 души.
Местните телевизии излъчват кадри, на които се вижда многото вода, която помита всичко пред себе си и наводнява пътища и магистрали. Нанесени са сериозни щети на жилищните сгради и инфраструктурата в северозападната част на Турция.

„Евениментул зилей”: Седем души загинаха при наводнения в Северозападна Турция
09 септември 2009 | 08:41 | Агенция "Фокус"
Букурещ/Истанбул. Проливните дъждове в Турция, предизвикали големи наводнения, отнеха живота на седем души в северозападната част на страната, пише днешният румънски вестник „Евениментул зилей”, който се позовава на агенция Анатолия. Петчленно семейство бе отнесено от придошлите води от ферма, намираща се в близост до град Сарай, провинция Текирдаг, след като река излезе от коритото си и наводни района, нанасяйки значителни материални щети, заяви кметът на града Назми Кобан. Спасителните екипи откриха още два трупа, носещи се по реката.
Валежите причиниха щети и в Истанбул. Бурята в турската столица удари камбоджански товарен кораб, който потъна до крайбрежието на Черно море и се сцепи на две под ударите на силните вълни. Екипажът от 12 души, съставен от грузинци, азербайджанци и украинци, бе спасен от бреговата охрана, пише изданието.

Външният министър на Турция Ахмет Давутоглу ще участва в министерка среща в Кайро
09 септември 2009 | 06:00 | Агенция "Фокус"
Анкара. Външният министър на Турция Ахмет Давутоглу заминава днес за Египет за участие в срещата на Комисията на външните министри на Арабската лига, пишат турски медии.. В Кайро той ще участва в откриването на срещата на арабските външни министри, където ще направи изказване. Утре вечер в късните часове турският външен министър ще отпътува за йорданската столица Аман. Визитата му в Аман е по покана на външния министър на Йордания Насър Джевде.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2