Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 23 май 2009 г.

Новините от и за Турция-23.05.09 г.

Гюл разговаря със Зердари...

Президентът Абдуллах Гюл потърси по телефона президента на Пакистан Асъф Али Зердари...

Posted 23.05.2009 09:46:24 UTC

Updated 23.05.2009 09:46:24 UTC

Президентът Абдуллах Гюл потърси по телефона президента на Пакистан Асъф Али Зердари и му предаде пълната подкрепа на Турция в борбата на Пакистан с тероризма.
В изявлението на президентския прес-офис се подчертава, че Президентът Гюл е предал на Зердари, че Труция ще направи всичко, което е във възможностите й, на двустранна и на международна основа, за разрешаване на проблемите на над един и половина милиона бежанци напуснали родните си места в резултат на стълкновенията с терористите в Пакистан.
-
Турция изнесе автомобили за САЩ...

Турската автомобилостроителна индустрия изнесе автомобили за родината на автомобилите САЩ...

Posted 23.05.2009 09:35:24 UTC

Updated 23.05.2009 09:35:24 UTC

Турската автомобилостроителна индустрия изнесе автомобили за родината на автомобилите САЩ.
В словото, което произнесе на церемонията организирана в Коджаели по повод началото на износа на лекотоварни автомобили за САЩ, премиерът Ердоган отбеляза, че това е много важно събитие, тъй като е осъществено в обстановка на икономическа криза в страната и в света.
Ердоган каза, че полагат усилия за разгръщането на придобитите през последните 6 години придобивки и подчерта, че Турция ще посрещне стотния си юбилей като десетата най-голяма икономическа сила в света.
Той посочи, че до края на годината Турция ще преодолее икономическата криза и през 2010та година ще навлезе с нови сили в глобалната конкуренция.
След това премиерът Ердоган управлява един от лекотоварните автомобили, които ще бъдат изнесени и го предаде на американски представители.
-
Силва продължава визитата си...

Президентът на Турция Абдуллах Гюл организира официална вечеря в чест на намиращия се на посещение в Турция президент на Бразилия Лула Да Силва...

Posted 23.05.2009 09:30:46 UTC

Updated 23.05.2009 09:30:46 UTC

Президентът на Турция Абдуллах Гюл организира официална вечеря в чест на намиращия се на посещение в Турция президент на Бразилия Лула Да Силва. В словото, което произнесе на вечерята, президентът Гюл каза, че Турция и Бразилия са две страни модел в регионите си, тъй като са съумели да постигнат успехи едновременно и в демократизацията и в икономическото развитие.
На вечерята в Резиденция Чанкая присъстваха и бразилските футболисти от анкарския Генчлербирлиги Кахе и от Бурсаспор Тадеу.
Президентът Гюл отбеляз,а че Турция и Бразилия са две страни, чийто авторитет в света расте, и които са две мирни световни сили. Той каза, че и Турция и Бразилия са с постоянно развиващи се икономики. Гюл посочи, че народите на двете страни са известни в света с интереса си към литературата и футбола и че над 40тте бразилски футболисти в Турция представляват важен мост между двете страни.
Президентът на Бразилия Да Силва отбеляза, че двете страни имат силна икономика и влиянието им в света постоянно расте. Силва подчерта, че Световната Банка и Международният Валутен Фонд трябва да бъдат демократизирани, че е необходимо да се установи по-справедлив и демократичен световен ред и борбата с бедността и глада трябва да станат приоритетни цели.
Силва поиска да бъдат въведени промени и в Съвета за сигурност на ООН и да бъдат включени и развиващи се страни, за да отразява той по-правилно международната обстановка.
-
Преглед на турския печат 23.05.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 23 май 2009 година.

Posted 23.05.2009 11:21:30 UTC

Updated 23.05.2009 11:21:30 UTC

Днешните вестници отделят широко място на новините във връзка с първият износ на автомобили от Турция за САЩ и изявлението на премиера Р.Т.Ердоган по този въпрос; контактите между президента Абдуллах Гюл и президента на Бразилия Лула Да Силва; и на протестните реакции в Гърция във връзка с оскверняването на Коран от гръцки полицай.

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие ”Протестни реакции” съобщава, че в гръцката столица Атина по време на полицейска акция един полицай е скъсал и хвърлил Коран в следствие на което стотици имигранти са влезли в сблъсък със силите за сигурност.

Вестник Зман публикува новината по темата със заглавието „Грозна провокация”. В новината пише, че след като гръцки полицай е скъсал Коран собственост на сирийски имигрант многобройна група имигранти от арабските страни, Афганистан и Пакистан са влезли в сблъсък с полицията.

Вестник Йени Шафак съобщава, че Гърция не спазва решението на Европейския съд за човешките права, който бе осъдил Гърция за това, че не позволява използването на турски имена в Западна Тракия. Вестникът пише, че Европейският Съвет е взел решение за провеждането на разследване по въпроса и че се очаква Гърция да бъде порицана и да получи тежко парично наказание.

Вестник Йени Шафак отбелязва, че днес Германия ще избере своя 10ти президент. В новината пише, че съперници на настоящият президент на Германия Хорст Кьолер са Гезине Шван от Социалдемократическата партия и Петер Зодан от Лявата Партия. В новината се отбелязва, че Гезине Шван е име близко на Турция и че ако спечели изборите е възможно Германия да смекчи позицията си срещу членството на Турция в ЕС.

Вестник Стар съобщава, че Турското анонимно сдружение „Türkiye Petrolleri” и бразилската компания “Petrobras” са подписали договор за търсене на петрол в Черно море. Вестникът предава, че президентът А. Гюл е казал, че ще бъдат осъществени инвестиции за 800 милиона долара.

Вестник Заман пише, че с церемония, на която е участвал и премиера Р.Т.Ердоган първият лекотоварен автомобил произведен в Коджаели е бил изпратен за САЩ.

Вестник Сабах съобщава, че Генералният Директор на HSBC за Турция Пирайе Антика е била избрана за съветник на изпълнителния съвет на британския финансов гигант.

Вестник Стар отбелязва, че с цел привличането на холивудските продуценти да заснемат филмите си в Турция ще бъде поставен в сила закон за данъчни поощрения.

Вестник Миллиет в новината със заглавие ”Средната продължителност на човешкия живот в Турция се удължи с 4 години” съобщава, че според данните на Световната здравна организация през последните 7 години средната продължителност на човешкия живот в Турция е нараснала с 4 години и според това средната продължителност на живота на мъжете в Турция е 71 години, а на жените е 76 години.

Вестникът Хюрриет предава, че за откриването на хотел в световно известния туристически курортен център Анталия са пристигнали редица световно известни звезди, а именно: Ричърд Гийър, Марая Кери, Том Джонс, Шарън Стоун, Сиъл и Моника Белучи.
-
VOT Слушай новини на Български




23.05.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български




23.05.2009
-
В Истанбул заседава международна конференция по палестинския въпрос

23 май 2009 | 07:50 |

Истанбул. Днес е вторият ден на международна конференция по палестинския въпрос, която се провежда в Истанбул, съобщават медиите. Участниците - известни ислямски учени, представители на дружества за подкрепа на каузата на Палестина в различни страни, експерти по палестинския въпрос, депутати в турския парламент, обсъждат различни аспекти на палестинския въпрос. Предвижда се конференцията да завърши днес късно вечерта.

Турският външен министър участва в министерски форум на ОИК в Сирия


23 май 2009 | 07:30 |


Дамаск. Министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу е в Дамаск за участие в 36-то заседание на Съвета на външните работи на страните-членки на Организацията Ислямска конференция /ОИК/, съобщават медиите.
Форумът се открива днес и ще продължи до 25 май. Ще бъдат обсъдени регионални и международни въпроси, засягащи географските граници на страните от ОИК. Ахмет Давутоглу ще има отделни срещи със свои колеги от страни-членки на ОИК.

“Заман”: Турция засилва усилията си за обезвреждане на минните полета по границите си

23 май 2009 | 04:22 |

Анкара. Скоро след започване на дейността по обезвреждане на минните полета по 887-километровата си граница със Сирия, Турция засили усилията си за обезопасяване на минните полета и по границите си с България и Грузия, заяви министърът на отбраната Веджди Гьонюл, но отказа са разкрие колко ще струва обезвреждането по българо-турската и грузинско-турската граница, пише вестник "Заман".
Правителството взе решение за ускоряване на дейностите по обезвреждане на минните полета с цел да изгради нови военни постове по границата в навечерието на терористичното нападение срещу военния пост Актютюн в Хаккяри, при който загинаха 17 войници през октомври миналата година, припомня изданието.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2