Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 15 август 2009 г.

Новините от и за Турция-15.08.2009 г. !

Турският вътрешен министър обсъжда с неправителствени организации политиката по кюрдското отваряне
15 август 2009 | 14:37 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на вътрешните работи на Турция Бешир Аталай се среща с представители на неправителствени организации в Турция в рамките на обсъждане на проекта за национално единство, пише вестник „Сабах”. Срещата между Аталай и представителите на неправителствения сектор за консултации по политиката за отваряне към кюрдите започна в 13 часа в хотел „Риксос” в Анкара. Това е поредният кръг от срещи на турския вътрешен министър в тази връзка след срещите с представители на политически партии предишните дни, пише вестникът.

„Йени шафак”: Един човек загина при експлозия в Истанбул
15 август 2009 | 14:20 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Един човек е загинал в резултат на експлозия, възникнала в контейнер за отпадъци в район Газиосманпаша в Истанбул, пише турският вестник „Йени шафак”. Вчера в 22,30 часа в контейнер за отпадъци на булевард „Галери” в квартал Карайолларъ, район Газиосманпаша, е станала експлозия по неизвестна причина. Предполага се, че ексползията е причинена от бомба, но все още това не е категорично установено. При инцидента е загинал гражданинът Салих Йозчелик, който е работел като охранител в района. Ранен е бил също и един човек. На мястото са пристигнала полицейски екипи, които са взели засилени мерки за сигурност. Пристигнали са също и прокурорът Зекерия Йоз, който е прокурор по делото „Ергенекон” и директорът на истанбулската полиция Хюсеин Чапкън. Разследва се версията за терористичен акт, пише вестникът.

Си Ен ЕН Тюрк: Срещата между правителството и синдикатите на работещите в публичния сектор в Турция започна напрегнато
15 август 2009 | 14:01 | Агенция "Фокус"
Анкара. Консултациите между правителството и синдикатите, които представляват служителите в публичния сектор, за определяне на икономическите и социалните им права започнаха напрегнато, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Заседанието между представителите на правителството начело с министъра на труда и социалната сигурност Хаяти Язъджъ и синдикатите започна в 10 часа в централната сграда на Министерския съвет. Синдикалистите обаче се противопоставиха на начина на провеждане и формата на срещата и влязоха в спор с министър Язъджъ. Язъджъ изтъкна, че съвещанието е важна форма за постигане на съгласие и погледите на 2 милиона души, работещи в публичния сектор са насочени към него, но тази преговорна маса не е единствената форма за решаване на проблемите. На нея се обсъждат финансовите въпроси, а целта е проблемите да се решават със съвместното участие на страните при изпълнението на регулярни политики.
Председателят на синдиката КЕСК Сами Еврен изрази недоволство от формата и начина на провеждане на срещите и изтъкна, че за 7 години от тях няма никакъв резултат. „От седем години правителството води политика на финансова дисциплина. Отделно преговаря с Международния валутен фонд за стенд-бай споразумения. Това ще рече, че размерът на увеличенията на заплатите на заетите в публичния сектор са известни предварително”, заяви синдикалният лидер. Той предложи да се вземат ниски данъци от тези, които имат ниски доходи и високи данъци от лицата с високи доходи. Той посочи, че планират стачка, ако не бъде постигнат някакъв консенсус и на 30 август ще обявят решението си.
Синдикатът „Мемур-Сен” поиска 11-процентно увеличение на заплатите на чиновниците идната година, намаляване на данъците с 5 % и допълнителна премия от 80 лири /около 80 лева/. От синдикатите искат най-ниската заплата на чиновник в Турция да стане 1 360 лири /около 1360 лева/.

Би Би Си: Един човек е загинал при взрив в Истанбул
!

15 август 2009 | 12:34 | Агенция "Фокус"

Истанбул. В резултат на избухналия вчера взрив в Истанбул е загинал един човек, а друг е ранен, предаде Би Би Си, позовавайки се на съобщение на полицията.
Взривното устройство е било заложено в контейнер за отпадъци. Все още никой не е поел отговорност за инцидента.

Турският журналист Илхан Селджук е хоспитализиран
15 август 2009 | 12:14 | Агенция "Фокус"
Анкара. Главният редактор на турския вестник „Джумхуриет” Илхан Селджук е хоспитализиран в петък вечерта, предаде Анадолската агенция. Селджук е приет в интензивното отделение.
При постъпването си в болницата той е имал затруднения в говора.

Турската полиция задържа 53 нелегални имигранти
15 август 2009 | 09:17 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турската полиция задържа 53 нелегални имигранти при операция в провинция Амасия, предаде Анадолската агенция. Нелегалните имигранти от Сомалия, Пакистан и Мианмар са били натоварени в камион, който е пътувал за западната част на Турция от провинция Ван.
Задържани са двама турски граждани, които са обвинени в трафик на хора.
Нелегалните имигранти ще бъдат депортирани.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2