Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 24 март 2011 г.

Турският посланник Имаил Арамаз се срещна с областния управител на КърджалиТурският посланник Имаил Арамаз се срещна с областния управител на Кърджали

„При всичките си официални срещи в България казвам, че трябва да се облекчи визовият режим с Турция. Това ще е от полза и за бизнес-климата, и за потока от богати туристи, които проявяват интерес към Черноморските курорти, Пампорово, Банско и културно-историческото наследство на Родопите”. Препоръката отправи посланикът на Р. Турция Имаил Арамаз на среща с областния управител Иванка Таушанова. Арамаз, който ръководи мисията в София от 4 месеца, бе на първа делова визита в Кърджали, когото нарече специален град. Придружава го консулът в Пловдив Рамис Шен. Дипломатът сподели, че много негови сънародници срещат трудности при получаване на визи и това ги възпира да почиват у нас. Като най-предпочитани от тях дестинации гостът посочи Египет, Гърция и Русия. По думите му, трафикът през границата на път към Западна Европа бил предимно от граждани на третия свят - Сомалия, Палестина, Бирма и др, а съвременните мерки за сигурност гарантирали защитата на границите. Дипломатът оцени като предимство присъединяването на България към Шенген и изрази надежда, че това ще се отрази положително на взаимното сътрудничество. Според Арамаз, до момента България не се възползва в достатъчна степен от потенциала на турските пазари и би могла да поддържа по-тесни икономически връзки. Износът от България бил предимно от страна на турски фирми, позиционирани у нас. Много малко български фирми продават стоката си в Турция, изрази съжаление посланикът.
Областният управител определи като стабилни двустранните контакти и подчерта, че това се дължи не само на общата ни граница, но и на населението от турски произход. Таушанова запозна Арамаз със стопанския профил на региона и усилията на правителството да привлича повече инвестиции тук, да направи селското стопанство /доскоро доминирано от тютюна/ пазарно ориентирано и доходоносно и да подобри благосъстоянието на хората. Тя акцентира върху работата си за развитие на туризма в Източните Родопи и начините за презентиране на културно-историческите ни паметници в чужбина. Припомни ползите от изграждането на Мрежата за трангранично сътрудничество между България, Гърция и Турция, ефекта от разкриването на клон на Турско-българската търговска камара в Кърджали и приноса на турските инвеститори, като каучуковия завод „Теклас”, за създаването на нови работни места. Дипломатът благодари за топлото посрещане и обеща да посредничи за заздравяване на отношенията на областта с Турция. Областният управител подари на гостите рекламни материали и картини с родопски мотиви на местните художници Пенка Атанасова и Камбер Камбер.

Кърджаалъ хабер / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2