Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 31 януари 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 30.01.2011

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 30.01.2011

Преглед на новините по страниците на неделната турска преса от 30ти Януари 2011та година...

Изпратена 30.01.2011 08:39:14 UTC

Обновена 30.01.2011 12:33:04 UTC

Драги слушатели. Прегледа на днешната турска преса ще започнем с вестник Заман. Вестникът съобщава, че министърът на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу, който продължава усилията си за разрешаване на политическата криза в Босна и Херцеговина, вчера е посетил град Баня Лука в Република Сръбска и е разговарял с лидера на босненските сърби Милорад Додик. Вестникът сочи, че на организираната след срещата пресконференция, Додик за първи път е споменал за "Териториалната цялост на Босна" и е отправил топли послания към Турция. В новината пише, че външният министър на Турция Давутоглу е подчертал че това е първото, но няма да бъде последното му посещение в сръбската част на Босна и Херцеговина.
Същият вестник, в друга новина съобщава, че президентът на Турция Абдуллах Гюл ще посети Иран, която страна е в дневния ред на световната общественост поради кризата с ядрената й програма. Вестникът пише че Гюл ще осъществи в периода 14-16ти февруари официално посещение в Техеран по покана на президента на Иран Махмуд Ахмединеджат и подчертава че президентите на двете страни ще обсъдят световни и регионални въпроси и ще се спрат и на кризата със западните страни дължаща се на ядрената програма на Иран.
Вестник Йени Шафак се е спрял на събитията в Египет. В новината вестникът отбелязва, че бунтът в Египет е навлязъл в необратим стадий, че са били убити най-малко 79 души и че са избухнали и стълкновения между полицията и армията. В новината пише, че между военни части подкрепящи щурма на бунтовниците за превземане на правителствената сграда и подкрепящи режима на Мубарек полицейски сили охраняващи сградата са възникнали ожесточени стълкновения.
Вестник Хюррийет пише, че избухналите в Йемен под въздействието на бунтовете в Тунис и Египет безредици са предизвикали паника в управляващата върхушка и намиращата се на власт от 32 години партия на държавния лидер Али Абдуллах Салих, Народен Конгрес, е призовала опозицията към диалог. В новината пише, че в различни райони в столицата Сана продължават да се организират протестни демонстрации.
В новината озаглавена "Кандидатите за Оскар са в Истанбул", вестник Йени Шафак съобщава, че филмите, които ще се надпреварват за тазгодишните награди Оскар, ще бъдат прожектирани в рамките на Истанбулския Фестивал на Необвързаното Кино. Вестникът съобщава, че на фестивала, започващ на 17ти февруари, ще бъдат излъчени филмът "Непреклонните" с десет номинации в главните категории, и филмът "Черния Лебед" с пет номинации в главните категории.

ТРТ / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2