Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 21 май 2009 г.

Новините от и за Турция-21.05.2009 г.

Йълдъз в Туркменистан

Министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Танер Йълдъз се намира на официално посещение в Туркменистан.

Posted 21.05.2009 10:45:40 UTC

Updated 21.05.2009 10:45:40 UTC

Министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Танер Йълдъз се намира на официално посещение в Туркменистан.

Танер Йълдъз заяви, че ще проведе контакти в редица сфери като енергетиката, транспорта и предприемачеството.

В рамките на контактите си Танер Йълдъз ще се срещне с държавния глава на Туркменистан Гурбангулу Бердимухамедов и вицепрезидентите отговарящи за икономиката, финансите, митниците, енергетиката, строителството, техническата помощ и природните ресурси.
-
Покана за турските фирми от Ирак

Иракският министър на петрола Хюсеин Шехристани покани турските фирми за изграждането на петролните комплекси в Ирак

Posted 21.05.2009 10:35:46 UTC

Updated 21.05.2009 10:35:46 UTC

Иракският министър на петрола Хюсеин Шехристани покани турските фирми за изграждането на петролните комплекси в Ирак.Той привлече вниманието,че в Ирак съществуват голям брой мащабни работи и че за разработването на петролните залежи са предпочели Турската анонимна петролна компания. Иракският министър подчерта, че за турските фирми съществуват големи възможности за дейност в нефтени центрове като Басра и други окръзи,но че без одобрението на централното иракско правителство не може да се осъществи сътрудничество в добива на петрол и природен газ.
-
Президентът на Словения е в Анкара

Вчера президентът на Словения Данило Тюрк пристигна на официално посещение в Анкара по покана на президента Абдуллах Гюл.

Posted 21.05.2009 10:35:19 UTC

Updated 21.05.2009 10:43:03 UTC

Вчера президентът на Словения Данило Тюрк пристигна на официално посещение в Анкара по покана на президента Абдуллах Гюл.

Гостът президент бе посрещнат от президента Гюл с официална церемония в президентската резиденция Чанкая.

След срещата насаме и преговорите между делегациите на двете страни двамата президента организираха съвместна пресконференция.

Президентът Гюл започна речта си с думите ”За нас е голяма радост да посрещнем като гост президент, чиято фамилия е Тюрк” и акцентува, че в процеса на присъединителните преговори Турция ще направи всичко необходимо.

Президентът на Словения Данило Тюрк отбеляза, че Турция е предприела важни стъпки за изпълнението на критериите за членство в ЕС.

Президентът Данило Тюрк също така акцентува, че всеки трябва да проумее приноса, който ще осъществи Турция за ЕС.
-
Преглед на турския печат 21.05.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 21 май 2009 година.

Posted 21.05.2009 10:26:28 UTC

Updated 21.05.2009 11:54:05 UTC

Bестник Сабах в новината със заглавие „Вчера Турция бе домакин на трима президента” съобщава, че вчера в Анкара е пристигнал президента на Словения Данило Тюрк по поканата на президента Абдуллах Гюл, а президента на Украйна Виктор Юшченко и държавния глава на Бразилия Лула Де Силва са пристигнали на посещение в Истанбул. В новината пише, че президентът на Словения Данило Тюрк е пристигнал в Анкара вчера в обедните часове. Вестникът отбелязва, че президентът на Украйна Виктор Юшченко е пристигнал в Истанбул за финалната среща от турнира за купата на УЕФА и че преди срещата е провел контакти в Истанбул. Държавният глава на Бразилия Луиз Игнасио Лула Да Силва е другият виден гост на Турция, който започна тридневното си посещение в страната от Истанбул.

Вестник Стар в новината със заглавие „Валия съветник по въпросите за борбата с тероризма” пише „Вътрешната комисия на ВНСТ прие проектозакон за създаването на Съветничество за държавен ред и сигурност към Министерство на вътрешните работи. Министърът на Вътрешните работи Бешир Аталай съобщи, че за съветник ще бъде назначен бивш валия запознат добре с проблема”.

Вестник Хюрриет пише, че президентът на Шри Ланка Махинда Ражапакса след победата срещу Тамилските тигри е потърсил по телефона президента на Турция Абдуллах Гюл, с когото преди 6 месеца по време на посещението си в Анкара са разговаряли за сепаратиския тероризъм, и е споделил подробностите във връзка с победата извоювана срещу терористите в Шри Ланка. Гюл на свой ред е предал на Ражапакса задоволството от тази хубава вест и е изразил убеждението, че правителството на Шри Ланка ще превърже с успех раните, а така също е предал готовността на Турция за изпращане на хуманитарни помощи”.

Вестник Сабах предава, че турчинът Угур Шахин живеещ в Холандия е предизвикал големи отзвуци в света с модела USD Corvette Z03, който е проектирал за автомобилната фирма Corvette. В новината пише, че компанията “Mallett” в щата Охайо в САЩ обсъжда дизайна на Шахин.

Вестник Йени Шафак съобщава, че снощи на финалната среща от турнира за купата на УЕФА отборът на Украйна Шахтьор Донецк е победил след продълженията германския отбор Вердер Бремен с резултат 2:1, с което е станал притежател на купата. Вестникът отбелязва, че финалната среща, която се игра на стадион Шюкрю Сарачоглу в Истанбул първоначално е завършила с голово равенство от 1:1, но гола отбелязан от Ядсон за Шахтьор в 7мата минута от продълженията, е спечелил купата за отбора на Украйна.
-
VOT Слушай новини на Български




21.05.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български




21.05.2009
-
Истанбул ще бъде утре домакин на широка международна конференция по палестинския въпрос
21 май 2009 | 19:51 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Истанбул ще бъде утре домакин на широка международна конференция по палестинския въпрос, пише турският вестник „Йени Шафак”. На конференцията ще вземат участие бившият президент на Судан Мюшир Сувар Аз-Захап, представителят на „Хамас” в Ливан Усама Хамдан, известни ислямски учени и представители на дружествата за подкрепа на Палестина в различни страни, експерти по палестинския въпрос и депутати от турския парламент. На конференцията ще бъдат обсъдени всички аспекти на палестинския въпрос, израелските атаки, трагедиите, които преживяват палестинците. Ще бъдат разисквани отговорностите, които носят арабският и ислямският свят за създаване на независима палестинска държава. Конференцията ще приключи в 23 часа в събота.

„Сабах”: Нови пет частни университета се създават в Турция
21 май 2009 | 19:32 | Агенция "Фокус"
Анкара. Нови пет частни университета се създават в Турция с решение на Комисията по образование към турския парламент, пише електронното издание на турския вестник „Сабах”. Комисията разгледа вчера промени в Закона за организация на висшето образование, които засягат създаването на нови университети в Турция. Новите университети са „Каратай” и „Мевляна” в Коня, „Торос” в Мерсин, „Истанбул Медипол” в Истанбул и „Нух Наджи Язган” в Кайсери. В тях ще има факултети по медицина, комуникации, фармация, инженерство, по стопански и управленски науки, изящни изкуства, право, социални и природни науки.

Двама терористи от ПКК са задържани в турските провинции Анталия и Шърнак
21 май 2009 | 18:54 | Агенция "Фокус"
Анкара. Двама терористи, издирвани за членство в Кюрдската работническа партия /ПКК/, са били задържани в околия Кепез, провинция Анталия, и в околия Силопи, провинция Шърнак, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”. Също според информация в интернет сайта на Генералния щаб на Турция един гражданин е загинал вчера при експлозия на мина, заложена от терористи от ПКК в планинската част на околия Первари, провинция Сиирт. При операции по претърсване на скривалища на организацията са били заловени хранителни провизии и други необходими неща за живот на членове на ПКК в планинския район на околия Юксекова, провинция Хаккяри, пише вестникът.

Срещите между МВФ и Турция са на "последно стъпало", според фонда
21 май 2009 | 18:29 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Директорът на отдела за външни отношения на Международния валутен фонд /МВФ/ Каролайн Аткинсън заяви, че фондът продължава срещите си с Турция за постигане на споразумение за отпускане на кредит, пише турският вестник „Дюня”. На брифинг във Вашингтон Аткинсън каза, че контактите между МВФ и Турция за постигане на приемливо споразумение са вече на последно стъпало.

Турският министър на енергетиката е на посещение в Туркменистан
21 май 2009 | 17:39 | Агенция "Фокус"
Ашхабад. Министърът на енергетиката на Турция Танер Йълдъз пристигна днес на двудневно официално посещение в Туркменистан, съобщава Анадолската агенция. Заедно с голяма група турски бизнесмени Йълдъз щ участва в заседание на междуправителствената комисия.
В рамките на визитата турският министър ще бъде приет от президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов. Предвидени са също срещи с членове на кабинета.

Трима прокурори ще водят разследването по делото „Морски фар” за присвояване на финансови средства
21 май 2009 | 16:48 | Агенция "Фокус"
Анкара. Главният прокурор на Анкарската републиканска прокуратура Хюсеин Бойразоглу каза, че разследването по делото „Морски фар” за присвояване на големи финансови средства, което беше гледано в Германия, ще бъде водено от трима прокурори, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Съдебното досие по делото беше предадено на Турция с 5 месеца и половина закъснение и три месеца беше превеждано на турски език. Бойразоглу посочи, че в делото има липсващи документи, но те ще бъдат изискани от Германия и приложени към делото. Разследването обаче ще започне без да бъде изчакано тяхното предаване по надлежен ред.

Новият лидер на ДП в Турция бе обвинен в логистична подкрепа за организацията „Ергенекон” от съпартиец
21 май 2009 | 16:31 | Агенция "Фокус"
Анкара. Новият лидер на Демократическата партия в Турция Хюсаметтин Джиндорук бе обвинен в логистична подкрепа за организацията „Ергенекон” от Айдън Мендерес, който подаде оставка от партията, пише турският вестник „Сабах”. Синът на бившия министър-председател на Турция Аднан Мендерес, свален и убит след военния преврат от 27 май 1960 година, посочи, че Джиндорук се е провалил на всички изпити по демокрация – като подкрепата за декларацията на Генералния щаб и решението за забрадките в университетите. Мендерес каза, че не намира за искрени изявленията на Джиндорук за обединение с Отечествената партия. Според него с избора на Джиндорук за лидер започва вторият период на „залагане” на ДП, който не се съвместява с демокрацията.

Финансовата система на Турция е стабилна и страната ще излезе силна от кризата, каза Мехмет Шимшек
21 май 2009 | 16:05 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Финансовата система на Турция е стабилна и страната ще излезе силна от кризата, заяви министърът на финансите на Турция Мехмет Шимшек, пише турският вестник „Дюня”. На турско-бразилски бизнес форум в двореца „Чъраган” министър Шимшек изтъкна, че Турция се влияе от глобалната криза, но и най-лошите кризи имат край. „Много фактори показват, че Турция ще излезе силна от кризата”, изтъкна Шимшек и добави, че банките продължават да са на печалба, има висока степен на инвестиции, ликвидността е висока. С нормализирането на нещата те ще помогнат за бързото излизане от кризата. По думите му в тази насока ще помогне и човешкият ресурс. Турция е с младо население, с голяма бизнес култура и инвеститорски и бизнес нюх.

Пресконференция за разследването по делото „Морски фар” организира Анкарската републиканска прокуратура
21 май 2009 | 15:42 | Агенция "Фокус"
Анкара. Главният прокурор на Анкарската републиканска прокуратура Хюсеин Бойразоглу оповести, че ще се състои пресконференция в 16 часа днес във връзка с разследване по делото „Морски фар”, пише турският вестник „Сабах”. На пресконференцията ще присъства и прокурорът, който води разследването, Нади Тюркаслан.

Ахмет Давутоглу реагира срещу твърденията за отваряне на пристанищата за кипърски кораби до края на годината
21 май 2009 | 15:28 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу реагира остро срещу появилите се твърдения, че до края на 2009 година могат да бъдат отворени турските пристанища за кипърски кораби, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. „След като не са изпълнени обещанията към Северен Кипър, да се говори подобно нещо е несъвместимо с добрите намерения”, каза Давутоглу.

Споровете за членството на Турция в ЕС във Франция се изостриха особено силно преди изборите за ЕП
21 май 2009 | 15:10 | Агенция "Фокус"
Париж. Споровете по въпроса за членството на Турция в ЕС във Франция придобиват особено остър характер преди предстоящите избори за Европейски парламент, пише турският вестник „Сабах”. Управляващият Съюз за народно движение с бивш лидер сегашният президент Никола Саркози атакува опозиционната Социалистическа партия, че прави шеги с избирателите, а Социалистическата партия обвини управляващите, че лъжат. Говорителят на Социалистическата партия Беноа Амон посочи, че президентът Никола Саркози говори лъжи и казва, че не иска Турция, но отвори две преговорни глави по време на мандата си. „Саркози говори различно в Париж и в Брюксел”, каза Амон. Той посочи, че тяхната партия гледа благосклонно на приемането на Турция в ЕС след изпълнението на необходимите критерии.
Премиерът Франсоа Фийон пък каза, че опозицията няма ясна стратегия и се шегува с избирателите по въпроса за Турция.

Двама американци, хоспитализирани в Турция след заразяване със свински грип, се възстановиха
21 май 2009 | 14:22 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Двама американски граждани с иракски произход, заразени с вируса H1N1, известен като свински грип, напълно се възстановиха и са готови за изписване, обявиха източници в болницата в Истанбул, където болните бяха лекувани, предаде АФП. Източниците уточниха, че последните изследвания на двамата пациенти показват негативен резултат за наличие на вируса.

“Сабах”: За 24 часа Турция посрещна президентите на три държави
21 май 2009 | 13:28 | Агенция "Фокус"
Анкара. В рамките на 24 часа Турция посрещна вчера президенти на три държави, пише вестник “Сабах”. Докато в Анкара продължаваше официалното посещение на президента на Словения Данило Тюрк, президентите на Украйна Виктор Юшченко и на Бразилия Луис Игнасио Лула да Силва пристигнаха в Истанбул. Така Турция, която през последните месеци води активна външна политика, вчера също оказа домакинство на президентите на три държави и стана арена на оживена дипломатическа активност.
Данило Тюрк пристигна вчера по обяд в Анкара и беше посрещнат официално в президентския дворец Чанкая.
Владимир Юшченко имаше контакти в Истанбул преди да присъства на финалната среща от турнира за Купата на УЕФА, играна на стадиона на Фенербахче “Шюкрю Сарачоглу”.
Друг виден гост на Истанбул беше Луис Игнасио Лула да Силва - първият бразилски президент, който посещава Турция. Тридневната официална визита на Силва в Турция започна от Истанбул. Той беше посрещнат с военни почести от валията на Истанбул Муаммер Гюлер.
Бразилският президент се срещна в двореца Чъраган с премиера Реджеп Тайип Ердоган.

Нагорни Карабах трябва "да излезе от уравнението" за отношенията Турция-Армения, каза бивш арменски министър
21 май 2009 | 13:21 | Агенция "Фокус"
Ереван-Анкара. Бившият министър на външните работи на Армения Вартан Оскаян заяви, че докато Турция поставя на дневен ред въпроса за Нагорни Карабах, не може да бъде отбелязан напредък в развитието на двустранните отношения, пише днес вестник “Хюриет”. В момента, в който извадим от уравнението Нагорни Карабах, може да окажем въздействие за развие на турско-арменските връзки, посочи Оскаян пред турски журналисти, пристигнали в Ереван за участие в проекта “Журналистически диалог Турция-Армения”.
“Докато Турция поставя въпроса за Нагорни Карабах, това е едно предварително условие и не може да стигнем до никъде, не може да осъществим напредък. Обаче, разбира се, може да говорим, да дискутираме по останалите проблеми между Турция и Армения”, посочи Оскаян пред турските журналисти.

Мандатът на началника на турската Националната разузнавателна организация е удължен с 6 месеца
21 май 2009 | 11:08 | Агенция "Фокус"
Анкара. Мандатът на началника на Националната разузнавателна организация /МИТ/ Емре Танер е удължен с шест месеца и ще остане на поста до декември, пише днес вестник “Хюриет”. Очакваше се Танер да се пенсионира през юни поради навършване на пределна възраст.
Съгласно допълнителния чл. 29 от закона за държавните служители началникът на МИТ може да заема длъжността до навършване на 68 години. Танер ще навърши 68 години през юни.
Кръгове от МИТ коментират, че след това удължаване на мандата, ако правителството пожелае, може да последва ново удължаване на мандата с още шест месеца. Смята се, че това е възможно и Танер може да остане начело на МИТ до юни 2010 г., ако Съветът за национална сигурност на Турция излезе с положително становище по въпроса.

“Сабах”: Депутати от прокюрдската партия в Турция може да бъдат заведени принудително в съда
21 май 2009 | 11:01 | Агенция "Фокус"
Анкара. А. В писмо до председателството на турския парламент анкарски съд посочва, че ако шестима депутати от прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/ не се явят доброволно, “решението да бъдат заведени ппринудително в съда става неизбежно”, пише днес вестник “Сабах”. Срещу шестимата депутати от ПДО са заведени дела за сепаратизъм и постоянно се разгорещява дискусията относно призоваването им в съда за даване на показания. Докато парламентът търси формула как да се избегнат неприятни сцени като “хващането за яката и насилственото откарване в съда на народни представители”, 11-ти състав на съда за тежки престъпления в Анкара вече е изпратил писмо до председателството на парламента във връзка с положението на депутатката от ПДО от Диарбекир г-жа Айсел Туглук. В писмото се посочва, че ако тя не се яви на следващото съдебно заседание, “принудителното й докарване в съда става неизбежно”. Става известно, че подобни “предупредителни” писма до председателството на парламента са изпратени и по отношение на други петима депутати от ПДО, посочва “Сабах”.

“Заман”: Седем военни са ранени при преобръщане на военен автомобил в Източна Турция
21 май 2009 | 10:44 | Агенция "Фокус"
Агръ. Седем военни са леко ранени при преобръщане на военно превозно средство в района на околия Догубеязит на провинция Агръ, Източна Турция, съобщи вестник “Заман”. Инцидентът станал в село Таннъктепе в резултат на спукана на гума. Ранените са настанени на лечение в държавната болница в Догубеязит.

Президентът на Бразилия е на официално посещение в Турция

21 май 2009 | 10:17 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Президентът на Бразилия Луис Игнасио Лула да Силва е на тридневно официално посещение в Турция по покана на турския президент Абдуллах Гюл. Визитата има историческо значение защото е първата на ниво бразилски държавен глава, отбелязват турските медии. Бразилският президент се придружаван от голяма делегация, в която са включени министрите на външните работи, на благоустройството, на промишлеността и на външната търговия. Държавният глава пристигна вчера в Истанбул със специален самолет.
Днес в официалните разговори в Анкара ще бъдат обменени мнения както по двустранните турско-бразилски отношения, така по регионални и международни въпроси. Ще бъдат обсъдени възможностите за разнообразяване на областите за сътрудничество. Ще бъде подписано споразумение между турската държавна петролна компания ТПАО и бразилската Петро Брас за започване на сондажни дейности за петрол и природен газ в Черно море.

Турски печат: Трябва ли Абдуллах Гюл да бъде съден по дело на измама?
21 май 2009 | 09:19 | Агенция "Фокус"
Анкара. Широката дискусия дали президентът Абдуллах Гюл трябва да бъде съден по случай на измама, след като анкарски съд постанови, че това трябва да стане по скандално дело за милиони турски лири, липсващи от партийните каси, доминира в днешните турски всекидневници.
Вестник “Радикал” пише, че Абдуллах Гюл очаква законовата процедура по “делото за изчезналите трилиони”. “Когато бъде уточнена законовата процедура и ако положението се окаже такова, както твърдят някои, за мен няма никакъв проблем в лично качество да се явя пред съда и да се защитя”, декларира турският президент.
“Заман” обръща внимание на позицията на Абдуллах Гюл, че не трябва да се допуска уронване на престижа на президентската институция в хода на дискусиите дали той има или няма съдебен имунитет и това е единственото му притеснение: “Тези отзиви не може да ги видите в Турция; това се коментират зад граница по много по-различен начин и засяга уважението към Турция.”.
“Сабах” извежда на централно място декларацията на Абдуллах Гюл, че не чувства ни най-малко притеснение да се яви в лично качество пред съда и да се защити по “делото за изчезналите трилиони”.
“Хюриет” се спира на критиките на премиера Реджеп Тайип Ердоган към съдебното решение за привличане под отговорност на президента Абдуллах Гюл: “ В края на краищата това е едно съдебно решение. Трудно обаче можем да разберем изненадващите решения. Стремим се да разрешим проблемите. Има обаче и кръгове, които пречат на тези наши усилия. От време на време съдът може да взема политически решения.”.
“Милиет” пише, че погледите сега са насочени към министерството на правосъдието. За да не бъде изпълнено съдебното решение за привличане под съдебна отговорност на президента Абдуллах Гюл, министерството на правосъдието трябва да сезира Върховния касационен съд. Решението, което ще вземе Върховният касационен съд, ще определи дали Гюл ще бъде съден.

Агенция “Фокус” припомня:

Първи състав на съда за тежки престъпления в Синджан, Анкара, постанови на 18 май, че президентът Абдуллах Гюл трябва да бъде съден по случай на измама, в който става дума за милиони долари, изчезнали от партийните каси.
Прокуратурата в Анкара по-рано разпореди да се прекратят съдебните действията срещу Гюл по делото, придобило гражданственост като “делото за изчезналите трилиони” /трилиони турски лири преди деноминацията на турската парична единица; сега – милиони турски лири/.
Председателят на парламента Кьоксал Топтан заяви, че според конституцията президентът на страната не може да бъде съден.
Абдуллах Гюл, който е съосновател на сега управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/, бе избран за президент на Турция през 2007 г. Случаят с измамата датира от края на 90-те години, когато предшественикът на ПСР – Партията на благоденствието /ПБ/, бе обвинена в злоупотреби със средства от държавната хазна. Ръководни членове на забранената проислямистка ПБ, на която по онова време Абдуллах Гюл беше заместник-председател, бяха осъдени за фалшифициране на партийни документи и укриване на милиони турски лири от партийните каси, за които бе разпоредено да бъдат иззети след закриването на партията през 1997 г.
Бившият министър-председател Неджметтин Ербакан бе намерен за виновен преди пет години по същото това дело за измама. Гюл, който беше министър в правителството на Ербакан, го помилва през 2008 г.

Изложба за Черно море ще бъде открита в Одрин по инициатива на Маруся Любчева

21 май 2009 | 05:16 |

Одрин. Трите модула на изложбата “Европейското откриване на Черно море”- Западното черноморско крайбрежие в стари гравюри и карти; Бургас – най-древното пристанище на Тракийските царе и Черно море – наша обща отговорност, по инициатива на Маруся Любчева ще бъдат представени официално в българската православна църква “Свети Константин и Елена” в Одрин. Това е поредната спирка на изложбата, след като презентацията и в Европейския парламент в Брюксел, в столицата на Молдова – Кишинев, както и в Созопол и в Бургас мина с изключителен интерес и бе посетена от над 15000 души. В навечерието на големия празник – Денят на славянските просветители Свети Кирил и Методий за първи път на публиката в съседна Турция ще бъде показано изображението Кирил и Методий, основателите на славянската писменост, откриват мощите на Св. Климент, папа Римски, в Херсон в Черно море от Менология на император Василий ІІ. Изображението е създадено около 985 г. и е част от ръкопис, намиращ се във Ватиканската апостолическа библиотека. Обработката се показва за първи път като въведение на изложбата. С тази малко позната страница от живота на светите братя се поставя началото на подводните проучвания в черноморския район и в Европа въобще.

Президентът на Словения е на посещение в Турция

21 май 2009 | 02:50 |

Анкара. Президентът на Словения Данило Тюрк е на двудневно официално посещение в Турция от 20 май по покана на турския си колега Абдуллах Гюл, съобщава Анадолската агенция. След разговорите в Анкара, посветени на отношенията и сътрудничеството между Словения и Турция, както и на отношенията между Турция и ЕС, регионални и международни въпроси, Данило Тюрк ще отпътува за Истанбул. Там той ще даде пресконференция в университета Богазичи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2