Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 26 март 2010 г.

Турските новини - 26.03.2010 г. !

Трима моряци са ранени, след като пирати са нападнали турски кораб край бреговете на Нигерия
26 март 2010 | 16:59 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Абуджа/Истанбул. Трима моряци са ранени, след като пирати са нападнали турски товарен кораб край бреговете на Нигерия, съобщава агенция Ройтерс.
Група от около 10 въоръжени пирати са атакували кораба „Ozay 5” късно вечерта в четвъртък. Те са откраднали парите и мобилните телефони на моряците, но са избягали, след като екипажът е подал сигнал за бедствие.
Двама от пострадалите моряци са турски граждани, а един е нигериец.

Щяхме да сме по-ентусиазирани от Франция за помощ на Гърция, ако бяхме в ЕС, каза турският преговарящ с ЕС
26 март 2010 | 16:02 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Брюксел. Ако днес бяхме членки на ЕС, щяхме да бъдем по-чувствителни и по-ентусиазирани от Франция за решаването на икономическите и финансовите проблеми на Гърция, заяви главният преговарящ на Турция с ЕС, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. На пресконференция след срещите си в Брюксел Егемен Багъш изрази задоволство от постигането на консенсус между европейските лидери относно спасителния план за Гърция. Той посочи, че това ще успокои в икономически план Гърция и тя ще се насочи към решаването на двустранните проблеми с Турция. Багъш припомни поговорката, че ако гори къщата на съседа, трябва да помогнете, защото пожарът може да обхване и вашия дом.
Той добави още, че е имал кратка среща в Брюксел с гръцкия премиер Георгиос Папандреу и го е поздравил за постигнатия резултат и е отправил посалние към него за решаване на двустранните проблеми. Багъш каза също, че се планира двуестранна среща през май или юни в тази насока на ниво премиери и министри.

АФП: Визитата на германския канцлер в Турция изкара на яве противоречията по членството на страната в ЕС
26 март 2010 | 16:02 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Истанбул. Германският канцлер Ангела Меркел ще пристигне в понеделник на двудневна визита в Турция въпреки дълбоките различия с лидерите на страната относно членството й ЕС, предаде АФП.
Във времето, оставащо до визитата, която ще се състои на 29 и 30 март, бяха изкарани на яве противоречията между двете страни, след като Меркел подчерта съпротивата си на предоставянето на членство на Турция, а Анкара отвърна, отхвърляйки нейното предложение за специални отношения.
„Това ще бъде трудна визита, някои изявления може дори да засенчат двустранните отношения”, каза Семих Идиз, експерт по международните отношения в турското издание „Милиет”.
В изявление, публикувано от турските вестници в сряда, Меркел каза, че по време на своята визита тя ще говори за „привилегировани отношения” с Турция, вместо членство.
Тя също подчерта, че преговорите за присъединяване на Турция продължават да бъдат с „отворен край”, което на гарантира сигурното членство на Турция.
Турция незабавно отговори, че присъединяването на страната към ЕС няма алтернатива.
„Нашата позиция е ясна… Турция няма алтернативен избор, освен пълноправното членство”, каза говорителят на външното министерство Бурак Озугергин.
От началото на преговорите за присъединяване през 2005 г., Турция е успяла до момента да отвори само 12 преговорните глави, които страните кандидат-членки трябва да затворят, за да могат да получат членство в ЕС.

Мехмет Давутоглу: Турция винаги ще бъде на страната на Македония
26 март 2010 | 15:42 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Скопие. Македонският външен министър Антонио Милошоски се срещна днес в Скопие с турския си колега Мехмет Давутоглу, който е на двудневно посещение в Македония, предаде македонската телевизия Алсат-М.
„Турция придава голямо значение на политическата стабилност, просперитета и стабилността на Македония, тъй като страната е в сърцето на Балканите. Точно по тази причина Анкара сред първите призна Македония под конституционното й име и ще продължи да я признава. Вярвам, че пътят на Македония към ЕС трябва да бъде отворен, а Турция ще продължи да подкрепя страната по пътя към НАТО. Винаги ще бъдем на страната на Македония”, заявил Давутоглу след срещата.

Адвокати в Турция внесоха в прокуратурата жалба срещу началника на Генералния щаб Илкер Башбуг
26 март 2010 | 15:14 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Сивас. Група адвокати от дружеството „Платформа, призоваваща към право” в Турция внесе в прокуратурата жалба срещу началника на Генералния щаб генерал Илкер Башбуг и други високопоставени представители, пише турският вестник „Ватан”. Адвокати от Кайсери, Сивас и Невшехир са сезирали прокуратурата, че Башбуг, заместник-председателят на Висшия съвет на прокурорите и съдиите Кадир Йозбек и депутатите от Народнорепубликанската партия Ахмет Ерсин и Ерол Тъназтепе оказват натиск върху разследването на прокуратурата в Ерзинджан относно задържаните по делото „Ергенекон”. Като доказателство се цитират изявления на Башбуг и посочените лица.

Управляващата ПСР в Турция заяви, че не обмисля смъкване на избирателната бариера
26 март 2010 | 14:50 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Смъкването на избирателната бариера не стои на дневен ред в проекта ни за конституционни промени, обяви Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ в Турция, пише турският вестник „Ватан”. Във връзка с искането на Партията на мира и демокрацията за евентуална подкрепа на конституционния пакет при гласуването в парламента заместник-председателят на ПСР Бекир Боздаг коментира, че не обмислят подобна промяна. Подобно искане беше заявено и от Демократичната лява партия.
Избирателната бариера за влизане на политически партии в парламента в Турция е 10 %.

Турция: Ще разискваме привилегированото партньорство, ако ЕС формулира нов статут, каза Егемен Багъш
26 март 2010 | 14:28 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. В Достиженията на правото на ЕС, състоящи се от 110 000 страници, няма такъв член като „привилегировано партньорство”, заяви главният преговарящ на Турция с ЕС Егемен Багъш, пише турският вестник „Заман”. Багъш, който коментира визитата си в Брюксел, посочи, че ако членките на ЕС вземат решение за създаване на нов статут на членство и ако определени членки минат на този статут, тогава и Турция ще приеме да го разисква. Багъш добави, че ако ЕС се наеме детайлно да формулира какво означава партньорство, то ще се види, че тя няма по-голям партньор от Турция. Той посочи, че няма да приемат да разискват статут, който не съществува в документите на ЕС, още повече, че подписът и на госпожа Меркел, която настоява за това, стои под документа за продължаване на преговорите с Турция за членство в ЕС.
В навечерието на посещението си в Турция Ангела Меркел каза пред турски журналисти, че между ЕС и Турция има преплетени отношения в отговор на въпрос защо се противопоставя на пълноправно членство на Турция в съюза и какво означава привилегировано партньорство. „Преговорните глави са общо 35, сигурна съм, че 27-28 от тях може да бъдат приключени и това наистина означава привилегирована партньорство”, бе отговорът на германския канцлер, цитиран от вестник „Милиет”.
Агенция "Фокус" припомня, че Германия се обявява за привилегировано партньорство, вместо за пълноправно членство на Турция в ЕС с аргумента, че страната не е готова да стане член на съюза.Франция е на същата позиция.

60 камиона с боеприпаси и военни части са били изпратени в района на Югоизточна Турция за операция срещу ПКК
26 март 2010 | 13:53 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Болу. 60 цивилни камиона с боеприпаси и военни части са били изпратени в района на Югоизточна Турция от командването на втора командирска бригада в Болу за операция срещу терористичната организация Кюрдска работническа партия, пише турският вестник „Хюриет”. Войниците от бригадата са преминали през специално обучение за борба срещу терористите.

Турция: Криза породи искането на осъдени членове на ПКК да дадат показания на кюрдски език
26 март 2010 | 13:00 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Болу. Криза е възникнала в съда в турския град Болу заради искане на осъдени терористи от Кюрдската работническа партия /ПКК/ да дадат показания на кюрдски език, пише турският вестник „Ватан”. 25 терористи от Кюрдската работническа партия /ПКК/, осъдени на доживотен затвор, които са излежавали присъдата си в затвора в Болу, са били доведени на разпит в прокуратурата в Болу по искане на Съда за тежки наказания в Анкара при изключително засилени мерки за сигурност. След като са заявили, че искат да дадат показанията си на кюрдски език, е било взето решение те да бъдат отведени в Анкара поради липса на щатен преводач.

Предложените конституционни промени в Турция срещат съпротивата на светските елити, според „Економист”
26 март 2010 | 12:36 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Лондон/Анкара. Предложеният пакет за промени в конституцията от управляващата Партия на справедливостта и развитието в Турция срещна съпротивата на светските елити. Това коментира британското списание „Економист”, пише турският вестник „Милиет”. Според коментар на списанието предложеният пакет ще намали мощта и позициите на генералите и техните съюзници в съдебната система, които навремето бяха много силни. Списанието отбелязва, че висшите представители на съдебната система, които са крепост на светския характер като опозиционната Народнорепубликанска партия, са против всякаква намеса и ограничаване на пълномощията им. Пакетът предвижда правителството да добие влияние при назначаването на Висшия съвет на прокурорите и съдиите, което се оценява като „цивилен преврат” от НРП и представителите на правосъдната система.

Трима моряци бяха ранени при нападение срещу турски танкер край бреговете на Нигерия
26 март 2010 | 12:07 | Агенция "Фокус"
Начало / Свят
Анкара. Трима моряци бяха ранени при нападение на въоръжени екстремисти срещу танкер, плаващ под турски флаг на котва край нигерийското крайбрежие, предаде АФП, позовавайки се на турските власти.
При инцидента група от осем нападатели се качили на кораба Ozay-5 и взели личните вещи и мобилните телефони на екипажа, казаха пред Анадолската агенция представители на турската мореплавателна служба. След като член на екипажа задействал алармената инсталация на кораба избухнал сблъсък с нападателите, при който били ранени двама турски и един нигерийски моряк. От съобщението не става ясно как точно са пострадали те, но се отбелязва, че са хоспитализирани в Лагос и състоянието им не е животозастрашаващо.

Си Ен Ен Тюрк: Селски пазач е загинал при експлозия на мина, заложена от ПКК в Югоизточна Турция
26 март 2010 | 12:06 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Шърнак. Селски пазач е загинал в резултат на експлозия на мина, заложена от Кюрдската работническа партия /ПКК/ в околия Улудере, провинция Шърнак, Югоизточна Турция, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Селският пазач Февзи Алтюрк, който е бил на служба заедно със силите за сигурност на граничната линия Улудере-Баглъджа е бил тежко ранен при минна експлозия, станала снощи към 23,55 часа. Той е бил откаран с военен хеликоптер в болница в Шърнак, но въпреки усилията не е могъл да бъде спасен.

Турският външен министър ще има срещи в Скопие с президента, премиера и председателя на парламента
26 март 2010 | 12:01 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Скопие. Турският министър на външните работи Мехмет Давутоглу, който на двудневно посещение в Македония, днес ще бъде приет от президента Георге Иванов, от премиера Никола Груевски и председателя на парламента Трайко Веляновски, съобщават македонски медии. Давутоглу ще разговаря и с колегата си Антонио Милошоски. В македонския парламент Давутоглу ще се срещне с парламентарната група за сътрудничество с Турция.
Турският външен министър вчера бе в Охрид, където откри почетно консулство на Турция. Давутоглу посети и къщата паметник на Мустафа Кемал Ататюрк в Битоля и шарената джамия в града.

„Милиет”: Кмет от ПМД в Турция поиска връщане в града на преместена армейска част
26 март 2010 | 11:53 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Хаккяри. Преместването на командването на 20-та гранична жандармерийска бригада в друг град изтъкна като причина за спада на населението в управляваната от него околия кмет от Партията на мира и демокрацията в Турция, пише турският вестник „Милиет”. Кметът на околийския център Чукурджа, провинция Хаккяри в Югоизточна Турция, Мехмет Канар посочи, че на 29 март 2009 година в околията са били регистрирани 8957 жители, а в момента са регистрирани 5946 жители. Той определи преместването като резултат на политическа атака, тъй като околията е управлявана от ПМД. С преместването е бил драстично намален и бюджетът, с който общината е можела да покрива разходи по инфраструктурни и социални дейности.
Кметът поиска връщането на командването отново в Чукурджа.

Турски печат: За приемането на промените в конституцията може да се стигне до референдум, смятат управляващите
26 март 2010 | 11:22 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Продължаващите в Турция спорове между управляващи и опозиция по предложения пакет от конституционни промени привличат вниманието на турските вестници днес. Вестник „Милиет” цитира думите на вицепремиера Джемил Чичек, че както се вижда, за приемането на конституционния пакет ще се стигне до референдум. На среща с представители на синдикати и съюзи на работодатели вчера той посочи, че ако не получат необходимата подкрепа от 367 депутати в парламента за приемането на промените, ще отведат въпроса към референдум, за да „чуят” мнението на хората, които са им делегирали пълномощия. По думите му промяната в конституцията е закъсняла и те търсят най-широк консенсус, за да направят това.
Вестник „Заман” пише, че предложеният пакет за конституционни промени е получил подкрепата на голяма част от бизнеса. Вчера представители на управляващата Партия на справедливостта и развитието са посетили поотделно съюзи на бизнесмени, индустриалци и работодатели, за да чуе техните позиции . От ТЮСИАД са подкрепили реформата в конституцията, но са разкритикували редица точки в пакета, а ТУСКОН са представили и свой текст за промени, като са изразили подкрепа за промените. Представителите на синдикатите и бизнесмените са изразили позиция, че промяната трябва да посреща очакванията на обществото. На срещите е станало ясно и къде се различават позициите на правителството и отделните организации по пакета.
Вестник „Хюриет” се спира на позицията на вицепремиера Бюлент Арънч, че при гласуването може да се случи някои депутати от ПСР да гласуват различно, но е недопустимо според него да не се подкрепи проект, предложен от партията. Според него ако депутатите от опозиционните партии гласуват по съвест, от тях може да дойде към 25 % подкрепа за пакета.
Вестник „Йени шафак” също обръща внимание на думите на Джемил Чичек относно промяната на конституцията, който отбелязва, че в демокрациите окончателното решение вземат гражданите и при един евентуален референдум те ще посочат дали желаят Турция да продължи с тази конституция или тя да бъде променена в съответствие със съвременните европейски изисквания.

„Йени шафак”: Турски кораб е бил нападнат от пирати край бреговете на Нигерия
26 март 2010 | 11:05 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Турски кораб е бил нападнат от пирати край бреговете на Нигерия, пише турският вестник „Йени шафак”. Трима души от екипажа са били ранени при атаката.
8-10 въоръжени пирати са нападнали кораба „Озай-5”, плаващ под турски флаг, който е бил на котва край нигерийския бряг. След получен сигнал от кораба се е намесила спасителната морска служба, която с помощта на нигерийските власти, е спасила екипажа и е откарала ранените моряци в болницата в Лагон.

Ангела Меркел отхвърли идеята на турския премиер за турски училища в Германия
26 март 2010 | 10:23 | Агенция "Фокус"
Начало / Европейски съюз
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел отвърна на предложението на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган за създаване на турски училища в Германия, дни преди официално посещение в Анкара, предаде АФП.
„Не мисля, че това ни помага, защото смятам, че турските деца и ученици трябва да посещават германски училища,” каза тя пред регионалния вестник „Пасауер нойе пресе”.
Реакцията на Меркел бе в отговор на предложението на Ердоган, което предизвика силни реакции в Германия, страната с най-голямо турско население извън Турция. В интервю за седмичника „Ди Цайт” той каза: „В Турция имаме германски гимназии, защо да няма турски училища в Германия?”.

„Сабах”: Командир на Военната академия в Турция ще бъде съден във връзка с твърденията за военен преврат
26 март 2010 | 09:03 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Истанбул. Разпитваният вчера заместник-командир на Военната академия в Турция корпусен генерал Юрдаер Олджан във връзка с твърденията за план за военен преврат, беше пуснат и ще бъде съден без постоянна мярка за задържане, пише турският вестник „Сабах”. Вчера Олджан даде показания пред прокурорите със специални пълномощия Сюлейман Пехливан и Али Хайдар в съда в Бешикташ в Истанбул. След разпита той беше отведен в 12-ти съд за тежки наказания. Съдията разпореди да бъде съден без постоянно задържане. Адвокатът на генерала Шенер Атълган посочи, че обвинението към него е за членство в нелегална организация. За разпит по разследването се чакат още двама корпусни генерали и един корпусен адмирал.

„Ватан”: Опозиционните ПНД и НРП в Турция се противопоставиха на пропагандата на кюрдски език
26 март 2010 | 08:38 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Приемането на законова поправка, която узаконява словесната предизборна пропаганда на кюрдски език, срещна съпротивата на опозиционните Народнорепубликанска партия /НРП/ и Партия на националистическото движение /ПНД/ в Турция, пише турският вестник „Ватан”. Предложението за промяна в избирателния закон, позволяваща пропаганда на традиционните езици на местното население, мина през парламентарна подкомисия с подкрепата на Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ и Партията на мира и демокрацията /ПМД/. По време на обсъжданията от НРП гласуваха с „въздържал се”, а от ПНД отхвърлиха предложението. При обсъжданията се сблъскаха остро представителите на ПСР и ПНД.
От своя страна ПМД внесе предложение разрешаването на пропаганда на местни езици да е безусловна, но ПСР отхвърли това искане. Така допускането на такава пропаганда беше обвързано с условието „да не нанася вреда на целостта на страната и нацията”.

„Йени шафак”: Високопоставени членове на ПКК, задържани в Белгия, бяха пуснати на свобода условно
26 март 2010 | 08:18 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Брюксел/Анкара. Двама високопоставени представители на Кюрдската работническа партия /ПКК/, които бяха задържани в Белгия при операция в началото на месеца, бяха пуснати условно от съда, пише турският вестник „Йени шафак”. Отговорникът на организацията за Европа Ремзи Картал и известният като касата на организацията Зюбейр Айдар бяха задържани при широкомащабна операция с още 6 терористи от ПКК. Шестима от тях, сред които Картал и Айдар, бяха пуснати вчера с решение на съда и ще бъдат съдени без постоянна мярка за задържане.
Федералният прокурор Ливе Пеленс изрази учуденост от това решение, но посочи, че то не означава, че съдът признава освободените за невинни, а при настоящите условия ще ги съди без да ги задържа за постоянно.

„Заман”: 4 души са задържани при операция срещу структура на ПКК в Източна Турция
26 март 2010 | 07:58 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Карс. Четирима души са задържани при операция срещу структура на Кюрдската работническа партия /ПКК/ в град Карс, Източна Турция, пише турският вестник „Заман”. Екипи на отдела за борба срещу тероризма към полицията в Карс са организирали операция срещу членове на градската структура на ПКК, известна като Съюз на общностите на Кюрдистан. При операциите са били иззети и документи и пропагандни материали.

„Заман”: Абдуллах Гюл ще обсъди с политолози и юристи предложените конституционни промени
26 март 2010 | 07:41 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Президентът на Турция Абдуллах Гюл ще обсъди с политолози и юристи предложените промени в конституцията на страната, пише турският вестник „Заман”. Гюл, който се срещна с представителите на висшите съдебни институции и лидерите на парламентарно представените политически партии за провеждането на съдебна реформа, съответстваща на стандартите на ЕС, в понеделник ще приеме в резиденция „Чанкая” изтъкнати представители на политическите науки и на правото. Срещата, инициирана от президента, е в отговор на призива да влезе в ролята на посредник за намиране на консенсус по предложените промени.

Photobucket

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2