Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 8 февруари 2011 г.

Турция е като ракия,в която сте налели вода

Властите губят битката с алкохола

Излезе енциклопедия на турската ракия

Софрата дава отговор на всички въпроси, пише в книгата

Снимка интернет

Йени ракъ е най-краткият път за опознаване на турците.

08.02.2011

Напук на опитите на ислямско консервативното правителство на Реджеп Тайип Ердоган да забрани алкохола на приеми и гала представления, в Турция тези дни излезе от печат първата енциклопедия на ракията. Преди време правителството се опита да прокара закон, предвиждащ забрана на алкохола на приеми, сватби, на театралната сцена. Но реакциите на обществеността и на медиите

накараха правителството да отстъпи

и да въведе само някои ограничения върху рекламирането и продажбата на алкохолни напитки. Сега на приемите в двореца Долмабахче, в президентската резиденция Чанкая, на гала-премиерите в театрите може да се предлага алкохол.

Точно в такъв момент на пазара се появи и първата "Ракиена енциклопедия на Турция", посветена на йени ракъ - националната алкохолна напитка на Турция.

Изданието е 588 страници и е луксозно оформено. Съдържа интересни факти за историята на националната алкохолна напитка на турците, как се е оформила "ракиената култура", отношението на политиците, най-популярните заведения, начините на пиене на ракията, подходящите мезета и т.н., като всичко това е поднесено с коментарите и разказите на интересни личности.

Една поговорка казва, че "за да опознаеш приятеля, трябва да изядеш една торба сол с него". Нещо подобно може да се каже и за йени ракъ. "За да опознаеш добре и правилно Турция и турците, най-добре е да седнеш на масата с йени ракъ".

Колко ще научиш, зависи и от

изпитото количество

Ето и няколко реда от ракиената енциклопедия в подкрепа на тези мисли:

"Когато налеете йени ракъ в продълговата стъклена чаша, тя е бистра като вода. Но поставите ли вътре лед и налеете вода, чашата заприличва на изпотено стъкло. Не виждате вътрешността й. Турция е като ракия, в която сте налели вода. Когато дойдете за пръв път, си мислите, че сте видели всичко, но след това виждате, че много неща остават непознати като изпотеното стъкло.

И "потапяйки се" в ракиените чаши, имате шанса да ги видите истински. На ракиената софра може да получите отговор на всички въпроси, които човъркат мозъка ви".

вмо / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2