Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 1 април 2009 г.

Реджеп Таип Ердоган отхвърля кандидатурата на Расмусен


Защо Турция отхвърля Расмусен

01 април 2009, 10:08

Бон, Германия

НАТО е все още твърде далеч от консенсус по въпроса за новия генерален секретар на алианса. Докато Западът подкрепя кандидатурата на датския премиер Андерс Фог Расмусен, Турция остава непреклонна в отрицанието си, се казва в материал на Дойче веле.
Аргументите, с които турският премиер Реджеп Таип Ердоган подкрепя възраженията си срещу Расмусен, не му правят чест. Каква ли е стойността на свободата на печата в очите на турското правителство, след като Реджеп Таип Ердоган отхвърля кандидатурата на Расмусен само, защото преди три години той отказа да осуети и осъди отпечатването на карикатурите на пророка Мохамед в датски печатни издания?
Абсурдни аргументи
Във въпросния конфликт датският премиер беше подложен на огромен натиск от страна на ислямския свят и въпреки това той направи тъкмо онова, което всеки премиер на държава, членуваща в НАТО, би трябвало да стори: той защити свободата на печата и либералната изява на мненията.
НАТО не е само отбранителен съюз, но и обединение около основни ценности. Аргументацията на Ердоган поставя под въпрос тъкмо тези ценности, заложени във фундамента на алианса. Изявленията на турския премиер, независимо дали са направени в предизборната борба или не, пораждат съмнения доколко Турция гледа сериозно на свободата на мненията и печата. А тъкмо това пък е задължителна предпоставка за членуване в ЕС.
Ердоган би могъл да критикува датския кандидат за способности, познания или характерови слабости, но конфликтът около карикатурите на пророка Мохамед е изцяло неподходящ в този аспект. Не може да се залага на карта принципът за свобода на печата само, защото определена кандидатура за поста на генерален секретар на НАТО ни се харесва или не.
Не особено елегантни методи
Ако следваме логиката на турския премиер, нито един високопоставен представител на ЕС и НАТО не би могъл да заеме въпросния пост, тъй като всички тези страни, както и алиансът като цяло, изразиха подкрепата си за Дания по време на споровете около карикатурите. Още по-абсурден е аргументът, че други ислямски държави били помолили Ердоган да наложи ветото си. Кой да стане политически лидер на НАТО все още се определя от самия Североатлантически съюз, а не от друго място.
Не е изключено атаката на Ердоган да е била прикрит опит да се принуди датското правителство да закрие кюрдския сателитен телевизионен канал РойТиВи, който от гледна точка на Анкара представлява терористично гнездо. Но и този метод е не особено елегантен, още повече, че датските власти и без друго отдавна проверяват въпросния телевизионен канал. Датското правителство увери, че ще закрие канала, ако се установи, че той поддържа връзки с кюрдската работническа партия ПКК. Защото в очите на Дания и останалите държави от Европейския съюз ПКК представлява терористична организация.Още за Турция


Новини ОТ и ЗА Турция:
.
Моята страст- Турция,най-доброто от Турция:
.
Вкусните гозби,турските гозби:
.
Turkish music
.
Турски книги,книги за Турция:

The voice of minare/Гласът на Минарето

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2