Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 29 януари 2011 г.

Вкусния ястия с месо и дюли


ОТ ТУРСКАТА КУХНЯ 3/11


Вкусния ястия с месо и дюли...

Изпратена 18.01.2011 13:43:44 UTC

Обновена 18.01.2011 13:43:44 UTC

Един от зимните плодове, които се отглеждат в Турция е дюлята. Сред народа съществува поверието, че ако есента изобилства с дюли, зимата ще бъде сурова. Преди няколко зими се убедихме в правотата на това твърдение. На есен пазарът беше пълен с дюли-жълти и едри, след което преживяхме една от най-суровите зими. И тъй като дюлята вървеше евтино, ядохме до насита от този плод. Повечето си направиха мармелад от дюли и цяла зима го използваха за приготвяне на кекс с дюлев мармелад. Но дюлята може да се консумира не само във вид на мармелад или желе, макар конфютюрът от дюли, приготвян в Турция, да е порчут с вкусовите си качества. Дюлята се използва и в някои ястия с месо. Днес ще дадем две интересни рецепти за ястия, приготвяни от месо и дюли.

Първото ястие, което ви предлагаме, се приготвя главно в районите, където виреят много дюли. То датира от древността и се нарича яхния от дюли. За 6 порции е необходим един килограм овнешко месо с кости, което може да разделите на 6 части. Останалите необходими продукти са следните: 2 дюли със средна големина или 500 гр, две глави кромид лук или 175 гр, 3 супени лъжици маргарин или 30 гр, 2 чаши вода, 1 чаена лъжичка сол, 2 чаени лъжици захар, половин чаена лъжичка канела...

Първо сваряваме месото с 2 чаши вода на тих и слаб огън докато омекне. Това трае приблизително час и половина. През това време измиваме дюлите и настъргваме лука. След като месето омекне се изважда и прецежда. Поставяме настъргания лук върху месото и го поръсваме със сол. След това слагаве в тавата 30 гр маргарин и го разтопяваме на огъня. В същата тава поставяме месото и запържваме и от двете страни. След това запърженото месо отново се поставя във водата, в която е завряло и поръсваме с канела. Идва ред на дюлите. Разделяме дюлите на 4, без да обелим корите им. Почистваме семената, след което ги опържваме в тавата, в която опържихме преди това месото. Изваждаме дюлите и ги поставяме върху месото. Поръсваме отгоре захар и поставяме тенджерата на огъня. След 5-6 минути снемаме от огъня, преди да са се разкашкали дюлите. Сервираме с пилаф, приготвен с ориз.

Надяваме се да ви хареса това ястие, което се приготвя в разлини краища на страната.

Следващата рецепта е за „Тас кебап от дюли”, който е характерен за района на Югоизточен Анадол и по-специално за окръжен център Газиантеп. Той е само един от всичките известни 18 вида кепап приготвян и от жителите на този район. Това ястие се приготвя от обезкостено овнешко месо, нарязано на малки парчета. За 6 порции са необходими следните продукти: половин килограм месо, 150 гр или два малки моркова, 350 гр дюли или две малки дюли, 15 броя главички арпаджик с големина на орех. Ако не можете да намерите арпаджик можете да използвате 135 гр кромид лук. Необходими са още 2 супени лъжици доматено пюре или 20 гр, четвърт чаена лъжица червен пипер, половин чаена лъжица черен пипер, четвърт чаена лъжица бахар, 2 чаши или 360 гр ориз, 3 супени лъжици или 30 гр маргарин, 4 чаши вода, 2 чаени лъжици сол.

Започваме с поставянето на обезкостенето и нарязано на ситно овнешко месо на тих огън. Запържваме месото до обезводняването му, приблизително 45 минути. Измиваме морковите и дюлите. Нарязваме морковите на големината на месото. Обелваме лука. Прибавяме към месото арпаджика, пюрето, солта и 2 чаши топла вода. Варим докато омекнат зеленчуците, близо 40 минути. Ако сте забелязали все още не прибавихме дюлите. След като се сварят зеленчуците прецеждаме водата от тенджерата, но не я изсипваме. Слагаме водата в чаша, за да видим колко вода съдържа ястието. Според това приготвяме 4 чаши топла вода, включително с прецеденото количество. Оставяме водата настрана. Сега вече идва ред на дюлите. За това ястие дюлите се обелват и се нарязват на такава големина, на каквато са морковите. Изсипваме месото и зеленчуците заедно с дюлите в кръгла тенджера от огнеопорно стъкло. Събираме по средата и поставяме отгоре дълбока купа. Именно от тук идва названието на ястието „тас кебап”. Измиваме ориза и го поставяме около купата в тенджерата. После изсипваме врящия бульон, без да разваляме вида на сместа. Оставяме яденето от начало на среден огън, а после на тих огън, докато поеме водата. Това трае 15-20 минути. Заливаме пилафа с разтопения маргарин. Изключваме котлона и поставяме салфетка под капака на тенджерата, като оставяме да постои така 20 минути. След това вдигаме капака и вече нашия тас кебап е готов. В Антеп това ястие се консумира предимно с таратор. Днес ви предложихме две ястия от дюли и месо, за да внесем разнообразие от турската кухня във вашето меню. Приятен апетит!

ТРТ

.


Портал Турция е вече в Диаспора:

https://pod.disroot.org/people/ad18efb0421401341a282394a4e7c018

Още за Турция


Новини ОТ и ЗА Турция:
.
Моята страст- Турция,най-доброто от Турция:
.
Вкусните гозби,турските гозби:
.
Turkish music
.
Турски книги,книги за Турция:

The voice of minare/Гласът на Минарето


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2