Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 1 април 2009 г.

Радио "Гласът на Турция-01.04.09 г.

Photobucket

"ORIENT RADIO,BULGARIA"-24 H NON-STOP TURKISH MUSIC!
-
VOT Слушай новини на Български




01.04.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български




01.04.2009
-
Преглед на турския печат 01.04.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 1 април 2009 година.


Posted 01.04.2009 10:13:04 UTC

Updated 01.04.2009 10:13:04 UTC

Bъв вестник Миллиет внимание привлича новината със заглавие „Язъджъоглу бе погребан в дервишка обител”. В новината пише, че Лидерът на Партията на Голямото единство Мухсин Язъджъоглу, който загина по вереме на хеликоптерна катастрофа е бил съпроводен към вечната си обител от десетки хиляди граждани. Вестникът съобщава, че първата церемония за Язъджъоглу е била проведена във ВНСТ и че след това е бил погребан в дервишката обител Таджеддин, където поета Мехмет Акиф Ерсой е написал текста на химна на Република Турция.

Вестник Джумхуриет публикува новината по темата със заглавието „Държавна церемония за Язъдъжоглу”. В новината се отбелязва, че на церемониите организирани във ВНСТ и джамията Коджатепе за лидера на партията на Голямото единство Мухсин Язъджъоглу са участвали голям брой политици, юристи и бюрократи.

Вестник Йени Шафак съобщава новината по темата със заглавието „Последно сбогом”.

Вестник Заман в новината със заглавие „Уважение към облеклокото на всекиго” предава, че Лидерът на Народната Републиканска партия Дениз Байкал е казал, че ръста в гласовете на избирателите се дължи на демократичните инициативи, които са предприели за включването в партията на хора с различни възгледи. Вестникът в новината със заглавие „Турския национален футболен отбор ще играе най-критичната си среща по пътя към Африка” съобщава, че тази вечер турските национали в среща реванш от елиминациите за Световното първенство през 2010 година ще играят с отбора на Испания на стадион Али Сами Йен в Истанбул.

Вестник Хюрриет в новината със заглавие „Лекарство чудо” акцентува, че лекарство обединяващо функциите на 5 лекарства и намаляващо наполовина риска от инфаркт и парализа е смес от препарати за намаляване на кръвното налягане и холестерина и 100 милиграма аспирин. Вестникът съобщава, че изследването, ръководено от д-р Салим Юсуф от университета "Макмастър" в Хамилтън, Онтарио е било представено на 58мата среща на Американския колеж по кардиология в САЩ.

Вестник Тараф в новината със заглавие „Три телефонни обаждания призори” акцентува, че Премиерът Р.Т.Ердоган е потърсил трима от министрите, в чиито избирателни области-Анталия, Маниса и Ван, Партията на справедливостта и развитието не успя да се нареди на първа позиция и ги е попитал за причините.

Вестник Акшам съобщава, че в Анкара-първата спирка от посещението в Турция на Президента на САЩ Барак Обама ще бъдат взети изнърдени мерки за сигурсност и че в Истанбул Обама ще посети джамията Султанахмет и църквата музей Света София.TRT
-
Преглед на чуждестранния печат 01.04.2009

Преглед на коментарите за Турция по страниците на чуждестранните вестници...


Posted 01.04.2009 09:02:46 UTC

Updated 01.04.2009 09:08:34 UTC
Проведените на 29 март 2009 година на избори за местни органи в Турция бяха проследени с интерес от чуждестранния печат.

В интернет сайта на Би Би Си бе поместена новина в която се отбелязва, че местните избори в Турция са приключили с победа на управляващата партия на Премиера Ердоган.В новината на Би Би Си се подчертава, че Партията на справедливостта и развитието е спечелила изборите, но въпреки това е загубила ключови градове. Би Би Си отдаде място на думите на Премиера Ердоган „Трябва да си извлечем поуки от посланията на народа” и посочи, че на парламентарните избори през 2007 година управляващата партия беше спечелила 47% от гласовете, но на тези избори това съотношение спадна на 39.

А британският вестник Файнейшъл Таймс писа, че с местните избори, управляващата партия на Справедливостта и развитието получи отново подкрепата на избирателите и добави, че е ниска подкрепата за осъществяването на реформите, на които се противопоставят привържениците на лаицизма.

В интернет сайта на американската телевизионна компания Си Ен Ен бе поместена новина, в която след като се отдава място на инцидентите, случили се по време на изборите , се подчертава, че победител в изборите е Партията на справедливостта и развитието, но въпреки това тя е загубила в някои големи градове.Си Ен Ен отбеляза още, че местните избори представляват тест за управляващата партия в Турция

В новина със заглавие „ Партията на справедливостта и развитието загуби гласове, но въпреки това е победител на местните избори” германският вестник Зюддойче Цайтунг, привлече внимание на факта, че изборите в град Истанбул станаха сцена на голяма надпревара.

Чуждият печат помести новини за Турция и по други теми.

Издаващият се в Ливан вестник Сафир се спря на посещението на Президента Абдуллах Гюл в Иракската столица Багдад.В новината се подчертава, че настоящето посещение е било посрещнато с голям интерес от турската общественост, защото това бе първото посещение на Турски Президент в Ирак след 33 години и тъй като дава сигнали за започването на нов период във двустранните отношения и в регионалните промени.В новината пише дословно :”

Първото послание от настоящето посещение се крие във факта, че е осъществено след подписаното Споразумение за сигурност между Багдад и Вашингтон. Или посещението е осъществено след като е станало ясно, че е сложен край на американската окупация и че Иракчани почти изцяло за поели контрола .Посещението бе осъществено след като бе подписано споразумението за изтегляне от Ирак и по-специално след като Обама заяви, че желае да установи по- близко сътрудничество с Турция относно Ирак.Ако се има предвид наличието на кюрдски групировки в Северен Ирак, Турция продължава да бъде най-важния фактор на стабилността, тъй като проблемите на Ирак и Турция са взаимно обвързани.” „ Турция има неотменна роля” в коментар с това заглавие издаващият се в Лондон вестник Ел Кудс Ел Араби се оповестява, че Американският Президент Барак Обама, който кратко време след поемането на поста си осъществявайки посещение в Турция , ще се възползва до голяма степен от ролята на Турция в Близкия Изток.”

Коментарът на Ел Кудс Ел Араби завършва със следните редове : „Всъщност Турция, която е член на НАТО не притежава магически решения на проблеми, но е със капацитет, позволяващ да бъде в помощ на САЩ при разрешаването на конфликтите и стълкновенията в района простиращ се от Израел до Афганистан, от Кипър до Кавказ.

Посещението на Обама в Турция в периода 5-7 Април 2009 година е с характер да одобри регионалната роля ,икономическата мощ, безподобните дипломатически контакти и лаическата мюсюлманска демокрация на Турция.”TRT
-
Карзаи и Зердари се срещнаха с президента Абдуллах Гюл в резиденция Чанкая.--

Държавният лидер на Афганистан Хамид Карзаи и президентът на Пакистан Асъф Али Зердари пристигнаха на посещение в Анкара...


Posted 01.04.2009 10:21:53 UTC

Updated 01.04.2009 10:21:53 UTC
Държавният лидер на Афганистан Хамид Карзаи и президентът на Пакистан Асъф Али Зердари пристигнаха на посещение в Анкара за участие в тристранното високо равнище Турция-Афганисан-Пакистан.

Карзаи и Зердари се срещнаха с президента Абдуллах Гюл в резиденция Чанкая.

По време на третата среща, първата от които се проведе през 2007ма година, ще бъдат обсъдени въпроси засягащи сигурността в региона.

Лидерите също така ще обменят мнения и относно съвместни проекти на трите страни, целящи укрепването на стабилитета и сигурността и повишаване на благоденствието в региона.TRT
-
В Aнкара чакат президента Обама...

Турция чака с интерес посещението на президента на САЩ Барак Обама...


Posted 01.04.2009 10:29:30 UTC

Updated 01.04.2009 10:31:57 UTC
Турция чака с интерес посещението на президента на САЩ Барак Обама. Във Вашингтон се правят коментарите, че посещението ще постави началото на нов период в двустранните отношения.

Визитата на Обама в Турция бе обсъдена на организиран във Вашингтон панел на тема "Турско-американските отношения през новия период".

Професор Соли Йозел от Истанбулския университет отбеляза, че след идването на власт на президента Обама, турско-американските отношения трябва да бъдат поставени на преоценка и да бъде изграден диалог, който ще изгради паралелност между интересите на САЩ и на Турция.

Ян Лессер от германската фондация Маршъл каза, че посещението на Обама в Турция в рамките на обиколката му в Европа има специално значение и каза, че Турция може да поеме конструктивни политики в Близкия Изток.

Стивън Кук от отдела за Близкоизточни изследвания към Съвета за външни отношения каза, че посещението на президента Обама може да даде принос за отварянето на нова страница, която ще спомогне за разгръщането на двустранното сътрудничество.TRT
-
Обама планира среща в Анкара с опозицията...

Президентът на САЩ Барак Обама ще се срещне по време на посещението си в Анкара и с лидерите на опозиционните партии...


Posted 01.04.2009 10:32:00 UTC

Updated 01.04.2009 10:32:00 UTC
Президентът на САЩ Барак Обама ще се срещне по време на посещението си в Анкара и с лидерите на опозиционните партии.

Изявлението по въпроса бе направено от председателя на ВНСТ Кьоксал Топтан.

Топтан каза, че американската страна е предала искането на президента Обама за среща с опозиционните лидери и че ако не възникнат някакви проблеми и затруднения, по всяка вероятност кратката среща на президента Обама с опозиционните лидери ще се осъществи в кабинета му в сградата на ВНСТ.TRT

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2