Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 22 май 2009 г.

Новините от и за Турция-22.05.2009 г.

Турско-словенски делови съвет...

Вчера в Истанбул, при домакинството на Съвета за Външноикономически връзки се състоя заседание на турско-словенския делови съвет...

Posted 22.05.2009 09:50:59 UTC

Updated 22.05.2009 09:50:59 UTC

Вчера в Истанбул, при домакинството на Съвета за Външноикономически връзки се състоя заседание на турско-словенския делови съвет. На заседанието бе обсъден процесът на членство на Турция в ЕС.
В словото, което произнесе на заседанието, президентът на Словения Данило Тюрк отбеляза, че никога няма да забравят подкрепата на Труция за членството на Словения в НАТО и в ООН.
Той засегна и порцеса на членство на Турция в ЕС.
"Митническият съюз не е задоволителна платформа. С приемането на Турция за пълноправен член на ЕС, ще бъдат разгърнати всеобхватно икономическите отношения между Турция и Словения"-каза Данило Тюрк.
Министърът на транспорта Бинали Йълдъръм припомни, че Турция е единствената страна подписала договор за митнически съюз с ЕС преди да е приключила преговорите за пълноправно членство.
Той подчерта, че за съжаление, понякога митническият съюз поставя нови препятствия и трудности.
-
Да Силва е в Анкара...

След вчерашните контакти в Истанбул, днес Да Силва е на визита в Анкара...

Posted 22.05.2009 09:46:17 UTC

Updated 22.05.2009 09:46:17 UTC

Президентът на Бразилия Лула Да Силва пристигна вчера на официално посещение в Турция. Това е първото от 134 години насам посещение на най-високо равнище от Бразилия в Турция.
Президентът на Бразилия, която е сред десетте най-развити в икономическо отношения страни в света, Лула Да Силва, разговаря вчера в Истанбул с бизнесмени от двете страни.
Той отправи призив за по-близко сътрудничество.
Турция оценява Бразилия като страна с ключово значение за навлизане на латиноамериканския пазар.
Вчера Истанбул бе домакин на заседанието на турско-бразилския делови съвет. Целта на бизнесмените от двете страни е до 2008ма година да бъде увеличен настоящият двустранен търговски обем от 1 и половина милиарда долара.
След вчерашните контакти в Истанбул, днес Да Силва е на визита в Анкара.
Да Силва посети най-напред мавзолея на Ататюрк, след което бе посрещнат от президента Гюл с официална церемония в резиденция Чанкая.
След срещата при закрити за пресата врати и официалните преговори между делегациите на двете страни, Гюл и Да Силва ще организират съвместна пресконференция.
-
Ели Гигова и Петко на скуба дайвинг в Турция

22 май 2009, 14:01

София, България

Ели Гигова и собственикът на S.. C... в Сандански – Петко, откриват светския летен сезон с екстремна ваканция в Турция. Двамата планирали още в началото на пролетта, че отпуската им ще бъде наистина незабравима и избрали да се забавляват вместо с романтични разходки из Европа, със скуба дайвинг, сърф и водни ски.
След като споделили намеренията си със свои близки приятели, към двойката вече са се присъединили още няколко почитатели на активната почивка. Групата е отседнала в хотел R.... P...... в Анталия и ще остане там поне две седмици. Дни преди да заминат, Ели и Петко се снабдили с екипировка и ценна информация за всички подробности около екстремните летни спортове. За спортната журналистка и богата наследничка Ели Гигова това ще бъде първото екстремно гмуркане. Макар че малко се притеснява, изцяло разчита на опита на Петко, призна тя.
Тази „авантюра“ със сигурност няма да отмени следващия летен проект на най-обсъжданата двойка. Ели и Петко поемат в средата на лятото на романтичен круиз в Нова Зеландия. /БЛИЦ
-
Преглед на турския печат 22.05.2009г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 22 май 2009 година.

Posted 22.05.2009 09:45:02 UTC

Updated 22.05.2009 09:45:02 UTC

Bестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Най-големия принос за туризма има руското училище” съобщава, че в Турция живеят 20 хиляди руснаци и че една от причините да предпочитат Турция е руският милиардер Роман Абрамович, който е влюбен в Турция, а другата причина е руското училище, което бе открито в Анталия.

Вестник Миллиет предава, че държавният глава на Бразилия Луиз Игнасио Лула Да Силва, който посети Турция е казал „Търговският обем с Турция е 1 милиард долара. Трябва да се засрамим от това. Турците са добри търговци. Можем да изградим стабилен търговски мост между Турция и Бразилия”.

Вестник Заман съобщава новината във връзка с посещението в Турция на държавния глава на Бразилия със заглавието „Най-щастливият миг в живота ми бе когато изплатихме кредита на МВФ”. В новината пише, че гостът президент е казал, че Турция има стратегическо местоположение и е отправил призив за сътрудничество в различни сфери като търсене на петролни находища, производство на самолети и туризма. В новината се отбелязват думите на Да Силва, че отпускайки заем за изпаднала в затруднено положение страна МВФ не трябва да предявява никакви условия.

Вестник Стар в новината със заглавие „Президентът на Словения окачестви Турция като супер сила” предава, че президентът на Словения Данило Тюрк по време на посещението си в Турция е казал, че Словения ще бъде един от постоянните и решителни поддръжници на пълноправното членство на Турция в ЕС. В новината се отбелязва, че в речта си на Турско-Словенския делови форум Данаило Тюрк е казал, че Истанбул има голямо бъдеще от гледна точка на търговията.

Вестник Стар в новината със заглавие „В скоро време ще бъде подписан договор с МВФ” предава, че според финансовото учруждение „Мерил Лунч” през идните седмици Турция и МВФ ще се договорят и турската икономика ще се възстанови много бързо. Вестник Хюрриет в новината със заглавие „Американските туристи бяха изписани, карантината бе отменена” отбелязва, че е приключило лечението на 6мата американски граждани от иракски произход в двама, от които бе установен вируса H1N1 и че болните са били изписани от болницата.

Вестник Джумхуриет съобщава, че след като Американския Сенат е отхвърлил искането за закриването на затвора в Гуантанамо и прехвърлянето на затворниците на други места, президентът Барак Обама е защитил това свое решение. В новината се отбелязва, че бившият вицепрезидент Дик Чейни е обвинил във вземането на решения отслабващи сигурността на САЩ Обама, който остро разкритикува методите на Джордж Буш за борба с тероризма.
-
VOT Слушай новини на Български




22.05.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български




22.05.2009
-
6,13 % годишна инфлация към края на 2009 година в Турция очаква Централната банка
22 май 2009 | 19:43 | Агенция "Фокус"
Анкара. 6,13 % годишна инфлация към края на 2009 година в Турция очаква Централната банка, пише турският вестник „Дюня”. Според ежемесечната анкета, която изготвя банката, очакванията за растежа на брутния вътрешен продукт от минус 3,8 бяха изчислени на минус 4. Според данните индексът на потребителските цени за май от 0,43 е изостанал на 0,40, а за юни се очаква изоставането да стигне до 0,23. Очаква се в края на годината бюджетният дефицит да бъде 11,4 милиарда долара.

13 студенти са задържани в Анкара за членуване в забранената Марксистко-ленинска комунистическа партия
22 май 2009 | 19:17 | Агенция "Фокус"
Анкара. Жандармерийски екипи в Анкара организираха операция срещу незаконната Марксистко-ленинска комунистическа партия, която е имала връзки с организацията „Ергенекон”, пише турският вестник „Заман”. В рамките на операцията са били обискирани 10 домове в квартал „Чанкая”, 2 в Йенимахале, 1 в Етимесгут. Задържани са 13 души, обвинени, че членуват и пропагандират в полза на партията. По същото обвинение е задържано и едно лице в Истанбул. 14-те задържани са студенти в престижни университети в Анкара и са били следени от доста време насам. От жандармерията съобщават, че операцията ще бъде разширена.

Глобалната криза ще отстъпи място на нормализирането и след нея ще продължим напред, каза турският премиер
22 май 2009 | 18:56 | Агенция "Фокус"
Анкара. Глобалната криза рано или късно ще отстъпи място на нормализирането и като отмине, ще продължим и в производството, и в износа от мястото, където сме били, каза премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, предаде Анадолската агенция. Ердоган присъства на церемония по повод стартирането на износ на автомобили „Форд”, произведени в Турция за Северна Америка. В словото си на церемонията той каза, че целият свят се разтърсва от кризата, икономическите актьори преразглеждат позициите си, но нещата няма да продължават все така. „Икономиката на Турция напредва и от 26-та позиция сега е на 17-та позиция. Може би ще трябва да се преразгледат антикризисните мерки, които бяха взети, и да се подобрят и ние ще направим това”, каза турският премиер.

Турска артилерия е обстрелвала от границата убежища на ПКК в Северен Ирак
22 май 2009 | 18:05 | Агенция "Фокус"
Хаккяри. Турска артилерия е обстрелвала от граничната полоса убежища на терористи от Кюрдската работническа партия /ПКК/ в Северен Ирак, пише турският вестник „Хюриет”. Части на 20-та гранична жандармерийска бригада, дислоциирани на 7 км от местността Дарсинки тепе в околия Чукурджа, провинция Хаккяри, са подложили на обстрел убежища на ПКК в район Метина в Северен Ирак. Обстрелът с дългоцевни оръдия е бил насочен е продължил час и половина, пише вестникът.

Ахмет Давутоглу обсъди с опозиционния лидер Дениз Байкал актуални външнополитически проблеми
22 май 2009 | 17:38 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу обсъди с лидера на Народнорепубликанската партия Дениз Байкал актуални външнополитически проблеми, пише електронното издание на турския вестник „Йени Шафак”. Давутоглу беше посрещнат в централата на основната опозиционна партия от представителите на специалната канцелария на партията. Срещата между първия турски дипломат и опозиционния политически лидер продължи час и 15 минути. На срещата присъства и заместник-министърът на външните работи Ертугрул Апакан.

Турция и Бразилия ще си сътрудничат в търсене на петрол в Черно море, каза Абдуллах Гюл
22 май 2009 | 17:16 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турската анонимна петролна компания TPAO и бразилската фирма за търсене и добив на петрол „Петробрас” ще си сътрудничат в търсене на петрол в Черно море, заяви президентът Абдуллах Гюл на пресконференция след срещата си с бразилския президент Луис Игнасио Лула де Силва. Това предаде Анадолската агенция. На пресконференцията Гюл изтъкна, че двете страни притежават политическа воля за отвеждане на отношенията много по-напред във всички области. Той изтъкна, че инвестициите в търсенето на петрол ще бъдат 800 милиона долара.
От своя страна президентът Да Силва заяви, че с визитата му в Турция се е осъществила една негова мечта и и чрез установените контакти сътрудничеството между Турция Бразилия ще придобие много по-широк мащаб.
Преди срещата на двамата държавни глави беше подписано споразумение между турската TPAO и бразилската „Петробрас” за търсене на петрол в Черно море.

Бившият турски вицепремиер Абдуллатиф Шенер внася на 25 май молба за основаването на нова политическа партия
22 май 2009 | 16:23 | Агенция "Фокус"
Анкара. Бившият вицепремиер на Турция Абдуллатиф Шенер и неговите съмишленици приключиха с подготвителната дейност по изграждане на нова политическа партия, пише турският вестник „Дюня”. На 25 май Шенер ще внесе молба в министерството на вътрешните работи, след което той и лицата, които ще се включат в новата партия, ще дадат пресконференция в хотел „Билкент” в Анкара. На нея ще бъдат представени и членовете на ръководството на новата партия.

Турският външен министър ще обсъжда външнополитически въпроси с опозиционните лидери
22 май 2009 | 16:07 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу започва кръг от срещи с лидери на опозиционните политически партии в Турция, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Първата среща на Давутоглу ще бъде с лидера на най-голямата опозиционна партия в Турция Народнорепубликанската партия Дениз Байкал. На срещата двамата ще разискват външнополитически въпроси.

30 души задържа полицията в турския град Батман за участие в група на организираната престъпност
22 май 2009 | 15:54 | Агенция "Фокус"
Батман. 30 души са били задържани в турския град Батман за участие в група на организираната престъпност, пише турският вестник „Милиет”. Екипи на отдела за борба с организираната престъпност и нелегалния трафик към полицията в Батман са организирали операция с разрешение на прокуратурата за незаконно разпореждане с държавни финансови средства. Сред задържаните 30 души за злоупотреби с изграждането на рехабилитационен център е и заместник-кметът на Батман Нергиз Екинджи. При операцията са иззети и много документи.

АФП: Турският и бразилският президент призоваха за засилване на енергийната търговия между двете страни
22 май 2009 | 15:53 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският президент Абдулах Гюл и бразилския му колега Игнасио Лула да Силва призоваха днес за засилване на търговията между двете страни, най-вече в енергийния сектор, предаде АФП.
“Ние трябва да развием отношенията си на ново ниво”, заяви Гюл след разговори с бразилския държавен глава, който е на официално посещение в Турция.
“Има голям потенциал и ние трябва да се възползваме от него”, заяви Гюл, като отбеляза значението на търговията между Турция и Бразилия, която възлиза само на 2 млрд. долара годишно.
Гюл посочи специално енергийния сектор, където заяви, че “има големи възможности за сътрудничество”. Той приветства споразумението за проучване и сондаж на петролни и газови находища, сключено тази година между турската държавна компания “ТПАО” и бразилската “Петробрас”.

Заседание на Групата за мониторинг на реформите по пътя към ЕС се провежда в Анкара
22 май 2009 | 15:33 | Агенция "Фокус"
Анкара. 15-тото заседание на Групата за мониторинг на реформите се провежда в Анкара под председателството на държавния министър и главен преговарящ с ЕС Егемен Багъш, пише турският вестник „Дюня”. В заседанието в Генералния секретариат на ЕС участват министрите на външните работи Ахмет Давутоглу, на вътрешните работи Бешир Аталай и на правосъдието Садуллах Ергин. В словото си при откриването Багъш посочи, че заседания на Групата за мониторинг ще се провеждат вече задължително веднъж на два месеца, а ако се налага и по-често. Багъш изтъкна, че в предстоящия период ще бъде следен ходът на съдебната реформа, стратегията за борбата с организираната престъпност, законодателството в областта на синдикалните права, законът за политическите партии, изграждането на комисия за политическа етика. Тези въпроси ще бъдат разгледани и на заседанието на правителството в понеделник. То ще разисква и преструктурирането на Председателството за човешките права към Министерския съвет. В изказването си Багъш изтъкна още веднъж, че целта на Турция е пълноправното членство в ЕС и никакви алтернативи извън това не могат да се приемат, пише вестникът.

23 години затвор се искат за извършителя на опита за покушение срещу турския премиер на митинг в Текирдаг
22 май 2009 | 14:56 | Агенция "Фокус"
Текирдаг. 23 години затвор за опита за убийство на министър-председателя и за незаконно притежание на огнестрелно оръжие бяха поискани за Муаммер Алтунташ, който направи опит за покушение срещу премиера Реджеп Тайип Ердоган на митинга на Партията на справедливостта и развитието в Текирдаг, пише турският вестник „Сабах”. На митинг на 16 март на площад „Дженгиз Топел” в Текирдаг Муаммер Алтунташ беше задържан с огнестрелно оръжие. 45-годишният Алтунташ, който има регистрация по местожителство в околията Алмус, провинция Токат, след еднодневно задържане в полицията в Текирдаг беше предаден на отдела за борба срещу тероризма към полицейската дирекция в Истанбул. Във връзка със случая той даде показания пред републиканския прокурор със специални пълномощия Сюлейман Пехливан. При разпита Алтунташ посочи, че е искал да убие премиера Ердоган, тъй като той носи отговорност за лошия ход в развитието на държавата. В разследването по случая, което приключи преди месец, не беше доказано обвиняемият да има връзка с някаква организация и делото беше върнато на прокуратурата в Текирдаг. В обвинителния акт, подготвен от прокуратурата в Текирдаг, се иска 23 години затвор за извършителя на престъпното деяние. Муаммер Алтунташ е имал работилница за изработване на съоръжения за природен газ в Чорлу и през 2007 година е фалирал, след това което е бил безработен. Също през 2004 година е загубил съпругата си при катастрофа и от преживените трагични събития е изпаднал в депресия.

“Заман”: Глобалната криза – причина за загуба на гласове на изборите в Турция
22 май 2009 | 12:38 | Агенция "Фокус"
Анкара. От местните избори изминаха близо два месеца, но резултатите от тях все още се дискутират, пише днес вестник “Заман”.
Има редица причини за загубата на гласове от управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/. Първото сериозно проучване по въпроса дойде от Центъра за стратегически и социални проучвания “Метропол”. В проведените 270 анкети в 30 провинции на страната на първо място като определящ фактор за резултатите от изборите на 29 март е “икономическата криза” - 20,7 % от анкетираните посочват, че глобалната икономическа криза им е оказала въздействие при вземането на решение за кого да гласуват. За 14,5% от анкетираните основен фактор е безработицата, а за 5,8% - поскъпването на живота, недостатъчните доходи и растящите цени преди всичко на природния газ и на горивата.

“Заман”: Реджеп Тайп Ердоган получава най-голямо одобрение като държавник и политик в Турция
22 май 2009 | 12:33 | Агенция "Фокус"
Анкара. В класациите за най-харесвани държавници турският премиер Реджеп Тайип Ердоган продължава да е начело с 25,7% одобрение, пише днес вестник “Заман”. Лидерът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ Дениз Байкал има само 4,1% одобрение и изостава дори от депутата от НРП и кандидат за кмет на Истанбул Кемал Кълъчдароглу, който има подкрепата на 4,3% от анкетираните, отбелязва изданието. В класацията за лидери на политически партии, на които се оказва най-голямо доверие, Ердоган отново е начело с подкрепата на 37% от анкетираните.

Турски държавен министър заедно с делегация бизнесмени ще направи посещения в Македония и Косово
22 май 2009 | 12:27 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският държавен министър Зафер Чаглаян, придружаван от делегация бизнесмени, ще направят посещения в Македония и Косово в периода 25 – 28 май, съобщава Анадолската агенция. Целта е засилване на търговските и икономическите отношения с двете страни, както и увеличаване на участието на турски компании на чуждите пазари.
В делегацията ще има представители на компании от различни сектори - строителство, машиностроене, автомобилостроене, мебелна промишленост, електроника, енергетика, медицина, храни, туризъм, здравеопазване,производство на облекла.
Турски държавен министър и делегация бизнесмени ще направи посещения в Македония и Косово .

Специалист по Близкия изток става главен външнополитически съветник на премиера на Турция
22 май 2009 | 11:11 | Агенция "Фокус"
Анкара. Ибрахим Калън е назначен за главен външнополитически съветник на премиера Реджеп Тайип Ердоган, на мястото на Ахмет Давутоглу, който вече е външен министър на Турция, пише днес вестник “Милиет”. Подобно на Ахмет Давутоглу, новият главен външнополитически съветник на турския премиер също е специалист по въпросите на Близкия изток. Ибрахим Калън пише коментари за вестник “Заман” и води телевизионна програма по държавния телевизионен канал ТРТ. Известен и е като главен координатор на Фондацията за политически, икономически и общест вени изследвания.
Калън е ученик на Давутоглу и има някои статии и изследвания по хронични проблеми на Близкия изток. Смята се, че с неговото назначаване контактите и координацията между Ердоган и Давутоглу ще бъдат по-близки. Преди да бъде назначен на тази длъжност Калън е изготвял доклади по въпроси на външната политика за премиера Ердоган.

“Сабах”: Кюрдската конференция в Северен Ирак постоянно се отлага
22 май 2009 | 10:59 | Агенция "Фокус"
Анкара. “Отварянето” на Анкара към кюрдския проблем е причина за отлагането на кюрдската конференция, която от дълго време подготвя автономното кюрдско самоуправление в Северен Ирак, пише днес турският вестник “Сабах”. По време на подготовката на конференцията Турция даде много ясни сигнали, че ако тази конференция се превърне в платформа за пропаганда на Кюрдската работническа партия /ПКК/, ще бъдат разрушени всички мостове, които започнаха да се изграждат с автономното кюрдско управление в Северен Ирак. Последва отлагане на конференцията първоначално за април, след това - за май и най-накрая - за август. Анкара обаче вече не разчита, че конференцията ще се проведе, защото автономното кюрдско самоуправление изчаква стъпките на Турция. Успоредно с демократичните промени се очакват и допълнителни стъпки като корекции в членовете за дълбокото разкаяние в турския наказателен кодекс и прекратяването на изолацията на лидера на ПКК Абдуллах Йоджалан, пише вестникът.

Агенция Фокус припомня, че Абдуллах Йоджалан е в затвор на остров Имралъ в Мраморно море от 1999 г., където изтърпява доживотна присъда за държавна измяна, тероризъм и сепаратизъм. Той бе осъден на смърт, но присъдата бе трансформирана в доживотен затвор през 2002 г. след премахването на смъртното наказание в Турция. Йоджалан е единственият затворник в затвора на остров Имралъ и поради това ЕС има сериозни претенции към Турция, че не му осигурява елементарна социална среда.

Истанбул е домакин на международна конференция по палестинския въпрос
22 май 2009 | 10:11 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Истанбул днес е домакин на международна конференция по палестинския въпрос, съобщават медиите. Участват бившият президент на Судан Мюшир Сувар Аз-Захап, представителят на „Хамас” в Ливан Усама Хамдан, известни ислямски учени и представители на дружества за подкрепа на каузата на Палестина в различни страни, експерти по палестинския въпрос, депутати в турския парламент.
На конференцията ще бъдат обсъдени всички аспекти на палестинския въпрос, израелските атаки, трагедиите, които са принудени да преживеят палестинците. Ще бъде разгледан също въпросът за отговорността, която имат арабският и ислямският свят за създаване на независима палестинска държава. Конференцията ще приключи на 23 май.

Министърът на външните работи на Турция ще участва във форум на ОИК в Дамаск
22 май 2009 | 09:43 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу заминава за Дамаск за участие в 36-то заседание на Съвета на външните работи на страните-членки на Организацията Ислямска конференция /ОИК/, съобщават медиите. Форумът на ОИК ще заседава в столицата на Сирия от 23 до 25 май. Ще бъдат обсъдени регионални и международни въпроси, засягащи географските граници на страните от ОИК. Планирани са и двустранни срещи на Ахмет Давутоглу с външни министри от страните-членки на ОИК.

Турски печат: В Турция вече се търсят здравни работници и имами, които знаят кюрдски език
22 май 2009 | 09:24 | Агенция "Фокус"
Анкара. Аспекти на кюрдския проблем, защитата на човешките права и поисканата оставка на председателя на Висшия съвет за радио и телевизия /ВСРТ/ са сред основните теми на днешните турски всекидневници.
Вестник “Сабах” информира на централно място, че в Турция вече се търсят здравни работници и имами, които знаят кюрдски език. Съгласно решенията на Съвета за национална сигурност /СНС/ се отдава важно значение на владеенето на кюрдски език от обществените служители в района на Югоизточен Анадол, за да могат да контактуват с местното население. Министерството на здравеопазването вече предпочита да назначава в болниците в Югоизточен Анадол здравни работници, които знаят кюрдски език. Дирекцията по вероизповеданията също се насочва към наемане на работа в района на религиозни служители, които владеят кюрдски език. По този начин става ясно какво е имал предвид президентът Абдуллах Гюл с формулировката за “достигането до историческа възможност” за разрешаването на кюрдския проблем в Турция.
“Заман” обръща внимание, че Анкара се готви към “отваряне” по кюрдския въпрос в светлината на определението на президента Абдуллах Гюл, че това е “първостепенният проблем на Турция и непременно трябва да се разреши”. Терористичната организация Кюрдска работническа партия /ПКК/ обаче веднага премина към действия за да торпилира този положителен процес, отбелязва “Заман”. Полицията е установила, че ПКК е вкарала по нелегални канали в Турция три “живи бомби”, които са били специално обучени в Северен Ирак за извършване на показни терористични актове.
“Радикал” пише, че в продължение на 10 дни в околия Акязъ на провинция Сакария, Западна Турция, са били убити трима кюрдски младежи от семейства, преселили се от Диарбекир. Местните власти посочват, че става въпрос за лични вражди и битови престъпления. Лидерът на областната организация на прокюрдската Партия на демократичното общество Абдулгани Чифтчи обаче предупреждава, че става въпрос за политически престъпления и призовава властите да вземат спешни мерки.
“Хюриет” информира, че правителството е намерило за основателни възраженията, че институцията, занимаваща се със случаите на нарушаване на човешките права, е на подчинение на министерския съвет. В близко време предстои в парламента да бъде изпратен законопроект за даване на автономен статут на тази институция, подобно на ВСРТ. Ако законопроектът бъде приет, сегашната Дирекция по човешките права към министерския съвет ще бъде разпусната и не нейно място ще бъде създаден 11 членен Съвет по човешките права, който ще работи като неправителствена автономна институция.
“Милиет” извежда на централно място поисканата от вицепремиера Бюлент Арънч оставка на председателя на ВСРТ Захит Акман. Бюлент Арънч заявява, че през юли изтича мандатът на Акман и кандидатурата му няма да бъде повторно издигната. Причината е позицията на ВСРТ по повод отразяването на нашумялото дело в Германия срещу турското дружество “Морски фар” за финансови злоупотреби и незаконни парични преводи към Турция. В тиражираните информации има сериозни съмнения, че е замесена и управляващата Партия на справедливостта и развитието, която неправомерно се възползвала от тези парични средства.

Турският министър на енергетиката е на посещение в Туркменистан


22 май 2009 | 00:20 | Агенция "Фокус"

Ашхабад/Анкара. Министърът на енергетиката на Турция Танер Йълдъз е на двудневно официално посещение в Туркменистан, съобщава Анадолската агенция. Той пристигна вчера в Ашхабад заедно с голяма група турски бизнесмени.
Програмата на визитата включва среща на турския министър с президента на Туркменистан Курбангули Бердимухамедов. Предвидени са също срещи с членове на кабинета.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2