Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 26 януари 2009 г.

Почти целия елит от ръководството на ДПС има принос за възродителния процес

Как да гледам Доган и Лютфи, след като ги прочетох

НИКОЛАЙ МОСКОВ

- Г-н Рашидов, чух, че се занимавате с четене на досиета. Защо?
- Всичко тръгна от моето досие. Бях любопитен да го видя. Оказа се, че съм бил разработван от Държавна сигурност за протурски национализъм. Губили са си времето, но това ме накара да се замисля. Целият ми живот е бил борба за гражданско общество, в което всички да имат равен старт. Не съм залагал на национализма - много е тесногръдо.
У нас имаше две мании - за някакъв национализъм и шпиономания. Като решат да те унищожат, ти лепват тези два етикета и си готов за бесилото.
За такава "кауза" са работили и доста хора от турския етнос. И се замислих за възродителния процес. Първо проследих времето от 1985 до 1990 г. чрез архивите за хора като Шукри Тахиров, Салиф Илязов и др. (българските им имена бяха Орлин Загоров, Александър Колев), които по онова време бяха в Държавния съвет, в ЦК на БКП, депутати... И без да искам, темата ме заведе при хора начело на ДПС.
- Проследявате възродителния процес през досиетата на някогашни агенти?
- Тези някогашни агенти днес са депутати и лидери на ДПС. Чел съм досиетата на Юнал Лютфи, на Ахмед Доган и др. Оказа се, че почти целия елит от ръководството на ДПС има принос за възродителния процес.
Има интересни съвпадения на дати, има много добра хронология за изграждане на легенди. Някои днес се
правят на герои,
били са в затвора,
а са били там на
работа, за която
са вземали пари
Един от последните доноси на Доган е от август 1986 г., за който има разписка за хонорар и стипендия. Дни по-късно го арестуват и внедряват в затвора.
- Кой е бил най-активният доносник?
- Доган... Главната задача е била да се топи турският етнос. Съсипани са стотици съдби. В някои дни са писали по 2 доноса.
- За какво са донасяли?
- Примерно: той беше с тази мадама, спа с нея - за хора, които говорят, че ще заминават за Турция, че ще вдигат в тяхното село турското знаме и пр.
- И ще разбулите истината в книга?
- Може би. Все някой трябва да напише реалната история на възродителния процес. Как така през 1990 г. партията на Доган възпрепятства да бъдат наказани идеолозите му. Минаха 20 години и те вече не са между живите. И така картата за вината от възродителния процес не е актуална вече.
Ще ми се хората да осъзнаят, че ваденето на картончета, както е в момента, не притеснява доносниците. Ако обаче извадят в интернет донесенията им, самите турци с камъни ще ги убият. Там много яко и мръсно е бъркано. Но завоалирането дава на тези доносници днес да се изживяват като герои.
- А има ли факти по делото за затвора?
- Открих ги, когато зачетох съдебните разпити. ДС много добре е изградило алиби на такива хора, за да бъдат внедрени.
След перестройката трябваше да се овладяват етносите. ДС прави това без много шум. Целта е да контролира обявените за крайни турски националисти хора, изпращани по затворите само за това, че са се противили да им сменят имената.
И контролът им е ставал, като се внедрят агенти сред тях. В досиетата се говори за някаква протурска организация от четирима в с. Дръндар.
А това са обикновени хорица, разпространили листовки, 2-3 стихотворения, турски вестници и музикални касети, взети от турски кораби във Варна. И представят тази организация като много опасна. Щеше да е смешно, ако не беше гнусно.
- Доган е внедрен от ДС в Дръндар?
- Човекът, който топи голяма част от жителите на Дръндар през 1984-1986 г., става част от тях.
Идентична история с ДС има Шукри Тахиров - Орлин Загоров.
През 60-те г. ДС му възлага да създаде младотурска организация, за да могат да привлекат в нея най-крайните протурски настроения. На него му възлагат да я оглави и под прикритие да я развива - с канали за бягство. И когато тръгват да бягат,
хващат всичките
22-ма души и ги
пращат в Белене
А лидерът става шеф на Изпълкома на ОК на БКП, кандидат на философските науки и по-сетне заместник на Георги Джагаров в Държавния съвет. Каква бърза и главоломна кариера.
- Защо обаче сложихме всички агенти в един кюп - и тези, които са правели доноси, и тези, които са работили за външното разузнаване?
- Грешка е! Не направихме разлика между офицери служители и долна проба доносници, които за дребни хонорари са почерняли нечий живот, дори и на своите близки.
Но има много хора само с картони, без да са правили доноси. И не е честно те да бъдат омърсявани, за разлика от реалните доносници. Затова смятам за честно да бъдат огласени не картоните с имена, а самите доноси.
- Какво прочетохте вие в досието на Доган?
- От него става ясно как е назначен от ДС да учи висше, как го завършва, как и чрез кои професори, също агенти на ДС, му се дава титлата, за да влезе по-дълбоко в средите на научните работници и да ги разузнава. Всичко това е описано, има го в архивите на Комисията по досиетата и всеки има право да го чете. През цялото следване
Доган получава
90 лв. месечна
стипендия от ДС,
по 20-50 лв. му
плащат за доноси
Възлагат му задачи да спи с жени и да донася какво е ставало - много гнусна истина е. И няма нищо общо с героиката на истинския разузнавач. Декларира, че няма привързаност към семейството и родителите си, казва, че неговата майка и баща е Държавна сигурност. Това е написал саморъчно.
След като съм чел доносите на хора като Юнал Лютви, как ще го гледам като зам.-председател на Народното събрание?! Това е отвратително. И докато тези неща не се изчистят, трудно ще върнем доверието към институциите.
Тази подмяна е една от най-мръсните в българската история - подмяна на ценностите, на политиката, на хората. Някъде дори и аз съм живял с тази лъжа и едва сега си давам отговор на много въпроси.
- Държавна сигурност за какво е използвала днешни политици?
- Доган има написани няколко тома с концепции за възродителния процес. Предлагал е да се сменят имената на новородените и др. “напредничави” идеи.
- А Лютфи?
- Жалва се, че е без работа, ходил в ДС и молил да го назначат, а жена му - в радиото.
ДС го назначава
в Министерство
на културата,
възлагат му задача да следи и пише за роднини, желаещи да се изселят в Турция, недоволни от възродителния процес. По-късно рапортува пред ДС за естрадни певици и певци, за хора от самодейността и за служители от самото министерство. Той ги придружава на концерти на Запад и в Турция.
Да не говорим за служители от турското посолство, за които е донасял. Към всеки негов текст в досиетата има ръкописна разписка с подпис: "Получих за услуги от ДС сумата 30 лв.”
- Добър студент ли е бил Доган?
- На изпита по философия изкарва слаба оценка и му предлагат да запише българска филология. Но той държал да е философия и ДС го вкарва във факултета.
После се погрижва да изнесе беседа, която да се отпечата и в сп. "Философска мисъл" - статията му "Динамична симетрия и методологични аспекти", както и да развие темата "Турският национализъм и верският фанатизъм у българските турци".
Професорът отговаря от рода: Изпълних вашата задача, ще публикуваме неговата статия...
Всичко е описано черно на бяло.
Възлагат му да се ожени за туркиня с агентурното име Дора. Правят им срещи да се харесат, та като съпрузи да отидат в Турция и оттам да донасят за изселниците. Но тя не го харесва и работата се разваля.24 Часа
-
Вежди Рашидов


български скулптор

Роден:14 декември 1951

Димитровград,Република България

Веждѝ Рашѝдов е български скулптор.

Роден е в Димитровград. Когато е на 2-годишна възраст, заминава с родителите си за Хасково. Майка му умира, когато той е 4 клас. До седми клас учи и живее в сиропиталището в село Студен кладенец. Кандидатства в Художествената гимназия в София, но не издържа приемния изпит. Баща му го праща в Мадан, в техникума по минна електромеханика. На следващата година го приемат в Художествената гимназия в София.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2