Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 25 март 2009 г.

Новините от и за Турция-25.03.09 г.

Дюня бюлтени: Започват редовни пътнически полети между Турция и Канада
25 март 2009 | 15:52 | Агенция "Фокус"
Анкара. Генералната дирекция за гражданско въздухоплаване към министерството на транспорта съобщи, че в периода 11-13 март в Канада е била подписана спогодба между представители гражданското въздухоплаване на Турция и на Канада за започване на директни пътнически и карго полети между двете страни, предаде електронното издание Дюня бюлтени. Съгласно спогодбата първото разрешение от турска страна се взема от турските авиолинии, а от канадска страна – от Air Canada. Живеещите в Канада турски граждани възнамеряват в най-скоро време да се възползват от директните полети до Турция, се отбелязва в съобщението на Генералната дирекция за гражданско въздухоплаване.

Българско консулство в Бурса ще бъде открито в края на април тази година
25 март 2009 | 15:04 | Агенция "Фокус"
Бурса. В края на април 2009 година ще започне дейността на българското консулство в Бурса, пише турският вестник „Хюриет”. Българският посланик в Анкара Бранимир Младенов и кметът на Бурса Реджеп Алтепе подписаха протокол за предоставяне на сграда, изградена в централната община в града за нуждите на консулство на българската страна. Според протокола след завършването на строежа на сградата с контрола и подръжката й ще се заеме българската страна. Младенов е посочил,че в срок от 20-25 дни ще дойде български екип, който ще подготви сградата за дейност. Младенов благодари на община Бурса от името на българското правителство и на посолството в Анкара за улеснението, което ще имат гражданите на Бурса за връзки с България.

Втората завеса на „пиесата „Ергенекон””
25 март 2009 | 14:30 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Във втория обвинителен акт срещу организация „Ергенекон” в Турция се представят връзките на организацията с Кюрдската работническа партия /ПКК/, Хизбуллах и организацията Революционен народен фронт за спасение, опитите за влияние и насочване в определена посока на политически партии, връзките с медиите и неправителствените организации, съобщава телевизионният канал Ен Ти Ви. Обвинението съдържа 1909 страници. Първото съдебно заседание по това дело ще се състои на 20 юли 2009 година. По-късно ще бъде обсъдено искането от страна на прокурора за обединяване на двете дела срещу организацията.
Като първи обвиняем по второто дело е посочен генерал Шенер Еруйгур, който се определя и като един от главните ръководители на тайната организация. Водещото обвинение срещу него е, че е подготвял преврат. Вторият главен обвиняем е генерал Хуршит Толон. В акта се посочва, че според откритите документи дейността на организацията е още отпреди 1999 година и тя е продължение на съществуваща преди това тайна организация. Като ръководители на организацията са обвинени още генерал Вели Кючюк, полковник Фикри Карадаг, сержант Музаффер Текин, лидерът на Работническата партия Догу Перинчек, журналистът от „Джумхуриет” Илхан Селчук и бившият ректор Кемал Алемдароглу. Според обвинението организацията е извършвала дезинформационна дейност в политически партии и се е опитвала да породи хаос в тях, като си е поставила за цел да промени съществуващата структура на НРП. Като действие на организацията се посочва организирането на милионните митинги в защита на републиката през 2006 и 2007 година срещу правителството на Партията на справедливостта и развитието.

Съдът в Истанбул прие втория обвинителен акт по делото „Ергенекон”
25 март 2009 | 13:44 | Агенция "Фокус"
Истанбул. 13-ти съд за тежки престъпления в Истанбул прие втория обвинителен акт по делото „Ергенекон”, пише турският вестник „Сабах”. В обвинителния акт се повдигат обвинения срещу 56 обвиняеми, 19 от които са задържани, а 37 се съдят без мярка за задържане по първия обвинителен акт.

„Заман”: Президентът Абдуллах Гюл заминава тази вечер за Брюксел
25 март 2009 | 13:32 | Агенция "Фокус"
Анкара/Брюксел. Президентът Абдуллах Гюл заминава тази вечер за Брюксел за осъществяване на серия от контакти, пише турският вестник „Заман”. В делегацията начело с турския президент влизат още главният преговарящ Егемен Багъш, министърът на външните работи Али Бабаджан и други представители. Според информация от пресцентъра на президентството Гюл ще има среща с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Дурао Барозу и ще присъства на работен прием, даден от Барозу в негова чест. На срещите Гюл и европейските представители ще обсъдят развитието на връзките Турция-ЕС и глобални въпроси. В рамките на визитата турският президент ще се срещне с белгийския крал Алберт II и с белгийския външен министър Карел Де Гухт. Той ще има срещи и с представители на Европейската бизнес конфедерация /Евробизнес/ и Федерацията на белгийските предприемачи. Абдуллах Гюл ще вземе участие в седмата европейска бизнес среща, която се организира от Европейската комисия и председателството на Чешката република.
Турската делегация ще се завърне в страната на 27 март, пише вестникът.

Паднала лавина затвори първокласен път в Югоизточна Турция
25 март 2009 | 13:05 | Агенция "Фокус"
Хаккяри. Поради паднала лавина е затворен за движение първокласният път Хаккяри – Шърнак в Югоизточна Турция, съобщи Анадолската агенция. Екипи на пътните служби продължават усилено да разчистват пътя и възстановяването на движението. Междувременно заради поради навалелия сняг е прекъсната връзката с 65 села и 85 паланки и кошари в провинция Хаккяри.

АНКА: 16 нелегални имигранти са заловени на границите на Турция
25 март 2009 | 12:00 | Агенция "Фокус"
Анкара. Шестнайсет нелегални имигранти, които нямат законово основание да пребивават в Турция, са били заловени на различни места в страната, съобщи информационната агенция АНКА. В информация на електронната страница на Генералния щаб се посочва, че това е станало на границите на Турция със Сирия, с Иран и с Гърция. На границата със Сирия са задържани седем сомалийски, трима сирийски граждани, един гражданин на Еритрея и един - на Австралия, а на границата с Иран – четирима иранци.
На границата с Гърция са били задържани един турски, един марокански и трима граждани на Бирма при опит нелегално да напуснат Турция.

“Сабах”: Турските авиолинии ще закупят пет нови самолета „Боинг”
25 март 2009 | 11:49 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Управителният съвет на Турските авиолинии е взел решение да бъдат закупени от фирмата “Боинг” пет нови пътнически самолета, съобщи електронното издание на вестник “Сабах”. Самолетите са тип Боинг 777-300 ER, а доставката им ще бъде извършена в периода октомври 2010 – февруари 2011 г. – по един самолет на месец.

Дюня бюлтени: Двама убити при въоръжен обир на магазин в Анкара
25 март 2009 | 11:40 | Агенция "Фокус"
Анкара. Двама души са застреляни и един е ранен при въоръжен обир на магазин в квартал Санджак на елитния анкарския район Чанкая, съобщи електронното издание Дюня бюлтени. Според твърденията двама души влезли в магазина и започнали да пълнят джобовете си с цигари и жетони за телефони разговори. При направената им забележка от собственика на магазина единият извадил пистолет и започнал безразборно да стреля. При стрелбата били простреляни в главата и убити на място собственикът на магазина и другият нападател. Ранен е един клиент. Вторият нападател успял да избяга с колата си, посочва изданието.

ДХА: Оставен пакет пред щаба на армейски корпус в турския град Адана предизвика силна паника
25 март 2009 | 11:13 | Агенция "Фокус"
Адана. Оставен пакет пред сградата на щаба на 6-ти армейски корпус в град Адана, Южна Турция, предизвика силна паника, съобщи информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Пакетът бил забелязан снощи към 22 ч. в близост до караулното помещение на външната охрана.
Районът пред входа за командири на казармите "Армейски генерал Иззеттин Чалъшар" веднага бил отцепен, а пакетът – взривен дистанционно. Оказало се, че в него има кошница с изкуствени цветя, посочва агенцията.

"Хюриет": Един човек е убит, двама са ранени при експлозия в търговски център в Югоизточна Турция

25 март 2009 | 11:02 | Агенция "Фокус"
Мардин. Един човек е убит, а двама са ранени при експлозия в провинция Мардин, Югоизточна Турция, съобщава електронното издание на турския вестник "Хюриет".
Експлозията станала на входа на историческа сграда, в която има търговски обекти. Засега не е известна причината за взрива. Огнеборци са потушили възникналия пожар.

Експлозия е причинила смъртта на един човек в Югоизточна Турция
25 март 2009 | 10:53 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. Експлозия с неуточнен произход е причинила смъртта на един човек и ранила други двама в пазарен район в населената предимно с кюрди югоизточна част на Турция, съобщи местната полиция, предаде АФП.
Взривът е избухнал на входа на сграда, в която се помещават магазини и офиси в град Мардин.
Изглежда инцидентът е предизвикан от газова бутилка, но полицията не изключва възможността за бомбено нападение.

ПАСЕ поиска от Турция и Гърция да се отнасят съобразно европейските стандарти с религиозните си малцинства
25 март 2009 | 10:39 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Парламентарната асамблея на Съвета на Европа поиска от Турция и Гърция да се отнасят съобразно европейските стандарти с религиозните малцинства в страните си, пише турският вестник „Сабах”. В проектодоклад, приет от ПАСЕ, се препоръчва вместо двете страни да искат отмяна на някои права на религиозните си малцинства, позовавайки се на Лозанския договор, да се отнасят според европейските стандарти, посочени в Европейската харта за правата на човека и да намерят пътища за решаване на религиозните и образователни проблеми на малцинствата.

Турският министър на транспорта участва в министерска среща в Ереван
25 март 2009 | 10:25 | Агенция "Фокус"
Ереван/Анкара. Турският министър на транспорта Бинали Йъйлдъръм участва в започващата днес в арменската столица среща на министрите на транспорта на страните от Организацията за черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС), съобщават медиите. В двудневния форум на тема "Перспективии в дейността на ОЧИС, насочена към развитие на транспортните възли между страните от Европа и Черноморския басейн”, участват министрите на транспорта на Армения, България, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Русия, Сърбия, Турция и Украйна, както и представители на големи транспортни корпорации.

Един войник загина, 8 са ранени при взрив на полигон в Южна Турция
25 март 2009 | 10:05 | Агенция "Фокус"
Хатай. Хатай. Един войник е загинал, а осем са били ранени при избухване на боеприпаси на армейски полигон в околия Антакия на провинция Хатай, Южна Турция, съобщи <Анадолската агенция. Взривът станал вчера следобeд по време на учебни занимания на полигона на 121-и учебен войнишки полк в казармения район на вилаетския жандармерийски полк. Ранените войници са настанени на лечение в държавната болница в Антакия и във военната болница в Искендерун.

Китайска военна делегация е на посещение в Турция
25 март 2009 | 10:02 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Продължава посещението в Турция на китайска военна делегация, водена от заместник-началника на Генералния щаб на Китай армейски генерал Ге Зенфенг, съобщават медиите. Програмата предвижда срещи с висши турски военни в Анкара и Истанбул и посещение на Обединените военни академии в Истанбул.
При пристигането си китайският генерал заяви, че връзките между двете страни датират още от далечната история и изрази задоволство от наблюдавания напредък в сегашните отношения във всяка област.

Турски съд ще обяви решението си по втория обвинителен акт по делото “Ергенекон”
25 март 2009 | 09:44 | Агенция "Фокус"
Истанбул. 13-ти състав на съда за тежки престъпления в Истанбул ще оповести днес решението си по втория обвинителен акт на прокуратурата за делото по аферата ”Ергенекон”, съобщават медиите. Незаконната организация “Ергенекон” се обвинява в опити за насилствено сваляне от власт на управляващата Партия на справедливостта и развитието на премела Реджеп Тайип Ердоган.
На 11 март т. г. прокуратурата внесе втори обвинителен акт по мега делото “Ергенекон” в обем от над 1900 страници, придружен от 240 папки с допълнителни документи. На 13 март се състоя последното досега 65-то съдебно заседание по делото, след което за известно време бяха прекъснати съдебните заседания, за да може съдът напълно и спокойно да се запознае и с втория обвинителен акт.
По закон съдът разполага за тази цел с 15 дни. Ако бъде взето решение, че се приема обвинителният акт, ще бъде определена дата на следващо съдебно заседание и за това ще бъдат уведомени обвиняемите и техните адвокати.

Турски печат: Полемика „Кюрдистан” породиха думи на Абдуллах Гюл при визитата в Ирак
25 март 2009 | 09:38 | Агенция "Фокус"
Анкара. Използването на израза „Местното управление на Кюрдистан” за Северноиракското автономно кюрдско самоуправление от президента Абдуллах Гюл пред журналисти при визитата му в Ирак привлича вниманието на турските вестници днес. Вестник „Хюриет” пише, че вчера вечерта президентът Абдуллах Гюл и съпругата му са се завърнали от двудневно посещение в Ирак. При завръщането си на въпрос на журналист как разглежда факта, че пръв е използвал израза „Местно управление на Кюрдистан” Гюл отговори, че в действителност той не е използвал този израз, а е използвал определението, което е записано в конституцията и законите на Ирак. Гюл каза, че според конституцията на Ирак в Северен Ирак съществува автономно кюрдско самоуправление и той е имал среща с неговия премиер. Той оцени това като нещо нормално и посочи, че особено в борбата срещу тероризма трябва да се търси подкрепа от всички страни.
В публикация, озаглавена „Полемиката „Кюрдистан””, вестник „Милиет” пише, че информацията, че Абдуллах Гюл е използвал по време на визитата си в Ирак израза „Кюрдистан” за северноиракската област, е предизвикал голяма полемика в медиите и публичното пространство. Вестникът посочва, че при завръщането си на летището в Анкара Абдуллах Гюл е отрекъл, че е използвал този израз. Той е посочил, че всяка страна има своя терминология, своя конституция и закони и той е прибягнал до определение, съобразено с тях.
Опозицията в Турция изрази остра реакция срещу използването на израза „Кюрдистан” от Абдуллах Гюл, пише вестник „Радикал”. Народнорепубликанската партия оцени това като много погрешно действие, а Партията на националистическото движение каза, че конституцията на Ирак не обвързва Гюл.
„Сабах” също се спира на визитата на Гюл в Ирак, като акцентира на срещата между него и северноиракския премиер Нечирван Барзани. Вестник „Заман” пише, че при срещата си с Нечирван Барзани Абдуллах Гюл е посочил, че Турция няма да чака особено дълго по въпроса за тероризма и е призовал северноиракските власти към по-активни мерки по него.

„Милиет”: 10 младежи са ранени при сблъсък между симпатизанти на ПСР и НРП в Измир
25 март 2009 | 08:43 | Агенция "Фокус"
Измир. 10 души са били ранени при сблъсък между симпатизанти на Партията на справедливостта и развитието и Народнорепубликанската партия в район Хатай в Измир, пише турският вестник „Милиет”. Според получената информация на щанд на пазара в район Хатай в Измир представители на младежката организация на ПСР са раздавали агитационни брошури. На същия пазар щанд е имала и младежката организация на НРП в район Карабаглар. При сблъсъка между младежите са били ранени 10 души, от които 5 момичета. Те са били откарани в болница. От околийските организации на НРП и ПСР оцениха акта като недостоен и прекрачващ джентълменското отношение в предизборната борба.

„Сабах”: Договореностите с МВФ ще намерят отражение в бюджета, каза министър Мехмет Шимшек
25 март 2009 | 08:21 | Агенция "Фокус"
Анкара. Държавният министър Мехмет Шимшек даде сигнали, че договореностите с Международния валутен фонд след изборите ще намерят отражение в бюджета, пише турският вестник „Сабах”. Шимшек посочи, че при всяко идване в Анкара МВФ сяда на масата с по-малки очаквания за растеж. По думите му уговорените мерки през януари за пакета, който трябва да бъде отворен, ще бъдат обсъдени отново заради променените очаквания за растеж. Шимшек каза, че ако в Турция не е било отбелязано намаляване на кредитирането, то страната е нямало да има нужда от споразумение с фонда. Според него споразумението с МВФ ще успокои частния сектор и ще намали въздействието на кризата, пише вестникът.

„Милиет”: Турска гражданка направи опит да се самозапали пред сградата на турското правителство
25 март 2009 | 08:03 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турската гражданка Нериман Доган направи опит да се самозапали вчера пред сградата на Министерския съвет в Турция заради секвестиране на дома и имуществото й, пише турският вестник „Милиет”. Нериман Доган е била собственик на маршрутна кола, обслужваща линията Анкара-Къръккале. Заради загуба на дома си тя е изпаднала в психическа криза и е направила опит да се залее с бензин и да се запали. Причината за загубата е била, че голяма община Анкара и община Къръккале не са давали вече две години разрешение за извършване на превози на нейното транспортно средство, което е довело жената до дългове.

Турският премиер разкритикува решението жени със забрадки да не изпълняват функции в избирателните секции
25 март 2009 | 07:50 | Агенция "Фокус"
Анкара. Премиерът Реджеп Тайип Ердоган разкритикува остро решението на Висшата избирателна комисия /ВИК/ на Турция жени, носещи забрадки по мюсюлманската традиция, да не могат да изпълняват служебни функции в избирателните секции в деня на местните избори, пише турският вестник „Хюриет”. Ердоган посочи, че ВИК прави голяма грешка, като изтъква мотива, че това е публична територия. По думите му лицата, които изпълняват функции в избирателните секции не са държавни служители, а представители на политическите партии. Според турския премиер това е препятствие пред демокрацията в страната.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2