Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 1 февруари 2009 г.

В делото „Лиана” има конкретни имена от ДПС и суми, които те са получили като подкупи

Надка Балева: Атанас Атанасов да говори с конкретни факти по делото „Лиана”
01 февруари 2009 | 16:39 | Агенция "Фокус"
София. Не мога да кажа, че информацията на г-н Атанасов по делото „Лиана” е най-достоверната и ако той има конкретни данни, не трябва да дава пресконференции, а да говори с конкретни факти. Това каза пред Агенция “Фокус” народният представител от Коалиция за България и член на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Надка Балева. Тя бе потърсена във връзка с изнесената пред медиите днес информация по делото от народният представител от ДСБ Атанас Атанасов.
Не знам г-н Атанасов с какво разполага, но ако каже конкретни данни и ако каже от къде ги има тези данни, бихме могли да коментираме нещо конкретно. На предположения аз не се ангажирам да давам коментар”, каза още Балева.
Цветомира ГЕОРГИЕВА

Йордан Бакалов: Делото „Лиана” ще има развитие след смяната на това правителство

01 февруари 2009 | 16:36 | Агенция "Фокус"

София. Делото „Лиана” ще има развитие след смяната на това правителство – тогава, когато и самото ДПС ще бъде извън властта. Това каза пред Агенция “Фокус” народният представител от ОДС член на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Йордан Бакалов. Той бе потърсен във връзка с изнесената пред медиите днес информация по делото от народният представител от ДСБ Атанас Атанасов. Бакалов припомни, че преди време опозицията от вътрешната парламентарна комисия е изисквала да й бъдат предоставени документите по „Лиана”, но това не се случи. „На този етап няма как да има развитие по самото дело. Тогава, когато има вече смяна на властта, ще има развитие. Така че рано или късно то ще се реши”, каза той. „Трябва да се види до къде е стигнала работата по делото „Лиана” и ако е спряна, кой я е спрял и защо”, добави той. По думите му не трябва, ако има някакви конкретни доказателства по делото „Лиана”, то да бъде спряно.
На въпрос дали има информация за наличие на имена от ДПС в делото „Лиана”, които са получавали подкупи Бакалов каза: „Имам такава информация. Нормално беше Атанасов да ви ги каже. Като кажеш „а”, хубаво е да кажеш и „б”. Хубаво е този, който е изнесъл тези факти да представи доказателства”.
Цветомира ГЕОРГИЕВА

Даването на информация по делото „Лиана” на европейски институции ще дискредитира работата на МВР и Прокуратурата, според Михаил Миков

01 февруари 2009 | 13:59 | Агенция "Фокус"

София. Ако се предостави информация по делото „Лиана” на европейските институции ще се дискредитира работата на МВР и Прокуратурата. Това стана ясно от изказването на министъра на вътрешните работи Михаил Миков пред журналисти след среща със столичния кмет Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция “Фокус”. В отговор на въпрос, свързан с направеното изказване на Атанас Атанасов от ДСБ, че ще предостави информация по делото „Лиана” на европейските институции, Миков коментира: „Както тази, така и други оперативни разработки, които не са приключили и не са архивирани, принципа “необходимо е да се знае” ще бъде нарушен. Това ще дискредитира още веднъж работата по всякакви случаи на органите на МВР и Прокуратурата”.
Министърът на вътрешните работи заяви, че няма нищо против създаването на анкетна комисия, каквато искат народните представители от НДСВ във връзка с полицейското насилие на протеста от 14 януари. „Нямам нищо против и анкетна комисия да дойде”, заяви Миков. Той каза още, че се извършват проверки както за 14 януари, така и за конкретни случаи. По думите му за тях периодично се информира обществеността за резултатите. Министърът на вътрешните работи посочи, че изнесената вчера в информация от страниците на пресата за отстраняването на дознателя, който работи по случая е въпрос на недоразумение. „Разследващият полицай, който се занимава продължава и ще продължи да си довърши работата”, заяви министър Миков. Той посочи, че не е била негова инициативата за евентуално преместване на разследващия случая.
„Имам уверението, че дознателите и всички, които са работили в екипа ще продължат да работят, за да може на първи етап поне длъжностните лица, извършили тези престъпления да бъдат подведени под отговорност”, заяви столичният кмет Бойко Борисов.
Министър Миков и комисар Павлин Димитров са запознали столичния кмет с разработката по „Софийски имоти”. Относно фалшивите подписи и имотите, за които са направени опити да се заграбят, както от общината и така и от частни собственици, които са починали Борисов заяви, че всички са разработени и са в съдебна фаза. Кметът съобщи, че се удължава срока на проверките на заведенията в „Студентски град”, които ще продължат и тази седмица. Проверките се провеждат съвместно от столичния инспекторат, ДНСК и МВР.
Десислава АНТОВА

Атанас Атанасов:В делото „Лиана” има конкретни имена от ДПС и суми, които те са получили като подкупи


01 февруари 2009 | 11:20 | Агенция "Фокус"

София. В обобщената справка по делото „Лиана” са посочени конкретни имена на ръководни дейци на ДПС и конкретни суми, които те са получили като подкупи. Това каза Атанас Атанасов на извънредна пресконференция на ДСБ, предаде репортер на Агенция „Фокус” . Според Атанасов направената проверка от ДАНС и изпратената обобщена справка до Прокуратурата прикриват корупцията в ДПС. Атанасов посочи, че е поискал МВР и ДАНС да предоставят тази информация на народните представители, но тъй като това не се е случило информацията, с която той разполага по делото „Лиана” ще бъде предоставена на европейските институции. „Ще си позволя тази информация да я предоставя на европейските институции, за да се види с какви средства управляващите прикриват своята корупция”, заяви Атанасов. Той упрекна ДАНС, че прикрива незаконното финансиране на ДПС. По думите му ДАНС е била създадена именно затова „да прикрива корупцията на управляващите”. Атанасов каза още, че Роман Василев, заместник-градския прокурор на София, се е произнесъл преди въобще да прочете данните от справката и си е позволил да се произнесе, че няма данни за престъпления при финансирането на ДПС. Това е недопустимо, заяви депутатът. „Прокуратурата е независима институция и не би следвало да се занимава с осигуряване на политически чадъри”, заяви Атанасов.
Той посочи, че още от месец април ДСБ настоява да бъдат изпратени материалите по делото „Лиана” до всички народни представители. „До настоящия момент това не се допуска”, заяви Атанасов.
„Има съвместно съдружно поведение на различни фактори от властта за прикриване на корупцията на ДПС”, заяви Атанасов. Той изтъкна, че председателят на Народното събрание многократно е отклонявал негови питания, свързани с делото „Лиана” към министър-председателя Сергей Станишев. „През следващата седмица ще сезираме Инспектората към ВСС, за да провери всички дела на Роман Василев”, каза още Атанасов. Той посочи името на прокурора Роман Василев, защото през декември 2006 г. той е образувал дело за производство срещу неизвестен извършител по материали на делото „Лиана”. От ДСБ призоваха всички народни представители от опозицията да гласуват в сряда за създаването на парламентарна анкетна комисия за разследване на полицейското насилие. Те призоваха конкретно народните представители на „Атака”, които напуснаха пленарната зала да се върнат и да гласуват, за да бъде създадена тази анкетна комисия. На пресконференцията бе посочено, че министър Михаил Миков е единственият министър през чиито мандат са починали двама арестанти.
Десислава АНТОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2