Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 1 февруари 2009 г.

Комшиите харчат годишно 15 млн. лири за салонни и латиноамерикански танци

В Турция танцуват танго напук на кризата

Комшиите харчат годишно 15 млн. лири за салонни и латиноамерикански танци

Спомням си, че доскоро в големите градове като Истанбул и Анкара и по курортите имаше сума ти курсове за ориенталски танци, където известни танцьорки предаваха уменията си. Имаше голям наплив от страна на чужденките, а телевизиите организираха състезания за излъчване на "звезди на ориенталския танц". Масово ги посещаваха домакините, богатите туркини, които, кършейки кълки, отхвърляха скуката...
"За да забравите кризата и стреса, танцувайте танго, румба и самба!" Това прочетох в една обява за курс за танцови двойки, открит в един представителен салон на Истанбул. Заинтригува ме, понеже, общо взето, турците поне досега повече си падат по ориенталските танци. В Турция се казват гьобекданс, а на Балканите - кючек.

Латиноамериканските танци набират почитатели сред младите хора
"За да забравите кризата и стреса, танцувайте танго, румба и самба!" Това прочетох в една обява за курс за танцови двойки, открит в един представителен салон на Истанбул. Заинтригува ме, понеже, общо взето, турците поне досега повече си падат по ориенталските танци. В Турция се казват гьобекданс, а на Балканите - кючек.

Нахиде Дениз
Истанбул

Но новото "хоби на турците" са салонните и латиноамериканските танци. От ча-ча, до румба, от самба до танго, хип-хоп, валс - всичко това сега се предлага на пазара. Специалистите обясняват този бум с икономическата криза. Икономическата криза и стресът, породен от нея, "отключи" наплива към тези танци, казват те.
Първите курсове по салонни танци в Турция се организират в началото на 2000 г. с разрешение на Министерството на образованието. През последните 2 години има бум в организирането на подобни курсове, като някои от тях имат статута на танцови школи.
В Истанбул те са около 150, а общо в страната има над 400 с над 2000 участници, към тях се прибавят и десетките курсове по танци, които се организират в рамките на различни дружества и фондации. Болшинството от запалените фенове на ритъма са жени. Най-много желаещи има за латионамериканските танци, като сред най-предпочитаните е аржентинското танго, следват самба, румба, ча-ча, пасодобле.
Около 15 на сто от турците си падат по гръцкото сиртаки, а младежите - по брейка и хип-хопа.
Офицерските съпруги пък са фенки на валса и салонните танци, понеже те имат специален статут в извънказармените забавления на турските офицери. На офицерските балове, на които по принцип не се допускат външни хора, тези танци са важен елемент. Това е традиция от времето на Ататюрк, който държал много на салонните танци, като възможност турците да усвояват западната култура.

Таксите са сравнително ниски
В последно време особено по-заможните семейства насочват децата си към балетни курсове. Миналата година в Истанбул се проведе и първият международен конкурс по балет, в който участваха и българи.
Прави впечатление, че цените на курсовете в Истанбул са сравнително ниски, от 70 турски лири (около 35 евро) до 170 турски лири на месец. Годишно около 15 млн. турски лири се въртят на пазара на уроците по танци.
Собственик на една такава школа, бивш шампион по танци, твърди, че има голям интерес и от страна на чужденци. И българи идвали в Истанбул специално да учат танци. Участниците в курсовете получават сертификати.

Специални обувки правят в Истанбул
Според Толга Хан Чинкиташ, също бивш шампион по танци и собственик на школа, в Турция има около 400 треньори по танци, 300 професионални съдии и около 2650 лицензирани танцьори.
В Истанбул живее и един от най-добрите майстори на обувки за латиноамерикански танци. Той работи само по поръчка и за специални клиенти. По думите му в последно време има голям наплив на клиенти и дори от България идвали запалени по танците хора, за да си поръчат специалните обувки.
През юли в Истанбул ще се проведе международен фестивал по латиноамерикански танци, организиран в рамките на инициативата на програмата за Истанбул, който бе избран за европейска културна столица за 2010 г.

Belly Dance Show "SIBEL GOKCE"

Belly Dance Show "SIBEL GOKCE"
EDUCATION DVD

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2