Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 27 февруари 2009 г.

Новините от и за Турция-27.02.09 г.

Европейската банка за инвестиции отделя 2,2 милиарда евро за Турция за борба със световната икономическа криза
27 февруари 2009 | 16:15 | Агенция "Фокус"
Анкара. Европейската банка за инвестиции ще отдели 2,2 милиарда евро за Турция от пакета си за борба със световната икономическа криза в размер на 24,5 милиарда евро, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”. Директорите на банките за световно развитие взеха решение да предоставят кредити в размер на 24,5 милиарда евро /31,2 милиарда долара/ на фирмите и компаниите в Средна и Източна Европа за борба с икономическата криза. Световната банка, Европейската банка за възстановяване и развитие и Европейската инвестиционна банка в рамките на двегодишна програма ще финансират банките и фирмите, които развиват дейност в този регион. Сумите ще бъдат насочени към развитие на реалната икономика. От предвидената сума 1,9 милиарда евро ще бъдат отпуснати на страните от Западните Балкани, а за Турция са предвидени 2,2 милиарда евро, пише вестникът.

Държавата може да води политика на културно отваряне, каза турският генерален щаб
27 февруари 2009 | 15:46 | Агенция "Фокус"
Анкара. Държавата може да направи културно отваряне към кюрдите без да нарушава унитарния характер на държавата. Това каза Генералния щаб на Турция на редовния си седмичен брифинг във връзка със стартиралия в началото на 2009 година канал на кюрдски език, предаде Анадолската агенция. На редовния си седмичен брифинг турският генерален щаб изложи своята позиция за започналия излъчвания канал на кюрдски език на турската държавна телевизия. Според него държавата може да води политика на културно отваряне, като вземе мерки да не бъде нарушаван унитарният и националният характер на държавата. На въпрос дали може в парламента да се говори на езика кърманчи /кюрдски диалект/, шефът на пресцентъра на Генералния щаб генерал Метин Гюрак посочи, че всички трябва да се съобразяват с конституцията и законите на страната.

За първи път от 10 години вали сняг в курорт в Югозападна Турция
27 февруари 2009 | 15:37 | Агенция "Фокус"
Памуккале. За първи път от 10 години вали сняг в турския курортен и културно-исторически център Памуккале в провинция Денизли, Югозападна Турция, съобщи електронното издание на вестник “Заман”. Памуккале е включен в списъка на ЮНЕСКО за “световното културно наследство” и успешно конкурира турските морски курорти като алтернативна туристическа дестинация. През 2008 г. курортът е бил посетен от повече от 1 млн. туристи, посочва изданието.

Спиране на двигателя е причина за падането и разцепването на самолета на Турските авиолинии в Амстердам
27 февруари 2009 | 15:25 | Агенция "Фокус"
Амстердам. Катастрофиралият самолет на Турските авиолинии „Боинг 737-800” е паднал директно от въздуха и причина за това е била спирането на двигателя. Това сочат резултатите от разследването, заяви директорът на разследващия екип за самолетната катастрофа инспектор Питер ван Воленховен, пише турският вестник „Милиет”. В изявление по холандската национална телевизия той посочи, че причината за спирането на работата на двигателя все още не е категорично изяснена, но според разследващите специалисти най-вероятно това е повреда в двигателя. Той каза, че загиналите при катастрофата са петима турски и четирима американски граждани. В изявлението си Воленховен посочи, че установяването на истинската причина за катастрофата ще продължи с дни и каза, че е голям сюрприз, че броят на загиналите не е голям. Специалистите от техническия университет в Делфт смятат, че най-вероятно е имало проблем в моторната система, тъй като спирането и на двата двигателя и разцепването навеждат на тази мисъл. Анализът на черната кутия на самолета ще стане известен идната седмица. По думите му спекулациите за свършване на горивото в самолета засега не се потвърждават.
Председателят на кризисния щаб и кмет на община Хаарлеммермеер Тео Ветерингс заяви, че на борда на самолета е имало 135 души, а не 134 както беше съобщено в началото. Имената на загиналите са съобщени на семействата им, но все още няма да бъдат обявени в публичното пространство. Продължава болничното лечение на 63-та ранени, идентифицирана е самоличността и на шестимата тежко ранени. Според германски гражданин, пътувал в самолета, двамата пилоти са загинали от удар в панела в пилотската кабина на самолета.
Турските авиолинии казаха в изявлението си, че самолетът е бил застрахован за 42 милиона долара и на близките на загиналите ще бъдат изплатени застраховки за злополука, пише вестникът.

20 души бяха ранени при преобръщане на автобус в провинция Афион
27 февруари 2009 | 12:54 | Агенция "Фокус"
Афион. 20 души са ранени при преобръщане на автобус в провинция Афион, Югозападна Турция, съобщи информационната агенция ДЖИХАН. Тежкият пътен инцидент е станал в околия Ихсанийе на пътя Афион-Ескишехир. Автобусът е превозвал ученици и преподаватели. Причината за катастрофата е заледяване на пътното платно. 13 от ранените са настанени в различни болници в Афион, останалите 7 ранени са получили медицинска помощ и са освободени.

“Милиет”: Няма противоречиви изявления за самолетната катастрофа в Амстердам, твърди транспортният министър
27 февруари 2009 | 12:49 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на транспорта Бинали Йълдъръм заяви, че не е имало противоречиви изявления във връзка с броя на жертвите при катастрофата на самолет на турските авиолинии на летището в Амстердам, пише днес вестник “Милиет”. По този начин министър защити компетентните представители на турските авиолинии и на Генералната дирекция по гражданско въздухоплаване, които първоначално съобщиха, че няма жертви, а след това бяха принудени да променят изявленията си. “Да не би вие да искате кажете, че сме проявили специални усилия да увеличим броя на жертвите?”, контрира язвително министърът сериозните упреци за начина на информиране на турското общество за тежката самолетна катастрофа.

Агенция “Фокус” припомня:
Пътнически самолет Боинг 737-800 катастрофира на 25 февруари на летището в Амстердам. Самолетът, собственост на Турските авиолинии, е изпълнявал редовен полет от Истанбул до Амстердам. На борда му е имало общо 135 души – пътници и екипаж.
Междувременно от сформирания кризисен щаб в Холандия съобщиха, че след катастрофата общо 121 пътници са били настанени в 13 различни болници, като лечението на 63 от тях все още продължава. Състоянието на шест души е сериозно, като самоличността на четирима от тях все още е окончателно установена. От намиращите се на самолета 51 души са били турски граждани и 53 души са били холандски граждани, сред които е имало и такива от турски произход. Освен това е имало 7 граждани на САЩ, 3 граждани на Великобритания и по един гражданин на Германия, на България, на Финландия, на Италия и на Тайван. Все още не е известена националността на 15 пътници.
Днешните турски всекидневници обръщат внимание на “европейския” начин за даване на информация за жертвите от тежката самолетна катастрофа на летището в Амстердам. По този повод се прави паралел с първите реакции на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган и на министъра на транспорта Бинали Йълдъръм, които направиха напълно неверни и противоречиви изявления за броя на загиналите. В тази връзка се извършват позовавания и на установената практика в Турция, където семействата на загиналите при различни катастрофи и терористични актове научават трагичните новини от медиите. Общият извод е, че Турция е “получила един перфектен нагледен урок как трябва да се оповестяват тъжните вести”.


“Заман”: Подготвя се ново намаление на цената на природния газ в Турция
27 февруари 2009 | 12:26 | Агенция "Фокус"
Анкара. Подготвя се ново намаление на цената на природния газ в Турция, след ако преди това в продължение на една година цената на синьото гориво в страната поскъпна със 73%, пише днес вестник “Заман”. След влязлото в сила от 1 февруари намаление на цената на природния газ с 13%, се планира и второ намаление на цената с около 20%. По данни на източници от министерството на енергетиката и природните ресурси и от държавната хазна, второто голямо намаление на цената на природния газ може да стане през месец май. Ако бъде утвърдено от Висшия комитет за планиране, решението за намаляване на цената на природния газ може да влезе в сила и по-рано, посочва всекидневникът.

“Радикал”: Светът ще пазарува с турски лири, каза премиерът Ердоган
27 февруари 2009 | 12:04 | Агенция "Фокус"
Афион. Лидерът на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ и премиер на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че светът ще започне да пазарува с турски лири, пише днес вестник “Радикал”. “Националната ни валута турската лира ще достигне до такова положение, че вече ще сме в състояние да пазаруваме на международните пазари с турски лири. Съдбата на националната валута на тази страна вече няма да бъде определяна от други валути; до това положение ще достигнем”, обявява Ердоган на предизборен митинг на ПСР в град Афион, Югозападна Турция.

“Радикал”: Отложеното посещение на Абдуллах Гюл в Ирак ще се осъществи през месец март
27 февруари 2009 | 11:32 | Агенция "Фокус"
Анкара. Отложеното посещение на президента на Турция Абдуллах Гюл в Ирак ще се осъществи в края на месец март, пише днес вестник “Радикал”. Посещението беше отложено поради здравословен проблем на Абдуллах Гюл /възпаление на ухото- бел. "Фокус"/ и сега ще се осъществи точно в дните, когато президентът на САЩ Барак Обама оформя окончателния вариант на американския план за изтегляне от Ирак.
Визитата на Абдуллах Гюл в Ирак е била обсъдена и на проведеното вчера първо за тази година редовно заседание на Съвета за национална сигурност /СНС/ на Турция и е получила пълна подкрепа, отбелязва “Радикал”.

“Хюриет”: Делегация на парламентарната комисията по правата на човека инспектира затвора в Силиври
27 февруари 2009 | 11:30 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Делегация на подкомисията за затворите към постоянната парламентарна комисия по правата на човека инспектира затвора в истанбулския район Силиври, пише днес вестник “Хюриет”. Председателят на подкомисията Мурат Йълдъръм заяви, че инспекцията няма нищо общо със съдебното дело по аферата “Ергенекон”, което се гледа в зала в района на затвора. “Оплакванията във връзка с делото “Ергенекон” не ни интересуват. Те засягат съдебните власти. Ние сме дошли тук за да се запознаем с физическите условия и състоянието на осъдените. Има оплаквания, че топлата вода тече само 1-2 часа на ден; че болните осъдени късно се закарват в лазарета; че се създават притеснения при воденето на телефонни разговори”, обяснява народният депутат.

“Сабах”: Турция да продължи приноса си в Близкия изток, препоръчва Съветът за национална сигурност
27 февруари 2009 | 10:27 | Агенция "Фокус"
Анкара.. Съветът за национала сигурност /СНС/ препоръча Турция да продължи приноса си в Близкия изток, пише днес вестник “Сабах”. Първото за тази година редовно заседание на СНС се проведе под председателството на президента Абдуллах Гюл за да направи оценка на най-важните вътрешни и външни събития. В оповестеното официално съобщение за заседанието на СНС се посочва, че Турция ще продължи да оказва съдействие за постигането на траен мир и стабилност в района на Близкия изток. Отбелязва се, че са били разгледани и оценени последните събития в Ирак, както и осъществяваните контакти с цел засилване на сътрудничеството на Турция с Ирак във всички области и преди всичко в сферата на сигурността, енергетиката и икономиката.

“Хюриет”: Хилари Клинтън ще посети Турция

27 февруари 2009 | 09:43 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън ще посети и Турция като част от нейната обиколка в Близкия изток и Европа, съобщи турският вестник “Хюриет”. Говорителят на Държавния департамент на САЩ Робърт Ууд оповести, че в периода 1-7 март Хилари Клинтън ще посети последователно Египет, Израел, Палестинската автономия, Белгия, Швейцария и Турция.
В Анкара Хилари Клинтън ще се срещне с най-високопоставените представители на турската държава и правителство, се посочва в изявлението на говорителя на Държавния департамент на САЩ.

Турски печат: Самолетната катастрофа – урок за Турция как трябва да се оповестяват тъжните вести
27 февруари 2009 | 09:06 | Агенция "Фокус"
Анкара. Различни аспекти и информации за тежката катастрофа на самолет на турските авиолинии на летище „Схипсол” в Амстердам са сред основните теми на днешните турски всекидневници.
“Радикал” извежда на централно място новината, че имената на загиналите при самолетната катастрофа ще бъдат съобщавани първо на техните семейства и само ако те дадат разрешение, ще бъдат оповестявани и на обществеността. В тази връзка се прави паралел с установената практика в Турция, където семействата на загиналите при различни катастрофи и терористични актове научават трагичните новини от медиите. От общо загиналите деветима души петима са турци и четирима са американци; на борда на падналия самолет е имало не 134, а 135 души, пише още “Радикал”.
“Хюриет” също обръща внимание на “европейския” начин за оповестяване на имената на жертвите от тежката самолетна катастрофа. По този повод се прави паралел с първите реакции на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган и на министъра на транспорта Бинали Йълдъръм, които направиха напълно неверни и противоречиви изявления за броя на загиналите. По този начин те получиха от холандските власти едни наистина перфектен нагледен “урок как трябва да се оповестяват тъжните вести”, коментира “Хюриет”.
Междувременно от сформирания кризисен щаб в Холандия съобщават, че след катастрофата общо 121 пътници са били настанени в 13 различни болници, като лечението на 63 от тях все още продължава. Състоянието на шест души е сериозно, като самоличността на четирима от тях все още е окончателно установена. От намиращите се на самолета 51 души са били турски граждани и 53 души са били холандски граждани, сред които е имало и такива от турски произход. Освен това е имало 7 граждани на САЩ, 3 граждани на Великобритания и по един гражданин на Германия, на България, на Финландия, на Италия и на Тайван. Не е известена националността на 15 пътници. Счита се за истинско чудо, че при такава катастрофа има толкова малко жертви.
В друга публикация на “Хюриет” се посочва, че от 1973 г. до сега при катастрофи на самолети на турските авиолинии са загнили общо 844 души. Последната катастрофа на самолет на турските авиолинии е от 2003 г. Тогава пътуващ по вътрешните линии самолет на турските авиолинии падна край Диарбекир и загинаха 75 души. Турските авиолинии летят до 110 различни дестинации в света и обслужват 34 вътрешни линии. През 2008 г. са превозили 22,8 милиона пътници.
“Милиет” информира, че начинът на падане на самолета показва внезапно спиране на двигателя. Това е мнението на експерт от екипа, разследващ катастрофата, който посочва, че самолетът е паднал директно от въздуха на земята, а това е индикация за спирането на двигателя.
“Сабах” посочва, че първият доклад за самолетната катастрофа се изготвя от 40 специалисти от 3 страни. Докладът ще бъде готов до няколко месеца, а окончателният доклад за катастрофата - след една година. За целта ще бъдат взети показанията на всичките останали живи пътници и от екипажа на самолета.

Председателят на турския парламент Кьоксал Топтан е на посещение във Франция
27 февруари 2009 | 08:26 | Агенция "Фокус"
Париж. Председателят на турския парламент Кьоксал Топтан замина на посещение в Париж, съобщават медиите. Визитата е за участие в конференция във формат “ председатели на парламентите на страните от ЕС”, която се провежда във френската столицата.

Phone Cards:http://orient.pushline.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2