Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 24 май 2009 г.

Новините от и за Турция-24.05.2009 г.

Европа | 24.05.2009

Турция срещу визовия режим

Турски деца демонстрират срещу визовия режим:
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Турски деца демонстрират срещу визовия режим: "Нуждае ли се и моята кукла от виза?"

В Турция се множат исканията гражданите на страната да могат да пътуват без виза за Германия и други страни от Европейския съюз. На форум в Анкара бяха изложени някои аргументи в подкрепа на тези искания.

На международния симпозиум, посветен на въпроси на интеграцията, редица юридически експерти обвиниха Европейския съюз и най-вече Германия, че не зачитат валидното право, продължавайки да изискват от турските граждани визи. Обвинението се отправя на фона на решение на Европейския съд от февруари, според което Германия трябва да смекчи своите визови предписания.

Отменянето на визовия режим би довело до по-голям приток на турци в ГерманияBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Отменянето на визовия режим би довело до по-голям приток на турци в Германия

В кои случаи турците не се нуждаят от виза?

Оспорван е въпросът колко турски граждани трябва да бъдат освободени от визовия режим на базата на това решение. Турският министър за евроинтеграция Ежемен Багиш наистина се въздържа от конкретни искания, призова обаче турците да се запознаят с правата си и окачестви решението на Европейския съд като положителен пример.

В началото на месеца германското вътрешно министерство реши занапред в Германия да бъдат допускани без визи турски шофьори на камиони, монтажници, учени, хора на изкуството и спортисти. В Турция това решение бе посрещнато с изключително внимание. Някои вестници коментираха, че по този начин падали границите към Европа. За много турци решението на федералното вътрешно министерство е важно и поради това, че голям брой турски граждани искат да заминат за Германия на посещение при свои близки или за бизнес, но често не получават визи.

Преселническа вълна от Турция?

Евентуално тотално отменяне на визовия режим най-вероятно би довело до значително по-голям приток на турци в Германия. Депутатът в Европаламента от Германската социаледомкратическа партия Вурал Йожер, който е от турски призход, разкритикува действията на турската страна, заявявайки, че няма никаква полза от това да се настоява само за собствените права, а че трябва да се гледа сериозно също и на страха на много германци от евентуална преселническа вълна от Турция.

БЕ/ЙЙ/ДВ

-
Среща на външните министри от ОИК...

В столицата на Сирия Дамаск продължава 36тата среща на външните министри на страните членки на организацията Ислямска Конференция...

Posted 24.05.2009 09:25:29 UTC

Updated 24.05.2009 09:25:29 UTC

В столицата на Сирия Дамаск продължава 36тата среща на външните министри на страните членки на организацията Ислямска Конференция.
Министърът на външните работи Ахмед Давутоглу, който представя Турция на срещата, провежда двустранни контакти с външните министри на страните членки.
Давутоглу разговаря с генералния секретар на Арабската лига Амр Муса, външния министър на Иран Манучехр Мюттеки, палестинския външен министър Рияд Ел Малики и външния министър на Ирак Хошяр Зебари.
По време на разговора с външния министър на Палестина, Давутоглу отбеляза, че докато не бъде постигнат компромис между палестинските групировки, усилията за мир в Близкия Изток няма да дадат очакваните резултати.
На срещата с иранския външен министър бяха обсъдени двустранните търговски отношения, а също така и проблемите в Афганистан и Пакистан.
Сред обсъжданите въпроси бяха развоя на политическите събития в Ирак и предстоящите президентски избори в Иран.
В дневния ред на срещата на Давутоглу с иракския външен министър Зебари бяха изборите в Ирак и въпроса с водите преодоляващи граници.
Зебари каза, че Турция е приела много важно решение във връзка с проблема с водите преодоляващи граници, и че са доволни от дадените гаранции, че ще бъде отпускана водата, необходима за покриването на нуждите в Сирия и Ирак.
Външният министър на Турция Давутоглу отбеляза, че Турция споделя проблемите на братските страни Сирия и Ирак и че ще окажат помощ за разрешаването на регионалните проблеми.
Давутоглу подчерта, че ще осигурят на Сирия и Ирак вода според възможностите си.
-
Преглед на турския печат 24.05.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 24 май 2009 година.

Posted 24.05.2009 10:47:24 UTC

Updated 24.05.2009 11:17:16 UTC

Днешните вестници отделят широко място на новините във връзка с 36тата среща на външните министри на страните членки на организацията Ислямска Конференция в Дамаск...

Вестник Стар съобщава, че в Дамаск е започнала 36тата среща на външните министри на страните членки на организацията Ислямска Конференция с участието на 57 страни. В новината пише, че на заседанието Турция е представяна от външния министър Ахмет Давутоглу и предава, че държавният глава на Сирия Бешар Есад е казал „В света няма място за слабите. Тази сила може да бъде обезпечена с икономическо и научно развитие и политическо сътрудничество”.

Вестник Миллиет отбелязва, че сирийският държавен глава Бешар Есад е казал: „Неуспехът на миротворния процес е открит показател, че Израел е най-голямата пречка пред мира. Опита, който добихме от косвените преговори водени с посредничеството на Турция също доказа тази истина”.

Вестник Йени Шафак в новината със заглавие „Не проявявайте инат може да се окаже опасно” съобщава, че външният министър на Швеция Карл Билд е предупредил президента на Франция Никола Саркози и канцлера на Германия Ангела Меркел предлагащи на Турция да бъде дадено не пълноправно членство, а привилигировано партньорство „Разберете, че мнозинството подкрепя Турция. Ако Турция не стане член на ЕС това ще има отрицателни последици за Съюза”.

Вестник Стар съобщава, че въпреки глобалната криза в световноизвестния туристически курортен център Анталия е бил открит най-луксозния в света хотел. В новината се отбелязва, че на откриването на суперлуксозния хотел „Мардан Палас”, чиито строеж е възлязал на 1 милиард и 400 милиона долара са участвали световно известни звезди като Моника Белучи, Парис Хилтън, Ричърд Гийър, Шарън Стоун и Том Джонс. Хотелът се простира на площ от 180 000 квадратни метра, за собствения плаж на хотела пък са донесени 9 000 тона пясък от Египет, а за приборите за хранене са похарчени 1 милион и 35 хиляди долара.

Вестник Заман в новината със заглавие „Ден на турската култура в Ню Йорк” отбелязва, че 28мият традиционен турски парад организиран от Федерацията на турско-американските дружества е преминал много колоритно. В новината пише, че държавният министър на Турция Хаяти Йазъджъ, който е участвал на церемонията е казал „Турското общество трябва да спазва правилата на САЩ, но същевременно трябва да съхрани и турската култура”.

Вестник Сабах предава, че министрът на енергетиката Танер Йълдъз е казал, че посещението му в Туркменистан е преминало много ползотворно и че са постигнали споразумение за съставянето работна група, която да работи над конкретни проекти.
-
VOT Слушай новини на Български




24.05.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български




24.05.2009
-
Учебниците в Турция ще бъдат изчистени от изрази, правещи разделение между половете
24 май 2009 | 14:07 | Агенция "Фокус"
Анкара. Кампания за премахване от учебниците на изразите за полово разделение, които поставят в неравностойно положение мъжете и жените, започна министърката на националното образование в Турция Нимет Чубукчу, пише турският вестник „Милиет”. Първата жена в Турция министър на образованието пренесе дейността си, насочена към равнопоставеност на мъжете и жените, от държавното министерство за семейството и жените и в просветното министерство. В тази връзка тя се срещна с представители на синдикатите в областта на образованието и неправителствени организации. По предложение на синдикатите ще бъдат прегледани учебниците за начален и основен курс за текстове, водещи до насаждане на класическия модел на разделение между половете. По заповед на Чубукчу в учебниците вече няма да присъстват изрази като „Майката се грижи за къщата и реда в домакинската дейност”. Ще бъдат премахнати и илюстрациите с майката, която готви в кухнята и бащата, който чете вестник пред телевизора в хола. Новата министърка обясни стъпката си със стремежа за укрепване на равнопоставеността между мъжете и жените, за който ще работи и в образователната сфера.

Президентът на Сирия Башар Асад прие министъра на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу
24 май 2009 | 13:36 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Президентът на Сирия Башар Асад прие министъра на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу, пише турският вестник „Заман”. Давутоглу е в Дамаск за заседанието на Организация Ислямска конференция. Срещата се е състояла в работния кабинет на Асад. Повече подробности за нея не се съобщават, пише вестникът.

Турция и България провеждат съвместно военно учение между 25 и 29 май
24 май 2009 | 13:23 | Агенция "Фокус"
София/Анкара. Турция и България ще проведат съвместно военно учение с обмяна на подразделения между 25 и 29 май, пише турският вестник „Заман”. Учението ще се състои в района на Хасково в България. Според изявление на Генералния щаб на Турция учението, което ще се проведе под мотото „Опазването на мира и движението за оказване на хуманитарна помощ”, има за цел да засили връзките между сухопътните сили на двете страни в подготовката, да разшири възможностите за съвместна дейност и в обучително-възпитателната дейност на кадрите. В учението ще участват по една сухопътна част от Турция и България, пише вестникът.

АФП: Двама кюрдски сепаратисти са ликвидирани в Източна Турция
24 май 2009 | 13:14 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турски войници са ликвидирали двама кюрдски сепаратисти в източната част на страната, предаде АФП.
По време на операция срещу Кюрдската работническа партия (ПКК) на силите за сигурност близо до град Малазгирт, в провинцията Мус са застреляни двама сепаратисти.
Силите за сигурност започнаха разследване дали един от убитите екстремисти е замесен при ракетна атака миналата година срещу полицейски участък в Малазгирт, при която загина един офицер и бяха ранени други трима, допълва агенцията.

„Хюриет”: 376 кг наркотици, принадлежащи на ПКК, са заловени в провинция Диарбекир през последните дни
24 май 2009 | 12:53 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. 376 килограма наркотици, принадлежащи на Кюрдската работническа партия /ПКК/, са били заловени в провинция Диарбекир през последните дни, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”. Според писмено изявление на валийството в Диарбекир в рамките на борбата срещу тероризма и нелегалния трафик са били проведени операции в околиите Лидже, Силван, Хазро и Коджакьой. При операцията на 21 май край грамади струпани камъни и в гористи местности на селата Чавундур и Долунай, околия Лидже, и село Боюнлу, околия Коджакьой, са били открити укрити 248 кг наркотици на прах, 75 килограма наркотици трева и 39 килограма семена от коноп. Също при операция на 19 май в кола, която се е опитвала да избяга в района Сур-Мермер са били заловени 51,5 кг наркотици трева, а във влака Куртулан-Истанбул са били заловени 2,1 кг наркотици на прах.
В изявлението се посочва, че трафикът на дрога е най-важният финансов източник на ПКК и борбата на органите на реда срещу него ще продължи с решимост и твърдост.

Изгонването на различните етнически групи от страната ни беше фашистко действие, каза турският премиер
24 май 2009 | 11:51 | Агенция "Фокус"
Дюздже. Изгонването на представители на различни етнически групи от страната ни беше последица от едно фашистко действие, каза премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган пред областен конгрес на Партията на справедливостта и развитието в Дюздже, пише турският вестник „Хюриет”. В отговор на атаките на опозицията за почистване на мините по турско-сирийската граница Ердоган припомни събитията с малцинствата от миналото на областния конгрес на ПСР в Дюздже вчера. По въпроса за критиките от опозицията срещу решението на правителството за разчистване на граничния район от мините и превръщането им в земеделски площи Ердоган каза, че опозицията не предлага нещо позитивно и градивно. Той посочи, че ще работят всячески за страната си и не приемат твърденията, че държавата се изплъзва от ръцете заради това, че в нея идват чужди инвеститори от други вероизповедния. „Преди от страната ни бяха изгонени различни етнически групи. Това беше фашистко действие”, каза Ердоган пред съмишлениците си.

„Заман”: В ислямския свят е необходима е нова визия, съответстваща на времето, каза Ахмет Давутоглу
24 май 2009 | 11:31 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Много повече от преди е необходим мир, взаимен диалог, комуникация и стабилност, заяви министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу на срещата на Организация ислямска конференция в Дамаск, пише турският вестник „Заман”. В изказването си на форума Давутоглу изтъкна, че е необходима нова визия в ислямския свят, която да съответства на времето, на ценностите, на традициите. Той посочи, че в ислямския свят се появява една нова геостратегическа, геополитическа и геоикономическа култура. Първият турски дипломат изрази позиция, че Израел трябва да приеме незабавно решаването на палестинския въпрос на принципа на двете държави и изрази подкрепа за възстановяването на Ирак. Той изтъкна, че Турция следи отблизо развитието на ситуацията в Афганистан и изрази категорична позиция, че Пакистан трябва да бъде подкрепен в борбата срещу тероризма в икономически, политически и социален аспект.
В изказването си турският външен министър засегна и въпроса с Нагорни Карабах и изрази подкрепа за териториалната цялост на Азербайджан.
В рамките на заседанието на ОИК Давутоглу имаше вчера и двустранни срещи със свои колеги. Той разговаря с иранския външен министър Манучехр Моттаки, с иракския пръв дипломат Хошайр Зебари, палестинския външен министър Рия дал Малики. Пред Малики той подчерта, че е необходим диалог между палестинските групи за установяване на траен мир.

При управлението на ПСР Турция измина значителен път в развитието на икономиката, каза турски министър
24 май 2009 | 10:49 | Агенция "Фокус"
Истанбул. При управлението на Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ Турция измина значителен път в развитието на икономиката, но има още много да се направи, за да продължи това и тя влезе сред 10-те най-развити икономики в света в 2023 година, каза държавният министър Джевдет Йълмаз, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. На събрание, организирано от Индустриалната камара в Истанбул, в което участваха и членовете на Търговската и промишлена палата в Шанлъурфа, Йълмаз изтъкна, че Турция е 17-та по големина икономика в света. Той посочи, че в света съществува конкурентна среда и глобализацията не носи само положителни неща и финансовата криза в момента се отразява и върху Турция. „Това налага добре да бъде анализирана и „прочетена” средата, да бъдат разбрани проблемите, за да може да се вземат ефикасни мерки”, каза турският министър. Йълмаз посочи, че за да бъде изведена Турция на най-високо равнище по конкурентноспособност, трябва да се премахне дисбалансът в развитието на регионите и да бъде осигурен вътрешен мир и в тази връзка правителството и ПСР отдават голямо значение на плана за развитието на Югоизточен Анадол. Турският министър добави, че в ход е реализирането на 70 проекта по тази програма и за това е необходима и ключова подкрепата на частния сектор.

„Сабах”: Лидерът на НРП Дениз Байкал предприема обиколка в Югоизточен Анадол
24 май 2009 | 09:43 | Агенция "Фокус"
Анкара. Лидерът на опозиционната Народнорепубликанска партия в Турция Дениз Байкал започва обиколка в Югоизточен Анадол, пише турският вестник „Сабах”. Байкал ще посети провинциите Адъяман, Шанлъурфа и Мардин. В сряда със специален самолет Байкал ще замине за Адъяман както за да благодари за подкрепата за НРП, така и за да отправи послания към населението на областта. Опозиционният лидер предприема обиколката си в период, когато в резултат на думите на президента Абдуллах Гюл, че съществуват исторически възможности за решаване на кюрдския въпрос, силно разгорещиха споровете в тази насока. Байкал ще посети околиите, в които НРП спечели кметските места на местните избори на 29 март. Той ще посети околийския център Бесни, провинция Адъяман, след което ще отиде в Халфети, провинция Шанлъурфа и Йомерли, провинция Мардин.
Посланието, което Байкал ще отправи към населението на региона, ще бъде да се даде принос към всяко решение по кюрдския въпрос, което е в рамките на унитарната държава и което ще помогне за обединението. Опозиционният лидер ще постави акцент върху необходимостта от спирането на тероризма и върху стъпките, които трябва да бъдат направени в посока към развитието на региона. Преди визитата си Байкал вече изтъкна, че Турция не е расистка държава и възможностите за образование и здравеопазване трябва да са еднакви за всички, трябва да се окаже подкрепа на развитието на икономиката на региона, да се спасят младите от привличането им от Кюрдската работническа партия /ПКК/.


Турският външен министър Ахмет Давутоглу е в Дамаск за заседанието на Организация ислямска конференция
24 май 2009 | 09:08 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу е в сирийската столица Дамаск за участие в заседанието на Организация ислямска конференция, пише турският вестник „Сабах”. Вчера заседанието на ОИК беше открито от генералния секретар проф. Екмеледдин Ихсаноглу. На форума участва и президентът на Сирия Башар Асад.

„Милиет”: Прокюрдската ПДО в Турция няма да дава показания в съда, каза лидерът Ахмет Тюрк
24 май 2009 | 08:54 | Агенция "Фокус"
Ван. Лидерът на прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/ в Турция Ахмет Тюрк заяви, че няма да отидат в съда за даване на показания, пише турският вестник „Йени Шафак”. На митинг в град Ван, организиран от ПДО, Тюрк каза, че вярва в съществуването на демократични начини за решаване на кюрдския въпрос. „В същото време обаче знаем, че има и среди, които се хранят от войната и защитават националистическите расистки възгледи”, изтъкна прокюрдският лидер. Той добави пред симпатизантите на партията, че въпреки имунитета, те са били привикани в съда, за да бъдат съдени. Тюрк определи това като действие, присъщо на типа мислене на организацията „Ергенекон” и каза, че докато имат имунитет депутатите от ПДО няма да отидат в съда.

Две турски военни учения се провеждат в Егейско море
24 май 2009 | 06:58 | Агенция "Фокус"
Анкара. Две турски военни учения се провеждат в Егейско море, съобщават медиите. Едното от тях - “Ефес”, приключва на 26 май. Второто учение -”Морски лъв”, ще продължи до 6 юни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2