Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 3 декември 2009 г.

Turkiye haberler - 03.12.2009 !

Турските сили за сигурност заловиха 900 кг хашиш в провинция Шанлъурфа
03 декември 2009 | 17:05 | Агенция "Фокус"
Шанлъурфа. Силите за сигурност заловиха 900 кг хашиш в Ютоизточна Турция, съобщава Анадолската агенция. Това е станало при две операции в провинция Шанлъурфа. При акциите са задържани четирима души, заподозрени в участие в трафик на наркотици.

Делото за забрана на Партията на демократичното общество в Турция ще се гледа на 8 декември
03 декември 2009 | 14:59 | Агенция "Фокус"
Анкара. Делото за забрана на Партията на демократичното общество в Турция ще се гледа на 8 декември, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”. Във вторник, 8 декември, Конституционният съд ще започне гледането на делото срещу прокюрдска ПДО. Републиканската касационна прокуратура беше повдигнала обвинение срещу партията, че се явява център на действия, насочени срещу целостта на държавата и беше поискала нейната забрана. Наред със забраната прокуратурата поиска забрана за политическа дейност на членовете на ПДО Ахмет Тюрк, Айсел Туглук, Себахат Тунджел и др.

Лидерът на Партията на свободите в Холандия Хеерт Вилдерс отложи планираната си визита в Турция
03 декември 2009 | 14:47 | Агенция "Фокус"
Амстердам. Лидерът на Партията на свободите в Холандия Хеерт Вилдерс, известен със своите антиислямски и антитурски позиции, отложи планираната си визита в Турция, пише електронното издание на турския вестник „Сабах”. Вилдерс трябваше да посети Турция в състава на парламентарна делегация през януари. Той беше заявил, че по време на визитата си ще използва възможността да представи аргументите си защо е против членството на Турция в ЕС. Според холандски депутати визитата е отменена заради вътрешни проблеми.

Министерството на външните работи в Турция се готви за прилагане на обществена дипломация

03 декември 2009 | 14:33 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министерството на външните работи в Турция се готви за прилагане на обществена дипломация, пише турският вестник „Заман”. В тази връзка министерството възнамерява да влезе в мрежи за социална комуникация като Фейсбук и Туитър. С напредването на техонологиите и с широкия достъп до тях турската дипломация ще се опита да изгради по-тясна връзка с обществото и да получава мнения за своите действия и политики. По думите на заместник-външния министър Намък Тан по този начин ще бъде установена връзка и със задгранични общности и други общества относно визията за външната политика.

Агенцията за определяне на кредитния рейтинг „Фич” увеличи кредитния рейтинг на Турция с два пункта
03 декември 2009 | 14:13 | Агенция "Фокус"
Анкара. Международната агенция за определяне на кредитния рейтинг „Фич” увеличи кредитния рейтинг на Турция с два пункта, пише електронното издание на турския вестник „Заман”. Това е първото увеличаване на кредитния рейтинг на Турция 19 години насам, пише вестникът.

Банковият сектор в Турция е в по-добро състояние от банковия сектор в Европейската зона в развитие
03 декември 2009 | 13:56 | Агенция "Фокус"
Анкара. Според проучване на Международната агенция за определяне на кредитния рейтинг „Фич” банковият сектор в Турция е в по-добро състояние от банковия сектор в Европейската зона във възходящо развитие, пише турският вестник „Заман”. Според анализа на „Фич” капиталовото състояние на турските банки е сравнително добро, докато за банките в развиващите се европейски страни има по-голям риск от загуби.

„Сабах”: Кюрдският въпрос трябва бързо да бъде решен, каза лидерът на ПДО Ахмет Тюрк
03 декември 2009 | 13:34 | Агенция "Фокус"
Анкара. Кюрдският въпрос трябва бързо и сериозно да се вземе под внимание и да бъде решен без да се бави, без да се убеждава този и онзи и без да се протяга дълго във времето, заяви лидерът на прокюрдската Партия на демократичното общество Ахмет Тюрк, пише турският вестник „Сабах”. Според Тюрк решаването му включва различни мерки, сред които и връщането на имената на градове и села, населени с кюрди. По думите му трябва да се промени и политиката към Абдуллах Йоджалан, тъй като заплахите създават страх и напрежение сред кюрдите в страната и водят до сблъсъци.

Агенция "Фокус" припомня, че лидерът на Кюрдската работническа партия /ПКК/ Абдуллах Йоджалан изтърпява доживотна присъда за държавна измяна, тероризъм и сепаратизъм в затвора на остров Имралъ в Адриатическо море. ПКК е смятана за терористична организация от Турция, ЕС и САЩ.

Турция не гледа топло на искането на САЩ за допълнителен турски военен контингент в Афганистан
03 декември 2009 | 13:06 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция не гледа топло на искането на САЩ за изпращане на допълнителен турски военен контингент в Афганистан, съобщава телевизионният канал Ен Ти Ви. След обявяване на искането на САЩ турското външно министерство излезе с изявление късно снощи. В него завоалирано става ясно, че Турция не гледа положително на искането за нови военни подкрепления. Подчертава се, че Турция дава принос за умиротворяването на азиатската страна и ще продължи да прави това, но не смята, че само с увеличаването на военния контингент могат да бъдат решени проблемите там.
Министърът на отбраната Веджди Гьонюл на мероприятие във френското посолство в Анкара каза, че Турция поначало дава подкрепа в тази насока и в момента в Афганистан има 1750 турски войници.

Силен ураганен вятър с 80 км в час парализира пристанището в турския курорт Анталия
03 декември 2009 | 12:13 | Агенция "Фокус"
Анталия. Силен ураганен вятър с 80 км в час парализира пристанището в турския курорт Анталия, пише турското електронно издание Тюмгазетелер. Заради вятъра търговски кораб, плаващ под молдовски флаг, е заседнал на брега. Корабът с екипаж от 13 души и товарна тежест 2 833 гростона е дошъл да натовари стоки от пристанището. Директорът на пристанището Рамазан Каплан каза, че действията за спасяването на кораба продължават.

Си Ен Ен Тюрк: Нощна операция срещу офис на прокюрдската ПДО организира полицията в Истанбул
03 декември 2009 | 11:51 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Екипи на отдела за борба с тероризма към полицията в Истанбул организираха нощна операция срещу офис на прокюрдската Партия на демократичното общество, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. При операцията срещу околийската централа на ПДО в район Есенлер са били открити материали, използвани за направа на коктейл „Молотов”, портрет на лидера на Кюрдската работническа партия /ПКК/ Абдуллах Йоджалан и много документи. Задържан е бил един партиен активист.

„Заман”: Укриване на 3 милиарда долара данъци от нелегален внос на мобилни апарати предотвратиха в Турция
03 декември 2009 | 11:31 | Агенция "Фокус"
Анкара. Системата, която блокира мобилните телекомуникационни продукти, внасяни нелегално или чрез кражби в Турция, даде сериозен принос за турската икономика, пише турският вестник „Заман”. В рамките на проект за установяване на злоупотреби при внос на такива прибори беше предотвратено укриване на данъци за 3 милиарда долара. След успешното й прилагане в Турция към тази система проявиха интерес много страни и тя ще влезе в действие и в тях.

Турция е против участието на свои военни в бойни действия в Афганистан
03 декември 2009 | 11:05 | Агенция "Фокус"
Анкара. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган на предстоящата среща на 7 декември във Вашингтон с президента на САЩ Барак Обама ще заяви, че Анкара е против участие на своя контингент в бойни действия в Афганистан, предаде РИА Новости, позовавайки се на дипломатически източници.
САЩ очакват и от Турция предложение за увеличаване на контингента в Афганистан.
Според в. „Милиет” на срещата си с Обама Ердоган ще заяви, че „използването на турски военни (в бойни действия) срещу мюсюлмани ще доведе до повече щети отколкото ползи”.

„Заман”: 400 членове на Демократическата партия в Турция преминаха към новооснована политическа партия
03 декември 2009 | 10:57 | Агенция "Фокус"
Бурса. 400 членове на Демократическата партия от организациите в Бурса и околията в Турция напуснаха партията и се присъединиха към Движението за промяна на Турция, основано от Мустафа Саръгюл, пише турският вестник „Заман”. Сред напусналите ДП има много председатели на околийски организации, които са били преди обединението на Отечествената и Демократическата партия членове на Отечествената партия. Един от напусналите Феридун Пехливан, който е и бивш депутат, посочи, че в следващите дни ще има още оставки. По думите му новото политическо формирование с всеки изминал ден привлича все по-широки социални групи и цели да се превърне в алтернатива на сегашното управление.

Си Ен Ен Тюрк: Турция и САЩ се изправиха един срещу друг по въпроса за иранския газ
03 декември 2009 | 10:40 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция и САЩ се изправиха един срещу друг по въпроса за иранския газ, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. На среща с турския министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз специалният представител на САЩ за Евразия по енергетиката Ричард Морнингстар е изразил резервираност относно включването на Иран на този етап в енергийните проекти. Морнингстар е посочил, че не гледат положително на транзита на ирански газ за Европа през Турция. „Ако отношенията с Иран се нормализират и има положително развитие в преговорите по ядрената програма, тогава може да има промяна в позицията”, е посочил американският представител.
От своя страна Танер Йълдъз е посочил, че политиката за търсене на алтернативни страни източници и разнообразяването на транзитните маршрути продължава в същата посока и дали ще минава или не газ през Иран и Турция в една или друга посока ще решат двете страни.

Турски печат: Бивши командващи на видовете военни сили ще дадат показания по делото „Ергенекон”
03 декември 2009 | 09:51 | Агенция "Фокус"
Анкара. Призоваването на турски генерали и бивши командващи на видовете въоръжени сили на разпит по делото „Ергенекон”, реакциите по политиката на демократизация, насочена към решаване на кюрдския въпрос и договореностите, които постигнаха турският външен министър Ахмет Давутоглу и гръцкият премиер Георгиос Папандреу са водещите теми в турските вестници днес. Вестник „Сабах” пише, че срещата между Ахмет Давутоглу и гръцкия премиер и същевременно министър на външните работи Георгиос Папандреу е преминала в топла и позитивна атмосфера. Турският пръв дипломат е предложил изграждането на Съвет за стратегическо сътрудничество между двете страни, подобно на съветите с Испания, Италия и Сирия. Според Давутоглу подобен модел с висока визия за стратегическо сътрудничество ще бъде полезен и за двете страни. По думите му, казани на пресконференция след срещата, двете страни са показали политическа воля за решаването на кипърския въпроси и са обсъдили и други страни на двустранните отношения.
Вестник „Милиет” обръща внимание на реакцията на лидера на Народнорепубликанската партия /НРП/ Дениз Байкал по привикването на високопоставени военни за даване на показания по делото „Ергенекон”. Опозиционният политик определя това като „необходимост на правовата държава”, стига правосъдието да работи справедливо.
Вестник „Заман” пише, че имената на привиканите на разпит бивши командващи на военновъздушните, сухопътните и военниморските сили на Турция армейски генерал Ибрахим Фъртъна, армейски генерал Айтач Ялман и армейски адмирал Йозден Йорнек присъстват на много места във втория обвинителен акт по делото „Ергенекон”. Според тях те са замесени в планове за смяна на тогавашния началник на Генералния щаб генерал Хилми Йозкьок и сваляне на Партията на справедливостта и развитието от власт.
Вестник „Хюриет” цитира думите на лидера на НРП Дениз Байкал във връзка със случая, който посочва, че демокрациите имат право да се защитават срещу преврати и след като в публичното пространство са „хвърлени” толккова твърдения, най-правилното в правовата държава е обвинените да дадат показания.

„Сабах”: Постигнато е споразумение с МВФ по общите рамки за стенд бай споразумение, каза Али Бабаджан
03 декември 2009 | 08:50 | Агенция "Фокус"
Анкара. Постигнато е споразумение с Международния валутен фонд по общите рамки на ново стенд бай споразумение и в момента се уточняват детайлите, заяви вицепремиерът на Турция Али Бабаджан, пише турският вестник „Сабах”. Бабаджан посочи, че кризата в Дубай не се отразява и няма да се отрази директно върху Турция, тъй като тя няма активни връзки с банковия сектор в Дубай, а за нея се явява транзитна търговска страна. Според турския вицепремиер, координатор по икономическите въпроси, най-лошият етап от кризата е останал назад и предстои период на съживяване на икономиката. Той каза също, че не предстои приватизация на някоя от трите обществени банки в страната.

Турски икономически министри подкрепиха призива за прехвърляне на парите от швейцарски в турски банки
03 декември 2009 | 08:26 | Агенция "Фокус"
Анкара. Призивът на турския главен преговарящ Егемен Багъш към богатите мюсюлмани и мюсюлманските страни да прехвърлят влоговете си от швейцарски в турски банки след резултата от референдума за минаретата беше подкрепен и от вицепремиера по икономическите въпроси Али Бабаджан и финансовия министър Мехмет Шимшек, пише турският вестник „Йени шафак”. На брифинг за журналисти в сградата на банка Зираат Бабаджан и Шимшек определиха предложението като хубаво и посочиха, че забраната противоречи на принципите на мултикултурната и мултиезична Швейцария, която е давана като пример за религиозна толерантност.

„Йени шафак”: Турция и Йордания подписаха споразумение за създаване на зона за свободна търговия
03 декември 2009 | 08:07 | Агенция "Фокус"
Аман. Споразумение за създаване на зона за свободна търговия беше подписано между Турция и Йордания по време на визитата на президента Абдуллах Гюл в Аман, пише турският вестник „Йени шафак”. С подписаното споразумение се цели за две години търговският обмен между двете страни да достигне 1 милиард долара. Споразумението предвижда засилване на икономическото, търговското и техническо сътрудничество между двете страни.
По време на визитата с в йорданското кралство Гюл посети гробището на загинали турски войници на йорданска територия, гробниците на пророка Исус Навин и на сподвижници на пророка Мохамед.

„Сабах”: 20 души бяха задържани при антитерористична операция в в истанбулския квартал Шишли
03 декември 2009 | 07:46 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Екипи на отдела за борба с тероризма са организирали операция срещу дома за демокрация и култура „Окмейдан” в истанбулския квартал Шишли, като са иззели много готови за използване коктейли „Молотов”, организационни документи, въздушни ракети за хвърляне срещу полицията, тояги, пише турският вестник „Сабах”. При операцията са задържани са 20 души. По време на операцията пред сградата на дружеството една група е организирала протестна демонстрация. В изявление групата е осъдила действията на полицията и специалните части. След приключване на протеста тя се е разпръснала без инциденти.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2