Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 27 март 2009 г.

Новините от и за Турция-27.03.09 г.

VOT Слушай новини на Български




27.03.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български




27.03.2009
-
Преглед на турския печат 27.03.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 27 март 2009 година.

Posted 27.03.2009 11:26:51 UTC

Updated 27.03.2009 11:26:51 UTC

Днешните вестници отделят широко място на новините във връзка с продължаващите дейности за издирването на катастрофиралия хеликоптер, на борда на който са били Генералния Председател на Партията на Голямото единство и други 6ма души.

Във вестник Хюрриет внимание привлича новината със заглавие „Разследват се банковите сейфове на 143ма души”. В новината пише, че Съветът за контрол и регулиране на банките по искане на Прокуратурата е направил допитване до банките във връзка със 143ма души обвиняеми по делото „Ергенекон” и техни близки дали имат банкови сейфове или не.

Вестник Заман съобщава, че Президентът А.Гюл в самолета на път за Брюксел е направил преценка на отношенията между Турция и ЕС и е казал, че най-добрия метод за намаляване на последиците от икономическата криза за Турция е да отдаде приоритет на процеса за членство в ЕС.

Вестник Джумхуриет в новината със заглавие „Предупреждение по въпроса за свободата на пресата” предава, че Президентът Гюл, който в Брюксел се срещна с Председателя на Комисията на ЕС Хосе Барозу е казал „Процеса на членството на Турция в ЕС отново ще бъде ускорен”, а Барозу, който е поставил на дневен ред въпроса с упражняването на натиск над пресата е казал „Отдаваме голямо значение на въпроса за свободата на печата”.

Вестник Радикал в новината със заглавие „ЖИТЕМ бе разказан от създателят им” отбелязва, че Специалните жандармерийски части за борба с терора /ЖИТЕМ/, чието съществуване винаги е било опровергавано са създадени през 1987 година и че през 1988ма година са получили името ЖИТЕМ с искането „Следсвието, разпитите и операциите да бъдат едно цяло за да бъде по-ефикасна борбата срещу терора”.

Вестник Йенишафак предава, че Председателят на Комисията на ЕС Хосе Барозо е отбелязал, че откриването на телевизионния канал ТРТ Шеш и посещението в Армения са важни стъпки и че посещението на Президента Гюл ще придаде ускорение на процеса на членството на Турция в ЕС.

Вестник Стар акцентува, че Министърът на сигурността на Ирак Ширван Ел Ваили е съобщил, че са започнали процеса за прогонването на терористичната организация ПКК от Ирак и района на Кюрдското управление.

Вестник Миллиет предава, че Председателят на Европейската комисия Барозо по време на срещата си с Президента на Турция А.Гюл е отправил предупреждението, че за тях е от голямо значение да се отдава пълно уважение на свободата на печата.

Вестник Сабах съобщава, че Ирак и Дания са преминали в действие за ликвидирането на терористичната организация ПКК и че Премиерът на Дания Расмусен се готви да заведе дело за закриването на телевизионния канал на терористичната организация Рож ТВ за да може да получи одобрението на Турция за кандидатурата си за генерален секретар на НАТО.TRT
-
Преговорите с фонда ще се подновят след изборите...

Ердоган посочи, че по време на високото равнище на групата Г-20 в Лондон, ще проведе среща с директора на Международния Валутен Фонд...


Posted 27.03.2009 12:32:28 UTC

Updated 27.03.2009 12:32:28 UTC
Премиерът Ердоган заяви, че след изборите ще бъдат подновени преговорите с Международния Валутен Фонд и че ще поставят в сила още един малък пакет с икономически мерки.

Отговаряйки на въпросите на водещия на телевизионно предаване излъчвано по частен телевизионен канал, премиерът Ердоган загатна, че ще бъде оповестен още един по-малък пакет с икономически мерки.

Ердоган посочи, че по време на високото равнище на групата Г-20 в Лондон, ще проведе среща с директора на Международния Валутен Фонд и че същата седмица ще бъдат подновени и преговорите между делегациите на фонда и на Турция. Премиерът Ердоган подчерта, че въпреки кризата, няма да променят целта за икономически ръст в края на годината.

Ердоган направи и прогноза за края на икономическата криза и каза, че кризата ще достигне кулминацията си през втората половина на годината.TRT
-
Турция е важен енергиен мост за ЕС...

Президентът Гюл присъства на заседанието в Брюксел на конфедерацията на европейските предприятия Бизнес Юръп...


Posted 27.03.2009 12:28:28 UTC

Updated 27.03.2009 12:28:28 UTC
Президентът Абдуллах Гюл заяви, че разрешаването във възможно най-кратък срок на Кипърския проблем ще допринесе за нарастването на синергията между Турция и ЕС.

Президентът Гюл присъства на заседанието в Брюксел на конфедерацията на европейските предприятия Бизнес Юръп в статута на почетен гост. В словото, което произнесе пред представителите на 60 страни, Гюл посочи, че Турция предоставя на ЕС големи възможности за дейност в региони като Балканите, Близкия Изток, Кавказ и Централна Азия и е важен мост за доставката на енергийните залежи от Каспийския регион и Централна Азия в Европа. Засягайки и кипърския проблем президентът Гюл каза, че ТРСК е изпълнила задълженията си и че заедно с Турция ще продължи усилията си за мир.

Отговаряйки на въпроси президентът Гюл каза, че позицията на новото правителство на Израел ще бъде с ключово значение за мира в Близкия Изток но е обезпокоен от изявленията които израелските партии бяха направили във връзка с региона, преди провеждането на изборите, тъй като ако те решат да изпълнят набелязаните в партийните си програми цели, това ще превърне Близкия Изток в бойно поле.TRT

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2