Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 31 януари 2009 г.

Турция няма възможност и капацитет да ни доставя природен газ

Гледай Турция, мисли за Русия

И през следващите години само Москва може да ни обезпечава с природен газ
Турция няма възможност и капацитет да ни доставя природен газ, обявиха официално вчера от ДКЕВР. Така падна още един мит, че в случай на нужда, можем да получаваме синьо гориво от Каспийския регион през газовата мрежа на югоизточната ни съседка. Очевидно турците са си направили сметката за доставките, но нас определено не са ни включили вътре.

Така обещанията за диверсификация на трасетата – от Азербайджан, Туркменистан и Египет, на този етап си остават химера. Блян остава и газовата ни връзка с Гърция. Според експертите тя може да се осъществи най-рано след 2-3 години. Да не говорим, че евентуалното гориво, което идва оттам, ще бъде по-скъпо от руското, а това няма да се отрази добре на икономиката ни. За страната ни няма и свободни количества по тръбата до Италия, така че и оттам не можем да се надяваме на гарантирани доставки. Вариант за радикална промяна е единствено газопроводът „Набуко“, но за него ще трябва да почакаме още поне 5 години, за да бъде реализиран.

И отново погледите ни са насочени към „братска Русия“, която единствена засега ни обезпечава с природен газ. Няма и индикации в краткосрочен план нещата да се променят, така че щем – не щем , колкото кажат руснаците, че струва – ще трябва да им го плащаме. А в същото време тайничко ще стискаме палци да не се развалят отново взаимоотношенията Москва-Киев, защото тогава пак ще го отнесем.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2