Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 24 март 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 24.03.2011 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 24.03.2011 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 24.03.2011 11:24:03 UTC

Обновена 24.03.2011 11:24:03 UTC

Вестник Хюрриет в новината със заглавие „Напомни за Саддам Хюсеин” съобщава, че на път за столицата на Гана-Акра, президентът на Турция Абдуллах Гюл е акцентувал, че има среди, които по въпроса с Либия действат себично и е казал дословно „По настоящем Либия е с пречупен гръбнак. В Либия има разцепление, ако Кадафи окаже съпротива при тази обстановка, в Либия може да се изживее положение много по-лошо от това в Ирак”. Вестникът отбелязва, че президентът Абдуллах Гюл е посочил „Открито се вижда, че продължаването на авторитарната власт е невъзможно. Тези бунтове се дължат на факта, че от години насам основните права и свободи са ограничавани. Кадафи вече трябва да се оттегли от президентския пост”.

Вестник Йени Шафак предава изявлението на външния министър Ахмет Давутоглу, което е направил след срещата си с външния министър на Обединените Арабски Емирства Шейх Абдуллах Бин Зейд Ал Нахян в Анкара. Вестникът отбелязва, че Давутоглу е посочил, че целта на дейностите предприемащи се по въпроса с Либия трябва да се основат на универсалните ценности и принципите на ООН и е казал дословно „Въпросните дейности не трябва да задълбочат сблъсъците, а да заздравят сигурността и свободите на народа на Либия”.

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Турският флот потегли към Либия” съобщава, че 5 турски кораба и 1 подводница вчера са потеглили на път за участие в мисията на НАТО в Либия, преди разрешителния документ за изпращане на турски военнослужещи зад граница да е бил внесен за обсъждане във Великото национално събрание на Турция /ВНСТ/. Вестникът предава, че командващият военноморските сили на Турция армейски адмирал Угур Йгит е казал, че са прибегнали до подобна стъпка за да може да вземат участие в мисията без да се губи време.

Вестник Миллиет в новината със заглавие „След 7 години Ерусалим отново бе облян в кръв” съобщава, че вчера Ерусалим е станал сцена на кърваво нападение. Вестникът пише, че в нападението осъществено в близост до автобусна спирка в западната част на Ерусалим е загинал 1 гражданин и са били ранени 50 души. Вестникът акцентува, че премиерът на Израел Бенямин Нетаняху е отложил посещението си в Русия, а министъра на вътрешните работи на Израел Ели Йеши е казал „Последните събития изискват да предприемем стъпки по въпроса. В противен случай ще се урони авторитета ни”. Вестникът пише, че от дни насам Израел и Хамас осъществяват взаимни нападения на границата с Газа.

ТРТ / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2