Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 31 март 2009 г.

Радио "Гласът на Турция-31.03.09 г.

VOT Слушай новини на Български




31.03.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български




31.03.2009
-
Преглед на турския печат 31.03.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 31 март 2009 година.

Posted 31.03.2009 10:27:16 UTC

Updated 31.03.2009 10:27:16 UTC

Днешните вестници отделят широко място на новините и коментарите относно завчерашните местни избори.

Вестник Миллиет в новината със заглавие „Погледите се насочиха към Ердоган” съобщава, че след изаказването на Премиера Реджеп Тайип Ердоган „Няма да бъде анормално ако бъде осъществена ревизия на кабинета” всички погледи са се насочили към министрите, в чиито избирателните области партията на Справедливостта и развитието не успя да пожъне успех.

Вестник Заман акцентува на изказването на Премиера Ердоган „Фактът, че гласовете, които получихме са повече от общия сбор на двете опозиционни партии, показва, че политиките на правителството се възприемат добре, но наред с това народа отправя послание, да попълним пропуските си”.

Вестник Хюрриет в новината със заглавие „13те истини на Турция” се акцентува, че с 8 процентния спад на гласовете на Партията на справедливостта и развитието в сравнение с парламентарните избори, избирателите са направили предупреждение да се вземат под внимание икономическата криза, делото „Морски фар”, случаите на корупция и злоупотреби и поляризацията. В новината се отбелязва, че Премиерът Ердоган наред с това, че е загубил част от гласовете на избирателите си, гласовете на партията на справедливостта и развитието са с 15 пункта по-вече от най-близкия си конкурент, което показва, че партията на справедливостта и развитието е партията на Турция”.

Вестник Тараф в новината със заглавие „Борил се е до последната минута” пише, че тленните останки на репортера на агенция Ихляс Исмаил Гюнеш, който загина в хеликоптерната катастрофа, отнела живота и на лидера на партията на Голямото Единство Мухсин Язъджъоглу, са били открити на 600 м разстояние от хеликоптера и че в резултат на обстойното проучване в областта е било установено, че Гюнеш се е спуснал надолу по склона със седалка от хеликоптера, тъй като по време на катастрофата единия му крак се е бил счупил.

Вестник Сабах акцентува, че с приключването на местните избори Турция отново се е съсредоточила върху разрешаването на проблемите от дневия си ред.

Вестник Джумхуриет съобщава, че Премиерът Ердоган въпреки изявлението си „За пореден път получихме вето” е акцентувал, че точно 28 пъти е ходил в Анталия и че намира резултатите за анормални.

Вестник Радикал в новината със заглавие „25 поуки” отбелязва, че от местните избори са били извлечени 25 поуки, а именно „Партията на справидливостта и развитието не е непобедима; избирателите се нормализираха, когато не са под сянката на „преврат”; сприхавата политика не е обичана; тези които не се вслушват в исканията на местното население са обречени на провал; избирателите са зрели, а не са рюшветчии”.

Вестник Йенишафак пише, че се отстоява, че след изненадващия успех постигнат на изборите от Кълъчдароглу, Караялчън и Коджаоглу, лидерът на Народната републиканска партия Дениз Байкал, ще се прости с лидерството си.

Вестник Акшам предава, че след приключването на изборите бизнес света вече очаква от правителството да насочи цялата си енергия за разрешаването на кризата.TRT
-
Ердоган ще води усилени дипломатически контакти...

Премиерът Eрдоган се готви за усилени външни контакти...

Posted 31.03.2009 10:12:37 UTC

Updated 31.03.2009 10:12:37 UTC

Премиерът Eрдоган се готви за усилени външни контакти. Ердоган ще присъства на тристранното високо равнище Турция-Афганистан-Пакистан, което ще се проведе утре, след което същата вечер ще отпътува за Великобритания, където ще представя Турция на срещата на страните от групата Г-20.

Ердоган ще изнесе в Центъра за ислямски етюди в Оксфордския университет конференция на тема "Съюз на цивилизациите" и в кралския институт за международни отношения конференция на тема "Глобалната кирза и ролята на Турция".

На 6ти април Турция ще бъде домакин на среща от глобално значение-Форума на инициативата Съюз на Цивилизациите. Ердоган ще проведе разговори с правителствените и държавни лидери на страните участнички.

Очаква се, че и президентът на САЩ Барак Обама, който ще пристигне на посещение в Турция, ще присъства на някои от заседанията, които ще бъдат организирани в рамките на форума.

Премиерът Ердоган ще разговаря в Анкара с президента на САЩ Обама.TRT
-
Тристранна среща Турция-Афганистан-Пакистан в Анкара...

Държавният лидер на Афганистан Хамид Карзаи и президентът на Пакистан Асъф Али Зердари ще пристигнат утре в Анкара за провеждане на третото тристранно високо равнище...

Posted 31.03.2009 10:09:08 UTC

Updated 31.03.2009 10:09:08 UTC

Държавният лидер на Афганистан Хамид Карзаи и президентът на Пакистан Асъф Али Зердари ще пристигнат утре в Анкара за провеждане на третото тристранно високо равнище, първото от които бе проведено през 2007ма година, в рамките на усилията за подобряване на отношенията между Афганистан и Пакистан.

Главна тема на срещата, домакин на която ще бъде президентът Абдуллах Гюл са борбата с тероризма и проблемите със сигурността в региона.

Лидерите също така ще обменят и мнения относно тристранни проекти, които ще допринесат за благоденствието, сигурността и стабилитета на региона. Източници от резиденция Чанкая отбелязват, че целта на високото равнище е укрепване на солидарността между трите страни. Държавните лидери на Афганистан и Пакистан ще разговарят и с премиера Ердоган.TRT
-
Хамас не може да се сравнява с ПКК...

Президентът на Труция Абдуллах Гюл отговори по време на посещението си в Брюксел на въпросите на телевизионния канал на ЕС Юронюз...

Posted 31.03.2009 10:17:31 UTC

Updated 31.03.2009 10:17:31 UTC

Президентът на Труция Абдуллах Гюл отговори по време на посещението си в Брюксел на въпросите на телевизионния канал на ЕС Юронюз, който след девет месеца ще започне емисии на турски език.

Гюл отбеляза, че е погрешно да се прави сравнение между организацията Хамас и терористичната организация ПКК. Той подчерта, че се работи за убеждаването на хората измамени и станали членове на терористичната организация, да напуснат организацията и се предадат на силите за сигурност. Гюл подчерта, че досега регионалното кюрдско управление в северната част на Ирак е избягвало да предприема стъпки срещу терористичната организация, но проведените през последния период контакти са ги убедили, че терористичната организация наврежда и на регионалното управление.

Гюл каза, че по никакъв начин не могат да оправдаят действията на някои палестински организации провеждащи самоубийствени нападения, но, че не може да се правят сравнения между тях и терористичната организация ПКК, тъй като палестинските организации се борят за освобождението на страната си, а ПКК организира терористични нападения в Турция възползвайки се от базите си в съседна страна. Президентът Гюл каза, че в Турция няма разделение на турци и кюрди и подчерта, че не може да бъдат оправдани и израелските действия тъй като те отнемат живота на повече от хиляда души и представляват прекомерна употреба на сила.TRT

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2